icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ppdesign
11. nov 2024

@freeja ahoj. Akurát tiež uvažujem nad tým všetkým. Ako sa nastaviť na režim "doba prežitia". Pomáha mi viera v Boha. Lekárov a všetko okolo (chemo, rádio) beriem ako aktérov môjho pribehu, ale režisérom je iba Nebeský Otec. Keď mi moja (teraz už bývalá doktorka) vmietla do tváre, že "som tu na dobu určitú", zastavila som sa a premýšľala o tom všetkom a uvedomila som si, že každý človek je tu "na dobu určitú". My ju teraz máme trošku viac spripomienkovanu a žijeme hlbšie ponorené v tejto realite. Momentálne - v rámci akútnej liečby - je to náročnejšie, verím že v remisii to bude opäť menej vyhrotene. Príde uvolnenie aj opäť normálne fungovanie. Teším sa, že už o tri týždne mi skončí chemo, lebo ju zle znášam...teším sa, že snáď do konca roka prebehne aj radio a ja budem môcť začať nový rok už v rekonvalescencii. Mám plány na výlety, návrat do práce... Tak nejako kráčam aj s tou "dobou prežitia - v zadech". Držím ti palce, aby si našla svoj spôsob, ako ísť ďalej aj teraz aj v týchto dňoch aj potom po liečbe.

heryteri
11. nov 2024

@lubicakalnicka mne v Mamacentre pod jednym po odstraneni nadoru (nie celeho prsnika)spravil rekonstrukciu s vlastnym tkanivom, mala som stastie ze ma operoval onkochirurg, kt.je zaroven aj vynikajuci plast.chirurg.Cize prsnik z ktoreho vybrali hrcku vyzera ako keby v nom mam silikon🙂 Doktor sa vola Csaba Toth. Co sa tyka zien ktorym dali v Mamacentre implantaty - povedali, ze tu v Mamacentre sa doplaca vela, ze keby k tomu dojde, nech si ich urcite dam spravit v Roosveltke a nie tu v Mamacentre. Takto mi bolo povedane, co je na tom pravdy neviem🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

helga9
11. nov 2024

@freeja návod podľa mňa neexistuje. Ja som pomaly 6 rokov po a podľa seba poviem že tie obavy strach atd časom pomizili! Ale nezmiznú úplne nikdy!! Všetko čo sa týka choroby som brala že sa to stalo a popasujem sa s tým. Snažila som sa žiť úplne bežne ako predtým. Práca koníčky cvičenie. Hlavne čo mi možno tak dobre robilo že ja som to tajila. Mňa by najviac psychicky utýralo aby mi tu rodina chodila vyplakávať aby sa na mňa ľudia tak inak pozerali že to je tá s rakovinou lebo ver mi že keď povieš rakovina ľudia ťa odpíšu. A tie bezduché frázy že bojuj! Mne sa teraz naježii chlpy z tej frázy. Toto by ma utýralo. A presne ako tu napísala sme tu na obmedzený čas každý deň sme bližšie k smrti či s chorobou alebo bez nej. To čo sa ti deje musíš prijať. Nezmeníš to. Žiadna z nás. Uvidíš že samovoľne pôjdeš ďalej a časom sa to spraví. Ale pokiaľ naozaj cítiš že nejakú psychologickú pomoc potrebuješ vyhľadaj ju. Skús onkoinfo. Alebo cez svojho onko.

lubicakalnicka
11. nov 2024

@heryteri Ďakujem pekne ja už silikón mam 2roky hneď mi ho dali pri operácii keď mi brali prsnu žľazu nechali mi kožu šetriaci a šuplíku mi ho tam ,teraz mi vypĺňať spodok prsníka a čaká ma ešte 1op.Preto neviem ci by som sa nedala na konzultáciu tam nech to .am zasebou,,lebo ma to nebaví s epitezou chodiť je pravda ,ž e v MT mi to.urobili zadarmo cez poisťovňu

mazi1
11. nov 2024

@heryteri mne robili mastektomiu tiez v mammacentre, v marci budu 3 roky. Vtedy mi tak vravel dr, ze na rekonstrukciu u nich by som doplacala okolo 700€. Neviem ci sa nieco zmenilo u nich od vtedy.

mazi1
11. nov 2024

@lubicakalnicka Ja tiež planujem, ze pojdem na konzultaciu ohladne rekonstrukcie do mammacentra. V marci budu 3 roky ako mi urobili mastektomiu. Vtedy dr. vravel ze cca 700€ sa doplaca. Neviem ci to plati este aj teraz.

lubicakalnicka
11. nov 2024

@mazi1 A tak to by sa dalo není to tak veľa lennech to mam riadne spravene

mazi1
12. nov 2024

Ahojte! Dnes som volala do BB ohľadne konzultácie na rekonštrukciu prsníka. Pani mi na informácii vravela, že musím byť po ukončení liečby, ale nevedela mi povedať, či keď som ešte na hormonálnej liečbe, či to je problém. Máte niektorá s tým skúsenosť? Lebo však tá hormonálna liečba trvá 10 rokov.😒

helga9
12. nov 2024

@mazi1 nie hormonálna liečba nie je problém

mazi1
12. nov 2024

@helga9 Ďakujem! 👍 Dali mi termín na konzultáciu 6.marca, tak uvidím, kedy by bola možná tá rekonštrukcia.

cineva
12. nov 2024

@helga9 ahoj, prosim ta, ako to myslis, ze ked povies “rakovina”, ludia ta odpisu? Pytam sa preto, ze chcem aj iny pohlad, ja som sa s tym nestretla, alebo aspon som nemala ten pocit, z mojej rodiny a priatelov to vsetci vedia a mam mizivy zlomok percenta zlych skusenosti

helga9
12. nov 2024

@cineva ahoj nemyslela som to že ľudia sú negatívny žeby zle povedali alebo urobili ale v tom zmysle že tak ľútostivo na teba pozerajú že si chorá rakovina je smrteľná

ada2007
12. nov 2024

Ahojte dievčatá, pri bolesti chrbta, dávali niektorej z vás obstreky? Je tu medzi nam v skupinkei, ktorá sa lieči na tetaniu? Ďakujem vám 😊

cineva
14. nov 2024

@helga9 ahaa, uz chapem

ada2007
14. nov 2024

Dievčatá🙏 nikto nemá z vás potvrdenú tetaniu?

heryteri
15. nov 2024

Ahojte zienky. Tak po jeden aj tristvrte roku boja sa pridavam do skupinky tych, ktore chodia uz len na kontroly🙏🙏🙏 som realista, takze tesim sa len veeelmi skromne a potichu.❤️Vysledky z CT boli uz pred vyse 2 tyzdnami no nemala som odvahu zavolat a opytat sa na ne. Este ma cakaju vysledky biopsie oboch vajecnikov a maternice . Dufam aj tie budu dobre🙏 Lebo uz by som sa rada po tak dlhom case aj vyspala😃

helga9
15. nov 2024

@heryteri ahoj super teším sa s tebou ❤️. Neboj aj ostatné bude v poriadku.

heryteri
15. nov 2024

@helga9 ďakujem😘

lulu1217
15. nov 2024

@heryteri ahoj, to sú skvelé správy🤩všetky výsledky budú v poriadku! Môžeš spokojne a s kľudom spať🤗

heryteri
16. nov 2024

@lulu1217 ďakujem😘

dharmasanata
16. nov 2024

@heryteri ❤️🍀 veľmi dobrá správa, ptfuj ptfuj nech si už len zdravá

lulu1217
16. nov 2024

@dharmasanata odpadnem z tvojej profilovky🤣pridávam 🖕🏻

heryteri
16. nov 2024

@dharmasanata dakujem😘

nellyza27
19. nov 2024

Ahojte, práve dnes sme sa dozvedeli, že mamina má rakovinu prsníka. Bol to poriadny šok, veľmi sa bojím. O 2 týždne ide na operáciu, zoberú jej celý prsník a uvidíme ako to bude s uzlinami. Mohla by som Vás pekne poprosiť, vôbec sa nevyznám v tých výsledkoch. Napríklad má Her2 negatív, je to lepšie alebo horšie? Ďakujem

maria579
19. nov 2024

@nellyza27 je to lepšie 🙂

nellyza27
20. nov 2024

@maria579 ďakujem veľmi pekne, je to tam označené HR2 negativ - 0 ( hodnotené v škále 0-3+). Tak je to lepšie?

maria579
20. nov 2024

@nellyza27 , nestresuj, maminke pomôžu. Her2 negat znamená, že sa nevytvárajú určité nežiadúce bielkoviny a maminka nebude musieť absolvovať ešte ďalšiu liečbu aj na to. Stoj pri nej, čaká ju náročná cesta, ale verím, že spolu to zvládnete. Teraz ste v šoku, ale keď sa začne liečba, budete vedieť, že to absolvujete zato, aby maminke pomohli. A ak tu čítaš, tak vidíš, koľkým pomohli.

dharmasanata
20. nov 2024

@lulu1217 nejak som to nedomyslela že v tejto diskusii je možno kus provokačná😅 nieje, ale zle myslená. Skôr som si ju vybrala kvôli sebe, ale ja mám taký debilný zmysel pre humor a sarkazmus veľmi ľúbim 🙃

lulu1217
20. nov 2024

@dharmasanata tipovala som ťa na také😂pasuje to sem. Treba nájsť aj v sračkách kus optimizmu

ppdesign
21. nov 2024

Ahojte dievčatá! Dnes zase jeden dotaz🙂...ako ste to mali s hepatalnymi testami v závere liečby? Ja mám mierne zvýšené. Lekárka mi odporučila ostopestrec mariánsky (čaj) a že sa to upraví po liečbe. Čaká ma ešte jedna dávka Paklitaxelu (týždenne). Mali ste niektorá takéto výsledky počas liečby? Išli ste na to aj vy cajikom? Pomohol? Dik za vaše odpovede, čas🤗