Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@helga9 ano ,teraz to uz viem,vzdy sa ma dr.pytala ako znasam,ako sa mam,len ja som taka trpitelka,vzdy som jej povedala ze dalo.sa,zvladla som...myslela som ze to tak ma,uz by som inak vravela
@ppdesign stazuj sa ze ti nerobi dobre ta silna davka,nedaj.sa ,lebo ozaj tie nasledky mozu byt na dlhe roky
@daniela232 , @helga9, vďaka za vašu podporu dievčatá! Už som si dohodla konzultáciu aj s inou lekárkou vo veci tých vyšších dávok (zistila som totiž, že aj ten Docetaxel mi išiel vo vyššej dávke než mal) chcem si v tichosti overiť moje podozrenia a následne ich riešiť. Už sa našťastie cítim na to opäť dosť silná🙂
Dievcata, prosim vas, piatok som bola na druhom cykle cervenej AC chemo, teraz rano som bola na velkej potrebe a na toaletnom papieri som mala krv, moze to byt z toho? Ospravedlňujem sa za otazku tohto typu, pri najbližšej navsteve sa na to urcite spytam 🙏 ďakujem
dievcence moje ❤, uz dlho som nic pozitivneho nenapisala, musim sa polepsit. Dnesna kontrola na onko, ze uplne vsetko ok /hoci ja teda uzivam stale tabletkovu chcemo, ale nejako sme to s dr. zladili, ze uz tak vela neskodi. Teda nie doktorka, ale ta chcemo 😂/ Jasnacka, ze ma cakaju dalsie vysetrenia, ale pred 2 rokmi to vypadalo tak, az som myslela, ze uz je to definitivny koniec. Ale ako moj stary otec vravieval /viem, ze to opakujem uz 3-ti krat 🤐/, "aj smrt si treba zasluzit!" A ja som stale rovnaka potvora. 😇 Takze vsetky, co este len zacinate s touto nemilou skusenostou, nezufat! Ak ste aspon z polovice take potvory ako ja, dostanete sa z toho bez nasledkov.
To zelam vsetuckym vsetkym 🍀 a mam vas radaaaa !!!
@katenka2 ❤️🍀❤️ tak tak treba byť taká potvora aby nás ani tam na druhom brehu nechceli 😂
@katenka2 ❤️ som rada, ze si sa ozvala
Ahojte robili niekomu rekonštrukciu prsníka v mamacentre v BB.a ak áno ako ste boli spokojné?Platí sa niečo?
Ďakujem
Devcata, idem sa opýtať či neviete ako je to so zdravotnou dokumentáciou u onkológa. Chcela som kartu, ale sestrička mi ju odmietla dať s tým, že do nej môžem iba nahliadnuť, že je to ich majetok. Po zlých skúsenostiach som sa teraz rozhodla zmeniť lekára - onkológa a hodila by sa mi kompletná dokumentácia. Viem, že si ju môže vyžiadať nový lekár, ale ak mám správnu info tak to môže trvať 7 dní. Ja budem pokračovať v liečbe ihneď...nie až o týždeň...máte s týmto niektorá skúsenosť? Vďaka za rady🙂
Mne moja onkologicka dáva hneď kópiu správy takže ja mám doma akoby druhu zdr.onkolo.kartu
Dievcata, ahojte, opäť ja. Update, mam za sebou teda dva cykly AC, zajtra idem na treti. Som uz v nejakej faze zmierenia, uz ani neplacem, proste idem riesim. Chcem sa spytat, ci ste vsetky vzdy stale boli nastavene, ze liecba dopadne dobre a nijak inak. Ja si totiz neviem pomoct, vsetci mi vravia, ze sa mam nastavit pozitivne a pojde to, len ja mam jednoducho stale pochybnosti a vnútorné presvedcenie o dobrom konci mi chyba. Potom sa v tom utapam, ze ked mam taketo myslienky, tak to naozaj skonci zle 🤦dokola. Ako sa mam naladit? Nemat pochybnosti? Strach? Psycholog? Tehlou po hlave? 🥴
@freeja Ako sa mas naladit? 🙃 Rady typu “nastav sa pozitivne” v pripade rakoviny viac skodia, nez pomahaju. Castokrat sposobia len to, ze sa clovek uzavrie a nechce viac rozpravat o svojich pocitoch, malych a velkych obavach.
Dalsia vec, kazdy z nas je iny, ma svoje vlastne, specificke prezivanie vsetkeho, co sa deje a potrebuje aj osobitny typ podpory.
Ja som si na zaciatku predstavila najhorsi mozny scenar, vyrovnala som sa s nim a vsetko naviac beriem do plusu. Nemam velmi dobru prognozu, ale vcelku sa drzim, myslm si, na vybornu. Vzdy som ale zvladala extremne situacie najlepsie zo vsetkych, zatial co pri plneni beznych kazdodennych rutinnych uloh sa miestami rutim 😁.
Vyhladaj psychologa, ale takeho, ktory pracuje aj s ludmi s zivot ohrozujucimi chorobami. Minimalne si u neho ujasnis myslienky, alebo sa ti ulavi. Urcite ti nepovie “Nastavte sa pozitivne!” 🤭 Vela stastia 🍀
@freeja ahoj, som rada, že si aspoň trošku pokročila. Asi sa nedá poradiť, ako sa naladiť na vieru vo vyliečenie sa, na peknú budúcnosť. Každý to vstrebe inak, pracuje s informáciou o ochorení inak. Jeden sa zrúti, uzatvorí do seba, odstrihne od ľudí, iný má potrebu o tom hovoriť. Ja som mala zlé prvé dni po potvrdení diagnózy, ani brvou som si nepripúšťala, že by som mohla mať rakovinu, mne to ani na um neprišlo, ani vtedy, keď už som podstupovala biopsiu. Po obdržaní výsledkov prišla veľká facka. V hlave som mala len zlé myšlienky, že neuvidím dcérku ísť do školy, ako bude manžel vedieť, kde má ísť kúpiť veci pre malú, spisovala som na papier čísla zmlúv od poistiek, aby to mal jednoduchšie a nemusel nič hľadať, keď ja… a po pár dňoch bum, preklik v hlave, tešila som sa na liečbu a akonáhle som si prišla po prvú dávku, vedela som, že bude dobre. Strach sa ešte raz zopakoval, keď som sa dozvedela o speváčke Pati Janečkovej, že zomrela. Bola takým mojim vzorom, že sa dá vyliečiť. Rýchlo som sa ale nastavila naspäť, že naozaj sa dá. Aj tu, na fóre, sú mnohé dievčatá toho príkladom.
Dobre mienené debilné rady mali osoby, ktoré pre mňa nič neznamenajú. Blízki vedeli, že majú byť radšej ticho😊
Verím, že ti prídu na rozum pekné myšlienky. Teš sa z každej peknej chvíle🌸mysli na budúcnosť, aj ďaleko dopredu!
@freeja Ahoj, v januári bude 6 rokov od mojej operácie. Prvý rok bol na psychiku strašný. Nebyť pozitívne naladená je normálne, bojíš sa o život a o budúcnosť svojich detí. Toto môže pochopiť iba ten, kto tým prešiel. Ja som na toto vždy hovorila tým, ktorí veľmi mudrovali, že sa s nimi o pozitívnom nastavení pobavím, keď dostanú rakovinu oni. Práve včera som pozerala fotky z dovolenky v prvom lete po diagnóze. Z nich normálne kričí aká som bola vtedy utrapena. Dobra správa je, že každým ďalším rokom je ta psychika na tom lepšie. Dnes mám strach už len jeden deň pred onko kontrolou, teda som vlastne v depke len raz za rok 😂. Žijem normálny život, bežné problémy a radosti. Neboj bude dobre, časom a postupne, krok za krokom, a neboj to ze sa bojíš a nevieš sa momentálne pozitívne naladiť ti určite nespôsobí recidivu, len potrebuješ čas na spracovanie ťažkej psychotraumy. Mne osobne psychologička, dokonca onkopsychologicka nepomohla.pomohol mi len čas a uvedomenie si, že život ide ďalej aj s chorobou a vie priniesť aj nádherné chvíle.
Ahojte, ked ste boli na posúdení invalidity osobne ( mam v predvolaní, ze moja prítomnosť je nevyhnutná), mal uz posudkovy lekár rozhodnutie pripravené alebo sa aj zaujímal o Vas zdravotný stav?
@snowwhite81 ahoj, ja ked som bola predvolaná, lekárka už mala rozhodnutie pripravené, akurát sme príjemne pokecali, popriala mi všetko dobré a išla som.

@ppdesign ešte ma napadla jedna vec- možno to súvisí aj s premedikáciou čo dajú pred podaním chema- ja som toho dostala fakt dosť - vyčítaj čo tam máš popísané