Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@helga9 práve som sa vrátila od onkologa. Bude volať na genetiku, aby vysledok bol pred opkou a vedeli sa podľa toho zariadiť. Mňa sa pri odbere pytali, kedy mám operaciu, ale vtedy som to nevedela, opku som si bola objednať na druhý deň. Mám tam aj ja volať a nahlásiť im termín operácie. Týždeň pred mojou operaciou zvolal komisiu, kde chce mať výsledky genetiky a určiť druh operácie.
Ahojte, dievcata, mam na vas taku otazku mimo liecby...
Davali ste si niektora tetovanie po liecbe? Za aky cas je to "povolene" ? Viem ze pocas liecby sa nesmie ani obocie dat vytetovat...ale neviem ako dlho sa ten sajrajt vlastne drzi v nasom tele?
@heryteri aj mne tak vraveli že pol roka, chcem ísť aj ja na obočie a potom aj na normálne tattoo. Ja som sa pýtala lekárky tak teraz neodporúča ani farbiť vlasy, kým je chemoška, a ja by som najradšej už šatku odložila, ale takto nemôžem chodiť ako starenka 😅
Myslíte že taká vymyvateľná farbiaca maska na vlasy tiež uškodí alebo chytí úplne inak keď je v tom vlase ešte chémia?
@dharmasanata ahoj, ked ti to pomoze, ak mas vlasy dobrej kvality, podla mna ti neuskodi - na zaklade toho, co mam o tom nacitane. Ja som si vlasy farbila s “prirodnou” farbou uz par tyzdnov po ukonceni chemo a pravidelne si aj farbim a vsetko je ok ☺️
@dharmasanata co sa vlasov tyka tiez som sa tu nejaky cas dozadu pytala zien na to...Niektore pisali , ze si zacali farbit hned, ine pockali par mesiacov. Ja som uz rok po posl.chemo a este som sa neodvazila, lebo som mala biologicku a vidim, ze nechty aj mihalnice este nie su ako predtym, tak mi je luto im dat zabrat farbou🙈 Ale ja byt Tebou kludne tu zmyvatelnu by som vyskusala.
Ahojte dievčatá pridám sa sem aj ja som tu nová.Som po operácii kde sa úspešne odstránil zhubný nádor z prsníka + 5 uzlín jedna uzlina už bola napadnutá s metastazou, v BA mi dali liečbu "iba" oziare a 5 rokov tamoxifen, na oziare som sa musela ísť hlásiť do NR a tu mi liečbu zmenili a pridali chemo vraj vzhľadom na môj vek je chemo potrebná tak si vravím ok urobím všetko pre to tak naordinovali 4 cykli chemo avšak od začiatku moje telo znáša chemoterapiu veľmi zle sám lekár je z toho zúfalý ,robí všetko preto aby vedľajšie účinky boli čo najmenšie ale márne, mám za sebou už 3 a ostáva posledná ale neviem čo robiť či ísť alebo uz nie , lekár necháva rozhodnutie na mne pre mňa je ale toto rozhodnutie veľmi ťažké, skutočne neviem či ísť a zasa "trpieť" alebo neísť a báť sa výčitiek... Ak by sa tu našlo žieňa čo malo podobný problém a prekonala ho, že odmietla chemo z akéhokoľvek dôvodu, myslím že by mi to veľmi pomohlo, vopred ďakujem za odpovede
@dharmasanata ahoj,ja som uloncila chemo 14.6 a koncom augusta ma kadernicka nafarbila klasickou farbou a odvtedy sa pravidelne farbim, mam tmavo hnede vlasy
@zana1007 ja som znasala chemo hrozne zle a zvladla som 16 davok a to som mala uzliny negativne, bolo mi hrozne, treba sa zapriet, drzim prsty
@zana1007 ahoj, mrzí ma, že sa pridávaš do nášho “klubu”. Popravde, keď som čítala, že si dostala ožiare a hormonálnu liečbu, hneď som si povedala, že mala byť aj chemo. Musí sa spraviť všetko pre to, aby si sa vyliečila a ostala zdravá. Už ideš do cieľa, choď na poslednú, zvládneš to🤗a uvidíš, že ju budeš znášať lepšie, ako tie predošlé!
@zana1007 ahoj srdiecko, to fakt mas len 26 rokov? /teda tak je uvedene v profile/. Tato diagnoza je hruza v kazdom veku, ale v tak mladom obzvlast. Jasnacka, vydrzis aj poslednu chemo, pytaj od obvodnej nieco na ukludnenie. Tvoje podvedomie uz caka, ze ti bude velmi spatne, bojis sa uz vopred a aj preto to tak tazko znasas. Viem to podla seba, ja som mala asi 8 podani a uz cestou do nemocnici mi bolo zle a napinalo ma na vracanie, hoci bolo podanie iba predo mnou. Zariad to doma tak, aby si mohla odpocivat, aby si mala vsetko co nutne potrebujes "po ruke", skus najst napinavu knihu /ak sa bude dat neskor citat/, alebo cokolvek co tvoju mysel upriami inde. Neviem, ci uz mas rodinu alebo malicke dieta, ale urcite ti niekto pomoze. Vydrz, dobre bude! ❤
@katenka2 dobrý deň ♥️ , áno mám 26, mesiac po narodeninách mi lekári oznámili diagnózu , ani si neviete predstaviť ako presne ste vystihli moje pocity, hlavne to , že sa bojím už dopredu ten pocit ,že viem ako mi bude ako ma znova bude všetko bolieť ma desí, no znížiť percento návratnosti je silnejšie aj keď sa to vo mne bije... Budem musieť dať nádych - výdych a zvládnuť aj tú poslednú a tešiť sa , že je posledná..rodičia sú pri mne po každej chemo a snažia sa pomáhať mi ako vedia takže si môžem dopriať poriadny oddych , zo srdca Vám ďakujem za povzbudivé slová
@lulu1217
@michaelanova
Ďakujem veľmi za vaše odpovede sú pre mňa povzbudením, tak snáď to už nejak dobojujem a bude dobre
@zana1007 ahoj, tie červené chemo som aj ja znášala veľmi zle a vždy som po podaní vravela, že na ďalšiu už nejdem ale kým prišiel čas na ďalšiu, cítila som sa viac pri sile tak som ani nepomyslela,žeby som odmietla 🙂 nechcem ti do toho rozprávať, ale z môjho pohľadu ten jeden cyklus tých pár dní keby mi bolo blbo už by som vydržala, pre pokoj v duši že som spravila všetko preto aby som vyzdravela. Ja som zatiaľ vybrala 4 červené a 2 biele a z vysokých hodnôt onkomarkerov už mám normálne hodnoty a na pohmat už nádor ani necítim a to bol pre oko viditeľný na začiatku liečby ani hmatat netrebalo. Takže ja viem že je to náročný proces, ale myslím, že je aj potrebný. Držím veľmi palce 🍀🫶 drž sa
Dievcata, ja len tak od veci na odlahcenie, mam za sebou 4 cervene a 7 bielych, 5 ma este caka, potom operacia. Na začiatku som, hlavne teda kvoli detom, dost riesila vlasy, ale je im to suma fuk, ja aj keby som tu hola s hrochom na hlave behala ich to netrapi. Tento piatok, ked som sa skoro rano chystala na chemo, pochytil ma pri pohlade do zrkadla asi nejaký záchvat ci co 😅 rozhodla som sa, kedze uz mi vypadalo aj obocko, nalepit si ho, aj sa stalo, ale jedno bolo vyssie ako druhe. Vyzerala som ako dilino. A potom mi napadlo nieco este lepsie, ze si nalepim aj mihalnice 🤦 prvykrat v zivote, lebo uz mi na kazdom oku zostali prisaham ze tri kusy. Tak patlem, lepim, samozrejme krivo, strhnem dolu a uz mam na jednom oku len jednu mihalnicu 😂 tak som si ju prebehla v panike maskarou. Damy, ja som z domu odchádzala jak ultra debil. Poobede mi v cakarni pred aplikarnou z batohu vyleteli moje náhradné ruzove nohavicky, lebo sak crevne problemy nonstop 😂 pocas chemo som si schuti schrupla a posunula sa mi parochna tak, ze som mala polmetrove celo. No jedna radost, hlavne nech je veslo ❤️ drzte sa 😘
@freeja my chceme fotooo 😂
@zana1007 ahoj, mrzi ma, cim si prechadzas, mas to narocne, obzvlast s takymito tazkostami. Velmi ti drzim palce, aby si to zvladala v ramci moznosti co najlepsie. To, co prezivas, sa nazyva anticipacna uzkost a je vcelku beznou sucastou liecby chemoterapiou v case, ked uz pacient zazil kvoli chemoterapii nevolnosti. Ja som mala velmi agresivny typ rakoviny a okrem silnych nevolnosti po chemo som mala aj dalsie vedlajsie ucinky, pre ktore som musela byt hospitalizovana. Ked neskor onkologovia vyjadrili obavu, ze nebudem moct dobrat celu chemo, spravila som vsetko, co som vedela, aby som chemo dobrala - pribrala som na vahe, aj ked sa mi jedlo hnusilo, oddychovala som, aj ked som mala dolezite neodkladne povinnosti a prekonala som vsetky nevolnosti. To vyrazne odporucam aj tebe, chemoterapia je velmi dolezita pre vyliecenie. Drz sa❣️
@dharmasanata
@katenka2
@lulu1217
Nemam fotku dievcata 😂 nestihala som, ale nie je to isto moje posledne nalepene obocie, este sa urcite parkrat dogabem tak budem na vas myslieť 😂
Kde môžem kúpiť vitacell kvapky na sk?

@xyz987 toto je prístup ktorý sa mi na našom zdravotníctve nepáči teraz ťa zoperujú a potom v prípade genetiky zas teda ďalšia opka narkóza a blablabla nie aby dopredu sa to riešilo 😡