icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

dharmasanata
30. jan 2025

@heryteri si ma nepotešila 😅 ešte chodím na chemo, hormonálna ma len čaká. Problém so spánkom mám od začiatku bielej chemo a bio aj tie návaly. Mne nepichaju nič, cyklus nemám od prvej chemo.
Ja som prestala v noci aj kúriť a spím na ľahko

heryteri
30. jan 2025

@dharmasanata aj u mna problem so spankom nastal pri bielych a pokracovalo aj pri biologickej liecbe, pri cerv.som spavala. Ale u Teba to tak byt vobec nemusi,skoncia biele chemo a skonci aj nespavost👍ja som vynimka podla mna🙂 A tiez mam vyp.radiator v spalni a spim v kratasoch a tricku, paradoxne teraz cez zimu je to 100x horsie nez cez leto 🙈

michaelanova
6. feb 2025

Ahojte, po roku a pol s tamoxifenom ma mudr posiela na kyret pre vysoku sliznicu, mam radost… upokojovala ma, ze je to z toho, ale bojim sa, aby to nebola rakovina z tamoxifenu… Bolo by vidiet nieco na sone, ci az z histologie? Mate s tym niekto skusenost? V auguste este bola sliznica v norme. Ze ako velmi sa bat, dakujem pekne

julcah
6. feb 2025

@michaelanova teraz som bola kvoli tomu na kontrole na gynde...onkologicka povedala,ze vsetko je ok ,lebo sliznica je nizko,ako ma byt...je to vedlajsi ucinok tamoxifenu...mna na to hned upozornila,ze sa to musi sledovat...neboj,budes ok .

tanicka2311
6. feb 2025

@michaelanova ahoj. Ja som bola v auguste na kyrete kvôli vysokej sliznici a bolo to z tamoxifenu. Histologia bola ôk. Odvtedy je sliznica nízko. Akurát tento týždeň som bola na gynde.

michaelanova
7. feb 2025

@tanicka2311 volala som onko, kazala mi mudr, ze mam hned vysadit tamoxifen a ze mam tlacit na termin do 2-3 tyzdniv, aby sme mali histologiu, tak ma naplasila, ze mi je zle

helga9
7. feb 2025

@michaelanova moja známa bola kyret kvôli tamoxifenu tiež stáva sa to len kľud

michaelanova
7. feb 2025

@helga9 dakujem pekne, od zajtra mam vysadit tamoxifen, v pon sa idem objednat na kyret, tak sa celkom bojim tych vysledkov hlavne🙏

ira25
7. feb 2025

@michaelanova neboj to viaceré sme mali po Tamoxifene kyretaz....tiež som mala aj polypy a histologia bola ok.tamoxifen beriem ďalej teším sa,že už len do konca mája kontrolu na gynde som nejak odflakla,tak už som mala mať po pol roku od zákroku a už je cez rok tak uvidím ako to tam dole vyzerá.🤔

michaelanova
7. feb 2025

@ira25 dakujem pekne za ukludnenie, dufam, ze aj u mna to tak bude, lebo som v poslednej dobe taka nafuknuta, zapchu mam, neviem, ci to spolu suvisi

ira25
7. feb 2025

@michaelanova ale áno súvisí ako keď bol menzes...ja mala aj bolesť v podbrušku.
Neboj nestresuj bude to ok....môj gynekológ,že za jeho praxe sa nikdy nestresol,že by Tamoxifen spôsobil rakovinu.

michaelanova
7. feb 2025

@ira25 aj mna v poslednych dnoch boli podbrusko, ako pred menzesom, dakujem ti krasne za spravu, verim aj ja, ze to bude len z tamoxifenu, som 2 roky v remisii❤️🙏

mazi1
8. feb 2025

@ira25
@michaelanova
Tie bolesti v podbrušku mám aj ja, tiež beriem tamoxifen skoro 3 roky, lenže mne už pred rokom vybrali maternicu aj vaječniky, a predsa mávam tie bolesti v podbrušku🥴

michaelanova
8. feb 2025

@mazi1 je to radost, ja s tym tamoxifenom nie som uplne happy, aj vlasy mi ostali upne biedne riedke, aj som pribrala, ale to som nejako neriesila, brala som to ako sucast udrzania zdravia, ale toto ma dostalo, celkom sa bojim

jankagregorova
9. feb 2025

Ahojte dievčatá,som tu nova ,mám karcinom prsnika,momentálne podstupujem neadjuventnu liečbu, štyri červené chemo mam za sebou a zvládala som ich v pohode,len som bola neskutočne unavená pár dní,teraz mam začať štyrmi bielymi.Ja mávam problém jedine pri aplikácii chemo,moja dr mi predpísala frontin ,dávam si štvrtku co si myslím,že je veľmi slabá davka lebo aj tak pri aplikácii pociťujem nepokoj a uzkost. Zajtra idem na prvu bielu chemo a už teraz sa mi z toho chveje žalúdok lebo dr mi povedala,že pri tejto bielej chemo musím byť viac sledovaná, pretože môžem mať nejakú neziaducu alergickú reakciu.No mne viac nebolo treba🙈,zajtra asi šupnem polku frontinu 😊...

cineva
9. feb 2025

@jankagregorova ahoj☺️, ja som znasala bielu celkom dobre, aj mnohe dalsie dievcata, drzim palce, aby slo vsetko co najlepsie🌸

julcah
9. feb 2025

@jankagregorova ja ked neviem spat,davam frontin 0,5...ty mas aky predpisany?

dharmasanata
9. feb 2025

@jankagregorova ahoj, ja som červené zas znášala veľmi zle a tieto biele sú úplne v pohode, len som z nich unavená 2-3 dni. Reakciu som mala pri druhej dávke, boli pri mne tak mi to hneď vypli, dali mi roztok zatiaľ, potom ma napojili opäť po pauze a už som nemala viac problém.

jankagregorova
9. feb 2025

@julcah 0,25 ,ja som takéto lieky nikdy neuzivala tak pri chemo si dávam len štvrtku ale to podľa mňa má na mňa minimálny ucinok,preto si myslím, že pociťujem úzkosť

jankagregorova
9. feb 2025

@dharmasanata No mne keď povedala dr ze treba byť pod dohľadom lebo ze napríklad sa mi môže začať zle dýchať tak tie moje predstavy hotova katastrofa🙈

dharmasanata
9. feb 2025

@jankagregorova neboj na každého dohliadajú keby náhodou, nieje to pravidlo, že príde každému zle. Hlavne na to netreba myslieť, lebo aj psychika robí svoje. Rozprávaj sa pri tom s niekým. Ono sa zvykne rozbuchať srdiečko, nával tepla a potom je bolesť v krížoch. Väčšinou to príde hneď na začiatku podania, neskôr to už nezvykne byť.

helga9
9. feb 2025

@jankagregorova to hovoria každému nakoľko biela môže ALE ! Väčšinou nevyvolá alergickú reakcii neboj oni ti dajú premedikáciu

ankov
9. feb 2025

Ahojte. Môžem sa spýtať či sa u niekoho po mastektomii, následnej chemoterapii a radioterapii po určitom čase vratila rakovina? Ďakujem

lulu1217
10. feb 2025

@ankov ahoj, osobne, našťastie, nepoznám nikoho. Ale, žiaľ, pár žien takých, ktorým bol odobraný kvadrant+následná liečba a mali recidívu do 3 rokov.

katenka2
10. feb 2025

@ankov žiaľ, áno 😣. Je to choroba mazaná, zákerná a "šikovná", ťažko sa jej zbaviť. Ale jedno viem určite, čim menej na ňu budeš myslieť, čim viac žiť úplne normálnym životom, tým menej šancí jej dáš. Teraz si proste vyliečená a na hnusobu nemysli! Keď zistí, že sa jej nebojiš, je veľká pravdepodobnosť, že sa nevráti. A keby raz predsa, nuž budeš sa liečiť znovu a znovu to zvládneš 💪. V hlave je tá sila. Veľa rokov pokojného života ti úprimne želám 🍀

julcah
10. feb 2025

Ako dlho ste po operacii?

ankov
10. feb 2025

@katenka2 @lulu1217 ja som teraz bola na Pet Ct vysetreni a v stredu idem na gamagrafiu. Stale verim a dufam, ze to ebude nejaka katastrofa, ale mam strach. V roku 2022 mi zobrali pravy prsnik, potom nasledovala chemoterapia aj ozarovanie. Momentalne beriem uz druhy rok Zitazonium. Nechcem sa tomu poddat len mam strach co ma opat caka. Podla zaverov Pet Ct, aj ked este nie uplne potvrdenych kedze mam ist este na gamagrafiu, mam asi metastazu v kosti. Mam 48 rokov. Po mastektomii som bola nadsena ze som nikde nemala dalsi nalez. Zobrali mi aj uzliny. Tak som predpokladala, že bude vsetko ok. V jednom clanku sim čítala, ze aj ozarovanie/radioterapia vie poskodit kosti.

katenka2
10. feb 2025

@ankov mozem poprosit krstne meno? Rada oslovim toho, komu pisem /ja som Kata 🙂/. A takto, aj ja som po prsniku /aj ked az po 8-ich rokoch/ dostala metastazy do kosti. Aj sme sa s tym popasovali /no, nic moc prijemne/ a zas bolo cas dobre. Teraz mam okrem mts v peceni, plucach aj dalsie v kostiach. Tie doktorka neriesi vobec, vraj s tym sa takmer bez problemov da zit dlhe roky. Ale, aby som ta aspon trocha upokojila, ja sa s rakovinou "taham" uz 29 rokov, takze preto ten opakovany vyskyt. Okrem toho som ten najneporiadnejsi pacient, akeho v OUSA mali, dost velka hysterka aj pesimistka a kukni - stale som tu 😅. Aj momentalne uzivam chemo /ale tabletkove/ a nie je to najhorsie. Kosti si nevsimame, pecen sa takmer zotavila a pluca...no dycham, nekaslem, jest mi chuti a o chvilu idem na prednasku na U3V. A staram sa o zahradu, sklerotickeho starsieho manzela, 2 kocurov a tisic dalsich veci. A ked to panikarka ako ja zvladam, urcite zvladnes aj ty. A keby daco, napis, podrzime sa navzajom 😉

mazi1
10. feb 2025

@ankov Mala si nejaké príznaky alebo ťažkosti, alebo ako sa prejavila tá (zatiaľ nepotvrdená) metastáza v kostiach?

lulu1217
10. feb 2025

@ankov raz som sa stretla v NOÚ s jednou pani, ktorá mala zvýšené markery, bola na PET CT a našli kej metastázy v kostiach a ona mi povedala, že to je “pohoda”. Dali lieky a ani nevedela. Ale asi to nie je pravidlom, samozrejme, záleží od prípadu.
Ako si sa, prosím ťa, dostala na PET CT? Viem, že je ťažké, dostať sa tam “len tak”. Máš takú dobrú lekárku, že ťa tam v rámci prevencie v remisii poslala?