icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
11. jún 2019

@larike nechodím na slnko teraz vôbec idem az po 18 stej hodine. Samozrejme keď idem k Dr alebo na nákup kde musim tak jasne ze na mna svieti tomu sa neda vyhnúť. Ja som len reagovala nato ze si nemyslím ze po liečbe keď ta pani išla k moru a správala sa rozumne sa jej z toho vrátila rakovina. Inak ako sa ti darí? Je ti lepsie po chemo nevoľnosti ustúpili?

hyta
11. jún 2019

@helga9
@larike Dievčatá, kámoške lekár kázal konzumovať čo najviac rýb, podľa možností z čerstvého prostredia....

larike
11. jún 2019

@helga9 dnes je už dobre a ty ako?

helga9
11. jún 2019

@hyta jem ryby častejšie ako predtým no sú z obchodu hlavne tuniak a losos a robím si to na masle a k tomu upeciem babaty a obed je šup šup. Tu v okoli neviem ci vôbec niekto ma čerstvé ryby ale skor nie.

helga9
11. jún 2019

@larike nechcem zakríknuť zatiaľ vôbec nic. Ani žalúdok na vode ani pachuť tak uvidime ci pride niečo z toho. Mala som pauzu mesiac medzi chemo žeby sa telo asi trochu viac stihlo zregenerovat neviem možno. Lebo tieto veci som mala po tretej dávke a vtedy bola len tie tri týždne pauza. Akurat co som si všimla tak rano som mala cervensiu tvar ale do obeda to ustúpilo na instagrame som videla ze to ženy počas chemo mali. Mala si to aj ty?

larike
11. jún 2019

@helga9 mne sa tvár a hruď začervenali po prvej a tretej chemo tak cca na pol dňa, nemusíš sa báť je to normálne.

helga9
11. jún 2019

@larike áno trosku aj dekolt ale uz je to lepsie no rano som vyzerala akoby som bola dobre spalena od slnka no som si Oplachovala tvar takou vlažnou vodou a trochu to ustúpilo.

daniela1616
11. jún 2019

@helga9 aj ja som to mala na pár hodín 😉

helga9
11. jún 2019

@daniela1616 mne to len teraz po tej štvrtej dávke ale uz je to Ok. Zatiaľ nic iné sa mi neobjavilo.

helga9
12. jún 2019

Ahojte dievčatá ako sa mi maaate?

sabova3
12. jún 2019

@helga9 čauko.tak ide to pomaly.akurat tá ruka má stále trápi, beriem lieky, zatiaľ nič nezaberá.mame pekné horúco,dávam teraz do bytu klímu, lebo je to na nevydržanie.a ty ako sa cítiš?

helga9
12. jún 2019

@sabova3 ahoj ta ruka ti teda neda pokoj? Koľko uzlín ti vzali? Mam sa celkom fajn len mi nejde tak moc jest. Ako najem sa ale tak menej. Snažím sa veľa piť hlavne čaj zelený si robím nech sa to čím skor všetko vyplaví z tela aj keď to určite este potrvá.Zatiaľ chvalabohu nemám tu pachuť dúfam ze uz ani nepríde. Este tak tyzden si dám pauzu a chcem zas začať cvicit dostať sa do formy. Počas chemo som ani neschudla ani nepribrala stále mam tu istú váhu ale svalstvo ochablo trochu to vidieť. No teplo vonku teda je riadne a ja som zavretá v dome. Idem von len keď fakt musim a do zahrady tak po tej 18-stej idem trochu okopavam Polievam to mam relax ma to baví.

sabova3
12. jún 2019

@helga9 tak mne vzali len jednu uzlinu,aj to bola dobrá.ale vidíš, že aj tá jedna stačí na tie problémy,a v tých teplotách asi aj viac puchne.

helga9
12. jún 2019

@sabova3 Fuha aj pri jednej? Doparoma to neni bohvieco.

helga9
12. jún 2019

@sabova3 ozaj vlasky ako? Držia sa? Mne dá zda ze mi začínajú rast. To asi tým ze som mala posunutú chemo. Strasne ma svrbi hlava a mam pichliace.

larike
12. jún 2019

Aj ja mám celý čas pichliače a som veľmi rada že mi nevypadali mihálnice a obočie. Dúfam že to tak aj ostane ☺️🙏

helga9
12. jún 2019

@larike áno to som aj ja rada ako preriedili sa mi trochu aj mihalnice aj obočie ale keď dám špirálu a trochu podfarbim obočie tak je to úplne v pohode. No tiež dúfam ze po tejto nevypadnu keď uz nevypadli po troch.

sabova3
12. jún 2019

@helga9 no prikladám foto.

romiada
12. jún 2019

Zienky. Mne akurat mamina povedala, že jej včera bolo tak neskutočne zle že mala chut prehltnut pilulu , ktorou by sa zoslala zo sveta 😟😞 ze strasne ju nohy boleli,zabral vraj len studeny kupel noh v lavori, totalne ju zapieklo (az si musela dat gutalax) , ze nechuti jej jest a uz schudla 3kg. Presne ako Ste tu spominali, ze po tej tretej chemo sa asi dostavia tie hnusne stavy

sabova3
12. jún 2019

Preriedili sa.som jak plešatý ujo.

romiada
12. jún 2019

@sabova3 jeej tak to uz Ti slusne začali rast vlasy 👍 a inak v porovnani s tymi co si mala bezne predtym je to ako? Su lepsie ci nie?

helga9
12. jún 2019

@sabova3 vidno ze sa preriedili oproti tej foto co si dala predtým. Ale uz mas po cheme takze uz budu len rásť a rásť. Dúfam ze aj mne.

sabova3
12. jún 2019

@romiada zatiaľ neviem povedať,lebo ešte stále padajú,a teraz bola štvrtá chemo,tak ešte popadaju.uvidim, či je to pravda,jak všetci hovoria,že vlasy budú husté a super.necham sa prekvapiť.mne bolo včera tiež nič moc,boleli nohy aj ruky,jak reuma.

helga9
12. jún 2019

@romiada mna zapieklo po prvej chemo a potom po dalších chemo som jedla len take ako pomaranče slahany tvaroh zemiaky všetko ľahké jedla a problem som uz nemala. Ono ci sa necítime horsie aj kvôli tomu počasiu mne vcera nemôžem povedať žeby bolo zle ale nebola som tip top a este sme aj po cheme. Bolesti ako take som nemala no co mna boli je ritné svalstvo co teda absolutne nechapem.

romiada
12. jún 2019

@sabova3 no oproti mojej mamine mas slušny porast....ona ma fakt 3 vlasy kde tu...ani ziadny naznak ze by jej chceli rast nove

helga9
12. jún 2019

@sabova3 budu krásne husté uvidis. Ja len dúfam ze sa mi nebudú moc kuceravit lebo co pozerám instagram tak sú tam fakt jak ovce brckave

sabova3
12. jún 2019

@helga9 no budeme aj my kučeravé.ale keď podrastu tak sa vyrovnajú.budeme jak barany

helga9
12. jún 2019

@sabova3 Hehe tam kde som si kupovala parochňu pani predavačka povedala ze kucery len po prvé strihanie budu ze potom uz nie. Opytame sa @emjee ako si na tom bola s vlasmi po cheme? Rástli ti kucery?

helga9
12. jún 2019

@tilly @anniera dievčatá Vy ste nam dávno nic nenapísali ako sa máte?

mery34
12. jún 2019

@helga9 moja mama ma teraz riadne kucery, lepsie jak trvala co nosila za mlada. Rovne vlasy nemala ani predtym, ale teraz ma barana. Hned po skoceni cervenej jej zacali rast aj ked chodila na tu druhu chemoterapiu.