icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
25. jún 2019

@emjee mávaš problem s lymfedemom? Mne ukazuje zväčšené uzliny dve ale ze je otázne ci sú pozitívne.

emjee
25. jún 2019

@helga9 nie, na zaciatku mi dost trpla ruka, nechala som si predpisat navlek a poctivo ho nosila

helga9
25. jún 2019

@emjee v ktorom roku si bola operovana? Čomu sa vyhýbam myslim tak celkovo niečo ako prevencia

emjee
25. jún 2019

@helga9 v juni 2015. Vyhnut sa treba pretazovaniu ruky - ziadne tazke tasky a pod. prevlacovat

sabova3
25. jún 2019

@helga9 práve mi sestra napísala, má to íste čo ja.brca1.

helga9
25. jún 2019

@emjee myslela som tak ze niečo si vylúčila alebo obmedzila ako prevenciu voči recidive

emjee
25. jún 2019

@helga9 ano, skarede myslienky

romiada
25. jún 2019

@helga9 akurat na Teba myslim. Ze ako si dopadla, aky plan opky 😓

romiada
25. jún 2019

@helga9 to pojde prec cele vnutro prsnika ale aj koža a bradavka? Tak to mysleli?....kamoškina teta to tak ma. Doteraz si nedala rekonštrukciu urobiť. Rieši to špecialne ušitymi plavkami.

romiada
25. jún 2019

@sabova3 a sestra ma kolko rokov?

romiada
25. jún 2019

@helga9 mas napevno stanoveny termin? Pytam sa kvoli tomu ze napr.mojej svokre dnes volali z nemocnice NR ze ju pozajtra nezoperuju (chrbtica stavce) kvoli velkemu teplu a riziku pooperacnych komplikacii z tepla. Operaciu jej stanovili pred 2 mes...taska zbalena ze zajtra ide. Nasr.ta je na cely svet....ale ani sa jej nedivim.

sabova3
25. jún 2019

@romiada sestra má 50.

helga9
25. jún 2019

@emjee no s tými myšlienkami to ide tažko

helga9
25. jún 2019

@romiada áno Dr hovoril ze všeobecne cez leto je núdzový režim ale ja potrebujem operaciu nemôžem ostať bez liečby a chemo mi dat nechce. Ale ten termin je na hrane takze sa to bude riešiť este lebo optimum po cheme sú 4 týždne a mne to vychádza az 6 ze je to este v norme ale chcelo by som aj ja co najskôr.

helga9
25. jún 2019

@romiada áno všetko ze prec pre istotu mne to nevadí len keby to tak bolo ze sa akože zobudím a bude prec.

helga9
25. jún 2019

@sabova3 uff takze aj sestra. A este prídu výsledky dcéry aj mami? No veľmi držím dcére aby to bolo negatívne.

sabova3
25. jún 2019

Veru, ešte mama a dcéra.ale ako som už predtým písala, nič nám nevychádza.tak toľko k tomu.

helga9
25. jún 2019

@sabova3 chodí sestra na mamo? Ze ci zatiaľ sa ukazuje všetko OK. No vieš ono aj pri brca keď je pozitívna nemusí dostať rakovinu

sabova3
25. jún 2019

@helga9 veď presne jak píšeš, nemusí.ale ten strach už bude v tebe stále.sestra bude častejšie sledovaná,ona si nedá nič operovať.nechce.

ragulca
25. jún 2019

@helga9 mne brali komplet prsník, neostalo nič len jazva cez pol hrudníka 😭, vybrali 22 uzlín, všetky pozitívne 😭...

larike
25. jún 2019

@ragulca mne zoberú obidva prsníky komplet, chcem sa spýtať ak môžem, dali ti hneď expander, alebo nie.

helga9
25. jún 2019

@sabova3 no nie každý by si dal odstrániť všetko akože preventivne

romiada
25. jún 2019

@sabova3 to je hrozne ako ta choroba strasi vsetky zeny v jednej pribuzenskej linii. Chlapi tusim take hrozby nemaju....ale viem ze chlapcom sa zas niektore geneticky podmienene choroby mozu prejavit az do veku 4r. A zeny sa musia bat cely zivot....bud HPV virus alebo rak.

helga9
25. jún 2019

@ragulca no aj mne vezmú všetko co sa týka prsníka uzliny sú otázne musim sa s tým len zmieriť nic iné neostáva mna nedesí to ze ho nebudem mat len ta opka ma desí. Ako si sa cítila po opke? Bolesti sú aké? Pred opkou si bola na sone alebo ct a tie uzliny ti ukázalo?

emjee
25. jún 2019

@helga9 ale opka je taka, ze sa zobudis a nie je. Na obed ma priviezli, trochu som sa prespala a vecer uz som bola na nohach

romiada
25. jún 2019

Ja uz viem ze mne šancu zvyšila mamina a aj po otcovej linii - jeho mama a aj jeho babka mali rakovinu.
Este dcera vydedukovala z toho sama od seba ked sa dozvedela o babke ze : Mami aj Ty to dostanes a potom aj ja? 🙈
A to este ked videla hematologicka moju a muzovu diagnozu pred porodom dcery, tak sa zhrozila - obaja trombofilia.
Och obcas je to na škodu ak človek veľa vie vďala pokroku v medicine🙄

romiada
25. jún 2019

@emjee podla mna tiez opka je znesitelnejsia ako chemo. Aspon co som videla maminu svoju - ta bola po opke na druhy den uplne v poho. Keby nemala kabelku (sacok s drenazou) tak ani neviem ze bola operovana

helga9
25. jún 2019

@emjee veď to dako prežijem

ragulca
26. jún 2019

@larike nie, nemám ho doteraz a to budú zajtra presne dva roky od operácie....

ragulca
26. jún 2019

@helga9 ja som po operácii bolesti nemala, všetko v úplnej pohode, akurát som mala problém s trpnutim ruky, tu mi pri prevaze rozmasirovsla sestrička a už bolo potom ok. Špeciálne pred operáciou som na sone nebola, predpokladám, že rozrezali, uvideli a vyberali... Pretože nádory boli podľa biopsie G1 nepredpokladala som ani, že budú tak zasiahnuté uzliny a už vôbec nie mts. Nakoniec z histológie vyšli všetky nádory G2 no a všetky pozit uzliny...
Po operácii som bola v podstate hneď funkčná, teda po prebudení myslím, chvíľu sa mi ešte motala hlava, ale ináč pohoda. Na druhý deň už úplne ok.... Hneď na druhý deň po operácii mi dali psychológa, aj keď neviem na čo, lebo prvá otázka bola, že či som sa stretla s touto dg v rodine a odpoved bola, že hej, sak mamine sestry mali a obidve zomreli.... no a bolo po debate 🙈. A další deň ku mne poslali fyzioterapeutku, že ukázať cviky, ktoré majú zabrániť tvorbe lymfedemu. Doteraz som ich necvicila a ani si ich nepamätám 😳😱🙈