Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@helga9 mas napevno stanoveny termin? Pytam sa kvoli tomu ze napr.mojej svokre dnes volali z nemocnice NR ze ju pozajtra nezoperuju (chrbtica stavce) kvoli velkemu teplu a riziku pooperacnych komplikacii z tepla. Operaciu jej stanovili pred 2 mes...taska zbalena ze zajtra ide. Nasr.ta je na cely svet....ale ani sa jej nedivim.
@romiada áno Dr hovoril ze všeobecne cez leto je núdzový režim ale ja potrebujem operaciu nemôžem ostať bez liečby a chemo mi dat nechce. Ale ten termin je na hrane takze sa to bude riešiť este lebo optimum po cheme sú 4 týždne a mne to vychádza az 6 ze je to este v norme ale chcelo by som aj ja co najskôr.
Veru, ešte mama a dcéra.ale ako som už predtým písala, nič nám nevychádza.tak toľko k tomu.
Ja uz viem ze mne šancu zvyšila mamina a aj po otcovej linii - jeho mama a aj jeho babka mali rakovinu.
Este dcera vydedukovala z toho sama od seba ked sa dozvedela o babke ze : Mami aj Ty to dostanes a potom aj ja? 🙈
A to este ked videla hematologicka moju a muzovu diagnozu pred porodom dcery, tak sa zhrozila - obaja trombofilia.
Och obcas je to na škodu ak človek veľa vie vďala pokroku v medicine🙄
@helga9 ja som po operácii bolesti nemala, všetko v úplnej pohode, akurát som mala problém s trpnutim ruky, tu mi pri prevaze rozmasirovsla sestrička a už bolo potom ok. Špeciálne pred operáciou som na sone nebola, predpokladám, že rozrezali, uvideli a vyberali... Pretože nádory boli podľa biopsie G1 nepredpokladala som ani, že budú tak zasiahnuté uzliny a už vôbec nie mts. Nakoniec z histológie vyšli všetky nádory G2 no a všetky pozit uzliny...
Po operácii som bola v podstate hneď funkčná, teda po prebudení myslím, chvíľu sa mi ešte motala hlava, ale ináč pohoda. Na druhý deň už úplne ok.... Hneď na druhý deň po operácii mi dali psychológa, aj keď neviem na čo, lebo prvá otázka bola, že či som sa stretla s touto dg v rodine a odpoved bola, že hej, sak mamine sestry mali a obidve zomreli.... no a bolo po debate 🙈. A další deň ku mne poslali fyzioterapeutku, že ukázať cviky, ktoré majú zabrániť tvorbe lymfedemu. Doteraz som ich necvicila a ani si ich nepamätám 😳😱🙈

@emjee mávaš problem s lymfedemom? Mne ukazuje zväčšené uzliny dve ale ze je otázne ci sú pozitívne.