icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
27. jún 2019

@sabova3 aha kuknem. Čítala som ze aj biotin je nato to je vitamin

helga9
27. jún 2019

@sabova3 pozerám tu stránku a maju aj serum na obočie a mihalnice rozmýšľam ci by som nevyskúšala dosť sa mi preriedili ci ich to aspoň trochu nevyzivi

tilly
27. jún 2019

@helga9 hej. Reghaar, na podporu rastu.

tilly
27. jún 2019

@helga9 áno aj biotin zvnútra

helga9
27. jún 2019

@tilly ten vlasový aktivator taká mala fľaštičku?

tilly
27. jún 2019

@helga9 áno. Aj teraz si zvyknem v zime kúpiť na posilnenie vlasov.

tilly
27. jún 2019

Dnes som bola v nou na kontrole. Peklo. Strašne veľa ľudí. Len na krv som čakala vyše hodiny a pol. A videla som minimálne tri mladé vyplasene kočky, ktoré išli evidentne prvý krát na liečbu. Sestrička im ukazovala ako to chodí v aplikárni. Vyzerali pod 30 všetky. A toľko mladých bab naraz v satkach som ešte nevidela. Vždy boli tak dve tri v čakárni, teraz aspoň 10, otrasné niečo. Vždy boli prevažne starší ľudia v čakárni, začínajú sa množiť mladí, čo je mi strašne ľúto

helga9
27. jún 2019

@tilly ja keď som bola v utorok tak vedľa mna sedela mladá tiež okolo 30 a tehotná bola a uz vo vysokom štádiu. Mala kratučké vlasy a klobuk tak neviem ci uz po liečbe ale mala kanylu v ruke. Poviem ti aj zle mi prislo. Naozaj pribúdajú chorí a čím ďalej tak mladší. A ty si ako dopadla? Uz vieš výsledky ci este len budu?

tilly
27. jún 2019

@helga9 ja dakujem, nastastie vsetko OK. vybehli mi tam nejake divne vysledky s vapnikom, ale to doktor hovoril, ze keby som take naozaj mala, tak ani nechodim, ze to moze byt preklep. Fuha, tak to tazky pripad, ze tehotna a este aj kanyla, strasne

helga9
27. jún 2019

@tilly teší ma ze výsledky mas v poriadku nech ti to vydrží az nekonecno.... ja teraz tápem viem len ze idem na opku a potom pán boh vie co bude ďalej a ma to štve.

tilly
27. jún 2019

@helga9 ďakujem. Držím palce. Bude dobre

helga9
27. jún 2019

@tilly veľmi rozmýšľam ze zmením doktora

romiada
27. jún 2019

@tilly aj moja mama mi dnes vravela ze strasne vela ludi bolo ked bola dnes na chemo. Ze same zeny so satkou na hlave.

@helga9 brrr....ked pocujem ze tehotna zena je na onko vobec, 😟😢
Mamy sa dnes pytam. No ako? Krv ok, dali jej 4.chemo a vravi; domov som sla s holou gebulou iba som si śiltovku dala, sa možem vy.rať na celu parochn v takom teple....a na ludi čo pozeraju tiež. No nepara sa s tym ta moja mááti 🤭☺

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
28. jún 2019

@romiada ahoj jasne na ostatných sa treba akurat vieš co veď je horuco vonku. Snáď tuto chemo bude lepsie prežívať.

helga9
28. jún 2019

@mata9522 ahoj ja som sa tiež cítila slabá a malatna keď mi klesli krvinky a chcelo sa mi stále spat. A tebe zvýšila dávku pyridoxinu mne nie. Teší ma ze ti je lepsie musíme to vydržať verím ze potom bude dobre.

tilly
28. jún 2019

@helga9 prečo chceš meniť dr?

tilly
28. jún 2019

@romiada bolo veľa aj takých, že len siltovky

helga9
28. jún 2019

@tilly on mi vôbec nic nepovie ja sa hocičo opýtam a žiadna odpoved na moju otázku on tak zakamufluje ze to neviem ani opísať. A ostatní Dr ze prečo mi nic nepovie veď on na základe biopsie to musí vedieť. Ze patologia akurat určí uzliny a keď sa mi zmenšuje nádor tak ze sa zníži staging tak ja neviem v čom je problem veď sa vypytujem na moju liečbu nie na susedovu. Rozmýšľam o Dr bella tak sa vola s tým som volala na onkoporadni a pozdával sa mi no uz sa dám zoperovať a keď budu výsledky tak sa rozhodnem co ďalej

helga9
28. jún 2019

@tilly a ani ze idem na opku ze ci pn alebo dačo nic nepovie ci mam pyridoxin este brat keď uz mam po cheme tiež nic vzdy tu máte papiere a choďte s pánom bohom aj teraz choďte k chirurgovi vráťte sa po opke

emjee
28. jún 2019

@helga9 pn ti daju pri nastupe do nemocnice, onkolog pn neriesi, na to mas svojho obvodaka

helga9
28. jún 2019

@emjee viem písali ste to tu ale veď on ma lieči nemôže nic povedať vysvetlit

emjee
28. jún 2019

@helga9 chapem, tiez som mala taku doktorku. Ani sa na mna nepozrela, do papierov pisala bludy typu "brucho priehmatne, jazyk ruzovy", v ordinacii som stravila vzdy 3 minuty (vratane pichnutia zoladexu), hlavne, ze som si v cakarni vzdy odsedela 2-3 hodiny

helga9
28. jún 2019

@emjee presne tento popis mam aj ja brucho priehmatne koza čistá a ani sa ma nedotkne a to nie len Dr co k nemu chodím ale aj ten co ho zastupoval. Proste prístup jak hovado a mna to sere. Chápeš sme jak tovar. A to ja uz cítim ze sa po opke dostaneme do sporu kvôli vajecnikom.

emjee
28. jún 2019

@helga9 problem je, ze onkologov je malo a len tak ho nezmenis (a to tu moju strasne kde kto chvali, ale potom vzdy zistim, ze sa k nej dostali po znamosti a ja som jej bola pridelena)

helga9
28. jún 2019

@emjee áno malo aj tento môj ma vzdy plno nenormalne ale veď musí prejaviť trochu empatie veď je onkolog chápeš co tým chcem povedať. Každý doktor by mal mat vzťah k svojej robote a podľa toho zaujať postoj k pacientovi ale bohužiaľ to tak nie je

helga9
28. jún 2019

@emjee bola som teraz u chirurga co ma bude operovat. To sa s mojim onko neda porovnať. Bavili sme sa o biopsii a sono a o opke a to tak ze on prestal písať na pc a pozeral na mna a bavil sa so mnou zoči voči a to sa mi páčil ze sa plne venoval tomu co som chcela vedieť a pritom pozeral do výsledkov. To je pre mna lekár!!! Pytala som sa ci budem mat jeden rez ci dva povedal dva a uzliny sme preberali ze on vyberie len co bude treba proste taký normálny prístup on mi bol aj pri biopsii a ako sa povie hneď mi sadol ako lekár. A bavili sme sa aj o vaječníkoch ze síce on nie onkogynekolog ale na základe mojej biopsie kedze mam fakt vysoké horm výsledky on by dal vaječníky von keby bol na mojom mieste žeby sa netrápil zoladexom a tamoxifenom a za ďalšie robia sa mi cysty takze dat to von.

daniela1616
28. jún 2019

@helga9 takýto úžasný prístup má moja onkologička, dnes mi sestričky povedali, že si mysleli že ma operuje 😉. Dnes som bola na poslednej chemo a všetko čo podstupim ďalej mi podrobne vysvetlila. Je fakt super ♥️

helga9
28. jún 2019

@daniela1616 veď presne toto ja čakám od môjho Dr ale nic neprichádza. A co ta este čaká aká liečba?

nori21
29. jún 2019

Každý deň vás čítam dievčatá, neozývala som sa, lebo mesiac som po operácii čakala čo bude ďalej,bola som na magnetickú rezonanciu, potom na onkokomisiu, zase budem mať operáciu.Našli mi tam léziu, odstránili mi nádor koncom apríla, počas operácie lekár zistil, že sa v mliečnej žľaze tvoria mikročastice.To je celkom iné niečo, nie sú to metastázy.Rozhodli sa, že treba mi odstrániť ľavý prsník kvôli tomu, až potom pôjdem na liečbu.23.júla pôjdem do nemocnice a 24.ma budú operovať.Takže tak.