Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Aj ja som sa pýtala, veď mohol.On z toho vyrezal tú časť, myslel, že to bude stačiť, ale magnetická ukázala, že nie.
Ahojte dievčatá, trošku odľahčím tému. Som po 5 chemo a ešte stále mám husté obočie aj mihálnice. Dúfam že to tak aj ostane. Ako ste na tom vy?
Baby chcem sa opytat zasadala Vam ta onkokomisia? Ci to každému a je mozne tam diskutovať ci len dakomu?
@helga9 ahoj.ja som mala tú komisiu po operácii,keď už mali výsledky biopsie.nerada nato spomínam.boli tam traja,hovoril len jeden.nenormalne má prestrasil a na koniec mi povedal, čo sa na mňa tak pozeráte,ako by ste ma chcela zabiť.a potom, máte na mňa nejaké otázky?.a ja že nie,som v šoku. Máte nato právo.posledna veta od neho.
Ja som na ziadnej komisii nebola. Viem, ze sa konalo nejake konzilium, kde ma "preberali", ale nebola som nan zavolana.
Mne mihalnice a obocko zisli az po 6-7 chemo a strasne dlho trvalo, kym opat ako tak narastli (vlasy boli ovela rychlejsie). Este stale ich nemam v povodnom stave (posl. chemo september 2015)
@helga9 ahoj. Na ožiare nemusím, popri biologickej liečbe ktoru budem mať do februára 2020, už som začala aj hormonalnu 1x1 tabletku cca 5r. Idem na sono prsnika a neprsnika 😀 a ešte na kntrolne CT. V utorok ma už predvolali na posudenie ID, trvalo im to od žiadosti iba mesiac. A ty ako?
Ahojte baby. Možno si uz poviete ze som blázon ale premýšľam o jednej veci. Ze zruším teraz opku a vyberiem este dve dávky chema aby som vybrala tu štandardnú liečbu so 6 cyklami. Nakoľko ta moja buľka ma teraz okolo 1 cm tými dvoma cyklami ju znicim úplne no proste aby došlo k úplnej regresii. Rozmýšľam nad tým preto ze čím ďalej mam info od Vás ako pacientov a aj amazoniek ak došlo k úplnej regresii nedostali po opke uz ďalšiu chemo. No a co som konzultovala s Dr tak po opke by mi zrejme este daku zabezpecovacku mali dat lebo neni uplna regresia. Ja nechapem prečo ma neposlal hneď na opku keď aj tak budem mat úplnú mastektómiu a po opke by som mala chemo v jednom kuse. Takto najprv 4 chemo potom opka potom možno zas chemo potom možno zas oziare a potom hormonálna.
@helga9 a lekari Ti sami nenavrhli takyto postup? Ked to mas 1cm, tak preco Ti chcu urobit uplnu mastektomiu? Boja sa ze mas mozno niekde roztrusene mikrociastocky ktore by to mohli vratit ci ako? Ved mojej mame to robili presne ako vravis...vybrali nalez velkosti vajca bez maztektomie a teraz chodi na chemo.
@sabova3 Ty mas este stale s tou rukou problemy? Mojej mame strasne napuchla ta ruka kde jej vybrali uzliny. Dr.jej na to nepovedala nic. Mama nevie co s tym....podla mna by to trebalo masirovat. Aj babka si to tak robila a davala na ruku kapustny list. Len som niekde citala ze onkopacient by nemal chodit na masaže.
@romiada veď to je to on nic nenavrhol ani so mnou nekonzultuje ze sú možnosti a teda on toto navrhuje vzdy dá mi papier a možte ist. Zato konzultujem s druhými Dr nech mam aspoň druhý názor lebo z neho nic nevide keď sa opýtam tak len uvidime. S tou mastektomiou súhlasím ze je to lepsie kvôli recidíve a ze lepsie vedia urobit nový prsník tak nech ho vezmú cely odkedy mi to povedal som o tom aj viac presvedcena ze to bude lepsie lebo co píšu ženy s čiastočnou mastektomiou maju recidivy v tom istom prsníku som s tým zmierena a nevadí mi to no uvidím po opke ci to so mnou zamáva ale dúfam ze nie. Vcul riešim tuto liečbu ze co by bolo lepsie.
@romiada to je problém s lymfatickým systémom... ja som mala kompresny rukáv plus mobivenal a ešte mesiac do brucha fraxiparin a opuch zmizol. Ináč na tie opuchy... po operácii nebola za mäkkou rehabilitacna sestra a neukázala jej cviky? Ja som napr dostala aj CD s cvikmi originál pre zabránenie lymfedemov, natočila ho Zora csoborova...

Môj chirurg je normálny, všetko vysvetlí.Ale na onkokomisii som sa strašne sklamala, boli tam tri doktorky, smiali sa, jedna rozpráva, druhá prekrikuje snaží sa mi povedať niečo, tretia sa smeje. Žiaden prístup, to je nula.