icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

emjee
30. jún 2019

@romiada @sabova3 urcite kompresny rukav (predpise onkolog), ruku nepretazovat, ale zase ani neprestat pouzivat. Lymfodrenáž by mala byt povolena, skuste sa popytat na linke ligy proti rakovine.

helga9
30. jún 2019

No dúfam ze mi ostane co najviac uzlín lebo keď nebudem mocť cvicit to pre mna nebude bohvieco. Teraz som znížila váhu činiek na 3 kg na ruku a cítim miesta vpichov hádam to po čase prestane. Baby necvicite vôbec?

larike
30. jún 2019

Ja nemôžem kvôli PICCU a agresívnej chemo, ktorá oslabuje srdce a veru cítim to keď sa snažím urobiť niečo pre seba. Mám pocit, že svaly ochabli a to poriadne. My sme tiež športovo založená rodina basketbal + vodné pólo. Po operácii a bez chemo dúfam že aj bez PICCU okolo jesene už budem môcť cvičiť, svaly potrebujem dostať späť 💪.

helga9
30. jún 2019

@larike no moje ochabli tiež ale to nevadí to po liečbe dostaneme do formy /snáď/.skus tak po troche ako ja začala som rano 5 drepov a večer tiež. A každé dva dni som pridala dva. Ze fakt pomaly. To iste brusaky. Najprv tri a pridávať. Najlepsi mi bol stacionárny bicykel pomaličky som dala 5 km ako som vládala síce lialo zo mna jak z krhly ale ten pocit potom bol bombový. Som tretí tyzden po cheme a uz vládzem hodinu ist na plno ale s menšou váhou. Nebudem to siliť. Mam tri týždne do opky a svojmu telu som vyhlásila vojnu. Bude makat ako fretka aby som na opku išla v kondícii a bude dostavať samu dobrú zeleninku a ovocie. Ta kua v mojej kozenke si vybrala nesprávnu obeť. Baby nesmiete sa vzdať mi to všetky dáme.

larike
30. jún 2019

To si píš 😉

helga9
30. jún 2019

@larike no minimálne kvôli tomu nášmu opijášu

larike
30. jún 2019

@helga9 s tým počítaj 🥂

evilhemova
1. júl 2019

Ahojte som tu nová môžem s vami popisat

helga9
1. júl 2019

Ahojte baby tie co máte mastektómiu natierali ste si niečim jazvu?

helga9
1. júl 2019

@evilhemova ahoj vitaj medzi nami. Samozrejme kľudne píš

evilhemova
1. júl 2019

Ako som sa to dozvedela že mám rakovinu prsníka som na dne

helga9
1. júl 2019

@evilhemova to sme boli všetky je to šok. Ale to prejde mne to trvalo mesiac vstrebať. Koľko mas rokov a mas uz nejake výsledky alebo stanovenú liečbu?

evilhemova
1. júl 2019

Mám 41 mám zobrať celý prsník operácia bola začiatkom mesiaca mala som už prvú chemo pred tyzdnom

helga9
1. júl 2019

@evilhemova mna to čaká o 2 týždne tiež prídem o pravý prsník a mam ta sebou 4 chema. Ako sa cítiš po cheme? Kam chodíš na chemo?

evilhemova
1. júl 2019

@helga9 chodím do mama centra vBB prvý deň mi bolo zle .prečo máš chemo aj pred.kde ťa budú operovat

helga9
1. júl 2019

@evilhemova aby mi zmenšili nádor mal 44 mm teraz okolo 10-14 mm. Operovana budem v Topoľčanoch. Ver mi ze to ze ti vzali cely prsník je dobre eliminuje sa recidíva lebo sa zvykne vracať do toho istého prsníka. A prsník ti urobia to sa neboj dnes ich uz krasne vedia urobit a teda aby bola trichu sranda dokonca zadarmo. Este take Pamely Anderson z nás budu ze az. Len treba vydržať liečbu ta je bohužiaľ nepríjemná.

evilhemova
1. júl 2019

@he
@helga9 koľko máš rokov kedy si sa dozvedela že to máš a akého typu mas

helga9
1. júl 2019

@evilhemova mam 39 viem to od 26.2. Mam lobulárny karcinóm a ty?

evilhemova
1. júl 2019

@helga9 invazívny duktalny či ako

helga9
1. júl 2019

@evilhemova mala si pozitívne uzliny? Metastázy? Aké ma grade?

evilhemova
1. júl 2019

@helga9 vybrali mi tri a jedna bola pozitívna g1

evilhemova
1. júl 2019

@evilhemova nádor mal 4.4mm krat9mm

evilhemova
1. júl 2019

Chodí z vás niektorá do mama centra v BB

helga9
1. júl 2019

@evilhemova g1 je veľmi dobre to hlavu smelo hore. Ja mam g2 teraz po cheme bude asi g1 lebo sa zmenšil ale to budem vedieť az po opke. Sú tu baby z G3 a vyliečili sa neboj toto ochorenie aj keď je strašiak je veľmi dobre liecitelne. Len psychicky sa pozbieraj musíš lebo to ma veľký vplyv na liečbu.

evilhemova
1. júl 2019

@helga9 som na dne nič doma nerobím ako mi to zistili

helga9
1. júl 2019

@evilhemova ja chodím do Nitry. A si hormonálne pozitívna a her2? Koľko dávok chema ti predpísali? Asi 6

helga9
1. júl 2019

@evilhemova ja chodím do Nitry. A si hormonálne pozitívna a her2? Koľko dávok chema ti predpísali? Asi 6

evilhemova
1. júl 2019

@helga9 her2negativne a hormonálne pozitívne hej 6

evilhemova
1. júl 2019

@helga9 keď ja sa ani do toho nerozumiem

helga9
1. júl 2019

@evilhemova ja mam to iste horm pozitívna a her 2 negatív a to je dobre. Vyberieš chemo asi ti dajú rádioterapiu kvôli uzline a hormonálnu liečbu. Neviem co ti poradiť ale nesmieš sa opúšťať ja počas chema som pracovala aj niektoré baby tu treba sa niečim zaoberať lebo potom len rozmýšľaš a to neni dobre.