Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@evilhemova áno podľa mna ak ti nie je zle tak pracuj ak môžeš a ak mas prácu nie moc namáhavú. Všetko s mierou. No musíme sa vyhýbať slnku počas chema nato daj pozor s chémiou co mame v tele to nerobí dobrotu. Inak všetko robím jak predtým aj športujem ako vládzem proste treba ventilovať hlavu. Chod do lesa na prechádzku mi sme boli na túru neviem ci mas deti len sama nesed doma lebo bude z toho depka.
Ahoj, mám ta kú istú diagnozu, len som Her2negat. Mala som invazívny lobulárny karcinóm. Zastihlo ma to počas druhého roka na materskej. Zrútil sa mi svet, otázky, prečo práve ja, čo bude s mojou dcérkou, pretože ešte k tomu som s nou sama. Teda s mojimi rodičmi. Nad alternatívnou liečbou ani neuvažuj. Boli také dievčatá, lenže už nie sú medzi nami. Nikto nič lepšie ako chemoterapiu nenašiel. Ja som ju prežívala dosť ťažko, mala som 6 cyklov. Ale dá sa to prežiť. Zvládneš to, pre svojich najbližších. Bude to tažké obdobie, no vždy musíš mať na mysli, že je to preto, aby si mohla byť TU a tešiť sa zo života. Mne tiež vzali 23 uzlín, ktoré som mala už pozitívne. Počas liečby si dopraj všetko na čo máš chuť. Uplne. Nechutila mi káva prvé dni po chemo ale išla som sa zabiť za pomarančovou šťavou. a melonami. Nejedz grapefruit, má nejaké zložky, ktoré môžu oslabiť účinok chemo. Poradím Ti jednu super skupinu na FB. Amazonky. Sme tam všetky baby, ktoré majú túto diagnózu a radíme si, pokiaľ máme nejaké problémy. Skúsenejšie radia začiatnočníkom. Pridaj sa tam a pýtaj sa, čo Ťa napadne. 🙂
Prajem Ti veľa síl a drž sa. Všetko sa dá zvládnuť 🙂
@helga9 mám prácu ako chyžná uzavrela som sa pred svetom.som len doma.mam 20rocneho syna.a kedy ty vypadali vlasy
@gjoya neviem sa stoho dostať ako mi to povedali
@evilhemova mne nevypadali všetky ostalo mi tak 15 percent a mam obočie mihalnice síce trichu sa preriedili ale make up to v pohode zakryje. Začali padať tak viac po druhej cheme no to je u kazdeho individuálne . Ak sa ti dá neviem poraď sa s Dr a chod do prace keby sa ti dalo aspoň na pár hodín zariad sa podľa toho ako budeš zvladat chemo. Nesmieš sa uzavrieť do seba veď nato neni dôvod. Ber to tak ze ochorela som liečim sa a vyliecim sa. Iné si nepripustaj s tým grade co mas si na tom fakt veľmi dobre a si mladá dostaneš sa z toho.
@gjoya tieto otázky víria hlavou asi každej presne ze co bude s mojimi deťmi. A nad alternatívou som ja absolutne neuvažovala neviem vôbec ma to ani nenapadlo. Tiež som po cheme mala chuť na pomarančový džús. Ja mam lobulárny tiež horm pozitívny a her 2 negativ. Akú liečbu si mala po cheme a koľko si uz po liečbe?
Aký je rozdiel medzi lobularnym a duktalnym
@evilhemova duktalny je karcinóm mliekovodov a lobulárny karcinóm prsnikovej zlazy
@helga9 beriete aj nejaké tabletky na psychiku
@evilhemova nie ja si nepripúšťam ze sa nevyliečim. Ale keď potrebuješ chod k Dr. To nie je hanba . Ale podľa mna by si mala začať niečo robit z toho mas depku musíš sa jej zbaviť. Musíš prijať svoju chorobu je to súčasť nášho života ale s tým ze sa vyliečis mas nato všetky predpoklady tebe chorobu zachytili naozaj na začiatku tak nepochybuj ze sa vyliecis a uvedom si ze ti rakovinu uz vybrali a mas zabezpecovaciu liečbu. Všetko mame v hlave ako sa hovorí no musíš zmeniť postoj.
@helga9 ešte sa chcem spýtať bola si na vyšetrený kosti
@helga9 večer okolo 18 keď uz slniecko zapadá chod na prechádzku začni s tým aby si prišla na iné myšlienky. Nemáš daku kamosku abo sestru žeby išla s tebou ale hlavne nebavte sa o chorobe. Skús cvicit pár drepov brusakov alebo začni behat. Naozaj vyskúšaj uvidis pomoze ti to. Len zdvihni zadok z domu.
@gjoya nie som na fb
@helga9 hanbím sa ísť aj na ulicu
@helga9 asi tá už otravujem
@evilhemova na scinti som zatiaľ nebola. Bola som na CT vyšetrení kde mi vyšetrili pľúca pečeň a ženské orgány a vlastne celé brucho cez žlčník a pankres atd a všetky kosti od krku po stehná. To mam všetko čiste. Kostné metastázy sú najviac na chrbtici panvové kosti a hrudné kosti ale samozrejme môžu byt aj inde. Metastázy sú väčšinou keď je veľa pozitívnych uzlín pri jednej si nemyslím žeby si mala mat niekde ložisko ale to si myslim ja vzhľadom k tomu co tu písali baby.
@evilhemova kľudne píš nemám s tým problem robím na pc som tu v kuse. Prečo sa hanbis ist na ulicu. Ja mam takú parochňu ze moja rodina si to nevšimla. U mna to vie môj muž deti a kolegyňa nikto viac a nikto si to ani nevšimol. Kúp si parochňu takú ako mas teraz vlasy nahoď make up trochu výraznejší lebo po cheme mame takú blbu farbu koze a hotovo. Ja nosím aj šiltovku alebo klobuk a ide sa von. Nemáš najmenší dôvod sedieť doma a uz vôbec nie sa hanbiť.
@helga9 môžem týkať ty si v meste a ja na dedine a každý čo je stenou a tak
@evilhemova jasne ze si môžme tykat a ja bývam na dedine
@helga9 ešte sa chcem spýtať ako je to menštruačný cyklom bude
@gjoya po tých 6 chemo si čo mala oziare
@evilhemova počas chema som mala normalne niekomu prestane niekomu nie. No ja mam na pláne si dat vybrať vaječníky kedže som hormonálne pozitívna musia mi vaječníky prestať produkovať hormony
@helga9 a nedajú hormonálnu liecbu

@helga9 chodíš do práce aj teraz