Chodil niekto z vás na psychoterapiu?
Ahojte, chodil niekto z vás na psychoterapiu? Nechcem sa pýtať žiadne podrobnosti ohľadom Vášho duševného stavu, skôr mi ide o "formálne náležitosti" a o to ako majú sedenia s psychológom vyzerať. Nie som si istá, či som si vybrala toho správneho, bola som uňho 3x, z toho 2x som išla odtiaľ vyslovene rozhodená a nahnevaná.
Vies niekedy tyto studovany nepomozu lebo maju svoju tabulky,svoje postupy. Niekedy ti pomoze mozno uplne cudzi clovek v autobuse,vo vlaku alebo v cakarni kde sa nazavazne vies otvorit lebo vies ze ta nepozna a ze to co povies nikdy proti tebe nepouzije. Ja som tiez chodila a nikdy som mu nic nepovedala sukromne a to preco som tam vlastne prisla takze uplne zbytocne som tam chodila a este to exmanzel pouzil pri rozvode a dal spravit na mna psychologicky profil a normalne som ja robila psychotesty a cele vysetrenie a pritom ja som bola obet a exmanzel bol nasilnik. Takze ja im neverim su to zaskatulkovany spekulanti ktorych vobec nezaujimaju tvoje pocity a tvoje problemy ale vidia len svoje peniaze ako zarobia. Takze asi by som uz nesla na take sedenia ale niekto to potrebuje a niektory mozno pomozu. Mne nepomohol a nevedela som sa mu otvorit.
Ale má pravdu v tom, že nie je dobre mať veľké prestavky
@jamimo no tak to si mala fakt stastie a mas aj pravdu vo vela veciach len nie vzdy to kak aj je akoby sme chceli. Ono je asi dost aj podstatne aku ma clovek povahu,ako doveruje,ci veri v to,zd bude lepsie atd. Je toho vela. Clovek to musi citit.
@monuska112 lebo napríklad môže mať klienta s depresiou a ten to už nezvláda a rozhodne sa skončiť s terapiou či ublížiť si.Raz sú pravidlá a tie sa dodržiavajú aj autorka píše, že jej to bolo oznámené aký je postup.
@luccija Súhlasím, aj jej to pôjdem oznámiť osobne, lebo som s tým aj súhlasila, tak nechcem byť nefér. Ale snáď keď má niekto ťažkú depresiu, tak to ako profesionálka rozozná a mala by toho človeka poslať k psychiatrovi, tam je už treba aj liečbu antidepresívami. Ona vie, že ja nie som tento stav. Okrem toho, ja nepovažujem za terapiu tri sedenia s osobou, s ktorou nemám vybudovaný žiaden dôverný vzťah. Keby išlo o mesiace alebo roky sedení, tak nepoviem, ale ona je pre mňa ako môj očný lekár, aj s ním mám dôvernejší vzťah.
@luccija Možno to s tým niečo má, ale podľa mňa, má problém so sebakontrolou aj ona, na nej vidíš ako jej robí problém, keď neuznám, že má pravdu.
@luccija ešte doplním, že podľa jej hodnotení nemám tento pocit sama, jeden chalan tam napísal hodnotenie a úplne vystihol môj pocit z nej.
Neviem teda aký máš problém, ale psychoterapeuti sú vyškolení v rôznych terapeutických smeroch. Keď si budeš vyberať ďalšieho, prečítaj si pár viet o tom, ako pracujú. Často je to gestalt, kognitivno-behavioralny smer či hlbinný-dynamicky smer, a potom este take menej pouzivane a v posledných rokoch uz najdes aj integrativny smer - vsetky dokopy. Určite to nevzdaj. A odpoved na tvoju otazku, ci sa ma z terapie odchadzat rozrusena a nahnevana je nie. Terapeut by mal ukoncit sedenie až vtedy ak si v pohode alebo ta do tej pohody doviesť v dohodnutom case. Ono to najhlavnejsie si poviete do pol hodiny a zvysok casu môžete relaxovať alebo sa venovat nejakej technike sebapoznania. Z terapie mozes odchadzat so zmiešanými pocitmi a kopou materiálu na rozmyslanie. Ale nie nahnevana, rozrušená. Terapeuti si zvyknú robit 10-15 minútové okno medzi sedeniami, aby sa klienti nestretali a zaroven, aby si prestavili hlavu na ďalšieho klienta alebo zapísali čo potrebujú. Tvoja psychoterapeutka niekde robí chybu. Ak sa cítiš z jej reakcií zle, kludne jej posli smsku, že ste si nesadli a viac neprídeš.
@petrofka Ďakujem, dnes ráno som sa zobudila s tým, že tam viac nepôjdem, nech si myslí, čo chce, jednoducho jej už nechcem platiť za sedenia ani sa s ňou vidieť, nebudem chodiť niekde, kde sa cítim nepríjemne, len aby bola ona spokojná.
@petrofka Inak aj toto bolo zábavné, na tom mojom sedení mi asi 3x povedala menom klientky, ktorá tam bola predo mnou. Keď som ju upozornila, tak sa ospravedlnila, ale potom zas mi hovorila iným menom. My sa večne stretávame na chodbe s ďalšími klientami.
Baby, dajte mi konkrétne mená psychológov z Bratislavy, s ktorými ste boli spokojné. Vďaka.
Ahoj, po roku a pol som našla túto diskusiu a mam pocit, že píšeš o tej istej ženskej, ktorú som 2x zažila aj ja. Úplne ako cez kopirak! Nevolala sa ta psychologicka na Č? Nechcem písať celé meno, ale stavím sa, že je to ona...

@jamimo a odkiaľ bol? Vďaka