icon

Chodíte preventívne na vyšetrenie mozgu?

19. máj 2022

ahojte, zaujimalo by ma, ci aj vy chodite bezne na vysetrenie mozgu napriklad? nie kazdy mesiac ale tak 1 krat za dva roky?
ja mam totiz panicky strach z nadoru na mozgu a z toho, ze oslepnem 🙂
viete, ci je normalne ze sa clovek len tak objedna na taketo vysetrenie..
rodina mi vravi ze som neni normalna.. ze oni to beru tak ze ked sa nieco stane tak pojdu, ked ich lekar posle, a ze normalny clovek neriesi take hovadiny, nepremysla nad tym..

Taak by ma teda zaujimalo, ci tiez zijete normalny zivot alebo ste niekto tak zodpovedny a zajdete si aj sem?

lenus911
19. máj 2022

Nechcem ta podporovat v tvojom konani, ale ja napr.chodim kazdy rok na magneticku hlavy, cca 9rokov uz, mavala som bolest hlavy a neurolog ma rovno poslal 🤷‍♀️ a odvtedy chodim stale, najprv kontrola u neurologa a hned aj na magneticku ma objedna, ale ja mam cystu, nerobi problemy, len ju sleduju...uz dlho 🤣 ani by som uz nesla, ale neurologa navstevujem furt no uz kvoli chrbtici, nie hlave...ono, ak by mal dr.nejake podozrenie, aj krv povie vela, co len ma odchylka a poslala by ta niekam na vysetrenie...ak ti to umozni znova fungovat, chod k neurologovi, pre tvoj klud a navrat do zivota...psychika je svina ❤️

darkswan
19. máj 2022

@sasa1983 este pridajme rakovinu pankreasu, tichy ale ucinny zabijak

jana_eyre_2
19. máj 2022

Na magnetickej rezonancii mozgu som raz bola, pretože moji obaja rodičia dostali mozgové porážky v mladom veku a ja trpím migrenami.. keď ma tam poslala neurologicka, tak som bola rada, ale aby som to sledovala každé dva roky, tak to nie.. sledujem sa, liečim sa na vysoký krvný tlak, tachykardiu, snažím sa žiť zdravo a hýbať sa.. blížim sa k veku kedy mozgovú dostal môj otec, takže mi to nie je úplne jedno.. avšak nevidím dôvod chodít na magnetickú v pravidelných intervaloch pokiaľ mi to neurci doktor..

nunulik
19. máj 2022

Skus zacat uzivat magnezium, s vyssim obsahom mg, mne to pomohlo pri uzkosti a tetanii.

sasa1983
19. máj 2022

@darkswan tam je prakticky zanedbateľná šanca že budeš mať tento typ nádorového ochorenia .

tianna
19. máj 2022

Ja by som sa skôr bála chodiť zbytočne na CT, veď to je žiarenie..

zuzuliennka1
19. máj 2022

@lenus911 ano, ale je rozdiel, ze ty chodis, lebo si
mavala bolest hlavy, tiez by som to vedela pochopit pri pravidelnych migrenach, kedze aj ked sa zvykneme postazovat po narocnych dnoch, ze nas boli hlava a mame “migrenu”, skutocna migrena je nieco uplne ine, nez obycajna bolest hlavy.
ale autorka ma len panicku poruchu a nejaku vsugerovanu predstavu. a neviem si takyto typ vysetrenia predstavit absolvovat pravidelne. MRI nie je na srandu
@autor radsej navstevuj pravidelne lekarov, kde to ma zmysel, zubar, gynekolog. A ako bolo vyssie spomenute, ovela viac by som sa obavala o rakovinu, r. hrubeho creva je u nas fakt na 1. mieste, aj v mojej rodine boli dva pripady

lulu5
19. máj 2022

Chápem ako to myslíš, no asi je to drahšie vyšetrenie, tak asi len tak preventívne ťa neobjednajú. Nechápem tie čo komentujú, prečo sa vysmievajú. Slušne si sa opýtala a tie komentáre.....

kittykat22
19. máj 2022

ved tak si zaplat MRI a nechaj si spravit scan ak mas tieto obavy. Lekar ti povie, ze ti nic nie je a budes v pohode. Statna nemocnica ti to pre srandu kralikov robit nebude - ta sa topi v terminoch. MRI sa totiz robi pacientom napr. po tazkych autonehodach alebo padoch - a tych je neurekom. Plus ti kt. to vazne potrebuju lebo su v lieceni alebo na kontroly.

janulka182
19. máj 2022

@kittykat22 nebude v pohode ani potom. najde si nieco ine. je to panicka porucha a ta sa lieci antidepresivami.

kittykat22
19. máj 2022

@janulka182 tak si znova nieco zaplati. Spravit to 1-2-3x a potom pride mozno aj sama na to, ze sa boji zbytocne. Nemusi nutne brat prasky - mozno sa casom skoriguje sama aby jej to nebranilo v plnohodnotnom zivote. Jednoducho sa nauci zit v sulade so svojim strachom.

janulka182
19. máj 2022

@kittykat22 skoda, ze takto to nefunguje. tieto veci nezvyknu miznut, ale sa stupnovat. a brat prasky nie je hanba. keby ludia nemali voci tymto veciam taketo predsudky, mozno by ini nerobili taketo hluposti a bez hanby sa radsej isli liecit.

kittykat22
19. máj 2022

@janulka182 nemyslim si ze prasky su hanba a nikdy som to nenapisala. Napisala som, ze ak chce moze si nechat spravit MRI. Zase z toho nerob frasku.

janulka182
19. máj 2022

@kittykat22 och, frasku. ok. pekny den.

janulka182
19. máj 2022

@kittykat22 este si trosku uvedom, ze keby si kazdy takto preventivne robil taketo prehliadky, ti, ktori skutocne problem maju a cakaju na termin mesiace, by mali problem asi. niektore strachy su prirodzene a da sa s nimi zit, ine prirodzene nie su a komlikuju zivot. v tych pripadoch su tie prasky na mieste.

martul
19. máj 2022

Áno, nie si normálna. A čo tak rakovina krvi, pľúc, hrubého čreva, močový mechúr, kosti..🤦. Buď rada, že si fyzicky zdravá. O duševnom zdraví pochybujem.
Prepáč ale normálne ma to nasralo, nič ti nie je a vymýšľaš si choroby, to musíš mať veľmi málo normálnych starostí a problémov keď máš čas na takéto hovadiny.
Len sa desím ctoho koľkí ľudia však ,,takto" naozaj dostanú na vyšetrenie a zaberajú miesto tým čo to naozaj potrebujú.

darkswan
19. máj 2022

@sasa1983 myslis? 7 najcastejsie onko ochorenie...tiez mi prisla vzdialena, kym v kratkom slede 3ja ludia na nu v blizkom okoli ochoreli

martul
19. máj 2022

@lenus911 len rozdiel je v Tom že ty si mala problémy a máš diagnózu. Jej nie je nič a ide zaberať miesto tým čo to potrebujú. Ona nemá ísť k neurológovi ale psychiatrovi.

denithestrange1993
19. máj 2022

@martul napisala ze vidi machule a od oci to nie je ,tak toto by som za uplne neopodstatneny strach nepovazovala.

loginexistuje
19. máj 2022

@kittykat22 to je absolutne nespravny sposob liecenia psychickej poruchy co ma autorka

autorka objednaj sa na psychiatriu da sa to liecit

aimee77
19. máj 2022

Mala som pacientku, kt si takto robila CT mozgu a 2 roky pre karcinofobiu.Psychiatricky liecena.Nakoniec zomrela na Ca pankreasu..

sasa1983
19. máj 2022

@darkswan nejde o žiadny poradovník. Ale o počty novodiagnostikovanych nádorových ochorení /100 000 obyvateľov. Tam pozeraj čísla. Sú dramaticky odlišné. Aj na Slovensku je tenista dáky číslo 1 , dva tri, ale v celkovom rebríčku nefigurujú ani v prvej stovke tenistov na svete..tak treba trošku inak uvažovať

autor
19. máj 2022

@denithestrange1993 ono to je len v tme, v podstate ked idem spat, ze ju vidim v strede zorneho pola, uz cca 10 rokov, cez den v poriadku vsetko..

lenus911
19. máj 2022

@martul
@zuzuliennka1 ano, ja si to uvedomujem,preto som pisala, ze mna poslal pre nieco,nie ze som nabehla a pytala si sama vysetrenie...nechcela som ju podporovat v jej konani...su aj ine cesty, napr. tiez sme po kovide, 2x sme mali ked som bola mesiac pred porodom, po porode som nabehla k obvodnej,ze chcem ist na plucne pre pokoj v dusi, vzala mi krv, natocila ekg a povedala,ze zbytocne tam pojdem, tak preto som pisala, ze su aj menej narocne vysetrenia a ked to ma ok, tak uz fakt len hlavu vypnut treba 🤷‍♀️ moze mat aj x vysetreni, cierne na bielom napisane,ze jej nic nie je,ale hlada furt nieco a neda si to vysvetlit,tak sa z toho zblazni 🥴

tianna
19. máj 2022

@denithestrange1993 záleží či má ozaj dobrého očného.. ja tiež vidím čierne fliaciky, bodky, no mám zákaly na sklovci.. diagnostikovane ale špičkovou odborníčkou s prvotriednym vybavením ambulancie.. skúsila by som určite vymeniť očného dr. prípadne sa dať vyšetriť aspoň aj v inej ambulancii.

tianna
19. máj 2022

@lenus911 áno, presne tak. A ak bude mať CT v poriadku tak si nájde inú obavu. Určite treba aj s psychológom spolupracovať.

autor
19. máj 2022

@tianna no zakaly mam aj ja. ale toto je nieco ine. neviem, myslite, ze aj keby mam problem so sietnicou tak by to napriklad nemuselo oct oci odhalit? je to divne… trva to dlho, preto som kludnejsia, ze to nemusi byt nador, ale neviem no, bojim sa.

tianna
19. máj 2022

Vždy záleží aj od prístrojov.. určite skúsiť aj inú očnú ambulanciu.

elementissa
19. máj 2022

Nie, psychicky zdraví ľudia nič také nerobia. Pravdepodobne trpíš ľahšou formou OCD a za odborníkom by si ísť mala. Ale nie na MRI

lenus911
19. máj 2022

@tianna presne tak, zivot v strachu vzdy, vsade a zo vsetkeho...aj psychicka choroba je choroba ako kazda ina, ked treba preliecit,treba, lebo inak to nie je zivot len zivorenie 🥴