Chrasta na znamienku

miska_12345
14. jún 2020

Ahojte, dnes som si všimla na mojom znamienku nezvyčajnú vec. Najprv som si myslela ze to je kliešť ale nebol to on. Je to chrasta a neviem ani z čoho možno som si tam nejakým spôsobom zaškrabla a nevedela som o tom alebo neviem. Skúste mi poradiť. Ďakujem

sunny8
14. jún 2020

. Tu sa pripnem ak môžem lebo dnes som to videla na maminom znamienku na nohe a ani ona nevie z čoho to je

janas17
14. jún 2020

Odporúčam ísť ku koznemu lekárovi na kontrolu... radšej. Chrasta znamená že znamienko krvacalo a to fakt nemusí byt dobrý znak najmä ak si nepamatate že by ste si ho poranili.

demetria
14. jún 2020

Chrasta nemusi byt chrasta po poraneni, moze to byt hyperkeratoza, ktora sa uvolnuje a odlucuje. Ta vznika bez toho, aby jej predchadzalo poranenie. Je to vlastne neosupana vrstva, ktora sa nahromadila a teraz sa naraz odlucila. Velmi casto toto robia seboroicke veruky, ktore sa casto zamienaju za melanocytove nevy (znamienka).
Ak mas pochybnosti, ukaz to lekarovi, najlepsie koznemu, ktory sa na to v pripade potreby pozrie aj dermatoskopom.

miska_12345
autor
15. jún 2020

@demetria ďakujem pekne. Čiže ak by to bolo to čo píšete tak je to vážne?

demetria
15. jún 2020

@miska_12345
Ak by to bola len odlucujuca sa hyperkeratoza, nie je to nic vazne. Je to fyziologicka vec, zbavujeme sa tak vrchnej vrstvy epitelu neustale, len obcas to na nejakej lezii urobi taku supinu, ktora moze vyzerat ako chrasta. Ale bolo by dobre, aby znamienko videl lekar, aby posudil, ci je to tento pripad. Pre zaciatok staci aj obvodny, ktory by mal vediet rozlisit, ci je potrebne, aby to videl kozny lekar. V pripade, ze Vam je lahsie ist priamo ku koznemu, tak Vas urcite nevyhodi, ze otravujete zbytocne.

miska_12345
autor
15. jún 2020

@demetria dobre tak navštívim kožného. Ono ja to nemám na celom znamienku ale iba na takom malom kúsku. Tak snáď to nič vážne nebude. Ďakujem

akvi
15. jún 2020

@miska_12345 nechcem strasit, ale mam v rodine pripad, ze sa to tiez zacalo akoby malou chrastou, ktora sa zacala zvacsovat, nakoniec to bol nador. Museli to operacne odstranit. Takze nevahaj a chod k doktorke cim skor, ak to bude banalita, super..ak to bude vaznejsie, tak je to v pociatku a sa to vyriesi. Len zbytocne necakat..