icon

Clostridium difficile v dospelosti

inka04
17. jan 2017

Prekonali ste niekto clostridium deficille v dospelosti po antibiotickej liecbe? Vyliecili ste sa? Mali ste rekurencie? Dakujem za kazdu osobnu skusenost.

stana1974
11. sep 2023

@kika008 MUDr.Kachliková mi predpislala liečbu, ale na transplantaciu mala práve vtedy dovolenku,tak mi to spravila iná pani doktorka ale tiež veľmi milá...

miriama40
12. sep 2023

Dievcata, tiez som si presla tymto peklom. Nikto z lekarov mi vela nepovedal, sama som si nastudovala aj so zahranicnych for, strach z recidivy ja tu stale, najhorsie je, ze nemam ani infektologa nakolko terajsi lekar v ZA nemocnici bol hruby, krical na ma v cakarni, nechcel ma ani prijat, vraj nech ma lieci obvodny, ze on ma vela. Chcela by som vas preto poprosit o nejaky kontakt ak existuje clostridiova poradna pripadne na pani doktorku Kachlikovu. Chcela by som sa poradit, co a ako dalej do buducna. Rok som sa z infekcie dostavala. Dakujem.

kika008
12. sep 2023

@stana1974 chcem sa ešte spýtať lebo jednej známej chcem poradiť tiež vyžadovalo sa preliecenie Vankomycinom?

stana1974
12. sep 2023

@kika008 ja som brala Normix a metronidazol a pani doktorka Kachlikova mi to hneď zmenila na Vankomycin tak predpokladám že áno...

stana1974
12. sep 2023

@miriama40 clostridiova linka v Bratislave na Kramaroch...0951015946 ak by nedvihali treba napísať sms

miriama40
17. sep 2023

@stana1974
Dakujem pekne. Poradia mi aj ked nie som ich pacient?

stana1974
28. sep 2023

@miriama40 ani ja som nebola ich pacient a okamžite mi pomohli ...zlaté lekárky..

korre
12. nov 2023

Dobrý deň, prečítala som si príspevky tu v skupine o tomto ochorení. Som v panike. Môj 12 ročný syn bol 2 októbra hospitalizovaný s ťažkým prejavom sarlachu. V nemocnici bol 3 týždne, nabalia sa na neho ešte mononukleóza. Bral troje ATB. Následne ho prepustili domov a po týždni skončil v nemocnici s hnačkami, zistili, že mu prepukla clostritida. Teraz je na ďalších ATB. Chlapec schudol7 kg, jeho imunita je minimálna. Lekári nám ho chcú zajtra dať domov s tým, že ATB doberie doma a bude všetko v poriadku. Čo som tu čítala, tak píšete, že po ukončení liečby sa často problémy vrátili a kolotoč začal od začiatku. Prosím vás, stretol sa niekto z vás aj s tým, že by sa ta clostritida už nevrátila? Ďakujem.

jankak055
12. nov 2023

@korre ano ja. Ale davat si VELKY pozor na atb u mna Dalacin. Ten mi to vzdy sposobi. Inak je dolezite mat crevnu floru v top stave. Ci uz jogurty kysla kapusta a kvalitne probiotika. Ja som uzivala Probiofix. A setrnu dietu na zaciatok. Popytajte sa v nemocnici. Mne doporucili bezzvyskovu stravu. Nic drazdive ci uz mastne vyprazane stiplave kava. Drzim palce

korre
12. nov 2023

@jankak055 ďakujem vám. Áno, som si vedomá prísneho dodržiavania diétnych opatrení. V tomto prípade to beriem ako najmenší problém. Len u neho aj psychika už robí svoje. Ja osobne mám obavu, čo čakať, keď sa ukončí liečba ATB. Probiofix máme. A chodili ste potom ešte na nejaké kontroly? Prípadne robili vám priebežne testy na clostritidu?

jankak055
12. nov 2023

@korre ziadne kontroly. Po prepusteni som mala ale zas hnacky a sla na infekcne tam mi dali nejake tbl na to. A potom uz dobre. Je to ale dlhodoby problem. Ale da sa to zvladnut. Bezne s tym nemam problem len po Dalacine sa mi to objavi inak vsetko ok nastastie 🙏

kata_rina25
12. nov 2023

@korre ja teda nemam taku skusenost, ale ano, na zahranicnych forach som citala aj take pripady. Ake atb na clostridiu berie? Vankomycin? Nebojte sa bude to dobre. Ja mam 4 rocneho syna, ktory to prekonal. Uz presiel rok co bol s tym v nemocnici a moj strach stale pretrvava, ale zatial sa mu nevratila. Kazdy den sa modlim ked ochorie, aby sme to prezili bez ATB. Davajte mu Enterol. Dlhodobo. Mojmu malemu velmi pomohol. Velmi velmi. Drzim vam palce.

kata_rina25
12. nov 2023

@korre prosim vas po dobrati atb mu nedavajte probiofix, ale enterol. Verte mi. Probiofix je slabe probiotikum na zaciatok potrebuje sacharomices bulardi, to je jediny kmen, ktory je ucinny proti clostridii. Mojmu malemu to vedel aj uplne potlacit. Myslim priznaky. Potom po case mozete prejst na probiofix inum, nie klasicke probiofix. Ale su lepsie probiotika aj napriklad Biopron forte alebo Probio24 a pod. Symprove. Po liecbe maleho testovali a vysiel pozitivny hoci uz nemal tazkosti. Neliecili. Testovat sa neodporuca. mojmu raz za cas a pri problemoch testuju kalprotektin. Po pol roku mu robili aj testy na clostridiu skor pre moj pokoj a bol uz negativny. Drzim palce. Vyhybajte sa atb, pomaha nam brinxovaxom aby zvladol bezne choroby. Imunor berie a tak.

korre
12. nov 2023

@kata_rina25 ďakujem vám veľmi pekne za rady. Dali ste mi nádej. A hlavne sa viem aj pýtať lekárov. Dám vedieť ako nám to dopadlo.

jankak055
12. nov 2023

@kata_rina25 kazdy sme ini. To iste co ste napisali vy mozem aj ja napisat o vas. Mne zabral probiofix a som s nim max spokojna. Aj naposledy som uzivala len ten a vse ok. Malemu napriklad imonor vobec nepomahal. Takze za mna nie. A ak myslite saccharomyces boulardii ten je tiez dobry. A rada vyhybajte sa atb nieje vzdy top. Niekedy to atb treba inak to proste neprejde. Mne robi zle len a len dalacin ten je dost silny.

miriama40
13. nov 2023

Tak ja neviem ale pri cdiff je nutne sa atb vyhybat nakolko je velka sanca recidivy. Su atb pro ktorych je vacsia a mensia sanca na recidivu cdiff. Primarka infekcneho oddelenia mi povedala brat atb iba na smrtelnej posteli nakolko som mala cdiff. Dalacin - liecivo klindamycín nie je jedine atb s tymyo liecivom, su aj ine sirokospektralne atb. Ak by bolo nutne brat atb je potrebne to prekryt vankomycinom aby sa riziko recidivy znizilo. Probiofix za mna dobry, ako aj biopron forte, enterol nutnost. Mliecne vyrobky by som aspon na 3 mesiace vylucila nakolko su po cdiff zle tolerovane. Na gastre mi predpisali Peptamen nakolko som bola velmi vycerpana a netolerovala som vacsinu potravin. Urcite mat po cdiff prisnu dietu aby sa traviaci system zotavil, neskor ked bude lepsie pridavat postupne ine potraviny. Zatial len vareny ryzu, zemiaky, varenu mrkvu, suchare, necukrene presnisavky z jablk, vareny petrzlen, zeler, postupne varene biele maso. Malo by sa to upravit aj ked je to narocne.

kata_rina25
13. nov 2023

@jankak055 nerozumiem. Ja som o vas nic nenapisala, neviem co chcete to iste napisat o mne. 🙂 Probiofix som nezavrhla ale myslim si ze po liecbe je malo ucinny. Kazdy je iny, to suhlasim. Mne sa klostridia vratila po tychto atb - dalacin, zinnat, medociprin a malemu po 2 netusim uz akych. Kazde atb ma velmi vysoke riziko a moze vas zabit. Detsky infektolog z Brna, ktory sa venuje tymto detom s klostridiou mi pisal vyslovene po ktorom atb siahnut, ak bude nutne nasadit liecbu. Odvtedy mal maly xy krat bakterialnu infekciu a cudujte sa svete, bakterie prave na tieto kmene neboli citlive. V mnohych, naozaj v mnohych pripadoch chorob atb nie su nutne ale su bezne podavane. Nehovorim ze sa im do konca zivota vyhneme, to by bol zazrak, ale ked sa ma niekto opyta, vzdy budem odporucat VYHYBAT sa kym sa da a je to mozne.

kata_rina25
13. nov 2023

@miriama40 Top odpoved. Kazde slovo uplna pravda. 🙂 Suhlasim s kazdym vasim slovom.

kata_rina25
13. nov 2023

@miriama40 chcem sa spytat na ten Peptamen, pomohlo vam to? Ja som dlho dlho netolerovala skoro ziadne potraviny ani po fekalnej a ani teraz, rok od nej to nie je ziadna vyhra. Na gastre mi ale nepomohli. Sama sa snazim nejak cez to preniest. O peptamen som citala len na zahranicnych strankach. Je to predajne aj u nas? Dakujem

inka04
autor
13. nov 2023

@kata_rina25 Treba vydržať, opakujem sa, čo som písala na začiatku. Po pol roku som sa pozbierala z najhoršieho, rok som fungovala na asi 5 potravinách, 2 roky som bola na diéte, 4 a pol roka na bezmliečnej strave. Až po 5 rokoch som začala jesť všetko. A to som dostala cdiff po Zinnate, ktorý som užívala iba 5 dní. ATB som mala predpísané v priebehu 7 rokov niekoľkokrát, s vyhrážaním lekárov, že je to závažné a bez nich si neporadím. Strach mi nedovolil po nich siahnuť, ani v najhoršom. Je to na dlho. Naozaj u niekoho na roky. U mňa to tak bolo:( Držím všetkým palce a prajem, aby zotavovanie bolo omnoho rýchlejšie ako u mňa. Ja som asi 2 roky brala silné probiotiká, ktoré sa užívajú pri crohnovej chorobe či ulceróznej kolitíde, volajú sa Vivomixx. Ale to píšem len vlastnú skúsenosť. Niekto sa z toho dostane za pár týždňov, u mňa to bolo 5 rokov.

jankak055
14. nov 2023

@kata_rina25 prosim vas po dobrati atb mu nedavajte probiofix, ale enterol. Verte mi. Probiofix je slabe probiotikum na zaciatok potrebuje sacharomices bulardi, to je jediny kmen, ktory je ucinny proti clostridii. Ako citate vyssie ste napisali ze nedavat probiofix cize ste ho zavrhla. Opakujem sa kazdi sme ini a kazdi mame iny priebeh ochorenia. Niekto lahsi niekto tazsi. Mne stacil probiofix preto ho odporucam. Zaklad mat crevnu podu v poriadku. Prajem vsetko dobre.

miriama40
14. nov 2023

@kata_rina25
Mne Peptamen pomohol aby som ziskala trochu sily, pretoze som velmi schudla a bola som po sekcii, krvny obraz som mala zly, zelezno nizke, nevladala som sa starat o babatko. Je to bielkovinovy napoj, na gastre Vam ho mozu predpisat, ak ste vela schudla a mate nan narok cez poistovnu pol roka bez doplatku. (Je financne nakladny). Mne odporucal lekar pit 3x denne s jedlom, prve dni som pomenej, po troske lebo ma bolievalo brucho. Najlepsie chuti chladeny ak mozete. Peptamen vyraba Nestle s vanilkovou prichutou. Mozete skusit si zopar flasiek kupit v lekarni.

kata_rina25
14. nov 2023

@jankak055 nezavrhla, len som napisala aby ho nedavala hned po dobrati atb, ze zo zaciatku je slabe, a dokonca som ho odporucila brat neskor. Nepodcenovala by som bulardi v zaciatkoch. 😉 Sama som probiofix brala ako som pisala v dalsej vete, ktoru ste uz neskopirovala. Rovnako, vsetko dobre, hlavne nech sme zdravi

kata_rina25
14. nov 2023

@miriama40 dakujem za rady, mala som 39 kil po klostridii. Teraz mam 42, v istom case to bolo kriticke. A Pepto neobsahuje BKM? Lebo pri klasickych nutri drinkoch mi neodporucali kvoli mlieku.

miriama40
15. nov 2023

@kata_rina25
To mate velmi nizku vahu, neviem aku mate vysku. V zlozeni Peptamen Vanila som nasla, ze obsahuje "hydrolyzované bielkoviny mliečnej srvátky" mate alergiu na mliecnu bielkovinu? Nakolko nie som odbornik radsej sa opytajte na gastre, ci ho mozete uzivat. Mne gastroenterolog povedal, ze momentalne je Peptamen najlepsie na trhu, kompletna vyziva pri problemoch prijimat tuhu stravu a obmedzene druhy potravin. Ja ale alergie ziadne nemam.

inka04
autor
15. nov 2023

@miriama40 Po c.diff mnohi netoleruju mlieko, lebo sa rozvinie postinfekcna intolerancia. Ja som mlieko netolerovala 4 roky. Napr. som si dala po 2 rokoch jednu tabletu ascorutinu, ktora obsahuje laktozu a do 30 h som reagovala hlienovitymi hnackami. Tej laktozy v jednej tablete bolo min., ale mna to uplne rozhodilo. Nejdem pisat ako dopadli opakovane pokusy o zavedenie kyslomliecnych produktov. Odpalilo ma to na tyzden. Vzdy som myslela, ze cdiff je spat, lebo vzdy tam boli i hlieny. S mliekom po klostridii treba velmi opatrne.

miriama40
16. nov 2023

@inka04
Ano, stava sa aj to, ze urcite potraviny telo prestane tolerovat. Ja z mliecnych vyrobkov jedavam iba maslo a tvrdy syr v malom mnozstve, na jorgurty, kyslomliecne vyrobky nemam odvahu. Rovnako nejem ani strukoviny, susene ovocie ani ziadne orechy.
Treba skusit po troske v jeden den a pockat aj tyzden ako bude travenie reagovat na mliecne. Niekedy sa objavia tazkosti aj po par dnoch.

kata_rina25
16. nov 2023

@miriama40 Mam len 151 cm, takze este nastastie zijem aj pri tejto vahe. 🫣😀 Ano, mlieko netolerujem po cdiff aj ked intolerancia mi nevysla. Synovi vysla postinfekcna ako pise @inka04 on je upmne bezmliecny uz rok. Mlieko nam ani nechyba, dnes sa uz da zit bez neho viac-menej plnohodnotne. Dakujem za info k Peptu, popytam sa nato.Inak ja este odporucam aj Enteros gel v liecbe uz po rokoch ked som po zjedeni niecoho co crevo netoleruje mala problemy, tak prva pomoc bol a je prave Enteros. Vzdy pomohol.

miriama40
17. nov 2023

@kata_rina25
Zrovna som sa rozpravala s clovekom, ktoremu lekar doporucil Medidrink, je bez lepku ale nespomina, ci je aj bez mliecnej bielkoviny alebo bez laktozy, popytajte sa lekara, nerada by som Vam zle poradila.

andruska7
23. nov 2023

Čaute tak aj ja sa pridávam do tejto perepute. Takisto mi bolo diagnostikovanie C diff min týždeň. Asi mesiac som pozorovala hlien v stolici ale nie stále a potom jeden deň od rána krvavé hnačky len krv a hnis alebo ktovie co to bolo. Muž má odviezol do nemocnice na pohotovosť. Zobrali mi všetky vzorky krv moc stolicu. Mala som zvýšenú teplotu plus mi našli niečo v krvy asi príznaky zápalu v tele. Poslali ma domov s tým ze dokiaľ nebudú výsledky stolice mi nemôžu nič dat. Hnačky mi v ten deň ešte večer prešli. O dva dni mi volal doktor z nemocnice ze mam c dif a ze si mam prísť po recepis. Predpísal mi vankomycin na 10 dní. Ani som sa s ním nestretla. Nechal mi recepis na recepcii takže ani žiadne vysvetlenie poučenie nič. Ďalší deň som volala mojej obvodnej ci môžem ísť naspäť do školy nakoľko si robím vš. Sestra povedala ze kľudne ze len si treba umývať ruky poriadne po toalete. Dneska je 3ti deň čo beriem vankomycin a od večera mi skvrka v bruchu a ráno som mala normálnu stolicu ale po tretí zase hlien na toaletaku. Myslíte že ten vankomycin ešte ne zabral?