icon

Clostridium difficile v dospelosti

inka04
17. jan 2017

Prekonali ste niekto clostridium deficille v dospelosti po antibiotickej liecbe? Vyliecili ste sa? Mali ste rekurencie? Dakujem za kazdu osobnu skusenost.

kata_rina25
20. okt 2024

Ahojte vsetci v tejto diskusii. Vraciam sa sem po dlhsom case opat. Moje dieta dostalo hnisavu anginu. Atb sa zrejme uz nevyhneme. 🥺🥺Ja sa strasne bojim. Je tu niekto kto po vylieceni bral atb a nedostal to spat? Je 2 roky po liecbe a zabral mu vynimocne metronidazol. Volala som aj na detske infekcne do BA a tam mi povedali ze ak ho budem kryt enterolom, nedostane to spat. Ale ja sa uz atb bojim no strasne. :( Dakujem za rady

jaza81
20. okt 2024

@kata_rina25 tym atb sa v tomto pripade nevyhnete. Ja som asi 3 roky po prekonani c.diff. musela uzivat penicilin a nastastie som to zvladla. Ale obvodna mi nedavala atb "naslepo". Robila vytery a urcila sa citlivost, takze nastastie mi stacil (v nasom pripade) menej rizikovy penicilin.

kata_rina25
21. okt 2024

@jaza81 dakujem toto mi dalo nadej. Brala si prosim nejake speci probiotika pri atb? Pri angine tiez predpokladam penicilin, ale to vsetko este len hadam, dnes ideme k doktorke. Tiez chcem trvat na vyteroch, len snad moje dieta prezije kym budu vysledky lebo nevie ani lignut aby hodinu nerevl 🥺Hroza

jaza81
22. okt 2024

@kata_rina25 Uzivala som exhelico. Obsahuje ten isty kmen ako Enterol. Uzivala som ho vo vyssich davkach este aj po dobrati atb.

maminocka14
22. okt 2024

@kata_rina25 prvé testovanie bolo 30 septembra, toxín A aj B pozitívny, asi to bolo ozaj priskoro. Dnes som bola opäť zaniesť na rozbor, tak uvidíme. Ale čo sa týka jeho obvoďáčky, tak ma vytočila až do výšin. Že bezvyšková strava je blbosť aby pomohla pri clostridii a smiala sa mi. Strašne múdra a keď som pýtala od nej pomoc, zložila mi telefón, že mám čakať, iné nezostáva. Tak som jej povedala, nech si myslí kdo chce čo chce, Ja viem svoje, zapriala pekný deň a utvrdila som sa len v tom, že hľadám nového obvoďáka pre neho.

jaza81
23. okt 2024

@maminocka14 neviem, ci si pomozete pri inom lekarovi. Ja mam osobnu skusenost, ze v nemocnici na internom ma cpali vsetkym moznym a nedali mi ziadnu dietu. Tiez ma vysmiali. Potom na infekcnom oddeleni ma automaticky nastavili na prisnu dietu a mali aj argumenty. Ako laik to zopakujem velmi zjednodusene: ide o to, ze pokial budete jest vsetko, tak vyzivujete aj bakterie clos.diff. Takze jej to cele ulahcujete a ma v creve raj. Akonahle zacnete dietovat, uz tak lahko neprosperuje ani ona. Lenze toto vedia mozno tak na infekcnom a este par lekarov, ktori sa o to zaujimali. Zvysok si mysli, ze je najmudrejsi na svete a svojou nevedomostou Vam viac uskodi ako pomoze. Smutne, ale je to realita. Bohuzial aj v nemocniciach.

jaza81
23. okt 2024

@maminocka14 co si este pamatam z toho neprijemneho obdobia: vyhnut sa kuraciemu masu, neuzivat zinok (v nasom pripade moze byt rizikovy, podla studii moze u nas spustit to, co atb), v obdobi tesne po vylieceni mi bolo odporucene neuzivat vitaminy ani ziadne bylinky a caje.

adrianap83
23. okt 2024

@maminocka14 tak ja nie som lekár, ale muž mal cd a teda na infekčnom diéta bola samozrejmosť. Skúste sa s infektologmi skôr poradiť. Lebo prístup tej Dr je až absurdný.
A keď sú aj toxíny, dávajte pozor aj na seba. Nech to nechytíte.

siegi
23. okt 2024

Ake ste prosim mali priznaky pri CD po atb? Ja som si v piatok dala jednu tabletku supraxu. V sobotu rano iz som mala krce v bruchu a strasne zvuky. Viac tabliet som si nedala. Brala som hned aj probio, beriem ich aj teraz. V nedelu vecer krce aj bolesti brucha presli. V pondelok rano som mala kasovitu stolicu. Vcera som poobede zase mala hrozne zvuky v crevach a pocit ako keby ma hnacku. Dala som si vecer enditril. Dnes mi kruti creva, boli brucho. Stolica 2x, normalnej farby bez hlienu alebo krvi ale stale mam pocit ako keby na hnacku. Tak teraz stresujem ze ci jednu tabletka mohla vyvolat CD, alebo len mi kusok rozhadzala crevnu mikrofloru.

adrianap83
23. okt 2024

@siegi manželovi to začalo až v druhej povici atb. Mal 10 dní a na taky 6ty. Teplota, hnačka, hneď išiel so stolicou, že čo to je, lebo sa mu nezdalo.
U každého je to možno inak, no snáď máte len obyčajné podráždenie z atb a nie tieto mrchy. Držím prsty.

siegi
23. okt 2024

@adrianap83 a manzel bral probiotika?

adrianap83
23. okt 2024

@siegi ahoj, bral a berie stále. Tak si zvykol. Problémy teraz nemá. Bral aj enetrol, aj oranžový probiofix aj ešte jedny, nespomeniem si.
No on mal aj tie špeci atb, kvôli cd. Normálne lezal v nemocnici.

maminocka14
24. okt 2024

@adrianap83 Ja by som sa aj rada poradila s infektologom, no žiaľ u nás je realita taká, že na internom oddelení sa lieči infekčné, interné a pľúcne a pacienti ležia po izbách zmiešane. Takže žiadna sláva 🥺

adrianap83
24. okt 2024

@maminocka14 aha, to som nevedela. Skúste, nasla som tu na MK, @stana1974 12.9.2023 s dovolením, len kopírujem - číslo clostridiova linka v Bratislave na Kramaroch...0951015946 ak by nedvihali treba napísať sms.
Som to tu nasla, keď sme sa s tým borili my a mala som to v zálohe, keby trebalo. Držím prsty.

adrianap83
24. okt 2024

@siegi teraz mi došlo, že sa možno pýtaš, či bral popri atb. Mal kúpené, bral - nebral. Raz si dal, raz nie...potom si vyčítal, že mal brat poctivejšie. Ale napadlo, ma ešte, že on sa hneď od začiatku tak divne cítil, že mu akokeby nesadli na žalúdok. Ťažko mu z nich bolo. Pri tom, on nemával s ničím problém, žalúdok aj "sávo" by zošrotoval.tak to bolo divne

siegi
24. okt 2024

@adrianap83 no u mna to iste, dala som si jednu tabletku a na druhy den hned krce v bruchu, tocilo mi creva ale hnacku som nemala. Brala som hned probio, v piatok som si dala atb a v pondelok rano som mala kasovitu stolicu. Dnes v noci som sa zobudila na to ze mi treba grcat, takze idem pre istotu k dr

adrianap83
24. okt 2024

@siegi chod, určite rovno zober vzorku. Ale ešte jedna vec, niekedy to tak skoro neodhalia. Aj mužovi najprv vraveli, že nemá to a o dva dní, že predsa len to je toto. Tak sa nedaj odbiť, aj opakovane testu si pýtaj.

adrianap83
24. okt 2024

@siegi ale zase, aby si sa úplne nevystresovala, ja som mala aj takú reakciu na atb, že som sa z nich dogrcala. Úplne. Vyriešil to Helicid. Len keď máš aj hnačku, aj toto....radšej chod.

siegi
24. okt 2024

@adrianap83 no neviem ci sa to da definovat ako hnacka, 2 dni nie uplne formovana stolica ale stale iba 1x denne. Ale idem pre istotu lebo sa celkovo necitim dobre

janammm
8. nov 2024

@inka04 prosím Ťa, to fórum mi nejde otvoriť, nevies mi s tým pomôcť ? Tebe to ide otvoriť?

inka04
autor
8. nov 2024

@janammm ano, funguje

black_lilith
24. nov 2024

Ahojte, tak aj mne diagnostikovali C.diff. Najprv som brala 10 dní entizol, takmer hneď po dobratí sa mi to vrátilo tak mi dali vankomycín. Všetko vyzeralo byť ok tak som cca na 6.deň po dobratí začala pridávať malé množstvá low-foodmap potravín. Na 8.deň som si dala trochu kiwi a znovu mám vodnaté hnačky s hlienom 15x za deň.. enterol aj probiotiká som užívala (tie čo obsahujú l.reuteri), žiadne ATB.. Stalo sa toto niekomu? Čo s vami robili? Nádcha mi to mohla spustiť?

stana1974
25. nov 2024

@black_lilith ano... stale sa to vracia aj ked som drzala dietu..pomohla mi fekalna mikrobialna terapia...zatial som rok bez problemov..

stana1974
25. nov 2024

@black_lilith klostridiova linka v Bratislave na Kramaroch 0951015946, ak by nedvihali treba napisat sms, oni sa ozvu...

inka04
autor
25. nov 2024

@black_lilith Dlhodoba prisna dieta, to bolo riesenie pred 10 rokmi. Preto som bola na diete 5 rokov, mozno dnes uz naozaj robia castejsie fekalne transplantacie.

black_lilith
25. nov 2024

@stana1974 ďakujem 🙂 bola som tam hneď ráno, dali mi “taper” vankomycínu asi na mesiac aj ten telefón, s tým, že prinajhoršom tiež pôjdem na tú fekálnu. Už bude dúfam dobre. Momentálne mám 43kg pri 160cm, vyzerám jak kostra a to som predtým cvičila.

black_lilith
25. nov 2024

@inka04 diéte sa asi ani ja nevyhnem, ale tak hlavne aby sa mi to zase nevrátilo po dobratí. Spomínal už aj fekálnu ako ďalší krok, keby liečba nezabrala. Dosť sa ale bojím že budem potrebovať ATB na zápal močových ciest, mám to chronické a niekedy sa to proste nedá vypláchnuť bez ATB.

kata_rina25
26. nov 2024

Prosím vás baby, myslíte, že kortikosteroidy môžu spôsobiť návrat Cdiff?

janammm
26. nov 2024

@black_lilith mne veľakrát zaberie Blokurima, na záp moč. ciest, skúšali ste? A keď tak mi dava jednodňové ATB obvodna. Treba stale probiotiká, prebiotiká, omnoho dôležitejšie po dobratí ATB, aj dlhodobo, a veľmi kvalitné. Aj psylium.

black_lilith
Autor odpoveď zmazal