icon

Clostridium difficile v dospelosti

inka04
17. jan 2017

Prekonali ste niekto clostridium deficille v dospelosti po antibiotickej liecbe? Vyliecili ste sa? Mali ste rekurencie? Dakujem za kazdu osobnu skusenost.

nik35
27. nov 2024

@kata_rina25 určite nie na Kramároch hovoria len atb ja beriem kortikoid koli alergií. Ale ja musím ísť na dasiu fekalnu transplantáciu týždeň pred vianocami čiže už druhu tri mesiace po prvej mi museli dať atb a vrátila sa cdif dva krát po sebe

black_lilith
2. dec 2024

@janammm áno poznám už dôverne všetky prípravky na močové cesty :D blokurima (D-manóza) funguje len ak máte e-coli, a taký ľahší zápal, ja mám e.faecalis a na ten mi často ani ATB už nezaberajú, prípadne len slabo (keď je baktéria na ne citlivá).

janammm
2. dec 2024

@black_lilith drzim palce teda, lebo fakt každú chvíľu môže u každého nastať situácia, že tie ATB bude potrebovať. Ale je veľa ľudí, ktorí majú alergie na ATB, a tí tiez ATB nemôžu, ako to potom riešia u nich?

black_lilith
7. dec 2024

Dievčatá čo vám na infekčnom povedali na zaradenie fermentovaných potravín do diéty počas liečby? Kyslá kapusta, kimchi, kefír, jogurt atď. Prospeje či skôr je to risk? Našla som k tomu aj také aj také info.

stana1974
7. dec 2024

@black_lilith ja som začala s mliečnymi výrobkami po troch mesiacoch po transplantácii...veľmi pomaly postupne a po kúskoch..

krisruska
20. dec 2024

Dobrý deň, mali ste prosím iba krv a hlieny počas infekcie? Ďakujem za odpoveď.

stana1974
20. dec 2024
krisruska
20. dec 2024

@stana1974 Lebo mne dali Entizol, ale ten mi asi nezabral, pretože sa mi problémy vrátili po 2 dňoch od dobratia.
A teraz ide zo mňa len kopu hlienu s krvou. Mali ste to tak aj vy? Čo Vám pomohlo, už som zúfalá a zamýšľam si rôzne scenáre.

krisruska
20. dec 2024

@stana1974 V stredu mi dali Dificlir a probiotiká Enterol, dovtedy som mala normálnu stolicu, ale od včera len hlien a krv. Už sa začínam báť.

janammm
20. dec 2024

@krisruska Treba dobrať, až potom uvidíš. Nestresuj, ten priebeh liečby nie je vždy hladký. Mne sa tiež v priebehu liečby zhoršilo.
Myslím, že až po 3 týždnoch po dobratí berú vzorku stolice znovu. Ak chceš si byť istá, daj sa otestovať v súkromných labákoch, nie je to drahé, okolo 7 eur. Enterol ber dlhodobejšie po dobratí, plus pridaj nejaké fakt kvalitné probiotiká aj prebiotiká. Skús napr.aj psylium, to je lacné cca 2 tyzdne po dobrati. Z probiotík určite nie Floraliv, má kmeň ktorý podporuje zápal v čreve.
Vraj CD robia veľkú šarapatu este dlho po tom, čo nie sú aktívne.
Všetci, ktorí sme si tym prešli, sa nám to môže kedykoľvek vrátiť. Čo mám naštudované, nebrať antibiotiká pokiaľ možno, veľa rozpustnej vlákniny, obmedziť mliečne, kofein, obmedziť tuky aj celkovo a hlavne tie nezdravé najlepšie asi vôbec nejesť. A tie základné veci na ktoré často zabúdame ako spánok, menej stresu, pohyb a veľa tekutín. Držím palce a mysli pozitívne, to musíme všetci, čo sme si tým prešli...

janammm
20. dec 2024

Chcem sa spýtať, máte všetci po preliečení malé množstvo hlienov stolici, ja som napr.7 mesiacov negatívna, ale hlieny stále mám. Dá sa toho nejako zbaviť? Niektorí odporúčajú fekálnu transplantáciu, ale neviem či je to dobrá voľba a príde mi to dosť drastické keďze nie som pozitívna, ale hlieny znamenajú zápal alebo ako mam tomu rozumieť...? Viete niekto v tomto smere poradiť? Ďakujem.

black_lilith
20. dec 2024

Ja som našla v dosť veľa zdrojoch (aj v štúdiách), že lactobacillus reuteri potláča množenie klostrídii. Tak beriem probio s týmto kmeňom.

krisruska
20. dec 2024

@janammm ďakujem, viem, že treba by pozitívny, len ja som po chemoterapii, operácii a dnes mi skočili ožiare, do toho tri deti stále choré, tak som už unavená.
Mne povedali, že mi po dobratí liekov, Dificliru, dajú fekálnu transplantáciu, nesmiem ale byť pozitívna.
Tento priebeh choroby má desí, stále sa mi v brucho niečo prelieva, celé je to brucho také boľavé, do toho tie hlieny s krvou a som veľmi malátna, slabá.
Mne poradili Enterol ako probiotiká, vraj sú najlepšie pri Clostridii.

janammm
20. dec 2024

@krisruska áno, Enterol má v sebe údajne terapeutickú dávku probiotík proti clostridii. Len má len tento jeden kmeň, treba doplniť aj všeobecnými probiotikami postupne.
No, máte toho žiaľ viac, tak viera, modlitby a to čo Vás držalo a pomáhalo Vám doteraz...a buďte pozitívna, aj keď lekári radia opak, čo nás má potom držať pri živote...

stana1974
21. dec 2024

@janammm po transplantacii sa mi hned všetko napravilo...

stana1974
21. dec 2024

@krisruska mojej mame sa to vratilo vzdy po dobratí antibiotik...kedze ona na to zomrela ..ja som uz na dalsiu recidivu necakala a hned som isla na transplantaciu...ja nehovorim ze probiotika nepomozu..ani nechcem nikoho strašit..kazdemu choroba prebieha inak. .ale ja uz neriskujem...tak totalne znicena a vycerpana som v živote nebola ani uz nechem byt. ..keby som to bola vedela co viem teraz mozno by moja mama teraz žila...ja zijem vdaka ďievcatam tu na modrom koniku...skore uzdravenie prajem ..

janammm
21. dec 2024

@stana1974
Ďakujem za odpoveď. Skúsim teda asi aj ja, dá sa údajne vybaviť aj s plnou úhradou poisťovne, ak pretrvávajú nejaké príznaky teda aj hlieny aj napriek tomu, keď ste negatívna. A aj mne otec zomrel na to, ako druhá pridružená diagnóza, ktorá nastala práve z antibiotík. Tak asi nie je na čo čakať, skôr či neskôr budem ATB potrebovať.

janammm
21. dec 2024

@stana1974 a prosím Ťa, stačilo ti to 1x? Alebo ako často to treba opakovať, ci je to individualne?

krisruska
21. dec 2024

@janammm áno, viera a modlitba, to je to čo človeku pomáha!

krisruska
21. dec 2024

@stana1974
Ja mám ísť na transplantáciu po dobratí liečby, lekárka mi ju veľmi odporučila. Hlavne preto lebo mňa čaká ešte ďalšia liečba v súvislosti s onko ochorením.
Maminky mi je veľmi ľúto.
Ja sa tiež už bojím, pretože som už veľmi unavená.
Viete mi dať prosím nejakú radu ako z toho von?

stana1974
22. dec 2024

@krisruska nebojte sa transplantácii...nie je to nič hrozné..u mňa to prebehlo veľmi dobre a bez problémov ..a keby sa mi to náhodou niekedy vrátilo, išla by som hneď zas... Odporúčam vám to vyskúšať . ..prajem už len a len dobré výsledky nech sa rýchlo uzdravíte...

krisruska
23. dec 2024

@stana1974
Ja sa transplantácie vôbec nebojím, už potom čo mám za sebou tento rok, tak je to malina.
Ja sa len bojím, či sa z toho dostanem a či budem môcť pokračovať v onkologickej liečbe. Mala by som mať ešte hormonálnu a biologickú liečbu, čo je tiež zaberák. Mám 3 deti, najmenší bude mať len 3 r., tak mám už zo všetkého obavy...
Chcem sa len spýtať, ak môžem, je v poriadku ak mám v stolici nitky krvy, už takej bordovej, celá stolica je nimi predkaná.
Robili mi sono, kde zistili pozápalový stav hrubého čreva a tú krv si vysvetľujem, že je z poškodených stien čriev, predsa ak tam bol je zápal je to vysvetliteľné, alebo to tu nikto nespomínal, lebo v diskusii som sa s tým nestretla, alebo to h... nikto takto neštudoval 🫣
Mám za sebou 5 dní Dificliru, tak sa len modlím a verím. Som extrémne unavená, niečo malé urobím a som zmorená, ale tak v piatok mi skončila rádioterapia, takže aj tým to môže byť.
Pociťovali ste aj vy takú strašnú únavu?
Zatiaľ som schudla len 3-4 kg, mám 68kg pri výške 185 CM , čo sa ešte dá.
Ďakujem za odpoveď.

black_lilith
24. dec 2024

@krisruska únava bude zrejme skôr z tej rakoviny, mamka ešte skoro 2r po skončení chemo a rádioterapie bývala strašne vyčerpaná. Aj keď už jej bolo povedané že “by nemala byť”. Z klostrídii som bola unavená iba v čase keď som mala časté hnačky, keď som sa liečila na ATB a zabrali tak už som celkom vládala.

krisruska
24. dec 2024

@black_lilith Ďakujem. Ja už hnačky nemám. Iba bolesť brucha a krvavé nitky v stolici, ktoré sú dúfam normálne, keď sú črevá podráždené.

stana1974
24. dec 2024

@krisruska ja som tiez bola hrozne znicena..mala som krv v stolici , samozrejme ze počas clostridiovej kolitidy nikto neriesi krv pretoze to je samozrejme ..pretoze clostridia doslova likviduje čreva..lenze po udraveni zvyknu posielat aj na kolonoskopiu že či a ako sú poškodene črevá . .ja som nebola pretoze uz nemam vobec ziadne problemy...ale u vas to ozaj moze byt aj všeličo ine...podla mňa to treba riesit s lekarom....

krisruska
24. dec 2024

@stana1974 Ďakujem za odpoveď. Ja sa cítim, každý deň o niečo lepšie, v podstate ak by som si odmyslela diétu a krvavé nitky v stolici tak sa cítim veľmi dobre. Uvidíme ako to pôjde ďalej.

maminocka14
29. dec 2024

@stana1974 presne tak, vďaka tejto skupinke tu a ochotných ženám podeliť sa a poradiť a dodať pozitívnu myseľ, prežil aj môj ujo (80 rokov), ktoremu zubata dýchala na chrbát ( a ako som sa podozvefala, že v našej dedine v tom čase hodne ľudí v jeho veku zomreli aj vďaka tejto hnusobe) . Na je lekárku, ktorá má vysmiala, keď som povedala, že aj vďaka strave a snahe aby žil mi povedala, že väčšiu blbosť nepočula. Ale keď som ju prosila o pomoc, tak nepomohla.

stana1974
29. dec 2024

@maminocka14 lekari o tej chorobe nevedia nič..ozaj len tí ,ktorí sa o to zaujimaju... vedia len vseobecne informacie ktoré uz dávno neplatia..u nas všeobecní lekari ani to nevedia ze z vyteru nezistia clostridiu len zo vzorky stolice...a toto su podla mna zakladne informacie ktore by mal vediet kazdy lekár....a preto este stale umieraju ľudia zbytočne..veĺmi ma to trápi len neviem ako to rozchyriť medzi ľudí aby o tom vedeli ako maju postupovat.. .ked lekari o tom nevedia...som rada že ujo prezil..a som rada za kazdeho jedneho človeka čo sa z toho dostane..

black_lilith
30. dec 2024

Baby ktoré ste boli na fekálnej transplantácii, ako to prebiehalo? Sú nejaké riziká? Mám možnosť ísť po skončení taperu - čo som počula tak samotný taper+pulse režim pri recidívach CDI až tak úpešný nie je.
Ešte ďalšia otázka, ako ste reagovali na pridávanie nových potravín? Bolo mi povedané že postupne môžem pridávať. Mne sa po každej vyslovene nediétnej potravine o niečo zhorší konzistencia. Ale vyslovene ma nepreháňa. Mali ste to rovnako?

janammm
30. dec 2024

@black_lilith čo je to taper?

Sleduj si pridávanie potravín vždy po malých množstvách niečo nové. Keď potravina prejde, postupne pridávaj množstvo a sleduj, aké množstvo toleruješ. Ja som bola na začiatku na bezzvyškovej strave s minimum tukov potom postupne na low FODMAP + stále skoro žiadne tuky. A bezmliečne, postupne pomaly mliečne (ale stále jem len ovčie jogurty (2 max 4 lyžice denne) a pecorino). Mäso kuracie, morčacie, zajačie, ryby. Iné som ani neskúšala.
Ale aj tak mám po 7 mesiacoch pocit, že to mliečne sa črevu moc nepáči. Nemá rado ani príliš veľa vlákniny. Reaguje mi zvýšenými hlienami vždy, keď sa mu niečo nepáči. Treba zapisovať všetko čo ješ, sledovať stolicu každý deň. Ak je reakcia do 24 hodín, je to na to, čo si práve zjedla, ak nie, je to z predošlých dní (zväčša 2 dni dozadu pri pravidelnej stolici). Ale stále po 7 mesiacoch som prevažne na overenej strave (máličko rozšírené low fodmap), tuky mám, ale stále radšej menej a zdravšie. Postupne rozširujem, len ide to veľmi pomaly. No diétna chyba vyjde veľakrát dosť draho, niekedy prejde, niekedy nie, po tej pliage máme veľmi citlivé črevá. Ak sa spustia hnačky a nie som pozitívna na klostrídie, musím nasadiť prísnu diétu (beztukovú, bezzvyškovú), prípadne pridať Imodium, čierne uhlie...
Diéta žiaľ bude celoživotná, myslím že aj po fekálnej bude, len po fekálnej si budeš môcť viacej niečo dopriať bez toho, aby sa to výrazne prejavilo. A myslím, že fekálnu bude aj opakovať bez toho, že by si bola pozitívna, ale prečo to neviem.

Na fekálnej som nebola, plánujem, zatiaľ pri CD údajne najúčinnejšie. Údajne je to bezpečné, ale riziká sú pri každom zákroku a nie je to úplne že stolica, je to nejako upravené, skontrolované a dávajú tam niečo proti tým spóram klostrídií, (obal do ktorého sa uzavreli a sú schopné prežívať s minimom energie) - ktoré nám po premnožení klostrídií ostali v čreve a robia stále paseku. Je to jednodňové, prídeš, odídeš, aby sa znížilo riziko, že si odtiaľ niečo prinesieš. Nie je to tabletka, streknú to do čreva, trochu ťa vraj polohujú a v ten deň odídeš.
Ja na fekálnu plánujem, aby som mohla kvalitnejšie žiť aj jesť bez strachu a ísť bez strachu na záchod. Plus sa bojím, že niekedy, ak budem potrebovať ATB sa mi to vráti, a keďže mám aj iné diagnózy, potom bude ťažšie sa z toho dostať. Tak radšej zavčasu, lebo mi na to zomrel otec.