Clostridium difficile v dospelosti
Prekonali ste niekto clostridium deficille v dospelosti po antibiotickej liecbe? Vyliecili ste sa? Mali ste rekurencie? Dakujem za kazdu osobnu skusenost.
@janeska17 no tu to nevyzera az take prisne.. Proste daju mojho manzela lebo zijeme v jednej domacnosti a tie bakterie by mali byt podobne. Bral atb pred 2 mesiacmi... vraveli ze je to uz dost dlhs doba a pytali sa naco bral. 🤷♀️🤷♀️Boze snad vedia co robia.
@janeska17 ahoj. Som po FMT ale den po sa nemam najlepsie.. Mam stale vodnate stolice, strasne pochody a zvuky v crevach a zvysenu teplotu. Ako si a mala ty den po? Je toto nornalne? Lebo po Difiklire som sa uz citila vyliecena ako znovuzrodena a fekalnou to chceli este poistit ale zda sa mi ze to skor poskodilo :( Ale mozni este skoro hodnotit
@kata_rina25 FT nefunguje na 100%. Vysledky studii hovoria o zlepseni do 24 h. Kontaktujte lekara. Osoba zo spolocnej domacnosti, sa prave pre podobnost bakterii osidlenych v creve neodporuca.
@kata_rina25 ahoj. Ja som nemala stolicu po FMT 4 dni. Mne to hned zabralo a citila som sa vyborne. Daj vediet ako pokracujes
@inka04 Lekara som kontaktovala, povedal ze mam dat tomu cas.. manzel presiel testami.. oni chceli moju mamu, alebo sestru ale neboli v najlepsim stave.. Na tom zahranicnom fore, pisali podobne skusenosti.. No neviem som z toho uplne znicena.. Najhorsie ze moj maly 3 rocny to ma tiez... Je uz po jednej hospital, lieceny entizolom a po dobrati ma stale pozit texiny aj antigen ale hnacky nema. Ma mierne problemy pripominajuce cdiff. Zatial nemam stanovisko lekara ze co s nim dalej. Som na pokraji psychickeho zrutenia a velmi sa bojim.
@janeska17 poobede som sa už cítila výborne.. Ráno zas ma nadúva a mám strašné zvuky v črevách. Na stolicu som zatiaľ nebola. Po tej príprave pred FMT sa mám tak blbie. Podľa mňa tá ma rozobrala viac ako FMT. Ale podľa toho čo som čítala na tom zahraničnom fóre a aj tu niektoré že y písali, nemal to každý hneď super ako ty. Asi si bola jedna z tých šťastných. Manžela mali aj baby tu, proste kždý lekár má k tomu iný postoj.. Z Prešova som došla do Košíc z Košíc už keď mi nepomôžu už len do BA, ale pre mňa je to druhý koniec sveta, tak neviem ako to zvládneme... Ale ak bude teba pôjdeme. Kvôli malému už zvažujem aj Brno.
@kata_rina25 inak to nutkanie na stolicu som mala aj ja
@janeska17 no už je môj osud len v rukách Božích 🙏😳.. Ja nemám nutkanie. Dnes som bola len raz ale bolo to vodnaté ale nie je toho vôbec veľa. Hovorím si, že stále lepšie jak 3x včera, až na tie pochody v bruchu.. Snáď to ustane. Vygooglila som toto, tak snad ma toh fekalnou nedodžubali viac ako som bola a upraví sa to. 🙏
@kata_rina25 pokial si udrzala stolicu aspon 4 hodiny v sebe po FMT tak by to mohlo byt uspesne. Tak mi hovorili.
@kata_rina25 Bože môj to od septembra s tým bojujes, mňa by porazilo? Ten dificlir ti podali po vankomycine? Ako si ho zvládala? Myslím NU a tak. Prečo si sa rozhodla pre FT nakoniec? Písala si ze sa ti to po nom zlepšilo. Citala som ze tie atb majú dobre výsledky. Rozbor stolice ti po jeho dobrati nerobili? Detto písala si ze to máš z atb. Brala si popri atb aj probiotika?
@janeska17 Udrzala som cca 3,5 hodiny takze nestras ze ma pol hodka deli od uspechu.. Inak moje dieta je stale pozit, takze ja neviem ci sa tych spor niekedy zbavime 🙈🥹
@lb1984 Ano, od septembra, dieta od Jula tohto roka. 😪 10 dni po Vanko som brala Normix, citila som sa dobre.. Ale hospitalizovali ma s malym a tie stresy si nevies predstavit.. Takze problemy s cdiff mi zacali zas. Nemala som hnacky, ale caste stolice, hlieny, zapach. Urobili mi test, bol pozit. V Presove ma nechali na probio, ze sa zopakuje test po case, ze musim mat hnacky aby to riesili. Sla som do KE, tam mi dali Difiklir, ale oni mi ponukli liecbu Difiklirom len s naslednou FT. Asi si chceli poistit ten drahy liek, alebo len chceli mladeho cloveka do svojich statistik, neviem. Difiklir som znasala uplne super, aj mi bolo po nom najlepsie. Rozbor stolice nerobili. Hned druhy den po Difiklire som bola na FT. Brala som 2 atb, Medocyprin 1 mesiac (probio som nebrala), a Zinnat (probio som brala). Zacalo to po Zinnate, ale asi na tom mal podiel aj Medocyprin. A stale je v hre ze moje dieta to malo od jula, takze zrejme aj tak by som to dostala.
@kata_rina25 je to beh na dlhe trate, zrejme ani FT nie je uplne zazracna. Cesta k normalnemu fungovaniu je dlha. U mna to boli roky, s dozivotnym diskomfortom. Da sa po pol roku, roku ako tak fungovat, ale dieta, dieta, dieta. Ja som zacala uplne normalne jest po 5 rokoch a neprehanam:( A myslim, ze Zinnat je vysokorizikovy, ja som brala len ten - 5 dni po 13 rokoch bez ATB...
@inka04 dnes (3. den od FMT) je mi lepsie. Stolica je uz taka viac kasovita, pomaly sa formuje. Naduvanie dost ustalo. Zacinam sa citit lepsie. Drzim si palce a ano, je to nekonecny boj.. :((
@kata_rina25 ahoj tak ako zabraloz
@janeska17 Ahoj. Som 3. týždeň po. Stolica je už viac-menej formovaná 1-2x do dňa. Raz sa mi vrátila kašovitá stolica, som strašne panikárila, ale asi to bolo z nejakého jedla. Upravilo sa to rýchlo. Zatiaľ sa to nevrátilo. Nič tomu nenasvedčuje, klop-klop. Stále mám strašné prelievanie v črevách (asi post dráždivé črevo).. a jem stále bezzvyškovo a beriem enterol, ale cítim sa ok. Od včera ma chytila ale nejaká viróza tak tiež kus panikárim, ale snáď už bude dobre. 🙂
@kata_rina25 drzim ti palce a s tym panikarenim som to mala aj ja. Tesim sa ze sa to zlepsilo.
Ahojte,prosim vas nemate skusenosti s Hylakom pri clostridii? Mamina je momentalne v nemocnici a hovori ze jej hylak robi dobre..ale on obsahuje laktazu a ja si myslim ze jej moze sposovovat hnacky.je tam uz vyse 2 tyzdnom a hnacky vobec neustupuju..ma ich aj 20 denne
@nikol179 ja som mala klostridiu a nevedela som o tom a hylak mi pomohol. Brala som ho vtedy spolu s endiexom. Akurat ma prekvapilo ze sa mamina k hylaku dostala, mali ste nejake zasoby? Lebo je vypadok. Môjmu malému ale na klostrídie nepomáhal. Poviem takto. Počas atb na klostrídiu je hylak pravdepodobne zbytočný. Hnačku sám o sebe nespôsobí určite, skôr naopak. Počas liečby ma význam jediné probio a to je enterol. Ja som bola mladá, klostrídiu som mala 1.krát nevedela som o tom a dostala som sa z toho vysadením atb, hylakom a endiexom ale to skor nahoda.. Ale po 4. rokoch som brala atb a vratilo sa mi to a az vtedy som pcohopila co som vtedy mala. Potom uz ani svatena voda nepomohla len fekalna.. Drzim palce.
Pri klostrídiovej infekcií ma preliecovali antibiotikami Efloran. Do pár hodín sa mi polepšilo, ďalej som brala probiotikum BioGaia, ktoré mi ako jediné z probiotík pomohlo.
@kata_rina25 ja som sa preto pytala na hylak lebo ono je to vlastne probiotikum ale obsahuje laktazu a tu vela ludi pisalo ze aj stopa po mlieku moze stav zhorsit..preto som jej povedala nech hylak neberie a berie teraz Sachromyces probiotika co je vlastne exhelico alebo enterol...ano hylak ma velky vapadok ale ja som ho zohnala po susedach a kamoskach...asi vela ludi ani nevie ze ma clostridiu a dostane sa ztoho ako z obycajnej hnacky..
@nikol179 Dostane veru, tak ako aj ja... Ale mala som potom veľké a dohodobé tráviace ťažkosti, ktoré som si nevedela vysvetliť a nijaký lekár ich neriešil a vidíte po 4 rokoch sa mi pri prvom atb klostrídia vrátila a skoro ma zabila. Nedala sa vyliečiť už takmer ničím... Takže som si ju asi roky v čreve v menších množstvách pestovala 😭Je to pliaga. Aj enterol obsahuje laktózu, exhelico nie, preto ho tu niektoré baby odporúčajú. Je aj lacnejšie. Ale moja skúsenosť je lepšia s enterolom. Exhelico je registrované ako výživový doplnok a Enterol ako liek. Exhelico má o polovicu menšiu dávku S. Bulardi ako Enterol. To že nemá laktózu je výhoda, ale má napr. Inulín, ktorý je super! Ale mne osobne napríklad po klostrídii nerobil dobre. 🤷♀️Takže len skúšať. Ja laktózu v Enterole tolerujem a hnačku mi nespúšťa. Ako sa má mamka?
@kata_rina25 mamina je uz konecne po mesiaci doma z nemocnice,je psychicky a fyzicky vycerpana a ja snou..velmi to prezivam a som nahnevana preco sa to muselo stat...berie este doma enterol a probiotika sachromyces..pomalicky papa a drzi dietu..modlim sa aby sa jej lepsilo...ale odvtedy mam neskutocny respekt pred antibiotikami..
Ahojte, nasla som toto forum. Mam rodinneho prislusnika s touto pliagou,teda poslali mi ho z nemocnice s vreckom vankomycinu a lekaraku spravu som nasla az po niekolkych dnoch. Nedodrziavali sme nijak extra hygienu. Mozeme to este dostat my s detmi??? 😱
Dalsia vec ze absolutne neviem co varit. Tie najhorsie hnacky su za nami a zatial niekolko krat redsia stolica a hlieny. Uz sa boji aj priznat a samozrejme nocne extrem krce, neuveritelna slabost. Az tu som sa dozvedela, ze mlieko nie 🥺 a ze to je na velmi dlho a ze mam kupit Enterol.
Kolko mesiqcov to asi potrva?
Dakujem za kazdu odpoved
@nwnw Nikto presnú odpoveď na túto otázku nedá. Ja som mala pol roka veľmi zle, opakované hnačky, hlieny a to aj pri diéte. Pomohla extrémne prísna diéta, jedla som asi tri druhy potravín. Ďalší rok bol ťažký, ďalšie dva roky sa to stabilizovalo. Takmer úplne fit a bez diéty som bola po 5 rokoch, ale diskomfort ostal. Á áno, odporúča sa zvýšená hygiena. U nás to nik nedostal, manžel i deti mali kontrolné výtery. Bála som sa aj keď dostali ATB, či to neprepukne. Ale často sa tým ľudia nakazia. Bežne sestry z infekčného to spomínali, aj keď dodržiavajú všetky opatrenia. Aj tu v skupine tuším bol prípad mamičky, ktorá mala cdiff ona i jej dieťa. Cesta k uzdraveniu je dlhodobá prísna diéta a dlhodobé šetrenie a oddych. Ja som bola veľmi slabá takmer rok.

@kata_rina25 este by som Ti doporucila probiotika na clostridie. Su to jednoznacne enterol. Su drahsie. To mi doporucili ked som bola na infekcnom.