Čo nasleduje po laparoskopickom odstránení žlčových kameňov?
Ahojte. Mám ísť na odstránenie žlčových kameňov. Všade čítam, že ako sa to odstraňuje atď, ale mňa zaujíma čo nasleduje po odstránení. Viem hneď pracovať, či musí byť nejaká PN? Počula som, že aj do kúpeľov sa potom má ísť..u nás to ešte nikto nemal, tak fakt neviem nič okolo toho. Bavíme sa o laparoskopickom odstránení. Ďakujem
@anonym_autor treba si uvedomit, ze neodstrania kamene, ale cely zlcnik. PN sa odporuca aspon tyzden, ak mas sedavu pracu, da sa vratit potom do prace. No kazdy to znasa inak - sekretarka u nas v praci sla do rpace po 2 tyzdnoch a potom naspat na PN. Po par hodinach prace ju zacal oblievat pot a triaska... proste telo si pytalo oddych.
@anonym_autor ja som mala klasicku operáciu, vyberali mi kamene aj žlčník, cele brucho rozrezane a bola som v nemocnici týždeň, doma týždeň, potom vyberali stehy to si pamätám, bola streda, a v pondelok som už bola v práci 🫣
A nikto mi žiadnu dlhodobú PN neodporucal ani žiadne kúpele. Zase to nie je bedrový kĺb, že by si musela byt doma polroka
Nehraj sa zbytocne na hrdinku,este nevies ako operacia dopadne a ci bude vsetko bez komplikacii.PN ano,min.dva tyzdne az mesiac.Po laparo myslim,ze kupele nedavaju,to by tie kupele praskali vo svíkoch. Dr.ta bude informovat.
@anonym_autor Kolegyňa bola týždeň PN. O tom rozhodne asi lekár.
Ja som bola na pn dva týždne a bolo to malo, nebola som ešte úplne fit. Kolegyňa bola mesiac. Áno, máš nárok na kúpele. Ja som to sprostá nevyužila.
@anonym_autor ja som mala klasicku operáciu, vyberali mi kamene aj žlčník, cele brucho rozrezane a bola som v nemocnici týždeň, doma týždeň, potom vyberali stehy to si pamätám, bola streda, a v pondelok som už bola v práci 🫣
A nikto mi žiadnu dlhodobú PN neodporucal ani žiadne kúpele. Zase to nie je bedrový kĺb, že by si musela byt doma polroka
@anonym_603624 práveže ja nechcem byť doma vôbec.
@anonym_autor kamoske brali laparo a ziadnu PN nemala, 2-3dni bola doma
@anonym_8edc04 to je super, nechcem PN kovať
@anonym_autor treba si uvedomit, ze neodstrania kamene, ale cely zlcnik. PN sa odporuca aspon tyzden, ak mas sedavu pracu, da sa vratit potom do prace. No kazdy to znasa inak - sekretarka u nas v praci sla do rpace po 2 tyzdnoch a potom naspat na PN. Po par hodinach prace ju zacal oblievat pot a triaska... proste telo si pytalo oddych.
@simsalabim nemám sedavú prácu. Predavačka
Nehraj sa zbytocne na hrdinku,este nevies ako operacia dopadne a ci bude vsetko bez komplikacii.PN ano,min.dva tyzdne az mesiac.Po laparo myslim,ze kupele nedavaju,to by tie kupele praskali vo svíkoch. Dr.ta bude informovat.
@janinah nie, nechcem byť hrdinka. Ak bude potrebné tak bude. Ale končí mi zmluva v marci, plus odmeny máme viazané na to ,či boli PN ky atď. Plus v decembri my predavačky čerpať dovolenku je ťažké...
@anonym_autor presne kvoli hrdinkam, ktore pomaly uz z nemocnice naklusaju do prace, potom ludia zlahcuju akýkoľvek zákrok. Neviem si predstaviť byt taka hlupa, zeby som po celkovej anesteze nabehla ihneď na pracovný režim. A to ja som velmi aktívna a vsetko sa mi dobre a rychlo hojí. Zeny, preco to robíte??? Preco nechcete a odmietate odpočívať? Toto vase ,,hrdinstvo" vas skor ci neskor aj tak dobehne. Cim dalej, tym viac počúvam blaboly o tom, ze laparoskopicky zákrok je nic a ze ved uz po dvch dňoch mas pracovať :D sorry, ale mne to pride scestné. Ved je to stale operácia brušnej dutiny, kde bol odstránený organ a to vo vnútri sa ma hojit. Mne moj chirurg doslova zakázal robit prudke pohyby a nedajbože dvíhať ťažké hrnce alebo nosiť prádlo. Takze tieto diskusie su vzdy o tom, ze prídu tu ženské, ktore irituje slovo PN a samozrejme tie ta budu posielať hned do prace. Lebo oni šli rovno z operačného stola. Veľakrát v živote nemali operáciu, ale mudruju ostošesť. Presne pre takýchto ludi, tu bude šikana na pracovisku. Lebo Hanka z Hornej Dolnej ani nepotrebovala PN a vy ked ostanete mesiac na PN, tak uz na vas ukazuju, ze sa vam nechce robit 🫣
@anonym_autor presne kvoli hrdinkam, ktore pomaly uz z nemocnice naklusaju do prace, potom ludia zlahcuju akýkoľvek zákrok. Neviem si predstaviť byt taka hlupa, zeby som po celkovej anesteze nabehla ihneď na pracovný režim. A to ja som velmi aktívna a vsetko sa mi dobre a rychlo hojí. Zeny, preco to robíte??? Preco nechcete a odmietate odpočívať? Toto vase ,,hrdinstvo" vas skor ci neskor aj tak dobehne. Cim dalej, tym viac počúvam blaboly o tom, ze laparoskopicky zákrok je nic a ze ved uz po dvch dňoch mas pracovať :D sorry, ale mne to pride scestné. Ved je to stale operácia brušnej dutiny, kde bol odstránený organ a to vo vnútri sa ma hojit. Mne moj chirurg doslova zakázal robit prudke pohyby a nedajbože dvíhať ťažké hrnce alebo nosiť prádlo. Takze tieto diskusie su vzdy o tom, ze prídu tu ženské, ktore irituje slovo PN a samozrejme tie ta budu posielať hned do prace. Lebo oni šli rovno z operačného stola. Veľakrát v živote nemali operáciu, ale mudruju ostošesť. Presne pre takýchto ludi, tu bude šikana na pracovisku. Lebo Hanka z Hornej Dolnej ani nepotrebovala PN a vy ked ostanete mesiac na PN, tak uz na vas ukazuju, ze sa vam nechce robit 🫣
@romi0310 nie, nechcem byť hrdinka. Ak bude potrebné tak bude. Ale končí mi zmluva v marci, plus odmeny máme viazané na to ,či boli PN ky atď. Plus v decembri my predavačky čerpať dovolenku je ťažké... Robím v masiarstve tak plus ťažký tovar máme. Tak uvidím
@simsalabim nemám sedavú prácu. Predavačka
@anonym_autor nebudeš môcť dvíhať tovar. Ja som mala laparo, celý žlčník von a veru som bola rada, že pár dní bol doma manžel a nemusela som nosiť batoľa na rukách. Nedala by som to… tiež som si myslela, že na druhý deň bude pohoda a nebola. Cítila som sa horšie ako po pôrode. Nechápem 🤯 taaakže uvidíš, nefixuj sa na nejaký termín PN/nePN, uvidíš ako ti bude, ale dvíhať tovar by si nemala aspoň pár týždňov. Nech si nepoškodíš vnútorné šitie…
Ak sa obávaš kvôli práci a s kameňmi nemáš žiadne problémy, prelož operáciu na apríl, keď ti predĺžia zmluvu… ja som mala strašné bolesti, bola som rada, že mi dali termín na súkromnej klinike do 2 týždňov 😮💨
@romi0310 nie, nechcem byť hrdinka. Ak bude potrebné tak bude. Ale končí mi zmluva v marci, plus odmeny máme viazané na to ,či boli PN ky atď. Plus v decembri my predavačky čerpať dovolenku je ťažké... Robím v masiarstve tak plus ťažký tovar máme. Tak uvidím
@anonym_autor ak ta netlaci cas operacie- napr ked nemas tazkosti, ake iba nalez - ze tam su kamene- nacasovala by som operaciu tak, aby ti to vyhovovalo v praci. Kludne o par mesiacov. A pri tvojom povolani urcite PN a zrejme 2 tyzdne stacit nebudu sni nahodou.
@anonym_autor vyberu ti cely zlcnik, nie len kamene. Ja som bola pn dva tyzdne, po tyzdni som uz soferovala. Neviem ako ty, ja som isla do nemocnice v akutnom stave, takze telo bolo vycerpane z dlhodobej bolesti, plus operacia a potom dieta. Po troch dnoch som zvladla ist do obchodu sposobom, ze sme isli autom, ja som ukazovala, co do kosika, chlap nalozil vylozil odviezol, moja cela aktivita bola 20min sa suchtat po lidli s prazdnymj rukami a nastupit / vystupit z auta a mala som dost. Pracu mam sedavu, pohodovu, ale proste zdravie je prednejsie. A ako predavacka, ktora musi skocit sem, skocit tam, dolozit tovar, zdvihnut toto, odniest tamto, to neexistuje.
@anonym_8edc04 to je super, nechcem PN kovať
@anonym_autor ved bodaj by nie hlavne nech sa to rychlo hoji ale podla mna samozrejme zavisi od cloveka a jeho stavu, urcite su taki co PN a museli aj do lieceni. nech to dobre dopadne
Manzel bol na PN 6 tyzdnov. Nemusel by az tolko, ale uz aj tak mal "dost" z toho sefstva a po rokoch si povedal, ze pretrhnut sa nejde. Ale take 2 tyzdne ledva chodil. Potom uz bolo relativne ok, na sedavu robotu uz ok. Ja si neviem predstavit, ze naklusas do predajne a stat xy hodin na nohach...🙄. To tazko.
@anonym_autor vyberu ti cely zlcnik, nie len kamene. Ja som bola pn dva tyzdne, po tyzdni som uz soferovala. Neviem ako ty, ja som isla do nemocnice v akutnom stave, takze telo bolo vycerpane z dlhodobej bolesti, plus operacia a potom dieta. Po troch dnoch som zvladla ist do obchodu sposobom, ze sme isli autom, ja som ukazovala, co do kosika, chlap nalozil vylozil odviezol, moja cela aktivita bola 20min sa suchtat po lidli s prazdnymj rukami a nastupit / vystupit z auta a mala som dost. Pracu mam sedavu, pohodovu, ale proste zdravie je prednejsie. A ako predavacka, ktora musi skocit sem, skocit tam, dolozit tovar, zdvihnut toto, odniest tamto, to neexistuje.
@sissy27 a potom si tu zeny pochvaluju, ako idu po sekcii v UK po 24 hodinach domov, ze salam, parky...kokso, po velkej bruznej operacii, laparo je ovela menej invazivna, ale hrozne, ako to cloveka zmoze aj tak. A manzel este hovoril, ze tie bolesti z toho nafuknutia mal strasne, az kdesi v ramenach, do hlavy.
@sissy27 a potom si tu zeny pochvaluju, ako idu po sekcii v UK po 24 hodinach domov, ze salam, parky...kokso, po velkej bruznej operacii, laparo je ovela menej invazivna, ale hrozne, ako to cloveka zmoze aj tak. A manzel este hovoril, ze tie bolesti z toho nafuknutia mal strasne, az kdesi v ramenach, do hlavy.
@anonym_d6f392 čože to až tak? Ja som si to predstavovala úplne jednoducho.Teraz sa bojím. Stačí mi kolonskopia to nafukovanie.... Fu toto nedám 🥲
Mam sedavu pravu a myslela som, ze pp tyzdni uz pojdem do prace a ale obvodna mi povedala, ze min 2 tyzdne mam ostat doma kvoli zrastom - ze pre hojenie brucha je lepsie lezat alebo stat/chodit ze pri dlhom sedeni mozu vznikat zrasty.. neviem ci to je pravda, ale neodporovala som, ostala som doma, mala som vychadzky, aj kuchynu som malovala. Odvtedy som na pn nebola, klop klop
Ja som to zvládla s dovolenkou. Tiež som nechcela PN. Ale každý je iný a inak to zvláda. Myslím, že ten týždeň určite treba.
@anonym_d6f392 čože to až tak? Ja som si to predstavovala úplne jednoducho.Teraz sa bojím. Stačí mi kolonskopia to nafukovanie.... Fu toto nedám 🥲
@anonym_d6f392 akoze ist domov je v poriadku ak nie su komplikacie. Aj po laparke mozes ist na druhy den / aj v ten den domov. Ale doma mas mat kludovy rezim a nie ist na 12hod sichty do roboty.
@anonym_autor Nie je sa coho bat, ja som napr ziadny problem z nafuknutia nemala, ziadne bolesti (a to som mnou este boli trosku problemy kvoli anesteze a intubacii, tak som musela byt o den dlhsie v nemocke), ale to telo jednoducho potrebuje cas na regeneraciu, netreba to podcenovat a ziadna praca nie je dolezitejsia ako tvoje zdravie, to mas len jedno. Ja som isla ako akutny pripad, na stole mi ostali otvorene veci, ktore “zajtra spravim” a vies co? Pockali ma skoro 3 tyzdne a svet sa neprestal tocit.
@anonym_8edc04 no neviem ako kamoška ale ja som len tie 2-3dni bola v nemocnici a po týždni mi vyberali stehy takže neverím ze išla hneď do roboty
@janinah nie, nechcem byť hrdinka. Ak bude potrebné tak bude. Ale končí mi zmluva v marci, plus odmeny máme viazané na to ,či boli PN ky atď. Plus v decembri my predavačky čerpať dovolenku je ťažké...
@anonym_autor prepáč ale ty rozmýšľaš? Budeš mať vnútorné a vonkajšie stehy. Minimálne 3 týždne by si sa nemala po operácii namáhať, to ze budeš mať oslabenú imunitu ani nemusím spomínať a ty chceš ísť v decembri hneď do prace keď je totálny zhon a ľuďom hrabe? Hej pracujem aj ja v obchode tak viem čo to je.. presne takáto hrdinka som bola len po obyčajnej HSK ved tam ti nič nerobia len vezmú ster z maternice a mne odstranovali niečo tam.. na druhý deň som doma fungovala normálne lebo som počúvala presne take drbn*te osoby že čo mám čo ležať a skončila som v horúčkach s virozou k tomu na tyzden kde už mi hrozilo ísť do nemocnice..
@anonym_autor ďakujem všetkým. Už som v obraze ako je to potom. Mne keď povedala doktorka, že sa nemám báť, že teraz sa to robí laparoskopicky som si myslela, že to bude wau obrat a fungujem hneď ďalej 😂
Ahojte, aktuálne som štvrtý deň po operácii, chodiť v pohode, ale mám slabé nohy, takže nevládzem dlhšiu prechádzku, len po dome a trochu vonku, dva dni cítim bitie srdca až sa mi odráža od hrudného kosa , mali ste niektorá? Bojím sa toho búšenia
Ahojte, aktuálne som štvrtý deň po operácii, chodiť v pohode, ale mám slabé nohy, takže nevládzem dlhšiu prechádzku, len po dome a trochu vonku, dva dni cítim bitie srdca až sa mi odráža od hrudného kosa , mali ste niektorá? Bojím sa toho búšenia
@lagunka0000 to býva pri nízkom tlaku. Skuste si premerat. Podla mna ešte následok anestézie. Telo sa potrebuje dat dohromady. Ja som podobne stavy mala po inej operácii. Celkovo mi chýbali živiny, železo, červené krvinky a mala som toto búšenie srdca
@lagunka0000 to býva pri nízkom tlaku. Skuste si premerat. Podla mna ešte následok anestézie. Telo sa potrebuje dat dohromady. Ja som podobne stavy mala po inej operácii. Celkovo mi chýbali živiny, železo, červené krvinky a mala som toto búšenie srdca
@romi0310 pomaly to prestáva , bola som aj u dr dala mi 72 hod. Holter, zajtra ho idem vrátiť, som zvedavá či niečo zachytil