Čo s migrénou?
Ahojte, už roky mavam migreny, ale zatial boli len take nepravidelne, raz za mesiac cca.. Od Vianoc je to ale neskutocbe zle, mavam silne migreny kazdy druhy az treti den. :( Som uplne vyradena zo zivota. :( A tiez sa nechcem stale cpat liekmi proti bolesti... Nejake tipy, co s tym? Ci jedine k lekarke?
@tilka82 bud rada ze si nikdy nemala migrenu ...podla mna tak vyzera ,,umieranie,,človek je odpálený a nemoze nič len dať si lieky a veriť ze zaberu čim skor pripadne čakat kým to prejde.
Ja ked mam auru tak uz davam ,,pirulu,, a ked nie je doma manzel tak dovolim deťom hrat na tabletoch aj do omdletia lebo jednoducho nie som schopna sa im venovať a zial som nervozna a podraždená, vadi mi hluk, krik...snazim sa ist rychlo do postele a spat....spanok prinaša ulavu..človek to neciti a tabletky mozu učinkovať. Synovi daj nejake lieky na bolest ked to ma resp. hned ako sa tai začne sťažovať na bolest dať Panadol, Nurofen....dobre su čipky...a ist si lahnut , studeny obklad na celo...a nech sa snazi spinkat.
@zorka33 presne tak, ako by si pisala o mne - migrena je vraj choroba, co viem od neurologa a ma spolocny zaklad s epilepsiami, ked mi to povedal az som ostala obarena... ja ako som pisala vyssie, 2 - 3x som stratila vedomie pocas silneho zachvatu a co sa dialo medzitym neviem. Baby inac toto je super - tyka sa to migren - https://www.modrykonik.sk/migrena/?source=more_... - veľmi dobre a stručne popisane
@sardinka335 len on este poriadne nerozprava,ma svoju rec,takze mi len povie,zeho boli hlava,je unaveny,len by spal a vracia.pred rokom sme to velmi neriesili,lebo stale to prislo,ked zjedol langos a na to mlieko a na gastre povedala,ze je vsetko v poriadku.potom to dlho nemal,len raz v lete a teraz uz tretikrat za kratky cas :( a to ani nic take nezjedol.vychadza mi to asi na cokoladu,ta mu asi nerobi dobre.ale zase ked on ju je v podstate kazdy den a zle mu nie je stale.aj tak cisto teoreticky mu mohla vadit prave ona ?
@tilka82 jáááj lángoš...ten často sposobuje neplechu lebo je plny tuku a to draždi, zaťazuje zaludok no a na to mlieko tak sa ani nečudujem ze sa ,,zčemeril,,. ...čokolada moze tiež vyvolať zachvat, ale asi zavisí kolko percentna, tie z vysokým podielom su rizikové. Treba to sledovať - mozno čokolada nevadi ked je dieťa oddychnute, vyspate a dajme tomu pred tým lahko najedene...ale kd sa spoji viac faktorov tak zase riziko je vyššie - unava, niečo tažke na obed alebo obed ktorý chvatne zjedol...
A leto býva napr. u mna často migrenove, viac ako zima lebo je velmi teplo a ja mozem aj sedieť v tieni proste mi to nerobi dobre to dusno, sparno - velmi to unavuje to ostre slnko a ked si niekde na kupku k tomu človek v dobrej viere kupi langoš, hranolky tak je mozne ze pride migrena.
@sardinka335 len s tym langosom to bolo pred rokom,teraz ho uz neje.preto sme to neriesili,lebo sme si mysleli,ze mu nesadol.ale naposledy zjedol rano na ranajky rohlik,potom jogurt a mliecnu cokoladu,na obed si dal iba polievku a tak asi po hodinke z nicoho nic,ze ho boli hlava,potom mi zaspal a to som uz vedela,ze bude vracat.ked sa zovudil,bol len na rukach ,nic nechcel jest,vracal uz len zlc,co uz nemal co a potom zase zaspal.a na druhy den je uplne iny,uz mu nic nie je.tak mi to fakt z tych priznakov vychadza na migrenu.
vysadte sladke a LEPOK (obilniny obsahujuce lepok a potraviny celkovo, ktore ovsahuju lepok)a urcite sa vam polepsi, akurat citam skvelu knihu vola sa Psenicny mozog a tam su nadherne popisane suvislosti negativne vplyvy lepku nanas organizmus, nakolko sa zistilo, ze poskodzuje nielen traviacu sustavu, ale hlavne nervovu, hlavne mozog a z toho tym padom vyplyvajuce ochorenia migreny, epilepsie, cukrovky vsetkych typov atd. pokojne si ju kupte a prestudujte,myslim, ze by vam to mohlo pomoct.
@tilka82 mne dr.tvrdila dlho že to može byť prave z čokolády ale nikdy sa mi to nepotvrdilo, dokonca som si mala písať všetko čo zjem a vypijem každý den ..... migrena totiž nie je z minuty na minutu ale je to cca 2 dnova zaležitosť tak mi to bolo vysvetlene že sa to niekde pomaly spušťa,napr.niečo zjem v utorok ale migrenu budem mať až vo štvrtok ..a ano je to určitý záchvat ako pri epilepsii ,, moja krsna má roztrusenu migrenu ktorá napr.spočíva v tom že už má len auru nejaký čas ale hlava nezačne bolieť .
@sunflower000 dakujem,len ked on je strasne vyberavy v jedle:( ale vyskusam precitat
@tilka82 a aku cokoladu jedava? tmavu ci mliecnu? cokolada patri medzi vazne spustace migren. Ale v cokolade je aj histamin, precitaj si nieco o histaminovej intolerancii a rizikovych potravinach, ktore ju podporuju a vyvolavaju migreny- treba to sledovat, zapisovat a casom iste na nieco pridete.
a s tym langosom, to sa naozaj necudujte, ze mu to nesadlo, je to zabijak aj pre dospeleho. Ja som napriklad od detstva takto zle reagovala na vyprazany syr.
migrena sa nevyhyba ani chlapcom,moj brat na nu trpi od detstva.
@juju08 ako tak rozmyslam,hovorite tu aj o epilepsii,manzel ma bratranca a sesternicu-ona ma migrenu a jej brat,manzelov bratranec ma epilepsiu.cize sme asi a my nieco podedili:(
A naposledy to mal v pondelok,a ked hovoris,ze to mohlo vyvolat nieco,co zjedol aj dva dni predtym,tak super.nemam totiz sajnu,co sme jedli v sobotu 🙂
@hradnapani cokoladu ma rad cisto iba mliecnu,kupujem mu bud z lidlu alebo klasika milku.langos uz nejedol strasne davno,takze toto som vylucila.aj dr.mi spominala cokoladu.budem si musiet zapisovat co jedol a snad sa k niecomu podpracujeme
@tilka82 nie je to priamo epilepsia ,je to druh záchvatu čo znamena že tým trpia cievy hlavne je to jednoducho neuro ochorenie kludne sa to z pokolenia na pokolenie prenaša ... ja mam migreny po babke ,krsna tak isto ... ale moji surodenci nemaju migreny 🙂 neviem čim to že si to vybralo mna ale už somsa s tým naučila 🙂 deti to znašaju ťažko a rodičia ešte viac ked nedokážu pomoct svojim drobčekom. ano dr. mi prizvukovala že si mam všetko pisať lebo to nie je zaležitosť toho daneho dna ... a ešte tvrdia že najlepšie sa migrena vyšetruje ked akurát prebieha... chcela by som vidieť kto by išiel s dieťatom v takom stave k dr. ..
@tilka82 zapisovanie je jedina cesta, ako sa dopatrat k pricine. Odporucam zapisovat nielen jedlo, ale aj pocasie (ci sa oteplovalo, ochladzovalo-meteosenzitivni ludia velmi citlivo reaguju na zmeny, a aj deti) a takisto aj to, ci sa cez den neudialo nieco stresujuce, rozrusujuce v dobrom i zlom zmysle. mozno to vyzera narocne, ale po par tyzdnoch to urcite odsledujete, kedy sa bolest zjavuje. Naozaj to takto pomaha,aby ste sa mohli vyhnut spustacom.
@juju08
@hradnapani ozaj dakujem,tak od zajtra zacnem zapisovat.a ozvem sa,ked budem vediet nieco od neurologa,este raz dobru noc
Dobrú kočky 🙂
Inak baby ked vas tu tak citam yak len tak zo zaujimavosti.. mavate niektora migrenu zo snov? Mne ked sa snivaju zle sny (ja mavam velmi zive zle sny o tom, ze sa mojim detom nieco stane), spusti sa mi migrena a kedze sa na bolest nezobudim, malokedy to viem podchytit na zaciatku..
ešte ma napadlo že telka, PC , blikajuce akekolvek svetla , su spušťače tiež , jasom mala doporučene aby som nesedela bokom napr k telke lebo že aj to bočne preblikovanie posobi ako spušťač ... migrena sa može spustiť aj cez očne prostredie (cievy) a samozrejme agresivne farby ako to tu už bolo spomenute .
to vazne funguje???
@catca25 a ako s tou colou? Ako jasne, ze sa v nej nemam okupať 😀 ale kolko vypiť aby sa dostavil učinok?
Ja sa priklánam k tomu ze migrena je velmi individuálna zaležitost a ma ,,mrte,, faktorov, ktore ju ovplyvnuju...preto je dobre poznat sam seba, svoje ,,osobne,, spušťače a tomu sa vyhybať. Čo škodi jednemu nemusí druhému a naopak...jedlo, situácie, hormóny, počasie...to si kazdy musi odsledovať. Ja mam dokonca aj taku skusenost, ze ked sme boli na jednom čundri opekať, bolo to uz v chladnom počasí, tak som sa zohrievala pri piecke v maringotke....tak ma začala bolet hlava, ze som myslela, ze umrem...Potom moj muz mi povedal, ze podla neho to bolo z tých ,,splodín,, dreva ako to horelo v uzavretej malej miestnosti..takze uz som zase ,,mudrejšia,, a viem ze nesmiem takto byť.
@juju08 aj to sa mi stalo raz sme boli na jednom koncerte, kde blikalo o dušu a tiež som z toho mala bolesti hlavy...dokonca niektoré programy sm si všimla, napr. na TLC, NatGeo a tak maju niekedy vystrahu ze nie su vhodné pre ludi trpiacich epilepsiou koli blikajucim zaberom..
@sardinka335 ano presne ako hovoris, treba si odkontrolovat co su tie spustace. Aj ja som si vsimla ze napriklad ked v zime svieti slnko musim mat slnecne okuliare lebo by mi ten odraz od snehu asi sposobil tyzdnovu migrenu, alebo musim poriadne vetrat ked varime s cesnakom a cibulou, a hej niektore te programy radsej ani netreba pozerat...
A s tou colou, tak ja to robim tak ze popijam pomaly po duskoch asi tak dva tri pohare...a potom uz citim zlepsenie postupne. Vacsinou mi to fakt zabera lebo stale som tlacila do hlavy lieky a prd mi to pomohlo. Este ked uz som zufala tak aspon na par minut mi pomoze fakt ze horuca sprcha. Rozprudi to troska krv v tele.
@jana_eyre ano aj ja som to už zažila, ako by som sa v sne zľakla a ráno som sa zobudila vystrašená a s migrénou, ja mávam neskutočne živé sny - aj keď nie sú nejaké farebné.
Toto s colou som neskúšala, kolu neznášam, no keby mi mala pomocť zbaviť sa záchvatov, no nenapijem sa?? 🙂
@juju08 presne, blíkajúce svetlo, telka... ostré farby. Ja musím pozerať TV iba pri zapnutom svetle... manžel nechápe a nepáči sa mu to, ale bohužial...
Mne veľmi vadia aj voňavky o cigaretovom dyme ani nehovorím. Super je to video z MK, ktoré som dala vyššie, akoby ten chlap rozprával o mojej migréne a úplne som sa tam našla - super stručne vysvetlené.

ahojte, doverne poznam, spoznala sim este na zakladke. migrena s aurou, celkova slabost, nevladzem prejst z postele na wc, raz horuco, potom zima.. napinanie, hnacka. boli v zivote obdobia, kedy som si myslela, ze uz musim mat nador - 8 zachvatov za dva tyzdne... co som odsledovala, ze sposobilo zlepsenie: 1, pravidelnost - spanok a jedlo, dostatok vody 2, vynechat "light" napoje 3, ked ide zachvat hned si dam sumive magnezko a po nom moju tabletku na jazyk maxalt rapid od neuro 4, ponatahovat krcnu - niekedy sa zachvat nerozbehne 5, ulavilo sa mi po vysadeni antikoncepcie. vsimla som si, ze spustacom byva kombinacia, napr. stres a nedostatok spanku, malo tekutin a zmena pocasia.. na lieky sa spolahnut nemozem, automaticky musim domov z roboty do ticha a tmy vyspat sa... inak moze byt beda. niekedy to lieky stopnu. je to svinstvo veru, drzte sa s tym kocky, nech nas to obchadza 🙂