Čo sa môže jesť pri ochorení hrubého čreva?
Prosím ak máte niekto doma nejakú literatúru, knihy, recepty.....Hľadám rady, pre svojho ocka. Mal silný zápal, teraz má črevo na 3 stranách veľmi oslabené, nevieme čo variť...ĎAKUJEM
V prvom rade to musia byt rychlostravitelne jedla, nebude to urcite receptov na plnu knihu... urcite skuste tekvicu, pecenu, pyre, polievky... ZIADNE orechy, strukoviny,.. nic so supkami a tvrde co sa tazko travi. Pri akutnom zapale ani mlliecne veci nemusite dobre tolerovat. Urcite ziadne celozrnne veci... vobec. S tym sa aj do buducna mozete rozlucit. Treba dat na to pozor. Lekar vam nepovedal comu sa vyvarovat v prvom rade?? Moj otec bol pred par rokmi rovno na operaciu ale dostal sa z toho.. hlavne treba obmedzit tu drazdivu stravu a aj stres.
Recepty: Zemiakove kase, zeleninove pyre, polievky, maso na stave, mlete chude maso.. dusene, varene,...
Ked sa mu vylieci akutny zapal a prejdu problemy, az potom nech zacne experimentovat... a skusat co zvladne a co nie. S lekarom sa poradte ci nie je vhodne neskor uzivat psyllium, pre lepsie vyprazdnovanie.. a hlavne pitny rezim.
@godyna https://www.modrykonik.sk/group/4266/detail/
kludne sa pytaj,pis IP...
Veľmi dobrý vplyv na stav hrubého čreva má z ajurvédskej medicíny TRIPHALA - kombinácia troch ovocí v kapsulovej forme. Napomáha prirodzenému čisteniu čreva. U nás napr. nájdete Triphalu kvalitnej značky Planet Ayurveda.
Dobry den moj manzel ma problemy zapal hrubeho creva no dostal papier co ma jest tam su same biele peciva maso syry mlieko olej maslo vsetko sladit okr vyprazaneho a glutamanou moze vsetko no stale ho naduva a bolli ano strukoviny nesmie a zeleninu korenovu co mam vlastne varit dakujem vam
@silhinka ahoj...mne tiež diagnostikovali UC...a mám stále problémy..dobre je mi vždy len nachvílu...vieš mi poradiť nejakú zvlášť stravu aku by som mohla dodržiavať...lebo ja fakt už neviem čo mám jesť..stále bolesti....mámrada mliečne..ale myslím.,že aj to mi robí zle :( ak by si niečo mala ..budem ti moc povďačná za každú radu...mna len preháňa..bolesti..s krvou...naduva...no obmadzujuce to je hrozne...a som stále unavená... :(
@mattuliatko30 no mne nerobi dobre momentalne paprika,paradajky,strukoviny a take tie naduvajuce zeleniny kapusta,kel ,karfiol hlavne ak si doprajem vo vacsom mnozstve, Niektore jogurty,majoneza,koreniste jedla, niekedy aj mlieko,ci capucino.
Najhorsie creva reaguju ked mam stresy v praci ci nezhody v rodine...
Mlieko a mliečne veci celkovo zle vplývajú na čreva..taktiež červené maso..ľudia,ktorí majú ulceroznu kolitidu,crohna,prípadne akýkoľvek zásah do čriev by mlieko a mliečne konzumovať nemali.aspon nám tak bolo odporučené.pri aktívnom zápale tiež treba dávať pozor na bobulovite ovocie,semiačka,orechy.môj syn síce nemá obmedzenia(vývod sme mali 10 mesiacov)on ale nemá ulceroznu kolitidu ani crohna,ale uz viem ktoré potraviny mu proste robia zle.
@marcelatje Dobry den!Mne zistili divertikulitydu hrubeho creva a hnackovala som to je zapal neviete presne co treba jest moze sa aj meso lebo sa pise ze meso sa jest nemoze dakujem velmi pekne
@iva160 maso urcite nie. Daj si do googla bezzvyskova dieta/strava ta sa pri zapale creva odporuca.
vy mate ten isty problem co ja.lebo som zatial nebola na vysetreni len mi to povedali na pohotovosti cez sono bola som aj na kolonoskopiiv maji a nic mi tam nezistili a teraz mi clovek toto povie ja si neviem predstavit ze ani kusok mesa si nebudem moc dat
dakujem vam velmi pekne pozrela somsi bezzvyskovu dietu ale este ma cakaju vysetrenia pekny vecer vam prajem a krasne sviatky..
@reni1512 ahoj..môžem aj ja poprosiť o ten receptár.tiež mám UC...a zháňam všetko možné..ohľadne stravy..čo by som mohla...ďakujem..pekne....moc..
Chcem sa opýtať akosa prejavuje zápal hrubeho čreva. Ďakujem

@reni1512 na silny zapal hrubeho creva,neviem ci ma dg.ulcerozna kolitida alebo nieco ine..,je tzv.bezzvyskova strava, ja ju v pripade splanutia mojej choroby dodrziavam,mne gastroenterolog prepisal nutridrinky,ked je ze velmi zle a idem s hmotnostou rapidne dole. mam aj receptar ,keby si chcela viem ti poslat...ak by si chcela nieco vediet napis IP aj tu je skupina na MK kde si vymiename skusenosti 🙂