Coronavirus - ako sa chrániť?
Ahojky mám strach že sa nakazím alebo moja rodina ako je to vlastne stačí keď sa ku mne nakazený priblíži alebo ja sa dotknem toho čo on a už to mám alebo ak si kýchne na mna ??, aka je pravdepodobnosť že sa nakazia mladý alebo deti mám 26 zomierajú len starši ??? ako je to vlastne myslíte že to do júna ustúpi začiatkom by som chcela na dovolenku do španielska ale ked sa to bude šíriť tak asi nikam nepôjdem myslíte že samôžem aj tam nakaziť alebo ked niekto spal na posteli v hoteli a ja to môžem dostať potom ďakujem
Usa si svoje dlhy voči Číne takto krásne chce vyhladiť, že čínska ekonomika pôjde dole, samozrejme už sa to odrazilo na stave ćínskej burzy a?? v neposlednom rade... USA sa takto krásne pomstilo Číne, pretože číňanci už majú plné zuby toho, že usa ich ťahá za nos a už si stanovili hranice. Holt..z koronavírusu a z toľkých ľudských životov zas len poniektorí zbohatnú. Toto je oligarchia.
@angelinja ano je v tom rozdiel s chripkou teda, ze pojdes do nemocnice a budu za tebou chodit ludia v skafandroch. A teraz co? To je dovod na to, sby sme tu teraz zacali behat v panike a zavreli sa doma v podzemnych krytoch? Ochories, pojdes do nemocnice, na 97% sa vyliecis, tvoje deti na 99%, pojdes domov. Tak isto ako pri stovkach inych chorob, ktore su kazdodennou realitou. Nikto nechce byt chory, nijako. Nikto nechce mat meningitidu, laryngitidu, osypky, rotavirus. Ale holt choroby su sucast zivota, tak isto aj nemocnice ked je to potrebne. A nesirime kvoli kazdej chorobe paniku jak keby sa tu rozmohol mor.
@luccija ja teda nemam uplne overene spravy od svetovych lidrov, ale o tomto si dovolim pochybovat. Je to virus. Virus ma RNA, ktore je velmi nestabilne. Viry mutuju stale. Vid chripka, kazdy rok novy odolnejsi typ, ockovanie castokrat neucinne, lebo proste tak lahko mutuju. Coronavirus je len zmutovany virus SARS ak mam spravne info. SARS tu bol epidemia pred par rokmi, casom sa v spolocnosti vytvorila odolnost a aj ked tu stale bol a stale boli ludia co sa nim nakazili, bolo to v malej miere. Teraz ten virus zmutoval do inej podoby. Je to nie len ze prirodzene, ale aj ocakavane. A o par rokov tu bude opat dalsia epidemia sposobena dalsou mutaciou toho isteho virusu. Tak to proste v biologii prirodzene funguje a netreba robit strasiakov, tam kde nie su.
Tazka otazka tazka tema. Ano bojime sa. Zijeme vo Svajciarsku kusok od Zürichu, muz je rusnovodic. Ako blba nahoda jazdi pendolinom k talianskym hraniciam. Presne tam kde teraz potvrdili jedneho infikovane vo Svajciarsku. Ja pracujem tiez na vlaku nastastie som tento rok v kancelarii. Napriek tomu nam alebo mne to nie je jedno. Uz len z dovodu toho ze si neviem predstavit ze jeden z nas je infikovany a ta karantena, co urobim z malym? Co zo psom? Atd.
@lucilaines okej nebudem sa tu hadat ale zjavne si infekcne oddelenie nevidela ani z dialky,okrem toho je naivne simysliet ze mame tolko posteli keby to prepukne , smaozrejme ze kazdy dufa ze to skonci a jeho to akurat nezasiahne. ano je to prirodzene. vies poviem len tak ludia niektori su strasni supermani lebo nic nezazili a nemaju ani sajnu..ale nebudem sa hadat.
Včera akurát dávali že nie je vylúčené e tento vírus nezmizne ale v niektorých oblastiach ostane, podobne ako sú chrípkové epidémie budú korona epidémie🙂Takže kľud, ani na chripku každý neochorie a aj na tú sa zomiera.....
nerozumiem kedy ludia pochopia rozdiel m edzi novym co telo nepozna a rozdiel medzi nadchou???to ozaj su ludia taki primitivni??
@mogaa vies pamatam si ako pisal ia hovoili ze to vraj napada len cinanov a ze v cine sa mu dari dobre ze europa ma inu klimu atd...dokocna trumpik, povedal ze to skonci v aprili lebo bude teplo..neviem na tenerife je 26 stupnov, dari sa mu aj v cine aj v europe aj v teple aj v dazdi ..takze co oni povedia..ano je jasne ze to zapadne do zabudnutia a bud sa oslabi atd atd...ael je otazka ze KEDY
@angelinja ak sa nakazíš coronacírusom neskončíš automaticky v nemocnici. Ľahšie prípadu sú v domácej karanténe.
@zuzkalujza hovoris pripady ked je uz epidemia v krajinach...dokym budu lozka tak ludi daju do nemocnic
@angelinja len pre info - ten vírus môže mať ďaleko viac ľudí ako sa zverejňuje🙂ak je v lietadle 200ľudí, na Slovensku vystúpi 5 a jeden má následne príznaky a skončí v nemocnici🙂jasne že aj ostatní ľudia sa s vírusom stretli ale mali dobrú imunitu a jednoducho neochoreli....princíp je rovnaký ako pri chrípke - ak sa stretneš s niekým kto má chrípku - môžeš ale nemusíš ochorieť......
@angelinja mám iné informácie, ale hádať sa nebudem. Podľa mňa (a nie len podľa mňa) je to celé umelo vyvolané, potrebujú vyvolať paniku, aby sa niekto na tomto celom poriadne nabalil. Čím väčšia panika, tým lepšie. Stres oslabuje imunitu a tak je väčšia šanca na šírenie vírusu.
Coronavirus už nikdy nezmizne iba opadne bublina....už tu bude vzdy
@angelinja infekcne oddelenie poznam bohuzial doverne a ano, vobec sa mi tam nechce skoncit. Ale znova sa pytam, co mam akoze teraz robit? Nepojdem v najblizsich tyzdnoch do Ciny ani do Talianska, aj ked si myslim, ze to je viac menej jedno, kedze virus sa sem nejako dostane, a umyvam si ruky. Tot vse a dalej si zijem mojim kludnym ignorantskym zivotom. Ked ochoriem, uprimne dufam, ze postel na infekncom nebudem potrebovat a proste to vylezim doma tak jak chripku. Ci akoze co si predstavujes, ze by sme teraz mali robit, sby sme neboli supermani, co nic nezazili a neni im to jedno? Takto sirit paniku, zit v strachu, ze nebude pre mna miesto na infekcnom a umriem tam na chodbe? Zavriet sa doma a nevychadzat von? Myslis, ze teraz ty za to, ze sa dopredu bojis a mas to prekuknute, ocakavas katastroficke scenare, tak si lepsie chranena ako ja?
*uvaha mimo temu- toto je krasny obraz spolocnosti. Ako keby sme sa vyzivali v strachu. Bojime sa virusu, co ma mieru umrtnosti asi ako chripka a este tu ani nie je, bojime sa migrantov, ktori tu nie su a nechcu byt, bojime sa moslimov, ktorych vacsina v zivote nestrela, istanbulskeho dohovoru, ktori sme necitali, homosexualnych parov, ze nam ukradnu deti. Nechavame sa manipulovat uplne iracionalnym strachom miesto zdraveho usudku a porozumeniu faktom. Mna uz by neprekvapilo, keby sme sa zachvilu bali tsunami na Slovensku. Netusim, cim to je. Jedine co mi vychadza, ze ako spolocnost riadne osprostievame.
@lucilaines nie, len si tu na Slovensku zijeme dobre a nevieme si dostatocne predstavit, co sa deje okolo. mysliet na buducnost nie je panika. je to len prirodzena inteligencia ludi, vdaka ktorej prezivaju. mam obavy? tak spravim nieco preto, aby som ich nemala. hovorim vseobecne. infekcne oddelenia nemaju kapacity na pandemiu. ani nemocnicu by u nas nepostavili za tyzden. na infekcnom v nasom meste maju tak 8 posteli v jednej malej izbe, na ktorych maju deky podla vzoru tusim este spred 30 rokov. je to o imunite. ludia by nemali cakat, kym to vypukne, ale uz teraz nieco brat.
@lenkakravcova OK, o smrti sa dobre takto vraví mladému človeku, on je tak nastaveny :,, viem, že zomriem, ale aj verím, že som nesmrtelny. ", ale napr. 65 ročný dôchodca (píšeš: OK zomierajú zväčša dochodcovia), už vie, že musí zomrieť, ale keď ma prečo žiť a je to aj základný pud :chcem žiť, tak nie je veľmi vysporiadany s myšlienkou, že musí zomrieť, kvôli nejakému hlupemu vírusu z netopiera pripraveného na smetanke.
@lucilaines niekedy je lepsi humbuk okolo toho, ako tvarit sa ze nam nic nehrozi. Vadi mi ze sa nerobia ziadne opatrenia. Pripomina mi to havariu v Cernobyle, tu tvrdili ze nam nic nehrozi, ziadna radiacia tu nie je a Rakusko zaoravalo urodu kvoli kontaminacii. Nuz, aby sme neboli prekvapeni. Zomreli aj lekari, relativne mladi, mozno nevieme alebo niekto nechce aby vysla pravda von 🙂
zaujimave, že v Rio de Janeiro karneval nezrušili....ja som mala chripku raz v živote, angina tiež - aj to bolo z klimatizacie, detske choroby boli, ale od puberty je to ok, skor by som sa bála toho, že sa stanem bacilonosičom, alebo ak by malo ochorenie mierny priebeh, že si dieťa nakazim
@amarilka26 A co si predstavujes, ze by sa malo robit?
@luccija strašne sa smejem :D že biologická zbraň. Tak proti komu bola namierená ako biologická zbraň epidémia eboly pár rokov dozadu? Či vírus Zika? Alebo takmer každé dva roky tu máme nejakú novú mutáciu chrípky...a čo tak SARS, BSE, HIV? Veď nejaké epidémie sa objavovali a budú objavovať vždy. Pozri si v roku 1918 španielsku chrípku, ktorou sa vtedy nakazilo 27!!!!! percent celosvetovej populácie. To bola tiež biologická zbraň? :D
Ľudia by mali pochopiť, že aj vírusy prechádzajú evolučnými zmenami a mutácie sú prostriedkami evolúcie a vírusom pomáhajú sa šíriť lepšie. My ľudia niesme žiaden nadorganizmus, preto neexistuje dôvod, prečo by sme sa nemali nakaziť rovnako ako tie netopiere, od ktorých sme lapli koronavírus (ale mžeme sa poďakovať Číňanom za ich obľubu v konzumácii živočíchov, ktoré nepochádzajú z kontrolovaných chovov...takisto ako epidémia eboly tiež prišla z bushmeatu...)
@angelinja no ty si asi zabudla na to, ako vždy pri každom outbreaku nejakej chrípkovej mutácie vynášajú chorých z lietadla celé tímy zdravotníkov v skafandroch, dám ti sem nejaké obrázky na osvieženie pamäte z tej poslednej vtáčej chrípky. Veď je samozrejmé, že keď sa objaví niečo nové s potenciálne pandemickým charakterom, tak sa musia chrániť hlavne tí zdravotníci, veď kto nás potom bude chorých obskakovať?
Nechci ani vedieť, aké skafandre a iné ochranné pomôcky som ja musela používať v labáku a v akých sterilných podmienkach som musela pracovať, s bezpečnostnými školeniami, aké bežní zdravotníci ani nemajú a to som robila s obyčajnými ľudskými vzorkami od pravdepodobne zdravých ľudí (lebo nikdy nevieš).
@iva812 Ale však aj ja môžem kedykoľvek zomrieť. Neviem prečo si myslíte že nad tým neuvažujem.
Hocikedy nás môže prejsť auto. Smrť je súčasťou nášho života. Chcem žiť, ale nikto z nás si nepredloží svoj život ani o stotín sekundy, ak to nie je Božia vôľa. Nemáme sa čoho obávať. Ako to ma byt, tak to bude.
Ženy niektorým vám to dovre šlape na mozgy 😀 kľudne sa doma utapajte v konšpiráciach, strašne svoju rodinu, ale nastrašte tu tehotne ženy a mamičky poplašnými správami a zdumaninami

@luccija Konečne! niekto aj rozmýšľa! ja to tvrdím od začiatku...