Coronavirus - ako sa chrániť?
Ahojky mám strach že sa nakazím alebo moja rodina ako je to vlastne stačí keď sa ku mne nakazený priblíži alebo ja sa dotknem toho čo on a už to mám alebo ak si kýchne na mna ??, aka je pravdepodobnosť že sa nakazia mladý alebo deti mám 26 zomierajú len starši ??? ako je to vlastne myslíte že to do júna ustúpi začiatkom by som chcela na dovolenku do španielska ale ked sa to bude šíriť tak asi nikam nepôjdem myslíte že samôžem aj tam nakaziť alebo ked niekto spal na posteli v hoteli a ja to môžem dostať potom ďakujem
@kikaaa444 tak včera zrovna potvrdili coronavirus v meste cca 30km od nás (tiež žijem v zahraničí) a ja žijem hneď pri letisku, takže kedykoľvek idem metrom, tak je tam plno ľudí z letiska, okolo nás samé hotely pre letecký personál, keď idem do nášho Lidlu, tak tam bežne stretávam cabin crew ako si kupuje desiatu a nepanikárim...
Problém je, že ľudia nemyslia kriticky (ale zas treba vziať do úvahy, že mnohí na to ani nemajú potrebné kapacity) a namiesto toho, aby si niečo naštudovali šíria hoaxy a paniku o niečom, o čom nič nevedia. Viď kadejaké konšpirácie o biologických zbraniach a vymretí ľudstva...to je na smiech
@floretine porovnavas VTACIU CHRIPKU S TYMTO- neda sa to porovnvat lebo VTACIA CHRIPKA sa neprenasa z cloveka na cloveka ale iba priamo zo zvierata takze tie obrazky si zbytocne davala kedze je tieto dve veci sa porovnat nedaju a ti co tomu nerozumeju ti mozno daju laiky ale porovnvavas neporovnatelne, ak sa mylim ze vtaca hcripka sa predsa len nejako prenasa z cloveka na cloveka tak pardon nechce sa mi to guglit.no urcite pri vtacewj chripke neoblo toto. ved aj teraz je v nitrianskom kraji a Ba kraji ci kde obla pred mesiacom.no urcite je to zas nieco ine lebo taketo opatrenia predsa nikdy este neboli teda mam 33 rokov a nepamatam si zeby nieco taketo v takom rozsahu bolo!!! ja neivme teda mozno vy viete viac ako noviny a dokonca viac ao teda odborníci..ano bolo sars, mers, prasacia chripka a pod veci ale nviem o tom ze by niekto hovoril do telky-vid babis ze nech ludia VOBEC ZVAZIA CESTOVANIE, o taliansku nehovoriac...takze asi tak...nebudem nioho presviedcat kazdy je nastaveny ako je nastaveny, ked to prejde tak ako sars a mers a neivme oc ebola-ebola sa nedala dostat tak lahko ako toto tak sa sem pridem ospravedlnit ze okej pisala osm blbosti a budem rada a ano v tomto pripade by osm bola samozrejme rada keby mate pravdu ti co to zlahcujete
@floretine vies druhym co maju iny nazor tak je na smiech ze niekto v 21 storoci dokaze vôbec alebo skor nedokaze vôbec ani len mysliet a sa zamysliet ze vo svete sa vsetko nedeje len tak/nehovorim priamo na toto ze to je bio zbran alebo co/ ale mysliet si ze svet si ide len tak den za dnom bez toho aby tu niekto nejako drzal opratiky je skor na smiech ostatnym co maju iny nazor a neveria tomu co hovoria v telke...posledne. bez vetra sa ani listok nepohne..neda mi nepovedat ze to ze padli dvojicky bola azda ta najvacsia konsipracia ludstva ked to zacali rozpravat..dnes je to uplne normalne ze odborníci a plno iných ludi potvrdilo ze to bolo zinscenovane a pripravene takze asi tak ...ale nadalej sa mozes smiat z konspiracii
@angelinja vtáčia chrípka sa prenáša aj z človeka na človeka, ale zriedkavo a ťažko, takisto ako sa ňou pomerne ťažko nakazí človek od zvieraťa (a predsa bolo tých prípadov celkom veľa). To, že sa ti nechce googliť a aj napriek tomu sa vyjadruješ svedčí o mnohom. Ja síce niesom epidemiológ, ale mám štátnicu aj mikrobiológie/virológie, tak trošku viem, o čom hovorím.
Inak trošku sa zamysli nad tým, čo píšeš. Vidíš, aké vysoké ochranné opatrenia používali zdravotníci pri vtáčej chrípke, ktorá je podľa teba menej nebezpečná ako koronavírus. :D
Pri každej jednej takejto nákaze vždy ministerstvo zdravotníctva vydáva vyhlásenie o tom, aby slováci preventívne necestovali do postihnutých oblastí. Pri poslednej epidémii eboly zahynulo 11 323 ľudí, na prasaciu chrípku celosvetovo zomrelo 575 400 ľudí, z toho 12 469 v USA. Na španielsku chrípku v roku 1918 zomrelo viac ako 50 miliónov ľudí, čo pri vtedajšej populácii je iná šleha, ale ty máš 33 rokov a nepamätáš si niečo takýchto rozmerov :D
@floretine ano spanielska chripka bolo nieco co postihovalo praveze ludi s dobrou imunitou lebo reagovali prehnane...ano samorzejme o tom som citala...co sa tyka vtacej chirpky neivme tak asi mam sklerozu ale toto urcite neoblo pocas vtacej chripky , ebola bola v tkorom európskom state?vies mi povedat lebo ja si veru nepamatam...mozno bol nejaky jeden dva pripady ale ebola sa "drzala" v afrike...ano ale pamatam si velmi presne ked sa to tykalo USA obcana a zázrakom to nejako prestalo
@floretine áno jasne ja netvrdím , ani ja teraz nie som zavretá doma , možno ako netehotna by som to vôbec nerieisla , ale keďže nosím pod srdcom dieťa a moja imunita je teraz oslabená tak samozrejme že mám pred tým rešpekt . Ale to je celé . Nič viac na tom nezmením , no doma zatvorená byt nemôžem
dievcata zbytocne sa hadate. virus unikol prave v meste, kde maju laboratorium na vyskum virusov a v nom skumali aj koronavirus. https://en.wikipedia.org/wiki/Wuhan_Institute_o...
My mame v Kanade zatiaľ len 11 prípadov, ale tým, že sa to šíri do dalších krajín, s ktorými mame letecké spojenie, je to čoraz náročnejšie ustriehnuť. Momentálne sme boli vyzvaní aby sme sa pripravili na potenciálnu epidémiu/pandemiu, ľudia si majú vybrať z lekárni do zásoby lieky na predpis a mat doma zásobu trvanlivych potravín... toto nie je žiadna konspiracna informácia z konšpiračnej web stránky je to oficiálny oznam od predstaviteľov zdravotníctva, ktorí sa určite nesnažia vyvolať paniku... takéto oznamy koli chrípke nemavame, takze si dovolím tvrdiť, že je to čosi vážnejšie ako chrípka
@angelinja ak to mal niekto na rukach, tak ako sa preniesol z laboratoria na trh?
@sisaka ano je dobre sa postupne u vas pomaly pripravovat, vsetkeho je dostatok a nie najprv byt hrdina a potom v panike vykupit cely obchod, lekaren. pozri na prvej strane diskusie som dala prispevok o doplnkoch na imunitu. myslim, ze sa da u vas zohnat aj tinkutra z forsythie, je to dost silne na dychacie cesty.
@janaff janeivem neni som odbornik , v tom pripade by to proste bolo ze si to vymysleli ze to bolo z trhu...proste ale boli take clanky viacere a to ze tam je labak nato je teda fakt...ved to neni tajomstvo. ale logicky je vobec nejaka krajina ktora by priznala taky strasny omyl??keby im "ujde" z labaku virus?sak to by nikto nepriznal..
@janaff mylsim ze v kanade 11 ludi je n ic...ked to bude u nas na sr 11 ludi tak to bude neico samozrejme ale zase vzdy zavisi ved od toho kade pocohdil ten clovek akychludi stretol ci su odolni neodolni atd..
ja si dovoli tvrdit ze v kanade su ludia viac v bezpeci ako my v europe..europa je celkovo stasne mix max kontinent so strasne vela vladami a predtavitelmi kedy vacsinou ani jeden nechce ist "proti" ostatnym..cize byvat v kanade je urcite vyhoda podla mna teda ja to toak vnimam
@angelinja skoncilo to tak, ze na konci ukazali, ako to prenasal netopier, ktoreho vykaly zjedlo prasa, tak zmutoval a film zacala tak, ze prva nakazena bola v Cine, ktora zjedla v restauracii nakazene zviera z trhu. ale pocas deja tam bola postava, ktora tvrdila, ze sa vyliecila tinkturou z forsythie suspensa.
@angelinja to nie je o počte, to je o pripravenosti, mali sme tu napr. celé Vládne lietadlo z Wuhan s kanadskými občanmi, ktoré pristalo na leteckej základni a všetci ľudia išli do karantény
V 2003 sme tu mali SARS, urobilo sa kopec chýb, poučili sme sa a sme momentálne oveľa lepšie pripravení ako sme boli vtedy...
tým že je to už v mnohých krajinách na letiskách sa to už nebude dať ustriehnuť tak to porastie aj napriek tomu, že sú zrušené lety AirCanada do Činy vrátane Hongkongu. Momentálne je upozornenie na cestovanie do Činy - stupeň 3 - len nevyhnutne cestovanie, krajiny ako Irán, Taliansko stupeň 2 - dodržiavať opatrenia na zníženie rizika nákazy a sledovať v krajine oznámenia predstaviteľov zdravotníctva atď.... U nás sa to na ľahkú váhu určite neberie, ale nemyslím si, že nám nič nehrozí, mame tu veľké komunity Číňanov aj Iráncov a lieta sa o 106
@zuzkalujza
@janaff ako unikol,nechápem,čo si napisala
tak vives napriklad ja berem cecko aj maly cecko ale co ine...minule roky sme mali tie od terezy hlivy a somariny vies co neivem ci to malo nejaky efekt...ktovie ci aj nieco vobec zabera clovek sa narodi proste s nejakou imunitou a vsetko tieto veci su len docacne podla mna..ja som napr. mala aj imunory a po dobrati mi akoze vsetko ok imuita teda podla ich kriterii a po pol roku zas to iste znizene tie cd ci co to je no tie imunitne laboratorne testy..takze asi tak...
@hopeja presne aj mne to napadlo
@cormeum veľa krajín ktorá pohrozila alebo určila hranice tomuto monopolu moci, dopadla veľmi zle

Neviem prečo by sme to mali brat na ľahkú váhu , nech je situácia vážna menej alebo viac , nepríde mi na mieste robiť si z toho srandu a smiať sa z ľudí ktorý sa boja . Mne ako tehotnej to tiež nie je jedno , najmä keď teraz žijem v zahraničí a koli papierom musím teraz cestovať lietadlom , a nech mi tu nikto nehovorí nech sedim doma žiaľ nemám na vyber .Aj keď verím že pravdepodobnosť že by som to dostala je nízka, beriem to s rešpektom lebo človek nikdy nevie. Takze naozaj smiať sa z ľudí že naleteli len na mediálny chaos je trosku odveci . Teraz sme vsetcia “ hrdinovia “ pretože to nie je ešte v našej krajine , ale nevieme čo bude o mesiac , a ak by sa koronavirus ocitol jedného dňa vo vašom meste , myslím že každej jednej by stislo ritku ...