Covid a dlhodobé psychické problémy a neuro bolesti

18. dec 2020

Ahojte, je tu prosim niekto, kto prekonal Covid 19 a ma po nom dlhodobe problemy? Myslim napriklad psychicke ako uzkosti, depresia, posttraumaticky stres, nespavost a neurologicke problemy ako bolesti tela atd? Zaujimaju ma hlavne ludia ktorý nikdy take problémy nemali ale po ochorení alebo pocas ochorenia sa vyskytli.

mogaa
19. dec 2020

Covid je tu krátko, je to nový vírus a na Slovensku sa ti nikto s psychickými problémami alebo úzkosťou chváliť nebude, ale vo svete boli preukázané tieto problémy a je to ako so stratou čuchu, tiež ak sa ti nevráti po pár mesiacoch nikto netuší či to bude trvalé alebo len dočasné.......

katarina40
19. dec 2020

Moja mamina presne toto isté ako píšete tlak v hlave závraty úzkosť nejde sa dať dokopy potom lekárka jej predpisala neurol

autor
19. dec 2020

@mogaa ano mate pravdu, snad to nebude trvale ale trva to uz dlho

autor
19. dec 2020

@katarina40 aj ja som mala chvilu neurol, presla som potom na antidepresíva ale nechcem to brat cely život. Hlavne ked som nikdy take problémy nemala ale toto ma dalo uplne dole.

katarina40
20. dec 2020

No veď ani mama nemala nič podobne predtým žiadne problémy takéhoto typu a tiež ma neurol;)no tak hádam bude dobre ze to prejde...

november1111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
iveta7677
12. feb 2021

Aj ja mám s tým problémy. Predtým som nič také nemala a necítila. Robili mi aj všetky vyšetrenia. A nakoniec sa zistilo, že je to long covid. Úzkosť, bolesti atď. A problém s pamäťou. Už to išlo až do panickej poruchy, lebo som sa pri tých bolestiach zľakla, že mám vážny zdravotný problém. Ale som úplne vyšetrená a všetko je vylúčené. Long covid môže trvať až 12 týždňov. Kto má ešte skúsenosti?

autor
15. feb 2021

@iveta7677 aj ja som bola na všetkých vysetreniach a na nič neprišli. Postupne mi niektore problemy zmizli alenostala som na antidepresívach a stale sa necitim ako predtym. Mam problemy so spankom, tras sánky, problemy s pamäťou, zlu termoregulaciu a bez AD aj uzkosti a depresiu. Som len na minimalnej davke ale skusala som aj vysadit a vsetko sa vracalo...u mna to trvá už rok. Ano cely rok.

iveta7677
15. feb 2021

Tak ich netreba este asi vysadit.

autor
16. feb 2021

@iveta7677 zatial ani neplanujem. Vysadzala som ich po pol roku a to bolo asi moc skoro

ludp
22. feb 2021

A aky ste mali priebeh covid? Ja som mala bezpriznakovy, len trochu bolest hlavy, ale to mozno aj z nieco ineho bolo, neviem naisto, kazdopadne teraz, 3-4 tyzdne po covide ma zacala chytat hrozna uzkost, panika, stres, neviem ako to lepsie popisat, same hororove scenare v hlave, ked sa mam najest mam cely zaludok stiahnuty, aj hrdlo stiahnute, take ako nervozita pred statnicami, ale nic take extra sa nedeje. Dnes to ale bolo fakt zle, zobudila som sa a bolo mi cele na vracanie, bola som v strese z toho ci stihnem do 12 uvarit! Uplne psycho. Myslite, ze to moze mat nieco s covidom?

autor
22. feb 2021

@ludp zacalo to bolestou hrdla a mega silnou nadchou. Neskor neskutocny napinavy suchy kasel. Prasklo mi z neho rebro. Neustale som kaslala. Potom prisli neurologicke problemy ako brnenie v nohach, neschopnosť dostat sa do spanku. Ked konecne odozneli priznaky ako kasel a nadcha, prišla uzkost, depresia, svalová triaška, palenie kože, derealizacia, totalne nechutenstvo ( za 3 týždne 7 kil dole) a jednoducho som si pripadala ako zombik. Nemohla som spat, nekohla som jest a nemohla som sa tesit a postarat sa o seba. NIKDY v zivote som nemala ani jeden z tychto príznakov. Najhorsie obdobie v mojom živote. Nevedela som co mi je, myslela som ze mam nejaku vaznu chorobu a umriem. 🤷🏻‍♀️. Jasne moze kludne. Mne covid sposobil problemy s nervovym systemom a chemicku nerovnováhu v mozgu.

iveta7677
23. feb 2021

@ludp to moze byt kludne spojene s kovidom. Velmi vela ludi ma problem po prekonani kovidu.

iveta7677
23. feb 2021

Prosim vas a ako casto mate tieto stavy kazdy den? Mna niekedy chyti taky zly stav inac zatial fungujem v pohode. A vecer mi zvykne byt tak zvlastne ako by som mala mat horucku. Ale som si vedoma, ze sa to moze zhorsit. Neskusali ste psychoterapiu, aj to odporucaju?

iveta7677
23. feb 2021

Prosim vas a zistili na neurologii, ze mate problemy s chemickou nerovnovahou v mozgu?

autor
23. feb 2021

@iveta7677 najprv to nebolo kazdy den, neskôr uz to bolo kazdy den. Bolo to na nevydrzanie. Jedina možnosť bola ukludnit nervovy system a tak mi nasadili vysoke davky magnezia, antidepresíva a lieky na spanie. Lieky na spanie uz neberiem a AD mam len minimalnu davku. Teraz fungujem normalne, mam len problém ze sa rychlo zadycham, podrazdene hlasivky cize obcas kasel a triaška v sánke pri napnuti svalov.

iveta7677
23. feb 2021

Prosim vas a co vam zhorsoval stav? Chodili ste aj do prace? A co beriete, ja mam magnosolv. Mne dali tiez neurol ale neberiem, zatial..

autor
23. feb 2021

@iveta7677 nechodila. Som na materskej. Ale mam bezproblémové dieta, v tom to nebolo 🤷🏻‍♀️. Ziadne budenie v noci, jacanie alebo tak. Proste sa to samo Od seba zo dna na den zacalo zhorsovat. Si pamätám ze v jeden den sme mali grilovačku, vsetko bolo super, vecer som uz nespala a druhy den uz total prepad. Beriem magnosolv a cipralex 10mg.

slovakboy
11. mar 2021

Ahojte ja som dostal počas liečenia na covid panicky záchvat nikdy som to nemal prišlo to na 10 ty deň po prvých teplotách. Začal mi chýbať kyslík vo vzduchu a myslel som že mi zlyhávajú pľúca upadol som do bezvedomia na minútu po prebratí som mal stále pocit že umierať nikdy som to nezažil záchranári prišli asi po pól hodine zistili že mi nič nie je len som dehydrovaný dali mi infúziu a keď odišli zahnackoval som a znovu tá silná úzkosť druhý krát má vzali na covid príjem tam mi dali infúzie urobili vyšetrenia krvi pľúc všetko ok a po piatich hodinách pustili domov aj tam mi bolo občas zle ale nevedel som že je to psychika. Další deň dobre a potom znovu úzkosť už ale bez paniky to sa opakovalo až kým na to neprišla známa psychologička teraz beriem AD a liečim sa z úzkosti už je to lepšie do práce ale pôjdem až v apríli a covid som mal v decembri. Prvé dva mesiace boli ťažké boli tam aj depresívne stavy ale len podružne. Ešte som mal jeden panicky záchvat 7 týždňov po prvom ale už bol len pár sekundový keď som nezachytil nastupujúcu úzkosť a po prebratí zo mna všetka úzkosť opadla no len do ďalšieho dňa. Už je to fajn treba jesť piť ( prvé dva mesiace silne nechutenstvo dokonca ani smäd som necítil) meditácia a pohovor s psychológom. Treba cvičiť je to bolestivé skutočne. Nemohol som pozerať správy ani filmy ani rádio a úzkosť mi spúšťali nečakane zápočte slova o smrti alebo zomierani. Počas liečenia na covid som sa nebal smrti ale v podvedomí to driemalo a mal som asi úzkosti už pred tým záchvatom. Nikdy pred tým som to nezažil ale 25 rokmi som mal jednu miernu depresívne epizódu ktorú som zvládol bez liekov a bez marodky. Toto ale nešlo ranné úzkosti boli silne. Keď potrebuje niekto poradiť dajte vedieť.

nikazuz
12. mar 2021

Neviem či mate učet na facebooku ale tam je taka skupina na podporu ludi s Covidom a preberaju tam aj Long covid....

tarinka155
12. mar 2021

Som tri mesiace po Covide,nevratil sa mi chut ani cuch,problemy zo spankom,neskutocne vypadavanie vlasov,bolest v bedrovom klbe az sa budim na tie bolesti.A problemi z dychanim.A to mam len 31😪

slovakboy
12. mar 2021

@tarinka155 tá nespavosť môže súvisieť s úzkosťou nemáš ju takú silnú ako ja a necítiš ju cez deň ale v noci sa to prejaví tým že človek stále na niečo mysli a nemôže zaspať alebo sa budí skoro. Odporúčam zhlboka dýchať pri zaspávaní a aj cez deň robiť take cviky. Poprípade nenavykove lieky na spanie Calmaben. Krátko môžeš skúsiť aj návykový ale na úzkosť účinný Neurol. Bedrový kĺb treba dať zröntgenovať a dýchanie ak si nemala zápal pľúc môže byt tiež úzkosť. Človek má pocit že sa mu zle dýcha ale príčina je v tom že dýcha zle plytko a rýchlo. A to robí preto lebo má podvedomý strach. Úzkosť je podvedomý strach ktorý človek nemusí vždy vedieť definovať a nevie z čoho má strach. Teraz v čase corony to bude najskôr strach z nej alebo zo smrti. Pozri si na YouTube cviky na úzkosť a meditácie. Ale nemusíš to mat psychické to musí povedať lekár ja len vravím že aj tým smerom treba pouvažovať.

darina05
13. júl 2021

@iveta7677 ahoj ake vyšetrenia ti robili lebo aj ja mam také stav po covide strach depresie úzkosť

darina05
13. júl 2021

@ludp ahoj aj ja mam také stavy ako to zvládaš teraz bola si niekde vyšetrenia alebo psycholog

iveta7677
13. júl 2021

@darina05
@darina05 mme zistili postcovid hned. Potom mi predpisali trittico.Som celkom ok

darina05
14. júl 2021

@iveta7677 ale čo aké vyšetrenia ti robili to by som chcela vedieť ci si bola tam kde je ambulancia pre poscovid.

iveta7677
14. júl 2021

@darina05 vtedy ta ambulancia este nebola a postcovide sa vela nevedelo. Bolo to este vo februari. Ja som mala velke problemy a skoncila som v nemocnici na centralnom prijme. A tam mi robili komolexne vysetria pluc, kardio krv atb.Vsetko bolo ok. Potom som bola u znamej neurologicky. Teraz je primarka na postcovidovom oddeleni. A ona hned hovorila podla priznakov
Dala mi magnosolv a neurol 0,25 podla potreby. A kedze som nespavala tak mi dali trittico. Ine neuzivam. Preslo to ale trvalo to dlho.

darina05
14. júl 2021

@iveta7677 ten magnosolv mi dala aj moja lekárka ze namiesto magne b6 ale vravela ze to robí s tlakom takže len podľa potreby a pomáhalo ti ten magnosolv a neurol není návykové ci berieš stále

iveta7677
14. júl 2021

@darina05 neurol vobec neberiem. Je to velmi navykove.Brala som len parkrat vo februari ked bolo najhorsie. Ale ja som malicko spavala preto mi dali Trittico.A teraz je to uz ok. Magnosolv tiez velmi pomaha..

darina05
14. júl 2021

@iveta7677 a to ti dala neurológicka