icon

Dá sa zariadiť, aby lekár zavolal na prehliadku?

10. aug 2024

Ahojte. Mám jednu otázku.
Dá sa to nejak vybaviť u obvodnéha lekára aby otca zavolali na preventívnu prehliadku? Otec má 67 rokov, už minimálne 10 rokov ho žiadný lekár nevidel.
Nenechá sa na to nahovoriť aby konečne išiel na preventívku. Bola by som kludnejšia, keby ho už konečne videl lekár. Aj kvôli zraku. On čisto tvrdí, že dobre vidí a počuje ale to neni pravda. A ešte šoféruje, necítime sa bezpečne vedla neho v aute. Strašne je tvrdohlavý. Určite má problém aj s prostatou.
Ďakujem pekne za každú odpoveď.

januska12323
10. aug 2024

Donútiť ho nijako nemôžeš. Aj keby ho predvolal lekár prehliadka je dobrovoľná. Má vôbec platný vodičak?

simsalabim
10. aug 2024

No od 65.rokov musi mat lekarske potvrdenie, ze moze soferovat. Ak sa nic nezmenilo.

autor
10. aug 2024

@januska12323 keď dobre som informovana tak od 65 r je potrebne potvrdenie od lekára že može šoferovat.

autor
10. aug 2024

@simsalabim ano ano aj ja takto viem

koniarova
10. aug 2024

A má to potvrdenie teda?

autor
10. aug 2024

@koniarova lekár ho nevidel už viac ako 10 rokov.
Takže žiadne potvrdenie nemá 😬

januska12323
10. aug 2024

Tak šoférovať nemôže. Zober vodičak a pošli ho vybaviť nový. Ak má normálneho lekára bez vyšetrenia mu potvrdenie nedá.

zuzanaete
10. aug 2024

On o tej povinnosti od 65 rokov vie? Dokolecka mu vysvetlujte, ze ohrozuje seba a aj ostatnych. Ak by sposobil nehodu, tak mozno by to bol aj dovod, aby poistovna zamietla plnenie. Proste ho vystrasit, ze to moze zle skoncit. Nikto mu nechce zakazat jazdit, ale nech jazdi zodpovedne. Dalej mozete cela rodina odmietnut s nim sadnut do auta. Pripadne si zistit, aka by bola pokuta, ak ho zastavia policajti. Proste cez fakty vysvetlovat.

deti95060810
10. aug 2024

a nepoznáš sa s jeho lekárom? lebo keby bolo na mne tak mu zavolám a skúsim sa dohodnúť s ním...
náš pediater nás pravidelne volával na preventívky - zavolala sestrička , takže to nie je až taká utópia...

lukbe
10. aug 2024

Jednoducho si k nemu do auta nesadnúť. Ak sa bude čudovať, povedať prečo.

janinah
10. aug 2024

Keby otec aj dostal pozvanie tak zrejme ho bude ignorovat.Je dospelý,nedonutiš ho.Ako tu už radili nesadla by som k nemu do auta,za žiadnych okolností,toto jedine môže zabrat.

janinah
10. aug 2024

Ale ozaj môže mať opletačky s policiou,ak ho chytia, a potom obehať lekarov a získať nový vodičak trva celkom dlho.

lneviemmeno
10. aug 2024

napríklad mojej kamošky dedko má okolo 75 rokov, mal zelený zákal, ledva vidí a šoféruje ako.. ide po strede čiary, vkuse brzdí bez dôvodu, v obci ide tak 30, mimo obce max 60, na diaľnici isiel 70, kamióny ho predbiehali. Nemal síce nikdy nehodu, ale stále na neho všetci trúbia, mala som česť s ním ísť. A lekár mu dal potvrdenie, oficialne môže šoférovať. Nechápem tomu 😬 a veľa šoférov je takých

sasa1310
10. aug 2024

A ako si vybavil do konca roka 2023 nový vodičský preukaz, keď nemal lekárske potvrdenie? Ak jazdí na starom VP, tak už je neplatný a teda jazdí bez vodicaku

thirstymonk
10. aug 2024

Nepoznaš nejakeho fizla, ktorý by ho "postrašil"? Ale každopádne nesúhlasím s tebou, nemáš absolútne žiadne právo nútiť dospelého človeka, aby urobil niečo, čo nechce a čo zákon neprikazuje.

zuzanaete
10. aug 2024

@thirstymonk Ale tu uz zakon prikazuje, ze pokial chce jazdit, tak musi mat potvrdenie od lekara a to ziska iba tym, ze k nemu pojde a je potrebne aj potvrdenie od ocneho.

30katrusa40
10. aug 2024

Nemal v jeho veku už dokladovať potvrdenie od lekára že môže chodiť autom ? Nie som si teraz istá od akého veku je to potrebné .

nikdenikto
10. aug 2024

Náhľad ho na políciu na drzovku. Keď uvidíš že ide šoférovať a budeš poznať trasu kade ide. Hliadka ho zastaví, skontroluje....možno dá pokutu, odoberie VP kým nebude mať potvrdenie, neviem. Toto by som urobila ja, ak by som mala o niekoho strach.

minenkak
10. aug 2024

Treba keď najbližšie sadne do auta zavolať na políciu nahlásiť ŠPZ a kade pôjde a dôvod,páni policajti si na neho počkajú a príde o vodičák,dostane pokutu a vybavené

marianarem
10. aug 2024

Tak treba mu povedat, ze na neplatny vodicak, mozno o tom nevie. Ale teda lekar nie je ziadna zaruka. Mojmu svokrovi tazkemu alkoholikovi s neurologickymi nasledkami dala jeho obvodacka v pohode potvrdenie, ze moze soferovat, co sme nechapali. Proste sme uz k nemu do auta nesadli, co radim aj tebe.

autor
10. aug 2024

On dobre vie ze by potreboval potvrdenie od lekara, prave preto nema ani v plane ist k lekarovy.
Ja nejazdim snim, len o mamu mam strach.
Uz sme skusali mu povedat nech pohde k lekarovy, ale nie nie nie v ziadnom pripade. Asi vie ze by stratil vodicak.
Naozaj by som mala zavolat fizlov na svojho otca? 😏 a co poviem policajtovi? Ze ide na ceste jeden pan ktory ma neplatny vodicak? ..

nikdenikto
10. aug 2024

Áno povieš, že je na ceste pán ktorý môže ohroziť seba a iných účastníkov cestnej premávky, tiež ma neplatný VP. Oni budú radi neboj 🙂 lepsie takto, kym nieco vyparatí.

thirstymonk
11. aug 2024

@zuzanaete ano, zakon prikazuje potvrdenie od lekara o schopnosti soferovat, ale to neznamena, je ujko je povinny ist na preventivnu prehliadku. Potvrdenie o schopnoati soferovat je nieco ine ako preventivna prehliadka,.kde sa ides vychcat do pohara a meraju ti tlak atd...

alickapusinka
11. aug 2024

Jej ti máš jasnovidecke schopností super nikoho takeho nepoznám.TY vieš bez akehokoľvek vyjadrenia že tvoj otec ma pproblémy s prostatou och to sú ale jasnovidecke schopnosti.Tvoj otec je svojprávny žiadný lekár ho nikám nebude hnať a ani mu volať.Tvoj otec by mal vedieť sám že by mal ísť je to jeho zdravie nie tvoje alebo lekárove nie nebude ho volať pozyvať načo by to lekár robil.Ak nechce ísť nechaj ho tak jeho zdravie on je dospelý svojprávny človek.

autor
12. aug 2024

@alickapusinka super, aj ja dakujem za tvoj odpoved.

loliki
12. aug 2024

Zavolaj jeho obvodnému lekárovi a vysvetli situáciu.