icon

Dá sa zbaviť migrény s aurou natrvalo?

10. dec 2025

Ahojte idem sa opýtať je tu niekto kto mal migrény s aurou a úplne sa toho zbavil ? Alebo napríklad že to mal jeden max dva krát a už nikdy viac ?
Chcem len vedieť či vôbec existuje nádej že to už nikdy nepríde ak odhalím príčinu alebo sú nejaké lieky ktoré spôsobia to že to nikdy nepríde ?
Vyslovene mi naháňa strach tá aura ani nie tá samotná migréna len chcem vedieť či je niekto kto to ma takto že to už nikdy neprišlo. Naozaj poprosim baby len reálne skúsenosti aby som sa upokojila trochu 😀
P:S na neurologiu som objednaná
Budem vďačná ak mi dáte nejaké odpovede aby som sa upokojila

Strana
z3
simsalabim
10. dec 2025

@anonym_autor nezmizla uplne, ale naucila som sa jej predchadzat. Poznam svoje spustace a necakam s liekmi. U mna prichadza silny zachvat, ked sa stretnu 3 - den pred menzesom alebo v ten den, zmena pocasia a velka unava. Ak sa maju stretnut, davam si lieky v par hodinovych intervaloch, kym nepominu (teda kym sa nezmeni pocasie - teda zacne prsat, alebo kym neskonci 2.den menzesu). S unavou si moc nepomozem.

autor
10. dec 2025
@simsalabim

@anonym_autor nezmizla uplne, ale naucila som sa jej predchadzat. Poznam svoje spustace a necakam s liekmi. U mna prichadza silny zachvat, ked sa stretnu 3 - den pred menzesom alebo v ten den, zmena pocasia a velka unava. Ak sa maju stretnut, davam si lieky v par hodinovych intervaloch, kym nepominu (teda kym sa nezmeni pocasie - teda zacne prsat, alebo kym neskonci 2.den menzesu). S unavou si moc nepomozem.

@simsalabim a prosím ťa potom keď si takto nato dávaš pozor vôbec nepríde aura ?

simsalabim
10. dec 2025
@anonym_autor

@simsalabim a prosím ťa potom keď si takto nato dávaš pozor vôbec nepríde aura ?

@anonym_autor vtedy nie. Ale mavam aj menej silne migreny, ked si to takto nesledujem (napr iba vplyvom zmeny pocasia) a vtedy je typicky priebeh - aura - bolest, tu ale viem zmiernit liekmi a fungovat. Ja sa snazim vyhnut silnemu zachvatu, ktory ma vyradi na 3-4 dni, aura ako taka mi nevadi. Len trva kratko a lieky by pri silnom zachvate nestihli zabrat… alebo, co he este horsie, by som sa s migrenou uz zobudila. A teda netuzim prelezat 3 dni v tichu a tme.

autor
10. dec 2025
@simsalabim

@anonym_autor vtedy nie. Ale mavam aj menej silne migreny, ked si to takto nesledujem (napr iba vplyvom zmeny pocasia) a vtedy je typicky priebeh - aura - bolest, tu ale viem zmiernit liekmi a fungovat. Ja sa snazim vyhnut silnemu zachvatu, ktory ma vyradi na 3-4 dni, aura ako taka mi nevadi. Len trva kratko a lieky by pri silnom zachvate nestihli zabrat… alebo, co he este horsie, by som sa s migrenou uz zobudila. A teda netuzim prelezat 3 dni v tichu a tme.

@simsalabim mne naopak vadí aura, samotná bolesť hlavy je znesiteľna ja chcem docieliť to aby mi už nikdy neprišla aura a neviem ako to dokážem ale verím že keď prídem na spúšťač že to eliminujem úplne

simsalabim
10. dec 2025
@anonym_autor

@simsalabim mne naopak vadí aura, samotná bolesť hlavy je znesiteľna ja chcem docieliť to aby mi už nikdy neprišla aura a neviem ako to dokážem ale verím že keď prídem na spúšťač že to eliminujem úplne

@anonym_autor ale aura nie je zla, je to iba varovny priznak. Ludia s migrenou bez aury by boli za nu radi, lebo by si stihli dat lieky.

anonym_302c8b
10. dec 2025

Ja som mala migrénu s aurou asi 8-10x za život, naposledy asi pred rokom a pol. Nie je to 1-2x, ale zas tiež nie nejak často. Neviem čo presne je spúšťač.

babushkaem
10. dec 2025

ja som mala zatial tri, prva bola v tehotenstve a az po tretej som zistila, ze ta aura je varovny signal :D

autor
10. dec 2025
@babushkaem

ja som mala zatial tri, prva bola v tehotenstve a az po tretej som zistila, ze ta aura je varovny signal :D

@babushkaem a nebojíš sa tej aury ? Čo vtedy vidíš ako to zvladas ?

autor
10. dec 2025
@anonym_302c8b

Ja som mala migrénu s aurou asi 8-10x za život, naposledy asi pred rokom a pol. Nie je to 1-2x, ale zas tiež nie nejak často. Neviem čo presne je spúšťač.

@anonym_302c8b ja zatiaľ tiež neviem čo je spúšťač uvidíme čo sa dozviem u lekára

magdalienka11
10. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor s migrénou s aurou sa trápim 35 rokov. Stále dúfam, že to bolo posledný krát... doteraz neviem prísť na spúšťač. Pri záchvate dávam triptany. Mal to aj môj otec, zdedila to aj moja dcéra. Máme geneticku predispozíciu. Niekedy ju nemám pol roka, inokedy aj dva týždne po sebe. Keby som si mohla vybrať po čom v živote najviac túžim, tak po tom,aby táto pliaga neexistovala. Držím ti palce.

babushkaem
10. dec 2025
@anonym_autor

@babushkaem a nebojíš sa tej aury ? Čo vtedy vidíš ako to zvladas ?

@anonym_autor nie vobec, ja ju mavam tak hore vpravo, ja som nechapala najprv, ze co to vobec je

zmrzlinka8
10. dec 2025

@anonym_autor mne to prestalo po prechode. Mala som relatívne často po dobu asi 25 rokov.

zmrzlinka8
10. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor za 25 rokov som neprišla na spúšťač. Mne sa stala párkrát aj v spánku, napríklad som sa niekedy zobudila na ten iskrivy oblucik a uz podľa jeho polohy som vedela v ktorej som fáze

anonym_2ae203
10. dec 2025

Ja od určitej doby mávam v 99% len auru, bez bolesti hlavy. Aura mi trvá 10-20 minút, jeden spúšťač sú ostré stvetlá v hypermarketoch, na iné spúšťače som neprišla...tak to len prečkám, ale je to riadne nepríjemné keď zrazu nevidím.

autor
10. dec 2025

Dobre dievčatá ďakujem a ešte otázka ako vám to tolerujú v práci ? Alebo čo robíte ak to príde na vás v práci ?
Po prípade príde to na vás doma a potom idete do práce alebo ?
Nakoľko mňa tá aura obmedzuje ja vidím ten kruh ktorý sa zväčšuje trvá to tak 15 minút ale ja sa bojím stále že pri tom odpadnem, neviem prečo mám nočnú kôru celkovo z odpadnutia a toto mi celkom naháňa strach
Preto ma zaujíma ako to máte v práci.. nakoľko ten stav aj po tej aure je dosť nepríjemný a ideálne je ticho tma a kľud

autor
10. dec 2025
@anonym_2ae203

Ja od určitej doby mávam v 99% len auru, bez bolesti hlavy. Aura mi trvá 10-20 minút, jeden spúšťač sú ostré stvetlá v hypermarketoch, na iné spúšťače som neprišla...tak to len prečkám, ale je to riadne nepríjemné keď zrazu nevidím.

@anonym_2ae203 to je to čo ma najviac desí, že to príde hoc kde hoc kedy v hoc akej situácii a ja nebudem vedieť reagovať, preto by som chcela prísť na príčinu a snažiť sa to odstrániť úplne … samotná migréna je síce nepríjemná myslím bolesť hlavy ale vždy lepšie ako tá aura

zmrzlinka8
10. dec 2025
@anonym_2ae203

@anonym_2ae203 ja to tak mám celý čas, len auru do pol hodiny, bolest iba mierna alebo ziadna. ale vždy sa vystrasim

amelie2017
10. dec 2025

Mala som 5 krat v zivote. Ta aura je hrozna v tom, ze takmer nic nevidim. Prvykrat som musela volat muzovi, nech pride po mna, lebo som ani nevedela prejst cez cestu, navyse som nevedela, co to je. Po cca pol hodine aura ustupila a strasna bolest hlavy, zvracanie. Pomohlo len ticho a tma. Druhykrat som si dala ibuprofen uz pocas aury a bolest hlavy bola znesitelna. Uz cez 4 roky som ale nemala migrenu. U mna je spustac ostre svetlo - pozerat priamo nan - vychadzajuce slnko, svetla v obchodoch, do obchodov so svietidlami/lampamy nemozem ani vkrocit. Snazim sa tymto veciam vyhybat.

autor
10. dec 2025
@amelie2017

Mala som 5 krat v zivote. Ta aura je hrozna v tom, ze takmer nic nevidim. Prvykrat som musela volat muzovi, nech pride po mna, lebo som ani nevedela prejst cez cestu, navyse som nevedela, co to je. Po cca pol hodine aura ustupila a strasna bolest hlavy, zvracanie. Pomohlo len ticho a tma. Druhykrat som si dala ibuprofen uz pocas aury a bolest hlavy bola znesitelna. Uz cez 4 roky som ale nemala migrenu. U mna je spustac ostre svetlo - pozerat priamo nan - vychadzajuce slnko, svetla v obchodoch, do obchodov so svietidlami/lampamy nemozem ani vkrocit. Snazim sa tymto veciam vyhybat.

@amelie2017 no mne pravdepodobne tiež raz prišla migréna skrz ostrých svetiel , ale ostatné razy netuším … ja som prvý krát myslela že to je moja posledná hodina ale počas aury som si spomenula na známu ktorá tým trpí roky a nejak som si to spojila ihneď som jej napísala aj keď som polovicu textu nevidela 🤯 a ona ma upokojila a vlastne do prešlo do zhruba 25 až 30 minút a prišla bolesť hlavy …
Myslite si inak že aj dlhodobý nejaký podvedomý stres môže všeobecne spôsobiť tieto migrény ? Ja som to nikdy nemala pred tým a je pravda že dlhšiu dobu mám stres.. vlastne od kedy máme hypotéku akosi som vo väčšom strese

kacena4
10. dec 2025

no ja mam migreny uz takmer 40 rokov a furt som neprisla na to ako sa zbavit spustacov... proste migrena pride nech robim co robim a to ju mavam aj 10x za mesiac a som na bioliecbe😔

ivkabojkasova
10. dec 2025

@anonym_autor Ahoj, ja som mávala migrény s aurou, hlavne na strednej škole, potom dlho dlho nič, pohoda, a asi dvakrát také obdobia, že týždeň každý deň migréna s aurou a potom roky zase nič. Tiež som to neznášala, keď zrazu keď to najmenej čakáš, začne sa ti mihat pred očami... Neopísateľný pocit ☹ mne pomohol valetol, ale to som objavila az neskôr. Keď som si ho hneď dala, tak som nezvracala a priebeh bol znesiteľnejši. U mňa tie migrény súviseli so stredom, nahromadeným stresom, migréna prišla vždy po uvoľnení, opadnutí stresového obdobia.

autor
11. dec 2025
@kacena4

no ja mam migreny uz takmer 40 rokov a furt som neprisla na to ako sa zbavit spustacov... proste migrena pride nech robim co robim a to ju mavam aj 10x za mesiac a som na bioliecbe😔

@kacena4 ach to ma mrzí :/ a pomáha bioliecba aspoň trochu ?

simsalabim
11. dec 2025
@anonym_autor

Dobre dievčatá ďakujem a ešte otázka ako vám to tolerujú v práci ? Alebo čo robíte ak to príde na vás v práci ?
Po prípade príde to na vás doma a potom idete do práce alebo ?
Nakoľko mňa tá aura obmedzuje ja vidím ten kruh ktorý sa zväčšuje trvá to tak 15 minút ale ja sa bojím stále že pri tom odpadnem, neviem prečo mám nočnú kôru celkovo z odpadnutia a toto mi celkom naháňa strach
Preto ma zaujíma ako to máte v práci.. nakoľko ten stav aj po tej aure je dosť nepríjemný a ideálne je ticho tma a kľud

@anonym_autor aura u mna trva tak 25 minut, za ten cas sa v praci nikto nezblazni, ak som trochu pomalsia. Problemom je iba, ak musim akurat soferovat, lebo ja mam vtedy aj stratu rovnovahy a velke tocenie hlavy, tak vtedy radsej zastanem. ALe toto sa mi stane iba vynimocne. V praci bolo problemom iba ak som bola mimo 3 dni kvoli migrene. Lebo PN to nie je - moja dr. mi ju neda, ak sa tam nedostavim osobne, co v tom stave nie som schopna - takze to riesim vselijako, ako sa da. Nastatsie som v posledne roky nemala taky silny zachvat, lebo velmi sledujem zmenu pocasia a ci mi koliduje s menzesom. U mnohych ludi je vsak tazke identifikovat spustace - moja dcera ma migreny od 2 rokov, viedli sme migrenovy dennik a nic. Ani teraz ako dospela netusi, kedy a z coho. Len stale podla aury vie, ze to na nu ide. Ako malinka vzdy za mnou prisla so slovami "ocko ma varuje", takze niekde v oku nieco videla alebo citila.

autor
11. dec 2025
@ivkabojkasova

@anonym_autor Ahoj, ja som mávala migrény s aurou, hlavne na strednej škole, potom dlho dlho nič, pohoda, a asi dvakrát také obdobia, že týždeň každý deň migréna s aurou a potom roky zase nič. Tiež som to neznášala, keď zrazu keď to najmenej čakáš, začne sa ti mihat pred očami... Neopísateľný pocit ☹ mne pomohol valetol, ale to som objavila az neskôr. Keď som si ho hneď dala, tak som nezvracala a priebeh bol znesiteľnejši. U mňa tie migrény súviseli so stredom, nahromadeným stresom, migréna prišla vždy po uvoľnení, opadnutí stresového obdobia.

Ďakujem dievčatá za odpovede, ostáva mi len veriť a dúfať že to príde na mňa doma ak to príde ešte ale budem veriť že už to nikdy nepríde klasickú migrénu bez aury zvládnem ale tu auru snáď už nikdy nezažijem, mňa len inak baby prekvapuje že v tomto storočí a pri týchto liekoch ktoré máme ešte nevymysleli nič na auru a celkovo na migrénu .. je to zaujímavé

simsalabim
11. dec 2025
@anonym_autor

Ďakujem dievčatá za odpovede, ostáva mi len veriť a dúfať že to príde na mňa doma ak to príde ešte ale budem veriť že už to nikdy nepríde klasickú migrénu bez aury zvládnem ale tu auru snáď už nikdy nezažijem, mňa len inak baby prekvapuje že v tomto storočí a pri týchto liekoch ktoré máme ešte nevymysleli nič na auru a celkovo na migrénu .. je to zaujímavé

@anonym_autor na migrenu mas viacero liekov, nie kazdy zabera kazdemu. A tazko najdes nejaky liek na prevenciu, ak nepoznas presny mechanizmus vzniku. Inak, velmi ma prekvapuje, ze mas hrozu z aury. Asi si nezazila taku riadnu migrenu - a snad ani nezazijes - lebo by si bola stastna, ze vies, ze to ide a ze stihas dat liek a zmiernit to aspon trochu.

autor
11. dec 2025
@simsalabim

@anonym_autor na migrenu mas viacero liekov, nie kazdy zabera kazdemu. A tazko najdes nejaky liek na prevenciu, ak nepoznas presny mechanizmus vzniku. Inak, velmi ma prekvapuje, ze mas hrozu z aury. Asi si nezazila taku riadnu migrenu - a snad ani nezazijes - lebo by si bola stastna, ze vies, ze to ide a ze stihas dat liek a zmiernit to aspon trochu.

@simsalabim mas pravdu asi som nezažila až tak silní migrénu myslím samotnú bolesť, mňa vždy hlava bolela ale znesiteľne naposledy som si dala dokonca tuším len paralen zaspala som a vstala som s bolesťou hlavy ale takou bežnou akurát som bola taká oťapena.
Áno desí ma aura sama netuším prečo ale desí ma to je to strašne nepríjemne. Ostáva mi len nejak časom zistiť kde je príčina.

anonym_a0edf5
11. dec 2025

Mávam migrény s aurou. Robím programátorku, takže keď to na mňa príde v práci, tvarom sa, že rozmýšľam nad kódom. 😀 Spúšťače sú u mňa stres, únava, rozčúlenie sa, krčná chrbtica, hormóny (menzes, ovulácia), nedostatok železa, smäd. Pýtala som sa na to tento týždeň očnej, vraj to býva hormonálneho pôvodu alebo sa zmení tlak krvi. Mám si zmerať tlak, keď to na mňa príde, nech vidím, či sa jedná o pokles alebo zvýšenie. Aktuálne po eliminácii spúšťačom dostávam migrénu len cca raz za polrok. Najviac mi pomohlo dopľňanie železa, lebo som mala asi jeho nedostatok (očné spojivky som mala úplne bledé).

kacena4
11. dec 2025
@anonym_autor

@kacena4 ach to ma mrzí :/ a pomáha bioliecba aspoň trochu ?

@anonym_autor ano pomaha mam o viac ako 1/2 menej zachvatov

anonym_54045b
11. dec 2025
@anonym_autor

@amelie2017 no mne pravdepodobne tiež raz prišla migréna skrz ostrých svetiel , ale ostatné razy netuším … ja som prvý krát myslela že to je moja posledná hodina ale počas aury som si spomenula na známu ktorá tým trpí roky a nejak som si to spojila ihneď som jej napísala aj keď som polovicu textu nevidela 🤯 a ona ma upokojila a vlastne do prešlo do zhruba 25 až 30 minút a prišla bolesť hlavy …
Myslite si inak že aj dlhodobý nejaký podvedomý stres môže všeobecne spôsobiť tieto migrény ? Ja som to nikdy nemala pred tým a je pravda že dlhšiu dobu mám stres.. vlastne od kedy máme hypotéku akosi som vo väčšom strese

@anonym_autor choď ku kvalitnému maserovi a daj si pomasirovat krk a hlavu.Mozu za to aj stiahnuté cievy a nervy.poslem link.Migrena je zo stresu a napätia aj preto ju má vela zien pred menzesom, lebo su napäté a nervózne.Moja sestra po 10 r strašných migrén berie antidepresíva naordinoval jej ich neurológ a má jeden záchvat ročne vždy, keď to preženie.

autor
11. dec 2025
@anonym_54045b

@anonym_autor choď ku kvalitnému maserovi a daj si pomasirovat krk a hlavu.Mozu za to aj stiahnuté cievy a nervy.poslem link.Migrena je zo stresu a napätia aj preto ju má vela zien pred menzesom, lebo su napäté a nervózne.Moja sestra po 10 r strašných migrén berie antidepresíva naordinoval jej ich neurológ a má jeden záchvat ročne vždy, keď to preženie.

@anonym_54045b bože táto odpoved ma tak potešila ☺️ ďakujem, som tiež viac menej názoru že je to hormonálnymi zmenami možno tým železom. Ženy sú viac nervózne a môže byť že toto nato vplýva.

Strana
z3