Dá sa zbaviť migrény s aurou natrvalo?
Ahojte idem sa opýtať je tu niekto kto mal migrény s aurou a úplne sa toho zbavil ? Alebo napríklad že to mal jeden max dva krát a už nikdy viac ?
Chcem len vedieť či vôbec existuje nádej že to už nikdy nepríde ak odhalím príčinu alebo sú nejaké lieky ktoré spôsobia to že to nikdy nepríde ?
Vyslovene mi naháňa strach tá aura ani nie tá samotná migréna len chcem vedieť či je niekto kto to ma takto že to už nikdy neprišlo. Naozaj poprosim baby len reálne skúsenosti aby som sa upokojila trochu 😀
P:S na neurologiu som objednaná
Budem vďačná ak mi dáte nejaké odpovede aby som sa upokojila
Mne na.migreny nezaberaju ani cinie. Cakam na boilogocku liecbu. Ma.s nou niekto skusenosti?
Tak to, ze u zien je migrena hormonalne podmienena, je znamy fakt. Preto vacsina z nich s migrenou konci v prechode.
@anonym_autor
@simsalabim to je pravda, no ja mam hormony v poriadku a aj napriwk tomu mam neskutocbe 48 hodinove migreny pred ms, vcase ovulacie aj po ms. Je ro na nervy, neskutocne vycerpavajuce fyzicky aj psychicky.
@simsalabim to je pravda, no ja mam hormony v poriadku a aj napriwk tomu mam neskutocbe 48 hodinove migreny pred ms, vcase ovulacie aj po ms. Je ro na nervy, neskutocne vycerpavajuce fyzicky aj psychicky.
@anonym_2cbe86 ved aj ja 🙈 Migreny mi zacali po 1.porode.
Ono to proste reaguje na prirodzene hormonalne vykyvy. V kombinacii s inymi faktormi.
Ja som mavala stredne az velmi silne migreny bez aury raz do tyzdna trvajuce 2 dni od 19 do 25 roku zivota cca, brala som triptany, nie vzdy zabrali. V 25tke som zacala pravidelne behavat a hybat sa kazdy den. Ostali mi len velmi obcasne, slabe migreny sposobene hormonmi (PMS). Pocas tehotenstva sa mi tie migreny na chvilu vratili zaciatkom 2. trimestra, ale rovnako aj zmizli. Cize da sa, ale zavisi od toho, co ich sposobuje v prvom rade. U mna to bol stres a sport mi zafungoval.
@anonym_autor mne to odiślo keď som maródoval a oddychol som si. Lepšie som spal, žiaden stres. A aura aj migréna odišli.
Ďakujem všetkým za odpovede, ostáva mi teda len zistiť príčinu a snažiť sa to minimalizovať
@anonym_autor s migrénou s aurou sa trápim 35 rokov. Stále dúfam, že to bolo posledný krát... doteraz neviem prísť na spúšťač. Pri záchvate dávam triptany. Mal to aj môj otec, zdedila to aj moja dcéra. Máme geneticku predispozíciu. Niekedy ju nemám pol roka, inokedy aj dva týždne po sebe. Keby som si mohla vybrať po čom v živote najviac túžim, tak po tom,aby táto pliaga neexistovala. Držím ti palce.
@magdalienka11 ja s nou bojujem tiez vyse 30 rokov, beriem triptany, uzijem neskoro,trpim 3 dni. Teraz v perimenopauze je to este horsie,aj hormony robia svoje. Zavidim ludom,ktori take nieco nezazili,nezazivaju. Tiez som ju zdedila po otcovi. Deti su zatial ok. Drzim palce,co najmenej bolesti zelam,viem co to je.
Mne na.migreny nezaberaju ani cinie. Cakam na boilogocku liecbu. Ma.s nou niekto skusenosti?
@anonym_2cbe86 cinie ani mne nezaberaju,ale sumatriptan ano,skuste ten
@anonym_autor pre mna bola aura vyhra lebo som vedela ze si mam dat liek a migrena neprisla
Odkedy beriem antikoncepciu auru nemam
Mam ovela menej migren ale keďže bez aury obcas je uz neskoro na tabletku
Predtym som mala migreny aj 15x do mesiaca
Teraz tak 3
Ale vyhýbam sa spustacom no len nie vsetky sa daju ovplyvnit
Presne ako pise @petrao2. Aura je vykupenie.... v momente ako si uvedomim, ze mam auru davam extra davku magnezka+ panadol ultra rapid. Vtedy to dam bez triptanov a bolest sa nerozbehne. Potom zvycajne este duplujem kavou/kolou alebo tak.
Aura mi zacala po porode. Migreny mavam 'hormonalne'. Uz som ako tak mala odsledovane spustace, ale po porodoch sa to uplne zase zmenilo. Takze zistujem nanovo.
Tiez som sa vdaka aure a tehotenstvam dostala z 15migren/mesiac na 1max2...novy clovek...
@anonym_autor pre mna bola aura vyhra lebo som vedela ze si mam dat liek a migrena neprisla
Odkedy beriem antikoncepciu auru nemam
Mam ovela menej migren ale keďže bez aury obcas je uz neskoro na tabletku
Predtym som mala migreny aj 15x do mesiaca
Teraz tak 3
Ale vyhýbam sa spustacom no len nie vsetky sa daju ovplyvnit
@petrao2 ja som niekde čítala že na migrény s aurou sa vlastne ani neodporúča antikoncepcia a ako ty píšeš tebe to vlastne pomohlo cize to bude asi blbosť tým pádom
Je inak zaujímavé ako tu každý píše o aure že to je vlastne uzasne a mne naháňa najväčší strach tá aura 😀 ach asi by som to mala prijať ako fakt ze to je naozaj dobre
@petrao2 ja som niekde čítala že na migrény s aurou sa vlastne ani neodporúča antikoncepcia a ako ty píšeš tebe to vlastne pomohlo cize to bude asi blbosť tým pádom
Je inak zaujímavé ako tu každý píše o aure že to je vlastne uzasne a mne naháňa najväčší strach tá aura 😀 ach asi by som to mala prijať ako fakt ze to je naozaj dobre
@anonym_autor ano aj mne neurológ neodporucal ale mne velmi pomohla antikoncepcia
Tak ked som mala auru u mna to zacinalo sverielkami v ľavom oku uz som siahala po tabletke a stacil mi obycajny paralen
Sumatriptan som si dala raz pol tabletky a myslela som ze sa zblaznim
Strpla mi hlava a bolo mi este horsie ako pri migréne
Dobre dievčatá ďakujem a ešte otázka ako vám to tolerujú v práci ? Alebo čo robíte ak to príde na vás v práci ?
Po prípade príde to na vás doma a potom idete do práce alebo ?
Nakoľko mňa tá aura obmedzuje ja vidím ten kruh ktorý sa zväčšuje trvá to tak 15 minút ale ja sa bojím stále že pri tom odpadnem, neviem prečo mám nočnú kôru celkovo z odpadnutia a toto mi celkom naháňa strach
Preto ma zaujíma ako to máte v práci.. nakoľko ten stav aj po tej aure je dosť nepríjemný a ideálne je ticho tma a kľud
@anonym_autor skús zistiť čo ti tu migrénu spúšťa. Či je to stres, malo spánku, jedlo, zápcha... Z migrény s aurou je aura najhoršia, kto nezažil nepochopí.. mne to začalo ako 8 ročnej ale našťastie nemám ju často. Iba niekedy za pár rokov. Dávam si pozor na spánok, vždy som potrebovala viac spat ako ostatní, bolo to brane, ako slabosť, hanba. Ale to mi bolo jedno časom. Ak nemôžu triptany, tam sa hovorí, žeby sa mali dať až po aure, ale samozrejme že nám treba prerušiť tu auru, lebo to je masaker. Inak teraz sú už aj špeciálne preparáty na to, nová liečba, plus aj botox, ale neviem ako to schvaľuje poisťovňa na sk, ja žijem v zahraničí
@anonym_autor skús zistiť čo ti tu migrénu spúšťa. Či je to stres, malo spánku, jedlo, zápcha... Z migrény s aurou je aura najhoršia, kto nezažil nepochopí.. mne to začalo ako 8 ročnej ale našťastie nemám ju často. Iba niekedy za pár rokov. Dávam si pozor na spánok, vždy som potrebovala viac spat ako ostatní, bolo to brane, ako slabosť, hanba. Ale to mi bolo jedno časom. Ak nemôžu triptany, tam sa hovorí, žeby sa mali dať až po aure, ale samozrejme že nám treba prerušiť tu auru, lebo to je masaker. Inak teraz sú už aj špeciálne preparáty na to, nová liečba, plus aj botox, ale neviem ako to schvaľuje poisťovňa na sk, ja žijem v zahraničí
@anonym_0a17e6 a cim pocitujes auru ako horsiu ako to, co pride po nej?
@anonym_2cbe86 kamoskina sestra ju mala, jej žiaľ nepomohla, trochu pomohol botox
@anonym_0a17e6 presne tak ja potrebujem prerušiť hneď tu auru mne to skratka naháňa strach .. neviem prečo bojím sa toho zakaždým rovnako veľmi nepríjemne to je
@anonym_autor u mna bol spustac hormonalna antikoncepcia, ked som ju uzivala tak som mavala pravidelne migreny s aurou. Po vysadeni doslova 1-2x za rok, posledna bola tyzden po porode, ale to pripisujem hormonom, nedostatku spanku
@anonym_2cbe86 kamoskina sestra ju mala, jej žiaľ nepomohla, trochu pomohol botox
@anonym_0a17e6 botox? Tak to pocujem prvy krat....dakijem inak za info
@anonym_0a17e6 botox? Tak to pocujem prvy krat....dakijem inak za info
@anonym_2cbe86 áno, u nás musíš ale prejsť všetkym, bio liečba psychiater etc a ona hovorí, že trošku to pomohlo. Ale ona má aj mal formáciu čeľuste, tam by bolo treba aj operáciu, ale či to pomôže... Skús sa na to.opytat, neviem ako je to na Slovensku za ale tu teda botox ako posledná možnosť
@anonym_0a17e6 a cim pocitujes auru ako horsiu ako to, co pride po nej?
@simsalabim pre mňa je ten výpadok zorného poľa, ako sa všetko miha, či oči zatvorené či otvorené, kde sa pozriem, nevidím nič, pre mňa je to šialené, tá bezmocnosť nič nevidieť. Mne sa k tomu pripájajú niekedy aj iné neurologické príznaky, afazia , slabosť v rukách...tá bolesť hlavy je potom pre mňa vykúpenie
@simsalabim pre mňa je ten výpadok zorného poľa, ako sa všetko miha, či oči zatvorené či otvorené, kde sa pozriem, nevidím nič, pre mňa je to šialené, tá bezmocnosť nič nevidieť. Mne sa k tomu pripájajú niekedy aj iné neurologické príznaky, afazia , slabosť v rukách...tá bolesť hlavy je potom pre mňa vykúpenie
@anonym_0a17e6 ano, v minulosti som aj ja mavala ovplyvneny zrak aj slucha poruchu reci k tomu, ale tym, ze to trvalo tak do pol hodiny, vacsinou menej, mi to tak nevadilo, hlavne ked som vedela, ze stiham dat liek. Migrena smaotna ma totiz vedela komplet vyradit na 3 dni. Vekom sa mi aura zmenila, mavam skor poruchy rovnovahy a niekedy zuzene zorne pole - ale opat - netrva to dlho a som rada, ze mam varovanie.
@simsalabim a prosím ťa potom keď si takto nato dávaš pozor vôbec nepríde aura ?
@anonym_autor liecim sa roky, nezmizla, nikdy nezmizne
Naucila som sa s tym pracovat, pri skomkolvek naznaku uz riesim dyhove cvicenia, musim si najst tiche miesto, zavrite oci, rychlo lieky
Chodim aj na psychoterapie- tie mi snad pomohli najviac a lieky od neurologa ma doslova zachranili a zachranuju
Ale nikdy sa toho nezbavis
@anonym_autor ahoj, ja mám veľa migrén, chodím na neurológiu už dlhé roky, a od kedy beriem také udržiavacie tabletky, tak auru som nemala. Ale predtým som mala zriedka, tak 2x za rok (migrén mám tam 10 do mesiaca). Beriem na migrény triptany, vďaka udržiavacim liekom sú úplne slabučké, takže niekedy ani neviem, či má len pobolieva trošku oko, alebo je to migréna, až povedzme po hodine dvoch, keď to zosilnie a neprestáva, tak až potom že hups toto bude migréna. No a vďaka tomu mi to aj v robote "tolerujú", lebo normálne fungujem v podstate, len hodím tabletku, zapijem a idem ďalej. Ale teda ráno+večer papkám k tomu ďalšie tabletky. Našťastie pečeňové testy sú ok, ale alkohol už veeeeeľmi zľahka si dávam, nech si neodpálim pečeň. Držím ti palce, dúfam, že to neurológ pomôže, ale priprav sa, že nebude to hneď, on ťa ešte poposiela na vyšetrenia. Aj keď mi zavádzal ten topimark (to sú tie udržiavacie lieky ráno a večer), nasadzuje sa to postupne, to bola tiež dosť kovbojka, kým si telo zvykne, pamätám si jeden deň, že som bola vynervovaná z umývačky riadu, že čo furt bliká tá krava. Potom mi postupne došlo, že to mám asi migrénu. (Len som bola zvyknutá predtým na iný nástup bolesti). Ale auru som už teda 2-3 roky nemala, neviem kedy som začala s tým topimarkom. Jo a odpadnúť by si nemala. Aura súvisí s očným nervom, čiže vidíš divné veci, ale nemá to nič s dýchaním, čiže ak si psychicky sama neprivodíš odpadnutie, tak fyzicky nie je dôvod, že by si mala odpadnúť. To len oči ti blbnú, tam sa zúžia nejaké očné cievy, nejde dosť krvi či také čosi, kvôli tej migréne, preto sa to deje. Dúfam že netrepem úplne, ale raz som o tom čítala kdesi, lebo tiež som nechápala, že čo to má byť. Ja som mala pocit, že pravé oko kuká inde ako ľavé a ešte do toho kadejaké iskry a blesky mi tam blikotajú atď. Držím ti palce, snáď ti neurológ pomôže.
@anonym_0a17e6 presne takto to mám aj ja , včera som mala celý deň migrénu bez aury bolesť bola miestami šialena bolo mi ma vracanie ale bez aury, takže som si povedala že radšej nejak vždy zvládnem toto aj keď to bol hrozný deň ako tu auru ktorá mi vždy neskutočne vystraší.
@anonym_autor ahoj, ja mám veľa migrén, chodím na neurológiu už dlhé roky, a od kedy beriem také udržiavacie tabletky, tak auru som nemala. Ale predtým som mala zriedka, tak 2x za rok (migrén mám tam 10 do mesiaca). Beriem na migrény triptany, vďaka udržiavacim liekom sú úplne slabučké, takže niekedy ani neviem, či má len pobolieva trošku oko, alebo je to migréna, až povedzme po hodine dvoch, keď to zosilnie a neprestáva, tak až potom že hups toto bude migréna. No a vďaka tomu mi to aj v robote "tolerujú", lebo normálne fungujem v podstate, len hodím tabletku, zapijem a idem ďalej. Ale teda ráno+večer papkám k tomu ďalšie tabletky. Našťastie pečeňové testy sú ok, ale alkohol už veeeeeľmi zľahka si dávam, nech si neodpálim pečeň. Držím ti palce, dúfam, že to neurológ pomôže, ale priprav sa, že nebude to hneď, on ťa ešte poposiela na vyšetrenia. Aj keď mi zavádzal ten topimark (to sú tie udržiavacie lieky ráno a večer), nasadzuje sa to postupne, to bola tiež dosť kovbojka, kým si telo zvykne, pamätám si jeden deň, že som bola vynervovaná z umývačky riadu, že čo furt bliká tá krava. Potom mi postupne došlo, že to mám asi migrénu. (Len som bola zvyknutá predtým na iný nástup bolesti). Ale auru som už teda 2-3 roky nemala, neviem kedy som začala s tým topimarkom. Jo a odpadnúť by si nemala. Aura súvisí s očným nervom, čiže vidíš divné veci, ale nemá to nič s dýchaním, čiže ak si psychicky sama neprivodíš odpadnutie, tak fyzicky nie je dôvod, že by si mala odpadnúť. To len oči ti blbnú, tam sa zúžia nejaké očné cievy, nejde dosť krvi či také čosi, kvôli tej migréne, preto sa to deje. Dúfam že netrepem úplne, ale raz som o tom čítala kdesi, lebo tiež som nechápala, že čo to má byť. Ja som mala pocit, že pravé oko kuká inde ako ľavé a ešte do toho kadejaké iskry a blesky mi tam blikotajú atď. Držím ti palce, snáď ti neurológ pomôže.
@anonym_e4e73c ďakujem za odpoved takže predsa je tam nádej že pri bráni liekov a odstránení príčiny už aura nemusí prísť.
Ja som to mala 2krat. Tiež ma to vystrašilo, lebo som prvý krát išla s tým k očnej a tá mi povedala, že to môže byť aj začiatok SM. Avšak ten druhý krát som mala taky zig zag polmesiac auru ako z učebnice, tak som sa aspoň prestala báť tej SM 😃
U mňa to ten druhý krát bolo veľmi silné, niekedy v prvom trimestri, v práci v štvrtok už unavena, po nejakých stresoch, som sa ponorila do nejakého dokumentu a zabudla som jesť a piť (žiadne raňajky) do 11:50. Keď som vstala tak to prišlo. Takže ja musím dbať na dobrý režim a oddych a potom nemám žiadny problem. A verím, že to mohlo byť aj tým, že 4h za počítačom možno zhrbena bez pohybu a potom zrazu taký prudký pohyb, keď som si spomenula na chladničku.... Treba nájsť tie triggers a vyhýbať sa im. Inak ani ja nemôžem ostré svetlo a zvuky
Podľa mňa to proste poukazuje na to, že niečo nie je úplne ok s krvným obehom, lebo do tých očných ciev nedôjde dosť krvi. Tá aura je pred migrénou, nie potom, takže to podľa mňa začína krvným obehom. Mne to aspoň vysvetľuje moju situáciu, lebo začiatkom tehotenstva sa krvný obeh mení a ja som 4+ h sedela bez pohnutia, tak sa to ešte spomalilo. Aj sú nejaké štatistiky, že ti, čo majú auru majú 2x väčšiu šancu na infarkt, takže niečo s obehom to určite bude. Potom som ešte od niekoho počula všelijaké spojitosti s trávením, ale aj tam sa domnievam, že ide skôr o krvny obeh lebo je to prepojené. Je tam veľa faktorov, musíš zistiť, ako to funguje u teba a zbaviť sa svojho problému, lebo podľa mňa tá aura a migréna sú symptómom, že niečo iné nie je úplne v poriadku
Podľa mňa to proste poukazuje na to, že niečo nie je úplne ok s krvným obehom, lebo do tých očných ciev nedôjde dosť krvi. Tá aura je pred migrénou, nie potom, takže to podľa mňa začína krvným obehom. Mne to aspoň vysvetľuje moju situáciu, lebo začiatkom tehotenstva sa krvný obeh mení a ja som 4+ h sedela bez pohnutia, tak sa to ešte spomalilo. Aj sú nejaké štatistiky, že ti, čo majú auru majú 2x väčšiu šancu na infarkt, takže niečo s obehom to určite bude. Potom som ešte od niekoho počula všelijaké spojitosti s trávením, ale aj tam sa domnievam, že ide skôr o krvny obeh lebo je to prepojené. Je tam veľa faktorov, musíš zistiť, ako to funguje u teba a zbaviť sa svojho problému, lebo podľa mňa tá aura a migréna sú symptómom, že niečo iné nie je úplne v poriadku
@bluka2 nie infarkt, ale porazka. No hlavne u mladych zien.

@anonym_54045b bože táto odpoved ma tak potešila ☺️ ďakujem, som tiež viac menej názoru že je to hormonálnymi zmenami možno tým železom. Ženy sú viac nervózne a môže byť že toto nato vplýva.
Tak to, ze u zien je migrena hormonalne podmienena, je znamy fakt. Preto vacsina z nich s migrenou konci v prechode.
@anonym_autor