icon

Dávate sa pravidelne preočkovať proti tetanu?

26. máj 2025

Ahojte, bola som na pravidelnej preventivke u vseob. lekarky a kedze mi takmer nic nekontrolovali okrem krvi a moci, tak som sa pytala, ci netreba nieco preockovat. Vraj som bola ockovana proti tetanu pred 17 rokmi, a ze teda niekolko rokov uz fungujem bez ockovania a som sokovana, ze to automaticky pri preventivkach nekontroluju a ze sa sama musim proaktivne pytat. Casto sa porezem alebo poskriabem o nieco hrdzave pri praci v zahrade alebo pri upratovani. Strazite si tieto ockovania? Davate sa proaktivne preockovat? Poznate niekoho, kto mal tetanus alebo nan zomrel? Dakujem

telefon00
27. máj 2025
@veronicka1901

@telefon00 Nebolo to davno, 5 rokov dozadu, ale babka uz nezije 3 roky, takze neviem detaily. Nezomrel o dva dni, to si este pamatam. Lekari hadam nie su na hlavu a vedia urcit pricinu smrti 🙂. Mna zasa udivuje, ze niekto ma to sebavedomie, vyhladavat veci na internete a mysliet si, ze je mudrejsi ako lekari.

@veronicka1901 dnešný lekári sa v mnohom mýlia. A lekári v minulosti, keď žil ešte dotyčný pán sa mýlili oveľa viac.

veronicka1901
27. máj 2025
@telefon00

@veronicka1901 dnešný lekári sa v mnohom mýlia. A lekári v minulosti, keď žil ešte dotyčný pán sa mýlili oveľa viac.

@telefon00 Jasne pred piatimi rokmi bola uplna ina doba :D.

viestta
27. máj 2025
@telefon00

@telefon00 ty nerozlisujes ani tetanus a gangrenu, tak tu nebud mudry.

jesenzima
27. máj 2025
@telefon00

@telefon00 a ty, ako novodobý odborník sa nemýliš, lebo však už roky to študuješ NA INTERNETE 😀

telefon00
27. máj 2025
@veronicka1901

@telefon00 Jasne pred piatimi rokmi bola uplna ina doba :D.

@veronicka1901 nejako mi to nejde do hlavy, že pred 5 rokmi ten pán zomrel. Podľa informácií na SK zomrel posledný človek na tetanus v roku 2010 🙂. Tak teraz neviem či veriť tvojej babke, alebo oficiálnym informáciám, štatistikám 🙂 a lekárom 🙂

telefon00
27. máj 2025
@veronicka1901

@telefon00 Moja babka zila na samote, kde bolo 5 domov, takze o sebe vedeli vsetko. To, ze nebol preockovany spomenula moja sesternica - lekarka. Ja ta presviedcat nejdem, ty mas svoj nazor, ja zasa svoj. Ty sa neockujes, ja ano. A tak je to v poriadku, kazdy je svojpravny.

@veronicka1901 takže tvoja babka, alebo ty klameš. Alebo to umrtie toho suseda na tetanus sa omylom pred 5 rokmi nezaznamenalo 🙂... čo je dosť prúser, lebo sa jedná o dosť závažné ochorenie, ktorého sa tak strašne obávate a ani neviete umrtnosť za posledných 15 rokov

lucia147852
27. máj 2025
@veronicka1901

@telefon00 Poznam cloveka, ktory na tetanus zomrel, az taka banalita to nie je. Takze kym sa viem ochranit, tak sa ochranim a ano, mam nastudovane.

@veronicka1901 na tetanus alebo na sepsu z rany? Pretože to je fest rozdiel a bohužiaľ povedomie ľudí, že tetanus = otrava krvi je veľmi mylne. Za posledné roky bol jeden prípad tetanu na SVK, nejaký chlapec z osady. Vyliečil ho.

natalka13
27. máj 2025
@telefon00

Nie, nedávam. Odporúčanie lekárom je vo veľa prípadoch len o šírení strachu a zavadzaní človeka. Dokonca aj iné druhy vakcín, ak si človek sám roky zisťuje informacie o nich a aj o tých chorobách, zistí množstvo zaujímavostí a začne pochybovať...

Iba jedna odpoveď tu je relevantná a to tá, že z hrdze sa tetanus nedostane. Ľudia nemajte strach... naštudujte si to a potom sa rozhodnite 🙂

@telefon00 jedna z najcastejsich smrtelnych chorob, ale tebe sa vyhne oblukom, ty to mas nastudovane🙈

veronicka1901
27. máj 2025
@telefon00

@veronicka1901 takže tvoja babka, alebo ty klameš. Alebo to umrtie toho suseda na tetanus sa omylom pred 5 rokmi nezaznamenalo 🙂... čo je dosť prúser, lebo sa jedná o dosť závažné ochorenie, ktorého sa tak strašne obávate a ani neviete umrtnosť za posledných 15 rokov

@telefon00 1. opakujem - moja babka je mrtva. 2. takto urcili pricinu smrti lekari, nie ja, tak mi to bolo povedane, ten pan nebol moja rodina, nemam dovod nahliadat do oficialnych zanamov.. 3. posledna vec, ktora ma pred piatimi (alebo styrmi, tymto si nie som uplne ista) bola, ze som riesila niekoho, ako zomrel a ci sa to niekde zaznamenalo. Je mi uplne suma fuk, aky je tvoj nazor alebo co si o com myslis, znova pisem, kazdy mame svoj rozum a ci sa niekto da alebo neda zaockovat je jeho vec. A ked uz tu machrujes s AI, tak potom ju aj popros, nech ti skontroluje pravopis. Uz sa k teme nevyjadrujem, velmi mi vadi tvoj utocny ton.

veronicka1901
27. máj 2025
@lucia147852

@veronicka1901 na tetanus alebo na sepsu z rany? Pretože to je fest rozdiel a bohužiaľ povedomie ľudí, že tetanus = otrava krvi je veľmi mylne. Za posledné roky bol jeden prípad tetanu na SVK, nejaký chlapec z osady. Vyliečil ho.

@lucia147852 Naozaj sa nejdem hadat, takto to bolo prezentovane. Kazdopadne, nemyslim si, ze to dava niekomu pravo zlahcovat zavazne ochorenie a machrovat informaciami z internetu.

jesenzima
27. máj 2025
@telefon00

@veronicka1901 nejako mi to nejde do hlavy, že pred 5 rokmi ten pán zomrel. Podľa informácií na SK zomrel posledný človek na tetanus v roku 2010 🙂. Tak teraz neviem či veriť tvojej babke, alebo oficiálnym informáciám, štatistikám 🙂 a lekárom 🙂

@telefon00 ešteže sa dá všetko overiť na internete a cez AI, že 😉

telefon00
27. máj 2025
@natalka13

@telefon00 jedna z najcastejsich smrtelnych chorob, ale tebe sa vyhne oblukom, ty to mas nastudovane🙈

@natalka13 ak je jedna z najčastejších chorôb... tak na toto reagovať nemôžem. Toto nie

telefon00
27. máj 2025
@veronicka1901

@telefon00 1. opakujem - moja babka je mrtva. 2. takto urcili pricinu smrti lekari, nie ja, tak mi to bolo povedane, ten pan nebol moja rodina, nemam dovod nahliadat do oficialnych zanamov.. 3. posledna vec, ktora ma pred piatimi (alebo styrmi, tymto si nie som uplne ista) bola, ze som riesila niekoho, ako zomrel a ci sa to niekde zaznamenalo. Je mi uplne suma fuk, aky je tvoj nazor alebo co si o com myslis, znova pisem, kazdy mame svoj rozum a ci sa niekto da alebo neda zaockovat je jeho vec. A ked uz tu machrujes s AI, tak potom ju aj popros, nech ti skontroluje pravopis. Uz sa k teme nevyjadrujem, velmi mi vadi tvoj utocny ton.

@veronicka1901 prepáč, ja neútočím. Len som sa normálne pýtal a odpovedal faktami 🙂 čo doložil aj dôkazom. Na nete je veľa informácií, dokonca protichodných. Človek si urobí úsudok sám, ak si zistí viac informácii. Len ľudia si informácie nezisťujú.

telefon00
27. máj 2025
@jesenzima

@telefon00 ešteže sa dá všetko overiť na internete a cez AI, že 😉

@jesenzima a ver že dá 🙂. Len sa treba prekopať množstvom zavádzajúcich informácii.. chce to ale veľa práce 🙂

veronicka1901
27. máj 2025
@telefon00

@veronicka1901 prepáč, ja neútočím. Len som sa normálne pýtal a odpovedal faktami 🙂 čo doložil aj dôkazom. Na nete je veľa informácií, dokonca protichodných. Človek si urobí úsudok sám, ak si zistí viac informácii. Len ľudia si informácie nezisťujú.

@telefon00 Dobre a teraz mi prosim vysvetli, ako rozlisujes, ktore informacie su pravdive a ktore zasa nie? Ak si teda laik, co predpokladam. Toto ma dost zaujima.

telefon00
27. máj 2025
@veronicka1901

@telefon00 Dobre a teraz mi prosim vysvetli, ako rozlisujes, ktore informacie su pravdive a ktore zasa nie? Ak si teda laik, co predpokladam. Toto ma dost zaujima.

@veronicka1901 napriklad tak, ako som komunikoval s tebou, aby som si ozrejmil situáciu s tvojou babkou 🙂 a umrtím na tetanus spred 5 rokov 🙂.

telefon00
27. máj 2025
@veronicka1901

@veronicka1901 možno vďaka mne, nebudeš ďalej rozširovať príbeh o úmrtí suseda na tetanus spred 5 rokov... Čo keď natrafíš na "profíka" a vyvráti ti tvoj príbeh rovnako ako ja a ja som len laik...

veronicka1901
27. máj 2025
@telefon00

@veronicka1901 napriklad tak, ako som komunikoval s tebou, aby som si ozrejmil situáciu s tvojou babkou 🙂 a umrtím na tetanus spred 5 rokov 🙂.

@telefon00 Takto som to nemyslela, skor ma zaujima, ako vies, ktore informacie ohladom ockovania su pravdive a ktore nie? Lebo vies si urobit nazor, ale co ked tvoje dohady nie su spravne.

lindusss2016
27. máj 2025
@natalka13

@natalka13 nuz tetanus ma daleko od jednej z najcastejsich smrtelnych chorob 🤷 to si naozaj prestrelila...

mirokub
Odpoveď bola odstránená
lucia147852
27. máj 2025
@veronicka1901

@lucia147852 Naozaj sa nejdem hadat, takto to bolo prezentovane. Kazdopadne, nemyslim si, ze to dava niekomu pravo zlahcovat zavazne ochorenie a machrovat informaciami z internetu.

@veronicka1901 ja nemachrujem so žiadnymi info z internetu, ale píšem fakty.

veronicka1901
28. máj 2025
@lucia147852

@veronicka1901 ja nemachrujem so žiadnymi info z internetu, ale píšem fakty.

@lucia147852 V poriadku, ja som moju poznamku mierila na niekoho ineho, nie na teba, nestastne som ta oznacila 🙂. A stojim si za tym, ze laik nevie viac ako vedecka obec, to je cele. Lebo tu zaznelo, ake je ockovanie skodlive, ale tiez ziadne cisla, laboratorne hodnoty a podobne.

veronicka1901
28. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub Pozri, nikto tu netvrdi, ze na tetanus umiera u nas 1000 ludi rocne napriklad. Len tu zaznelo, ze moze byt nebezpecny a preto sa mnohi proti nemu ockujeme. Toto, co si tu dal je s najvacsou pravdepodobnostou prispevok vygenerovany AI, kde nevidim nic, co by ma presvedcilo, ze sa ockovat nemam. Takze tak.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
veronicka1901
28. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub Viem velmi dobre, aky je rozdiel medzi prvym ockovanim a preockovanim. Ale ani ty, ani druhy pan ste neposkytli ziadny vierohodny zdroj, preco je teda preockovanie kontroverzne. Viackrat som pisala, nech si kazdy urobi podla seba, ale vy mate stale nejake nutkanie obhajovat, preco nepreockovat. Ved nechajte ludi, nech sa rozhodnu sami, nepodsuvajte informacie, ktore vam vyplula AI.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
28. máj 2025

Áno, strazim si, ale aj doktorka to sleduje pri preventívkach..

veronicka1901
28. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub Nic ma neboli, mam nazor, aky mam, ty si maj ten svoj, uplne v klude. Teoria pravdepodobnosti a veda su dve odlisne veci, ocividne ty nechces rozumiet a utocis. Koncim debatu, nema tu zmysel. Ja sa preockujem aj nabuduce, ty nemusis. Je to uplne jednoduche.

jana_eyre_2
28. máj 2025
@veronicka1901

@mirokub Nic ma neboli, mam nazor, aky mam, ty si maj ten svoj, uplne v klude. Teoria pravdepodobnosti a veda su dve odlisne veci, ocividne ty nechces rozumiet a utocis. Koncim debatu, nema tu zmysel. Ja sa preockujem aj nabuduce, ty nemusis. Je to uplne jednoduche.

@veronicka1901 nuž na nete sa dá stretnúť kopa odborníkov čo študovali na vysokej škole života tému očkovanie 🤪

mirokub
Odpoveď bola odstránená