Démoni v mojej hlave
Stáva sa mi taká vec, na úvod ale, som normálna, nemám psychicke problémy, ale toto čo vám opíšem sa mi stane tak raz do mesiaca.
Umývam napríklad riad a nôž, a v Tom ma napadne, pichni ho do niekoho! Akoby nejaky démon v mojej hlave, prikazoval, samozrejme nôž hneď utriem a odložím. Alebo pijem kávu na balkóne, vysoké poschodie a v hlave: vyskoč!!! Uf, idem dnu hneď. Nechcem ani náhodou nič z toho urobiť, tak prečo také myšlienky?
@katharines no ne, ludia co si vyberaju len to co im pasuje budu tou spravnou volbou na ceste k mieru
@ebi88 pises o sebe? 😉
@katharines no tu sme. Keby toto cital ten tvoj papez by ti nalozil ze az. To tebe chybaju znalosti, tvojej vlastnej viery, hlavne ze mudrujes. Staci sa poradit s katechetom, ucebne texty zds hod. Nabozenstva. Nemas ani svoje vlastne zaklady pevne obsiahnute, a nieco tu prezentujes. Nevien koho zastupujes ale kat. Cirkev to nebude.
Btw reflex? To ako vazne? :D no ja koncim debatu. Oberas ma vazne o cas. Reflex xD kks. Pravdoverne zdroje mas 👍🏻 Inac aj blairwitch je podla skutocnosti vraj... dufam ze tiez tomu veris.
Waw som milo... Udivena koľko vášni v mojej téme 🙂 kľudne si tu veci vydiskutujte, mne to nevadí.
Popravde som skôr čakala presne komentáre ako dala @evica01
Ani by sa mi neprisnilo, že dostanem rovno diagnózu, či typy na lieky 👏
Inak veriaca som, do kostola ale nechodím, teda dva krát do roka na veľkú noc a na Vianoce.
Kebyže to boli démoni, ani sa nečudujem, milujem totiž horory a mám pocit, že po každom si z kina nejakého prinesiem 😉
@ebi88 zase pises o sebe? Opat si v svojich usudkoch vedla, jak ta jedla. Skutocne sa "vyznas". Reflex nepozeram, no je to dobry priklad toho, comu sa vyhnut 😉.Aj tebe pekny vecer.
@helenalena som na tom podobne ako ty. Ale vždy mám tieto veci pod kontrolou. Nikdy by sa nič nestalo reálne. Ale napadá ma ozaj všeličo,....akože iní nepochopia. Preto som radšej ticho. Myslieť si môžem hocičo. V podstate neviem ako sa mi to do tých myšlienok dostáva.....a rozmýšľam, či to majú aj ostatní. Ale skôr ako psych. choroba si myslím, že sme viac vnímavé....Proste niektorí ľudia sú viac senzitívni voči rôznym podnetom a majú bezhraničnú predstavivosť....
@ebi88 prave ako krestanka vas
@katharines upozornuje,ze carovania existovali a existuju....a tak isto aj spolupraca s diablom
akurat,ze ako napr.za cias Angeliky-pouzijem film ako priklad,kde sa tajne konali ritualy s diablom a obetami,tak dnes je to sofistikovanejsie...hoci,aj dnes sa deju aj take veci
sice je to divne v 21.stor.,ale deju
tak ako existuje dobre,existuje aj zlo...a poukazovat na jeho existenciu je dolezite,pretoze prehliadanim zla akurat to zlo posilnujeme,rovnako diabla
@terezka1947 poukazovat na zlo je dobre??? A naco prosim? Cim viac zla do svojej mysli davas, tym viav na neho myslis, privolavas si ho, a ake myšlienky mas, taky si clovek, myslienky vytvaraju ciny a teda myslienka samotna je uz ako keby prvy krok... Clovek co vidi len to dobre aj dobro kona aj si dobro k sebe pritahuje😉 najlepsie je to vidiet na detoch. Ukau mu nieco zle a bude to hned robit, ukaz mu nieco dobre a to bude robiť tiez. A co si vyberieš ked chces aby bol dobrý človek? Sprav nieco zle a vysvetli mu ze ho len informujes, aby vedelo, ze aj to existuje, ale robit sa to nemá. V jeho hlave to ostane. A preto najlespie nedavat do nasich hlav zbytocne zlo z okolia, nech sa deje co sa deje. Treba hladat pravdu v sebe a konat podla srdca.
@zuzinapipina poukazovat na to,ze existuje zlo...nie poukazovat na zle,vyzdvihovat ho
netreba zlo relativizovat,treba ho vediet rozoznat...ale zase,nebyt paranoik a vidiet ho vsade,ale tak snad je dnesny clovek uz dost na urovni,ze ked sa len trosku snazi,nastuduje nieco,ma oci a usi otvorene,vie rozlisovat
Ach to je vášní.. nečítala som všetko. Reagujem len na niektoré veci. V prvom rade, som veriaca ale teda nie som rimokatolicka, resp už nie som. Inkvizicia existovala, je to reálna vec a áno boli upalovane nevinne ženy. Stačí si prečítať Kladivo na čarodejnice, zastavoval sa mi rozum. Dokonca som čítala ešte jednu knihu, ale už si ozaj nepamätám názov a tam boli uvedené aj mená konkrétnych žien , napr tam bola mucena jedna lebo večer zamerala a na druhý deň bola búrka. Žiaľ tie ženy boli tak mucene až sa nakoniec priznali aj k tomu čo neurobili, len aby sa vyslobodili smrťou.
A ešte chcem reagovať na spoveď. Spoveď tu bola stále len nie v takej podobe ako dnes. Kedysi sa hriechy vyznávali verejné. Ale spoveď nie je len o vyznaní hriechov. Aspoň u nás. Je to aj o rozhovore a vzťahu s duchovným otcom. Cize nie prísť a odrecitovat každý mesiac to isté ale porozprávať sa o tom čo potrebujem a kedy potrebujem.
@zuzinapipina napisala si to velmi pekne. No poznatok nie je skutok. Ak vies, co ta moze otravit (poznatok o jedoch, napr.), tak sa tomu s lahkostou vyhnes, napriek omamnej mandlovej voni.
@kaktus87 no tak u mna to bolo dlhe roky vzdy ked som citila nejaky hnev, najcastjeise po nespracovanej hadke s blizkou osobou, mamou, jednoducho ked to prislo, nemohla som sa hybat, nieco sa ma snazilo ovladnut a pocula som, alebo som ja vydavala, ale nebola som to ja strasny rev, vreskot, aj som kolko krat nahlas revala pistala, snazila som sa pohnut ason malickom, aby som ovladla koence svoje telo. To bola ta dusa, ktora neskutocne niecim trpela a nevedela si pomôcť.. Mavala som to dlhe roky, nevedela som co to je, az som zacala dost studoovat o tychto veciach. Ale naposledy, uz ked maly mi stale hovoril ze je pri nas nejaka jezibaba, ale nebal sa jej, zistila som ze to je niekto z rodiny, az do sa dopatrala, ze mama s dcerou sa velmj skaredo pohadali a tak zomreli. Praprababka s prababkou. Ked som bola mala, a prababka zomierala, nevedela uz dlho rozoravat, ale vtedy ma chytila za ruku a strasne mi chcela njeco povedat, iba mne nikomu inemu, ona akoby to vedela, ze ja toto nedobro vylusim 🙂 pretoze ja a mama sme sa stale hadali, mama a babka sa sale hadali, vsetky sme mali neskutocne bokesti hrdla odmalicka, boko to znakom niecoho nevypovedaneho, nedostatocnej vdaky, za zivot, zato ze to zvladli, pretoze sa opakovalo, ze prababka,-muz vela roboty, sama na deti, babka-muz tyran, alkoholi-sama na deti, mama-tato ju len zhadzoval-nezaujem,nelaska-sama na deti, ja a maleho otec tiez iba nelaskavy clovek. A my dcery co sme mali mamam pomahat, sme sa len hadali a nezavdacili ani raz. Preto ta moja praprababka sa snazila, vzdy ked citila hnev cez tu spankovu paralyzu mi ukazat ako trpi, ked sa hnevame, aby sa to uz ukoncilo a zacali sme si vazit mamy zato vsetko. A cudj sa svet aj hrdla nas prestali boliet. Nahoda? Nie náhody nexistuju. Ten generacny hriech je uz tabu 🙂 duše sa nas snazila ovladat, lebo si nevedia pomoct, chcu nam dat o sebe vediet, nieco naznacit a bud je to cez sny, alebo tie sensibilnejsie osoby spankova paralyza. Ale sa rovno zjavia🙈 to nastastie este u mna neprislo. Som sa rozpisala.
@terezka1947 no sak ale to si tiez ludia vymysleli. To neznamena, ze to je naozaj.
@ebi88 myslis?vies,co je pre diabla najdolezitejsie?aby v neho ludia neverili,ze existuje
samozrejme,je na kazdom z nas,comu verime....
toto je moj nazor,pohlad
@helenalena aj horory su problem. Do zivota vnasaju nepokoj a strach.
@zuzinapipina Dakujem, skoro akoby som o sebe citala, bolest hrdla, hadky s mamou aj to, ze sme vsetky zeny na deti same, spankova paralyza. Len som si to nikdy takto nepospajala, takze mam nad cim premyslat.
@terezka1947 preco by toto malo byt najdolezitejsie? Kolko ludi neveri a zije sporiadane a slusne.
@ebi88 vobec tu nejde o to,kto je dobry,kto nie..jasne,ze ludia sa nedelia na dobrych,ci zlych podla prislusnosti k nabozenstvu,ci nejakej skupine
pisala som,ze pre diabla je najdolezitejsie,aby ludia neverili,ze existuje
ak v nieco neveris,neriesis to,nemyslis na to,nemas sa pred tym na pozore...
je dolezite na neho upozornit,co uz kto s tym urobi,to uz je na kazdom z nas
ved neda sa nieco nanutit,skratka,ber moj prispevok ako iny nazor,pohlad...a urob si uz zaver ty sama.
@terezka1947 no keby som vnimala teda ako pises diabla ako nejake zlo, tak beriem, ano na zle treba ipozornit. V zlo verim pravda. To asi kazdy. Len to nespajam takto s diablom, bohom... atd.
@helenalena No vidíš a máš to..z čoho to pramení.. Horory. Asi si sa do nich príliš vžila a už ti to nerobí dobrotu. Skús si dať načas od nich pauzu.
@helenalena mas pretlak v hlave. Napis knihu alebo basnicky.. podla vsetkeho mas dobru fantaziu 👌 Vies co myslim.
Mila @ebi88, Tak, precitala som si este raz diskusiu a rada by som este doplnila a vyjasnila nasledujuce.
Ty a tebe podobne vyberu 1 pravdivu vec a prilepia k nej mnozstvo polopravd a nepravdy, mozno aj z neznalosti, alebo predsudkov, tak podme po poriadku. Este raz to zhrniem.
1) Nie kazde psychicke ochorenie je sposobene posobenim zleho, preto su vzdy potrebne odborne vysetrenia. Toto je fakt.
2) Ludia sa uz od vekov utiekali k roznym bozstvam a snazili sa "zmierit" roznych domnelych bohov (modly) a demonov (o tom pisala zienka vyssie). Tuzba po duchovne je pre ludi neoddelitelnou sucastou, kedze dusa hlada svojho Stvoritela, akurat cez rozne posobenia to nie je vzdy Boh, ku ktoremu sa utiekaju.
Ludia, co Boha odmietaju a zosmiesnuju vsetko, co je s tym spojene, i duchovnu stranku cloveka, si myslia, ze mozu zit bez Boha, no zbostili seba a svoje ja a svoj rozum. Je to akoby sa bobula hrozna odtrhla zo strapca a kym pada, mysli si, aka je stastna a slobodna, az kym nepadne na zem, kde vies iste, co nasleduje (to je len obrazne vyjadrenie 😉 Jn15,4: Ostaňte vo mne a ja vo vás. Ako ratolesť nemôže prinášať ovocie sama od seba, ak neostane na viniči, tak ani vy, ak neostanete vo mne. - mysli sa tym duchovne ovocie). No napriek tomu, alebo aj vdaka nim, moze cirkev i duchovnost ludi rast. Sa hovori, ten, kto sa pyta, sa vela dozvie. A obcas su potrebne otazky, ktore pomahaju sa ludom zamysliet. A Boh vie pre dobro cloveka dokonca pouzit aj ich urazky. Lk6,28: žehnajte tým, čo vás preklínajú, a modlite sa za tých, čo vás potupujú!
3) Vytahujes tu inkviziciu, tak ak ta to tak trapi, modli sa za dane duse. A i ked to nebolo spravne a cirkev si nesie skvrnu, tak vedz, ze katolicka cirkev sa danym terminalnym praktikam snazila vacsinou vyhybat (a tam, kde to skoncilo smrtou nevinnych sa sv. Papez Jan Pavol II ospravedlnil), narozdiel od inych prudov. No zato to bol dobry nastroj svetskej moci za pomoci nabozenstva, ktora dane praktiky zneuzivala na odstranenie kazdeho, kto mu prekazal, tak, ako gilotina vo francuzkej revolucii, alebo ine. A za vrazdami nevinnych stala zavist, ziarlivost, hnev, povercivost... jednotlivcov, alebo skupiny ludi. Preto su to tazke previnenia, tak ako i povercivost, voci Bohu. To, ze pisem, ze existuju ludia, ktori praju zlo, je fakt a nie povercivost, kedze si si to spojila.
A ohanat sa literarnym dielom, ze je to historicky fakt, tak k tomu naozaj nemam co povedat.
A co mi povies na miliardy obeti krestanov od pociatku kresťanstva az do dnesnych dni? Uz si zabudla na krizovanie ludi a odtinanie hlav krestanov v nedalekom moslimskom svete pred nedavnom? Povedz, cim sa prehresili? Ci boli podla teba vinni preto, ze uverili v Jezisa Krista? Mozes si prezriet aj najnovsie statistiky, kde sa dozvies, ze katolici su najprenasledovanejsi na celom svete.
A hodnotit nabozenstvo a nabozenske vyjadrenia, ktorym nerozumies, kedze, ako tvrdis, si neveriaca, je tiez dost odvazne a nie velmi mudre. No ty mas svoju pravdu 😉, tak ti prajem uz len krasny a pokojny den.
@katharines Napísala si to super, podľa mňa na zamyslenie! 🙂
@helenalena necitala som diskusiu. Ezo hladisko: Podla vsetkeho mas na sebe privtelenu nejaku nizku bytost, alebo nejakeho diskarnata. Treba to odviest prec...
@lindusss2016 aj krestanom sa rozpadnu rodiny, a maju problemy,ale Kristus im dáva silu toto všetko niest, smejete sa tu z autorky, ze o sebe napisala, ze je normalna, pricom ty tu píses, že kazdy, kto cvici jogu je normalny a to mame vsetci prijat...
Dosledky sa ukážu ovela neskôr a hlavne majú dosah na večny zivot...zeny, zeny, kedysi by sa toto ani neriešilo, jedna dobra spoveď a Eucharistia a človek by nadobudol pokoj
Ale dnes sa uz takto nežije, toto sa považuje za tmarstvo
Ale odporučia ti psychologa, psychiatra a ked vyberies nejake tabletky, tak si všimaj co je medzi vedlajsimi ucinkami (samovrazedne sklony, uzkosti) ...len horsie
Prestali ste veriť v diabla a to je najvacssi problem....pretože je to on ...kto jej tieto myšlienky vnuká...
@katharines vies, ze ja sa z viery neposmievam, plne tolerujem kazdeho, kto veri v cokolvek. Cirkev rozoberat nejdem, to je kapitola sama o sebe a deju sa tam zverstva dodnes, nie je to len historia. Mna na krestanstve irituje len jedna jedina vec a to, ze vnucuje Boha celemu svetu. Ok, chapem, ze ore krestanov je Boh jediny, ale preco nie ste schopni akceptovat, ze ine narody, etnika, kultury, ale aj jedinci mozu verit v nieco/niekoho ine/ineho?
@lindusss2016 vies to iste môže povedat opacna strana, ze preco vnucuju neveriaci veriacim aby neverili alebo to nenormalne vysmievanie sa z nas. To nie je o viere, to je o ludoch...

@ebi88 a ty kde zijes? Zapnes tv, napr reflex a tam ich mas na kvanta. Zadaj si cokolvek spojene s magiou a uvidis, co si nevidela. Len snivaj svoj sladky sen.