Denný režim psychiatrického pacienta
Zdravím, potreboval by som radu. Aký režim by mal mať človek s ťažkou duševnou diagnózou schizofrénia, depresia atď.? Skúšal som niečo a nepríde mi to ono, ale nevadí. Chcel by som si aj nejak rozvrhnúť správne čas a tak. Nebránim sa aj novým podnetom. Rád by som aj napredoval a časom ktovie, či nebude toho viac.
1. Domáce práce (30 minút) – upratovanie, nákupy
2. Práca (4 hodiny) – písanie odborných článkov, písanie športových článkov, šach
3. Pohyb (2 hodiny) – cvičenie, prechádzky
4. Relax (10 hodín) – všeobecný prehľad, kvízy, vedomostné súťaže, šport v TV, seriál alebo film, PC hry, správy dňa, hudba, anglický jazyk, oddychová literatúra, krížovky
5. Spánok (6-8 hodín)
Ďakujem za prípadné rady
Ale vlastne mám radu! Kúp si zvieratko! Ak chceš viac prechádzok, zober si psíka z útulku a ak nechceš toľko zodpovednosti odporúčam ti mačku ragdoll - to plemeno sa využíva na felinoterapiu, ako mačiatka sú veľmi veselé a ako dospelé sú kludné a hlavne ich môžeš zdvíhať, naťahovať, hladkať, objímať a milujú to. Ja jednu mám a je svetová!
@evamarek77 Jej, aká motivatorka ďakujem. To sa mi bude hodiť. V súčasnej dobe sa mi žije ťažko. Ja sa nevzdávam, ja budem vždy bojovať a aj sa snažiť. Inak dnes som obliekol periny aj rodičom. :D Musím si nájsť nový spôsob života v ťažkej dobe tak som bol zvedavý na názory, lebo pred koronou som chodil do fitka, na športové podujatia v meste, či hrával futbal s kamarátmi. Teraz nejde to...
@luna379 To ma mrzí, že si mala tiež psychické problémy. To mačiatko vyzerá fakt milo. Ja mám veľmi chápavých rodičov, ale nemôžem mať zase všetko, lebo by som zdivel z toho... :D Myslím si, že v rámci všetkého môžem byť celkom šťastný.
@alanko20 Skúsim osloviť jednu maminu známu, či by mi nedala psa povenčiť. Taký zlatý havo to je... Hoci asi aj ona potrebuje zrejme pohyb.
@evamarek77 Aha jaj to je mi ľúto. Obdivujem ťa za to. Naši už rezignovali v podobných veciach fňuk fňuk, aj keď ma majú radi a tešia sa zo mňa. U mňa mohlo by to byť oveľa horšie a aj to si uvedomujem. Chválabohu psychika je OK a to je najpodstatnejšie. Ostatné problémy, ktoré som menoval ma nezaujímajú už až tak veľmi. Hlavne, že duši je dobre...
O ďakujem za kompliment. Veľmi ma to teší. Myslím si, že na svoju diagnózu stále ujdem. Hoci niektorí ľudia neveria tomu, ale neberiem si vôbec to ku srdcu. Ja chcem hrozne sa naučiť makať na sebe. Dúfam, že sa mi podarí to. Veľmi by som si prial, aby príspevky, ktoré mi dali tu dobrí ľudia nevyšli navnivoč... To by som vážne nerád, aj keď nie všetko môžem robiť tak veľké ďakujem... Zajtra už len makať. Len bude trapas, keď vydržím len 2-3 dní... :D
@kim2028 prepáč vopred sa ospravedlňujem ale nedá mi to. Nechápem, prečo si odsekol všetky svoje sociálne a športové aktivity len pre koronu. Chápem strach o zdravie ale veď dá sa to aj bezpečne. Do fitka ísť v čase keď je tam malo ľudí, hrať futbal s kamošmi vonku na umelej tráve atď. Skús niečo určite neostávaj bez kontaktu so svetom dlhšie. Držím palce 🍀
@nikdenikto Ja viem, že to nie je správne, ale podiel majú aj rodičia na tom myslení. Zakazovali mi a ja som poslúchol ich, že nie je to vec, pri ktorej by ubudlo zo mňa... Fitness centra nebavia ma už, lebo nie je to cesta, čo robia tí politici a hygienici s nimi. Zatvárajú ich na mesiace, otvárajú ich za podmienok za akých sa nedá do nich chodiť. Teraz už len OP+, čím ich prakticky zas zavreli, lebo na Slovensku má 3. dávku minimum ľudí. Ja nie som ešte vôbec ani očkovaný ani prekonaný... Mne je to ľúto, že nič nefunguje ani ten stacionár nechcú nám v nemocnici otvoriť vôbec....
@nikdenikto Tiež ja som skôr silný introvert, tak až tak veľmi mi to nechýba. Nemám problém s ľuďmi, ale dokážem fungovať v pohode aj bez nich. Bohužiaľ je zlá doba, ale rád by som chcel sa naučiť v nej žiť. Nechcem ohrozovať svojím možno nezodpovedným správaním svojich blízkych. Keď sa pominú, tak kto sa bude o mňa starať? A to neviem ani sám, že ako by som dopadol...
@evamarek77 Smiech neviem ja neviem, že čo mám v tej domácnosti robiť. Chystal som sa na prach dnes, ale tie povrchy sú také, že nič nesadá. :D Nič tam nevidno na nich. Tak vybral som aspoň umývačku riadu. Už aj uprataná moja izba. Inak tá umývačka skvelá vec, lebo bol vždy neporiadok a teraz v kuchyni nie je nič... No nič musím nájsť si niečo na teraz za notebookom. Skúsim niečo písať na ňom. Inak na notebooku som už asi aj závislý a uvedomujem si to....
@kim2028 no pretože tvoj mozog má z televízie a internetu prilis veľa podnetov. Nezvyšuje ti serotonín a dopamín, skôr naopak. To platí aj vtedy keď ponocujes. Preto je dôležité aspoň 3 hodiny pred spánkom nekukat telku ani mobil ani Pc. Čítaj knihy, počúvaj nejaké uvoľňujúce videá. 8-9 km dáš v pohode aj na bicykli a okrem toho aj iný dobrovoľníci tam chodia, môžu ťa zobrať autom. Zavolaj do útulku a spýtaj sa, keď sa chce cesta sa nájde. Môžeš pomôcť aj nejakemu OZ, napr. nákupy starym ľuďom a tak. V každom meste sú ludia, ktorí potrebujú pomoc. Pre teba je dôležité aby to boli činnosti, ktoré zvyšujú dopamín, serotonín a pod. Nastuduj si na nete.
@evamarek77 So smetným košom nie je problém. U nás funguje to tak, že keď niečo je plné tak dá sa to na chodbu. Ja vynesiem to vždy, keď idem na prechádzku. Aj dnes som už vyniesol komunálny odpad. My máme 3 koše (plasty, papier, komunálny odpad). Tak nemusíme nosiť často, aj keď sú menšie tie koše. Chladnička je tiež v pohode. Dnes variť nebudeme. Máme ešte vynikajúci mexický guľáš od včera. Viem kam mieriš, skúsim sa spýtať maminy, či nepotrebuje niečo ešte urobiť....
@betulinka1 Inak to je zaujímavé, čo píšeš. Ja som si myslel, že vždy mám mať toho dopamínu menej. Aj preto nechcú liečiť môj tras rúk, lebo nemôžem brať lieky, ktoré zvyšujú dopamín a zároveň antipsychotiká znížujú. Psychózu som dostal vždy tak, že toho dopamínu bolo veľmi veľa a nemohol som už ani spať. Máš asi pravdu vo všetkom, lebo beriem lieky na to, aby dopamínu bolo málo alebo skoro nič a asi potrebujem doplňovať aj ten dopamín trochu. Problém je aj ten, že mňa nič neteší a nebaví. Pozriem aj internet ako zvýšiť ten dopamín a serotonín... Pri TV večer dopadne u mňa to tak, že väčšinou zaspím. Aj včera tak bolo že pustil som si hokej a zaspal som pri tom...
@evamarek77 Veď jasné. Tie činnosti zvládam v pohode všetko okrem varenia, čo je najdôležitejšie. Kedysi som varil len jednoduché kúpené vecí napr. pirohy, šúľance, pizzu a tak... Inak nemám skutočne s ničím problém...
@kim2028 tak ak ti to povedali a dopaminom dr asi vedia čo hovoria. Ja to poznám opacne, že ak je hladina nízka tak môže spôsobiť depresie. Ale nie som Dr iba som riešila vyhorenie 3 roky dozadu a postraumaticky sok, tak vtedy som si to študovala, veľa kníh prečítala o fungovaní mozgu a riešila s dr a pre mňa platilo, že ak som cvičila, robila aktivity, veľa chodila, meditovala -a pod. bolo mi dobre. Ale ja som nemala takú vraždu diagnózu ako ty. Mne len zblbli hormóny a môj mozog vyhodnocoval situácie inak, kedy sa mi rozbúchalo srdce a hyperventilovala som. Ty to máš samozrejme vážnejšie ale podľa mňa to fungovanie mozgu je pre každého rovnaké a naše podvedomie je silný manipulator. Veľmi pekne to vysvetľuje Martin Lajprik na YouTube.
Hm, asi zato nechcú ma moc liečiť tí moji drahí doktori. Z liekov upadám do depresií a zároveň tie lieky musím brať, lebo bolo by to zle. Mne hovoria, že keď mám depresie, tak že je to súčasť choroby... Neriešia to nijako, lebo sa nedá to riešiť. Tie negatívne príznaky sú hrozné zároveň. Neskutočne dávajú človeka dole a hlavne takého, čo sa snaží... Bude tak, ako povieš. Budem cvičiť, chodiť na prechádzky a tak... Skúsim cvičiť ráno aj večer a aspoň 2-3 prechádzky denne. Cvičenie nerobí nič. Cítim len únavu a vyčerpanosť, ale tie 40-50 minútové prechádzky sú super... Len ten osobný kontakt ma štve, ako teraz chodiť bez strachu na stretnutia s ľuďmi??? Rodičia nedovolia mi to ani teraz...
@evamarek77 Ja by som aj robil niečo s varením. U mňa je problém ten, že nemám šikovné ruky. Jednoducho nemám šancu oškrabať niečo napr. zemiaky, či nakrájať cibuľu atď... Toho sa desím... Na ryžu sa vyžaduje tiež nejaká zručnosť, aj keď je pravda, že ryžu v sáčku som už robil...
@evamarek77 Veď jasné. Dnes už asi len oddych, nerád by som sa presílil. Strávil som deň príjemne. Bol som na dvoch prechádzkach, cvičil som, utrel som prach, skladal som svoje vypraté vecí, vybral umývačku riadu, upratoval svoju izbu. Cítim sa stále rovnako, ale nevadí. Hlavne byť aktivnejší. Stále neviem, že koľko mi to vydrží tá zmena... :D Problém je aj s únavou, aj keď mohlo by byť to aj horšie...

Ja nemám skúsenosti so schizofréniou , iba s depresiami, preto si netrúfam veľmi radiť, napriek tomu ti prajem veľa veľa šťastia a pôsobíš z toho čo čítam ako super chalan! Rob hlavne veci čo ťa bavia, nestresujú, možno skus nejaké meditácie 🙂 ak nevieš ako s tým začať tak možno skus vedené meditácie od Michala Drienika 🙂
A hlavne ak aj budeš úplne fit, tak nikdy nevysádzaj lieky, si v dobrom stave kvôli ním a nie kvôli tomu že ich už nepotrebuješ.