Depresie v dnešnej dobe

27. nov 2023

Neda sa na to ani pozerat kolko samovrazd sa deje, ci uz vo svete alebo na slovensku, chvem sa vas opytat. ake su podla vas dovody preco to clovek spravi? premyslal z vas niekedy niekto nad tymto činom? ake boli dovody? V mojom okoli takto zomreli 2 ludia a nechapem, vyzerali štastny a neviem že by mali problemy…

lucka_ke
27. nov 2023

mojej kamoške sa obesil syn keď mal 18 rokov, kvôli nešťastnej láske, nikto netušil, že sa trápi... niektorí to vedia dobre skrývať

anjelicek26
27. nov 2023

Podla mna ludia, co maju depresie, to vedia velmi pekne schovavat, lebo by ich nikto nepochopil...hlavne v situaciach, kde "maju byt stastny", lebo dobra praca, rodina, deti... bojuju sami proti sebe, az ten boj prehraju...a nechcu nikoho svojimi problemami zatazovat... poznam bohuzial viac takych pripadov, znamej muz siel po deti do skolky, najedli sa, odisiel do spalne a tam sa zastrelil... bez akychkolvek problemov ci "varovania" dovtedy... a podla mna sa to pochopit ani neda...

majlo1234
27. nov 2023

Co sa tyka deti a mladeze, su vystavene obrovskemu socialnemu tlaku, ktory za nasich cias nebol. Napriklad taka sikana, diala sa v skole, ale doma malo decko pokoj. V dobe socialnych sieti si ta sikana najde aj doma. Upadaju mwdziludske vztahy, nema ich casto krat kto podrzat.

deti95060810
27. nov 2023

si myslím že ten človek to má v sebe.... depresívne stavy a sklony k beznádeji.
žeby dedičnosť?

hiro
27. nov 2023

Lebo to sledujes. Za socializmu bolo viac samovrazd ako sa deje teraz ale nepisalo sa o tom, nevidela si to v spravach. Co nevidis to sa vlastne ani nedeje. Takze napriek horsej situacii lud bol spokojny.

nin12345
27. nov 2023

@anjelicek26 to opisala celkom presne. Mala som tazke depresie a to je tak otrasny stav ze clovek co to nezazil naozaj nema sancu chapat.. dokonca ani ja si neviem tie najhorsie situacie a stavy uplne vybavit moj mozog to proste vytesnil.

hendikep
27. nov 2023

Ja mam bohuzial skusenost v rodine, z babkinej strany 3x, z dedkovej sa obesil dedko 😔 u nho to bolo pitie na antidepresiva a vyeskalovalo to ked sa na svojej 70tke opil tak ze na niekoho sa mi zda ze aj zdvihol ruku a potom na neho bola polka rodiny urazena .. po tyzdni tichej domacnosti ho nasli v garazi 😔 ale to bola tazka povaha … ku mne bol dobry ale ako manzel bol velmi ziarlivy a autoritativny … paradoxne jeho rodicia vraj boli anjeli .. on bol najmladsi mal este 3 sestry a robilo sa mu co mu na ociach videli … tie 3 sestry boli tiez tazke povahy .. ja verim tomu ze tato “ dzivota” sa prenasala z generacie na generaciu .. robila som jeho rodokmen a pochadzal z hnilca, o hnilci som citala brozurku ako sa tam zilo … sam alkohol, nasilie a bitky lebo to bola banicka obec Panu Bohu za chrbtom… bohuzial v jeho slapajach ide aj jeho syn… tiez pije na antidepresiva …

co sa tyka modernych pricin psychickych chorob tak to netusim … ale aspon u deti vedia vela zla narobit socialne siete … a malo venovania sa rodicov … ved pozri, teraz si kazdy urobi dieta, supne ho do jasli co najskor, potom mu naseka kruzky .. kazdy chce mat dieta co najnadanejsie … rodicia sa medzi sebou predbehuju ale detom nik nenacuva …je strasne dolezite mat s dietatom vybudovanu doveru … aby dieta vedelo ze sa moze zdôverit s hocicim … verim ze sa mi to podari pri vlastnych detoch + este dufam ze sa mi podari odovzdat im vieru - ked budu mat tu tak sa o ne nebojim 🙂

diewcatqoo
27. nov 2023

Nemyslim si, ze ludia, ktori uvazuju nad samovrazdou, to vedia dobre skryvat. Podla mna tito ludia davaju signaly min. svojim najblizsim. A velmi casto sa stava, ze prave ti najblizsi namiesto podpory tieto problemy zlahcuju. Ze ved mas super zivot, mas kde byvat, co jest, si zdravy, najdes si inu babu, inych kamaratov, su ludia, ktori sa maju ovela horsie ako ty... oni to nemyslia zle, ale prave tieto reci okolia sposobuju, ze clovek sa citi este horsie. Lebo ved preco som smutny, ked by som mal byt stastny kvoli tomu, ze su na svete ludia, ktori su na tom horsie?
Ja som mala poporodnu depresiu a veru, kadeco mi prebehlo hlavou. A najviac smutna som bola z toho, ze moje okolie toto vsetko zlahcovalo. Ked sa ma ktokolvek opytal, ako sa mam, bez okolkov som povedala, ze mizerne. Nenasiel sa nikto, kto by ma pochopil a ponukol pomoc.. iba reci, ze ved mas zdrave dieta, ved mozes byt doma, mas peniaze, mas co jest, tak preco si smutna.. si rozmaznana, vymyslas, nevies, co so sebou. Presne toto je to, co clovek v takych chvilach potrebuje.

autor
27. nov 2023

@deti95060810 myslite ze depresie mozu byt aj dedične?

hendikep
27. nov 2023

je dokazane ze je dedicny sklon k depresiam

hendikep
27. nov 2023
babulkomale
27. nov 2023

Dedicny je aj sklon k schizofrenii, nielen k depresiam. Rovnako sklon k zavislostiam - to nie je vyhovorka ze otec pil tak aj ja pijem, ale urcity vzorec "riesenia"problemov.
Fakt, ze to spajas s "dobou" svedci o tom, ze si bud velmi mladucka, alebo velmi malinko citas a vzdelavas sa o historii.
Vseobecne vzdelanie ti da do zivota viac ako to formalne z jedneho odboru. Skus sa nan zamerat.

deti95060810
27. nov 2023

áno určitá predisp. je tam..

oli18
27. nov 2023

To vysoke % dedicnosti je blbost. Dedicnost na choroby je 5%, to povedal uznavany svetovy genetik u Adely v relacii Z divadla inak. Meno neviem, zapla som, ked to uz bezalo.

marsmykkok
27. nov 2023

Ja si myslím, že to spôsobuje aj doba. Dnes je neistota strašná, nevieš či o pár mesiacov budeš mať prácu a budeš mať z čoho platiť hypotéku, nevieš, že ak sa zajtra zhorší počasie ako hlásia či nepríde ako vždy nejaký extrém a nevytopí ti dážd dom alebo vietor nevytrhne strechu... Do toho vojna blízko nás a aj vo svete, rôzne názory na všetko čo sa deje a človek nevie kde je pravda. A ešte nemáš dnes oporu v nikom, rodina nedrží tak spolu ako kedysi, bud je človek sám na všetko ak nemá partnera alebo je vzťah v kríze alebo maximálne má oporu v partnerovi. Rodina širšia ako keby ani neexistovala. A tak ľudia stále majú stres, obavy, neistotu a potom vzniknú depresie, úzkosti, závislosti a aj iné psychické ochorenia.

kacena2022
27. nov 2023

Bohužiaľ ľudia si nevsímajú okolie keď vydávajú signály že niečo nie je v poriadku a potom ten človek nemá na koho sa obrátiť dostane skrat a skončí to..Moj bývalý spolužiak keď mal 18 rokov mal depresie nezvládol to a skočil pod vlak.Zomrel.Uz je tomu 20 rokov..

zmrzlinka2021
27. nov 2023

@marsmykkok ja s tebou nesúhlasím. Ľudia vždy takto fungovali, ľudia sa nemenia. Voľakedy to bolo to isté,len sa to nemedializovalo, veľa veci sa ututlalo. Dnes materiálne a finančné si žijeme veľmi vysoko. Žiaľ stále sa malo hovorí o duševnom zdraví, o návšteve odborníkov. Zo strany muža sa určitá časť rodiny ešte pred 30-40 rokmi upila k smrti. Tak bežne ľudia koncili

hiro
27. nov 2023

@marsmykkok " to spôsobuje aj doba. Dnes je neistota strašná" To je somarina. Uz som o tom pisal. Preco potom v dobach istoty bolo samovrazd viac?

ivangeline
27. nov 2023

Bezboznost. Beznadej z toho plynuca. Tiez by som tu nebola. ;)

tiezjedna
27. nov 2023

samovraždy, depresie, úzkosti tu boli odjakživa. Akurát sa o tom nevedelo/nehovorilo, pretože zdroje informácií boli obmedzené a sociálne siete neexistovali.