Depresívne stavy zo školy: Ako ich zvládnuť?
Ahojte. Ti co studujete/študovali ste.. mate depresívne stavy zo školy? Mam pocit, ze už to prekračuje normálne chvíľkové stavy..
@30katrusa40 chcela som ju ja, no teraz to ľutujem.
Ahpj, vyska vie byt naozaj na hlavu. Ja som koketovala s uzkostnymi stavmi. A kolko spoluziakov si slo na persene, niekto aj nieco aby sa spat dalo, a potom je tu skupina ľudí co piju.😅 ja som bola rada ked som mala po vyske, zlepsil sa mi krvny obraz, pleť vlasy. Takze tebe radim magnezko becko, kazdy den na chvilu na vzduch a snazit sa o psychohygienu. To pri takych lahsich stavoch. Drzim palce ❤
@maminkadeticiek ano, najde pochopenie. Len u takych neempatickych pipin ho nenajde mas pravdu. To ze niekto maka a stara sa neznamena, ze ma na depresiu vacsie “pravo”. Kazdy clovek je disponovany inak. Ty napriklad mozes dostat rakovinu a ona ju nedostane. Rozumies v tom aky je rozdiel? A kludne mozes zit zdravsie ako ona. Jednoducho ju dostanes, a potom ti niekto povie, ako ty mozes mat rakovinu, ved su ludia ktori ovela nezdravsie ziju. Depresia je choroba ako kazda ina. V mozgu sa netvoria dostatocne potrebne latky + mnoho dalsich veci ma na to vplyv. Da sa s nou pracovat. Tak ako sa da vyliecit z inych chorob, tak aj z depresie.
Autorka medicina je ta najtazsia skola, si sikovna ze si to dotiahla az sem. Ludia zvacsia nemaju sajnu, co je to ucit sa na medicinu a co je to ucit sa na inu VS, vela zien na MK VS ani nema, takze musis rozumiet tomu, ze nevedia co hovoria.
@heleninamama VS boli aj u mna najkrajsie roky. Ale nie u medikov a uz vobec nie VS ciastocne pocas covidu.. Oni studuju uplne inak
Nastav si to tak, aby si neochorela. Možno ti pomôže terapia.
Ak si naozaj myslíš, že zahodiť 5 rokov štúdia a ísť robiť neviem kam a že to bude to, čo ťa naplní, chod do toho. Držím palce.
Ja som školu dokončovala na dvakrát, ale tam to bolo skôr existenčné dôvody, prerušila som štúdium a nakoniec som ho dokončila až za 4 roky. Spätne viem, že stratený čas. Za tú dobu sa toho veľa udeje, ja som dokončovala štúdium s jedným až dvoma malými deťmi. Okrem toho sa zmenili podmienky a moja predstava, ako si veci len dokončím sa zrútila, nakoľko veľa predmetov sa pozmenilo a neboli mi uznané tie staré. Ono, vždy si všetko v budúcnosti maľujeme krajšie a prítomnosť zase zhoršujeme. 🙂
@lienka.7 ale to nie je o covide ani o tom, ci to niekto zvláda. Ja so vysokú zvládala s prehľadom, ale niektoré okolnosti ma k tej depresii dohnali aj napriek tomu. Dávno pred covidom. Ja popravde ten covid vnímam úplne opačne ako ty. Hej, deti nič nemuseli, ale boli úplne odstrihnuté, bez socializácie. Čo psychickému zdraviu nepomáha a môžeme si tu teraz nahovárať čo chceme. A par ľudí čo chodilo cez covid na VŠ a poznám ich mi skôr povedali presný opak než ty sa tu snažíš odprezentovať. Vyučovanie nula, materiály poslane do emailu, cvičenia praktické cez videohovor. A potom mali prísť ma skúšku s úplne rovnakými požiadavkami aké mala pred tým, lebo samozrejme nemohli znížiť nároky na budúcich odborníkov. To je podľa mňa slušná záťaž. Ty si psychologička, alebo psychiatrička, že vieš prečo maju ludia depresie? Lebo to tu prezentuješ ako hole fakty, popritom si popisala dva ročníky, ktoré nie su ani náhodou vzorka mladých ľudí a už vôbec nemám pocit, že by depresiou trpeli len mladi ľudia čo chodili cez covid na strednú. A kokos aj keby mali ti mladi depresiu z toho. To je snáď zle? Nie je lepšie ju riešiť než ju nechať zájsť k nejakým samovraždám? Keď som mala okolo 10, vtedy sa ešte toľko toto neriešilo. A minimálne dva krát za rok našli v okoli mŕtvolu mladého človeka, ktorý skočil z okna, pod vlak, obesil sa, zastrelil.
Autorka, nemáte školskú psychologičkou? Mne veľmi pomohla a nasmerovala ma. Určite niečo take mate, malo by to byť zadarmo. Ma skúsenosti s týmito problémami a bude vedieť čo s tebou. Chápem, že robiť skúšky na viackrát je frustrujúce, ale nie je to koniec sveta. Aj keby tu školu neurobíš, tak sa nič nedeje, možno to nie je pre teba. To ja neviem a ani by som si nedovolila to hodnotiť. Ale aj na škole som sa veľa krát stretla so študentmi, ktorí chceli tu školu siloumocou dokončiť, ale čím dlhšie tam boli tým viac sa dostávali do sraciek a nestíhali, takže potom napríklad 5 rokov života stratili, s nedokončeným tretím ročníkom, lebo si nevedeli pripustiť, že to nie je pre nich
Viem ze sukromny psycholog stoji nejake peniaze, ale ty to jednoducho potrebujes. Objednaj sa k niekomu a nenechaj sa odbit, ak prve cisla ta odmietnu. Aj keby si dvadsiatim mala volat.
+ zaloz si zosit, kazdy vecer napis aj male tri veci, ktore ta v ten den potesili. Cokolvek. A keby si nemala take tri veci, napis, za co si vdacna. Kazdy jeden vecer si to pis. Je dokazane, ze po x dnoch, nieco okolo 30 sa v mozgu zacne nieco tvorit, co ti bude pomahat. Ty uz si v tom tak vnorena, ze mozno nevidis aky je zivot krasny a ake moznosti mas. Mas tu najtazsiu skolu aka existuje a ty uz mas len rok pred sebou. Si uzasna! A ked budes chciet nejake podrobnosti, pomoc, podporu, kludne napis sukromnu spravu. Drzim palce ✊
@lavender94 ja sama neviem či ťa škola je/nie je pre mňa... ci ju zvládam. Jasne že sú na tom aj horšie niektorí študenti, niektorí chodia na erazmy aby tieto ťažšie skúšky nemuseli robiť u nás na skole a neprenasali skúšky.. no teraz v 5.rocniku neviem co robiť popravde. Ak túto skúšky nespravím, tak ma nepustia na štátnice.
Ak tú skúšku nespravíš, je možné urobiť ju budúci rok? Možno ti to pomôže, nechať si na všetko viac času
@lavender94 moja zlata, v živote ma čakaju/cakali oveľa horšie a ťažšie veci, než to, aby som sa rúcala z nejakej blbej školy. Tiez som mala známu, ktorá bola najmladšia z 3 deti, predošlé 2 skončena VS ekonomická uni, tusim aj na červený diplom. Jasne, aj Zuzka tam musí predsa, nebude ako jediná v rodine bez VS! Čo už s tým, ze Zuzka na to nemala, prvý ročník nejako dala s odretymi ušami, a potom to začalo... zdravotné problémy, pred skúškou hnačky, vracania, aj keď sa učila a vedela učivo, na skúške okno jak výklad v Tescu 👌 a rodicia stále nechápali... dáme prerušenie štúdia, vsak sa nejako spamätá. A cuduj sa svete, nepomohlo ani to. Potom na veľa pochopili, že bude "celosvetova" hanba, lebo Zuzka ako jediná z rodiny nebude mať tie 3 písmenká pred menom 🤦♀️ cize asi tak, keď na školu nemám, nechodím tam.
Mimo to, tusim pred včerom sa mi včera v noci pocikala mala, hoci sa jej to nikdy nestalo, ani keď sa učila od plienky. Kks, normalne sa teraz z toho zrutim!!! Hneď zajtra volám najlepšie psychiatricke, ze som z toho na nervy. Namiesto toho, aby som racionálne uvažovala, ze je teplo, viac iba píla, ma tuhý spánok a proste stalo sa... pripadne este zajtra volám aj urologovi, ze urcite je nejako chorá! Halooooo! Trosku zdravého, sedliackeho rozumu niekedy používať. To by na začiatok stačilo aj mnohým tu na fóre. A nie hned behať po psychacoch🤦♀️
@lienka.7 jedného by ste mali navštíviť aj vy 🙂
Doucovanie by nepomohlo? Oslovit niekoho, kto tento rok statnicoval, ze by ti pomohol? Existuju aj online psychologicke poradne, ak nie su terminy, skus. Robis si pri uceni prestavky? Pises, ze nemas cas na konicky, skus zaradit apon 20-30 min prestavku, prechadzku do prirody, idealne nejaky sport… sustredit sa cely den nie je mozne, potrebujes nieco na vyplavenie endorfinov😁
@lienka.7 na prax chodím už od 1.rocnika a vpohode som všetko zvládla, aj tohto ročnú prax mam už za sebou 🙂
@lienka.7 je vtipne, že sa urazate ak do vás niekto rypne... ale ze vy mate od začiatku tejto diskusie stále niečo voči mne je absolútne v poriadku 🙂
@lavender94 áno, môžem ju spraviť aj budúci rok no štátnice sa mi posunu. Už som premýšľala aj nad tým, uvidím ako to pôjde a pôjdem kedtak o rok neskôr.
Baví ťa to, čo študuješ? Alebo je už tá únava z učenia taka silná, že ťa ten odbor prestal bavit? Nič si nerob z toho, ak niekto nechápe tvoje stavy. Stále natrafíš na ľudí, čo budú porovnávať, kto ma väčšie právo mať depresiu alebo vyhorenie. Každá vysoká škola by mala mať psychologickú podporu pre študentov, pripadne skúsiť Ipečko kým sa ti nepodarí niekoho zohnať.
Moja zlata, ja som sa neurazila, zase si to nepochopila, ale ok😉
Určite sa nič nestane, keď budeš absolvovať o rok neskôr. V tomto prípade mi to príde ako fajn riešenie. Das sa jednak psychicky do poriadku a zároveň budeš mať viac casu na učenie. Každopádne držím palce aby si to urobila teraz. Sama si pamätám, že niekedy som chytala paniku, že nič neviem, nejde mi to do hlavy a nakoniec som to uhrala na 2ku lebo som mala vyššie nároky ako skúšajúci. A určite nie je žiadna hanba robiť skúšky na 2 krát. Poznám ľudí čo robili skúšky na 3ti pokus a teraz sú vo svojom odbore špičky. Spolužiačka z môjho ročníka, teraz veľmi úspešná vo výskume nedávala absolútne chemické predmety, lebo sa bolo treba veľa učiť naspamäť nakoniec ostala na katedre organickej chémie. Niekomu proste nesadne systém skúšania, testovania a nemusí to byť vedomosťami. Ale je podľa mňa dôležité si vedieť priznať pred sebou ako to je. Lebo často take ako že im nesedí skúšajúci alebo celkovo forma zápočtov, skusok, otázok hovoria práve ti, ktorí si nevedia priznať že asi nebude chyba všade okolo nich
@liv1 Medicínu mi skončil minulý rok synovec a on práve hovoril, že cez covid bolí skúšky ľahšie a mnohí medici si dobre zarobili na povinných testovačkách. Ale on bol šikovný, ambiciózny a dravý, tu vidím problém v povahe autorky. Je sto slabý kus - precitlivený, ľútostivý, osamelý, tu bude problém aj s bežným životom po štátnici.
@lavender94 ja nevravím ze je chyba v iných a nie vo mne, len neviem co teraz robiť v 5.rocniku. bolo by mi ľúto, keby mam odísť keďže som už len pár krocikov od titulu, no zároveň sa bojím ze to psychicky nezvladnem a nebude to len rok navyše ale aj viac..
Duševné zdravie v spoločnosti sa zhoršuje, to je fakt a neobchádza to ani mladých. To je rovnako ako keby sme sa vysmievali že alergie, intolerancie, autizmus sú hlúposť, predtým to nebolo.
Pre porovnanie duševné zdravie tínedžerov v USA
v roku 2011 36% dievčat pociťovalo pretrvávajúci smútok alebo beznádej
v roku 2021 ich už bolo 57%
v roku 2011 19% dievčat vážne uvažovalo o samovražde
v roku 2021 ich bolo 30%
https://www.cdc.gov/media/releases/2023/p0213-y...
@lienka.7 ty podľa tvojich životných skúsenosti hodnotíš ostatných a máš pocit, že to, čo teba nezložilo nemá čo rozkladať ani iných. Lenže takto to nie je. Niekoho psychicky zloží endogenna depresia, čo s životnými udalosťami nemá nič spoločné. Môže mať objektívne úžasný život bez žiadnych problémov, ale chémia v mozgu sa naruší a už si nepomôže sám. Ja ti len prajem, aby sa ti to nikdy nestalo. Väčšina ľudí čo navštívi psychiatra s podozrením na depresiu tam nejde s tým, že by sa im stala nejaká tragédia, alebo by ich zložilo čokoľvek z vonku. Evidentne k tejto teme nemáš čo povedať a máš pocit, že keď sa to nestalo tebe, nemá sa to prečo stať aj ostatným. Ale je to choroba ako každá iná. To ako keby si hovorila, že keď ty nemáš alergiu na včelie uštipnutím, tak všetci čo ju majú su vlastne dementi čo nevedia rozdýchať anafylaktický šok.
@heleninamama ach tieto sudy ludi. Nemas ani potuchy o autorke, o tom ako zije kde zije, akych ma rodicov, surodencov, okolie, financne moznosti, kamaratov. Ale uz vies aky kus je to. Ale ten “kus” ako hovoris, moze byt v zivote ovela uspesnejsi, sikovnejsi a stastnejsi ako tvoja rodina, to dopredu nikdy nevies. Nikdy nevies co sa v zivote moze stat, aky spustac, ake zranenie, aky neuspech a uz to ide. Nesud ludi kym ich nepoznas
Netvrdím,že je chyba v tebe, chcela som tým povedať, že nie vzdy je chyba v študentoch. Ale podľa mňa nie je zas taká tragédia keby si dáš rok pauzu. Kľudne aj teraz keď si par krokov od konca. Urob ako cítiš a ako by bolo pre teba najlepšie. Na druhu stranu keby som ja na tvojom mieste, asi by som sa snažila dokončiť to teraz, lebo ten rok by som sa psychicky určite dokopy nedala a skôr by som sa utápala v pocitoch menejcennosti a bolo by to ešte horšie. Ale to som ja, veľa ľuďom ta pauza pomôže
Vzala si si z tejto diskusie nieco?

A školu si chcela ty ? Alebo rodičia vybrali a ty si sa musela prispôsobiť ? Je tá škola to čo chcela v budúcnosti robiť ?