Diéta pri DNE
pekný deň prajem, chcem sa spýtať či tu je niekto, kto je na purínovej diete, resp. ma s tým skúsenosť. Lekárka nám síce dala nejaký papier s vypísanými potraviny čo sa môžu a nemôžu, ale čím viac pozerám na internete, tým viac protikladov nachádzam, tak som z toho už zúfalá a už vôbec neviem, čo sa môže jesť. Manžel mal totiž zvýšenú kyselinu močovú a je úplne hotový (že chlapisko) a nič poriadne nemôže jesť a ja neviem. čo mu variť a chystať na desiatu do práce. Preto hľadám nikoho kto sa mi vie trošku povenovať a poriadne ma zaškoliť...Inak sama lekárka bola prekvapená, keď mužovi čítala ten leták s potravinami, že čo všetko nemôže, takže sa na ňu neobraciam, keďže vidno, že sama nevie.
a ešte otázka...je môže, že sa to vráti do normy a bude môcť jesť normálne možno s nejakými menšími obmedzeniami, lebo celoživotne táto diéta to je riadny masaker :(
vopred ďakujem za prečítanie a dúfam aj za nejakú radu 🙂
@leniel a ako je to prosím s múkou. Chlieb sme začali kupovať kváskový ale niekde píšu že sa môže biela múka a niekde zase, že nie, že celozrnnú. a napr. mäso ako pripravujete? lebo ja na prírodno dusím vo "vlastnej šťavy/výpeku) a zriedenej vodou, aby bola šťava....ale podľa toho čo čítam, by nemal tu šťavu, tak to má jesť len suché mäso? Ja som z toho úplne nešťastná :( nepovažujem sa za bohvieakého kuchára a teraz ešte vymýšlať čo uvariť, no....hotová som z toho....a chlap chodí nervózny jak pes, že nič nemôže jesť (nič z toho čo lúbi).
neviem v akom to má manžel štádiu, ale teda my múku a pečivo vôbec neriešime a varíme v podstate normálne. Mäso aj pražíme aj pečieme, nie len dusíme, a dáva si aj šťavu. Dôležité je veľa piť,aby sa puríny vyplavovali, mm užíva aj Milurit.
Kamarat ma/mal dnu. Pomohlo mu, ze vela pil a zacal cvicit a vyrazne schudol. Velmi sa mu polepsilo, ale neviem ci uz sa stravuje normalne.
juj, ďakujem krásne ženy.....veľmi ste ma tešili. Manžel má len nábeh, na preventívke mu to zistila, takže skúsime pouberať a keďže má muž katastrofálne stravovacie návyky (jak malé dieťa-veľa sladkých vôd, sladkostí, čipsov a presálanie jedla), tak myslím, že už len toto keď upraví mohlo by to byť OK.

@dmdariska nie som veľm školená, ale manžel má tiež zvýšenú kyselinu močovú, prekonal pár otrasných záchvatov( zapálených kĺbov) a za roky máme odsledované, čo sú spúšťače. Dopraje si všetko, ale rizikové potraviny s veľkými časovými odstupmi.
Nesmie hovädzí vývar, špikové kosti, pivo, farebný alkohol, údeniny, morské plody, vnútornosti, a paradoxne paradajky mu nerobia dobre. Samozrejme raz za čas si dá aj vývar, v lete pri mori zje aj tie morské príšery, občas huspeninu, aj pivo v lete, ... 😉