Dlhodobé nosenie šošoviek
Tie z vas, ktore nosite sosovky viac ako 15 rokov mavate problemy z ocami? Myslim zapaly oci. Ja nosim sosovky 20 rokov a teda u mna to nastalo posledny rok. Viac krat som mala zapal. Ocni lekari (u viacerych som bola, kedze aj na pohotovosti) ako prve sa pytaju ci nosim sosovky. Ze sosovky sposobuju zapaly. A ocni lekari ich ani neodporucaju. Pritom hygienu pri sosovkach dodrziavam maximalnu, aj tak posledny rok mam tie zapaly. Prvych 19 rokov nosenia sosoviek som iba obcas jednodnove scervenanie oka. Uz rozmyslam nad operaciou, lebo to sa takto neda fungovat.
@simca06022011 určite niekto má viac citlivé oči, niekto menej, mne stačí keď my trošku naduja slabý vietor a vyzerám ako keby som plakala 😀
@taktotedanie Už asi nezmiznú, že?
Nosím dlho a nikdy som nemala ešte zápal v oku. Oční nemajú radi šošovky, lebo veľa ľudí nedodržiava základné hygienické záležitosti. Pravdepodobne sa tvoje oko nejak zmenilo, možno treba zmeniť typ šošoviek (aj tie sa za tie roky zlepšili, možno bude stačiť len ich vymeniť za nejaké komfortnejšie). Alebo potom tá operácia, akurát mne povedali, že okolo 40tky sa to už moc neoplatí, lebo oko starne a zas prídu nejaké dioptrie a potom ľudia nadávajú, že operácia im pomohla na 5 rokov a potom zas nevidia do blízka... 🤷. No a posledná možnosť sú klasické okuliare.
Tiez ich nosim uz takmer 20 rokov, jediny problem nastal pri zmene znacky. 19 rokov Bausch and Lomb, vsetko vzdy poriadku. Potom som skusala novu znacku a 2 mesiace vkuse som mala oci tak podrazdene, ze ma z nicoho nic zacali palit, rezat a sosovky museli von. Vratila som sa ku starym a zase vyse roka vsetko v poriadku.
@valeria_h tazko
Sosovky do kosa, zvlhcovat oko
Nezmiznu ale mozu sa trosku stiahnut ale necakajte zazrak
Nosila som 20rokov denno denne . Okuliare som nemala. Všetko v pohode. Teraz sa mi zmenil zrak na blízko bez okuliarov .
@taktotedanie ono by to chcelo trošku priamo povedať,čo všetko oku hrozí.
Lebo ľudia majú pocit,že čokoľvek,čo má dobrú reklamu,je neškodné,ba priam zdraviu prospešné.
O kontaktných sosovkach sú iba pozitívne reklamy,no veľmi málo skutočnej osvety. To isté platí aj o operáciách "dioptrií". Opäť iba reklama v duchu hesla:chcete získať komfort?dajte si oči zoperovat.
Ja som nosila sosovky denne 29 rokov. A veru nemala som teda prvych 25r. vobec nejake problemy, stale bolo vsetko ok. Az posledne mozno 2-3 roky som pozorovala ze sa mi castejsie (teda cca 3-4x do roka) robi jacmen na oku. To som vzdy na 2-3 dni sosovky vyradila, ponatierala framykoinom a bolo. Ale na poslednej ocnej prehliadke mi uz Dr. povedala, zeby som mala radikalnejsie obmedzit nosenie sosoviek, lebo uz vidi zmeny na sietnici sposobene takymto dlhodobym celodennym nosenim sosoviek. Ale ze sa to da upravit a obnovit, ked teda obmedzim nosenie sosoviek. Tak som zial, musela prejst znova na okuliare. Aj ked laserova operacia by bola super, ale na tu vobec nemam financie a v blizkej dobe ani mat nebudem. Tak som teraz "okuliarnik". Hlavne nech sa zlepsi ta sietnica. Dufam ze to pomoze.
Pardon, opravujem sa, nie zmeny na sietnici ale na rohovke 🙈
ja nosim sosovky uz takmer 25 rokov a bez problemov, ziadne zapaly som dosial nemala, je ale pravda ze nosim jednodnove sosovky, okuliare pouzivam zriedka…
@terezka1947 ja svojich pacientov upozornujem na vsetky negativa, aby som to tu vypisovala na to nemam ani cas ani energiu, bohuzial ale nemam problem odpovedat ak ma niekto konkretnu otazku
Kazdy je svojpravny a mal by si vzdy nastudovat pre aj proti
@terezka1947 mozno este tolko, ja ako lekar na ocnej ambulanciinosim okuliare do dialky, sosovky som nikdy nemala a neplanujem podstupit ani oaserovu operaciu, myslim ze to hovori za vsetko
@terezka1947 nie tak celkom. Aj laser. operacia je operacia ako kazda ina. A nie kazdy kto ma dioptrie, je aj vhodny na operaciu.
Zaroven moze existovat clovek s vysokymi dioptriami (-10) ktory paradoxne bude vhodnejsi na operaciu, nez clovek s “len” -5. Ide o typ oka, struktruru, v neposlednom rade o samotnu kliniku, jej reputaciu a lekarov, ktori tam operuju. Ale urcite sa neda pausalne napisat, ze sa nehovori o negativach laser. operacii a tie su “zle”.
Ja som veru po vyse 20r zatuzila konecne po komforte, a po dokladnom vysetreni a predpriprave som isla na laser. operaciu, na renomovanu kliniku. Z dioptrii vyse -10 mam nulky. Operacia pred vyse 10rokmi. Stale vsetko ok.
@taktotedanie ďakujem za tento posledný koment,myslím,že stačí na zamyslenie.
Nosim šošovky viac ako 10r zápal som mala raz zmenila som značku šošoviek a zatiaľ ok
Nosim dlhodobo,zatial vsetko ok
@taktotedanie Ja som už dlhšie premýšľala nad laserovou operáciou očí, ale tiež mi príde zvláštne, že koľko lekárov nosí okuliare. Ale zaujímalo by ma, v čom je tá operácia zlá alebo nevhodná?
Ahoj. Šošovky nosím vyše 20 rokov a stale tú istú znacku, roztoky sem tam obmieňam.
Mala som tento rok zápaly očí a to v súvislosti s tým, ze deti boli choré s rôznymi chrípkovými bacilami a ja som tiez od nich ochorela a "vrazilo" sa mi to aj do očí. Pomohol mi rýchlo Ophthalmo Framykoin - antibioticka mast na predpis
Ja som asi 15 rokov nosila denne. Potom mi začali strašne vysúšali oči a svrbeli ma. Zašlo to až tak ďaleko že som ich musela prestať nosiť, a nosím len keď športujem max 3 -4 hodiny ich mávam. Vyskúšala som rôzne značky ale proste ich už viac ako pár hodín neznesiem
Ja nosím už tiež pomaličky 15 rokov šošovky a nemám žiadne problémy…
Nosím šošovky 35 rokov...stane sa, že je zápal, ale nemusí to súvisieť so šošovkami. Mám rozšírené žilky v očiach, ale to som mala aj predtým...Pre mňa, šošovky, fantastická vec... používam očné kvapky na zvlhčenie, pri zápale opthalmo septonex
@valeria_h nehovorim, ze je zla
Pokial je clovek vnutorne presvedceny, ze to chce ze mu to skvalitni zivot a ma na to peniaze nech do toho ide
Za mna, ja by som si do rohovky doslova babrat nedala
Nosim sosovky uz 26 rokov,okuliare som nikdy nemala,ani nemam,nosim len mesacne, rano dam okolo pol6 do oka a vyberam okolo 22:00, nikdy som ziadny zapal nemala, dokonca boli dni,ked som s nimi aj spavala a vsetko je ok,chodim pravidelne na kontroly a oci su v poriadku, podla mna pokial su spravne dioptrie aj zakrivenie,ja mam na jednom oku aj cylinder,tak nema byt ,aky problem, vzdy mam sosovky od ocnej,nikdy som nemala z obchodu alebo z internetu objednane
Nosim tiez uz asi 8 rokov, zapaly nemam. Pouzivam ale denne sosovky a 1-2 dni v tyzdni okuliare, aby si oko oddychlo.
Sošovky sú na príležitostné nosenie ako šport oslava dovolenka nie stále časom oči dajú najavo že už nevládzu niesť tu záťaž samozrejme tým že oko vysušuju nieje chránené a herpesivne baktérie sa tam môžu množiť ...prvoradé sú okuliare len mnoho ľudí ich nosiť nechce ale v tom prípade ak je to možné ísť radšej na operáciu ... Očná sestra
@valeria_h a uz teraz trpim na suche oko a dost ma to otravuje, operaciou sa to moze este zhorsit a to nechcem
Ja nosím okuliare (a dosť vysoké dioptrie) už cca 20 rokov od malička a nevedela som sa stotožniť so šošovkami - jednak nerada babrem v oku, jednak sa sebe bez okuliarov nepáčim :D Ak nerátam spánok, umývanie tváre či plávanie (keď nie som vo vode "rekreačne", ale myslím skutočné plávanie, kedy si aj ponorím hlavu) tak okuliare mám na sebe stále, ale že STÁLE. Ale diskusia je aj pre mňa poučná, lebo som toto o tých šošovkách veľmi netušila (nemusela som riešiť).

@valeria_h samozrejme, tym ze rohovka “nevie dychat” oko to kompenzuje rozsirenymi a novovzniknutymi cievkami aby dostalo k rohovke co najviac zivin kedze na rohovke je nalepena umelina, oci posobia potom ako keby boli “cervene”