icon

Dôverujete vakcíne AstraZeneca?

39zlatusik
23. apr 2021

Ahojte, v pondelok sa mam dat zaockovat Astrou a stale vaham ci mam ist ci nie ci mam dvoverovat tejto vakcine lebo vselico pocujem ze ma potom zle ucinky neviem teras ci je to pravda bojim sa . Co si otom mislite?

h2
23. apr 2021

@avril299 Ak to berieš tak, že som sa do Teba obula, tak sa Ti ospravedlňujem.
Ak by som ja brala HAK nie z antikoncepčných dôvodov a išla by som napísať do takejto témy, tak by som tam buď spomenula, že to beriem zo zdravotných dôvodov, alebo by som to nenazvala antikoncepciou, ale napísala by som, že beriem lieky, ktoré zvyšujú riziko zrazenín. Lebo je veľký rozdiel, či to berieš, lebo chceš (ako väčšina užívateliek HAK), alebo musíš zo zdravotných dôvodov.
Dúfam, že chápeš, ako som to myslela. Nič v zlom.

matabb73
23. apr 2021

Áno, dôverujem. Už som zaočkovaná prvou vakcínou skoro 6 týždňov a som rada. Keby mám možnosť výberu, vybrala by som si Pfizer z dôvodu, že má vyššiu účinnosť a je lepší na mutácie, ale nebola som ochotná naň čakať ďalšieho pol roka. Riziko zrazenín je tak nízke, že je väčšia pravdepodobnosť, že na teba spadne lietadlo. Antikoncepcia má vysoké riziko zrazenín a aj tak ju ženy berú a ani sa nad tým nezamýšľajú. Prekonanie covidu má vysoké riziko zrazenín a aj tak sa ľudia viac boja očkovania. Nevravím, že som nemala obavy, ale to mám pred každým očkovaním keďže som alergička. Rovnako ako pred novými liekmi. Moja dcéra mala alergickú reakciu po repíku a to si niekto povie, že to je prírodné, to nemôže uškodiť.

ladyelsa87
23. apr 2021

@hiro trepeš 2 na 3. Či tí mŕtvi sú len číslo do štatistiky? Prečo v Nemecku každý, kto je očkovaný Astrou automaticky dostáva na určitý čas lieky, ktorými sa lieči zražanlivost krvi? Aby sa neutopil vo vani? 🤦‍♀️

hettinka
Autor odpoveď zmazal
hiro
23. apr 2021

@ladyelsa87 Ano, to je statistika. Ak nam hrozi vacsie nebezpecenstvo vo vani a nie je nikoho kto by toto hrozne nebezpecenstvo riesil, pisal peticie, daval navrhy na zakaz predaja van - tak nevidim dovod aby bola panika pre daleko nizsie nebezpecenstvo.

hettinka
23. apr 2021

@ladyelsa87 mám kamarátku aj sesternicu v DE ockovane Astrou a ani jedna nedostala žiadne lieky. Nepíš zavádzajúce informácie. Respektíve, daj zdroj, kde sa to píše. Kľudne aj po nemecky.

@avril299 po covide sa vyskytlo viacero pripadov, kedy sa objavili krvne zrazeniny. Dokonca riziko zrazenin pri covide je mnohonásobne vyššie ako po vakcíne.
Ak berieš HAK, svojmu telu škodíš oveľa viac, ako by si mu poškodila vakcínou. Neobúvam sa, len konštatujem fakt. Ockovanie by som v tom prípade isto zvážila, ale aj vysadenie HAK.

evaachesa
23. apr 2021

@hiro presne ako píšeš ... Minule som narazila na tento obrázok, celkom fajn pre predstavu 🙄

90909
23. apr 2021

Ja ešte nepatrím úplne do vekovej kategórie, takže mám čas, ale tak či tak som si dala v prípade Astry odklad. Preto, že užívam HAK a aj preto, že mám krátko po covide. Konzultovala som to s MUDr, keď som bola na pocovidových vyšetreniach a povedala mi nech si, ak by aj očkovanie otvorili, dám aspoň trojmesačný odklad. Nakoľko môj organizmus je po prekonaní v stave pohotovosti a mohlo by sa stať, že reakcia na vakcínu by mohla byť prudšia než keby ten covid môj organizmus nepoznal. A bohvie, čo by to prinieslo. Tak čakám. Ja som toho názoru, že si treba dať tie misky váh u každého človeka zvlásť a zvážiť si, ktoré rozhodnutie nesie so sebou viac benefitov. A takisto by som sa asi aj radila s MUDr.

malia18
23. apr 2021

@ruzasipova nie len ty ale aj iné čo píšete že radšej vakcína ako covid viete o tom že po vakcíne môžete mať covid? Vakcína zmierni priebeh ale covid vás obchádzať nebude a teda vyjadrím aj svoj názor máme v rodine sestričky a sama moja sestra pracujúca v nemocnici povedala že by si to nedala do seba za pol roka 4 druhy vakcín to pre mňa nie je záruka....a nemala by byť pre nikoho mamičky sa niektoré rozhorčujú že svoje deti nedajú očkovať a pritom tie vakcíny sú tu už roky ale veria novej vakcíne čo je na trhu ani nie rok neodskúšaná ani nič....vakcíny sa vyvíjajú roky a testujú teda vyvíjať sa môžu aj za rok vidíme že to ide ale oni ich najskôr testujú a netrvá to 3 mesiace ani rok....tie prejavy môžu prísť aj po rokoch to nepríde do mesiaca to len na obhajobu toho keď niekto tvrdí aký je spokojný bez vedomia toho čo si do seba pichol a aké to bude mať ešte len následky za roky....ale samozrejme to je môj názor plne rešpektujem ľudí ktorí si to dali a chcú to je to každého telo takže nech si robí kto chce ako vie🤷🤷❤️

malia18
23. apr 2021

@hettinka krvné zrazeniny a dokonca aj úmrtie po vakcíne sú takisto....Astra bola v zahraničí už neviem presne v ktorom štáte stopnutá a nedá sa tam s ňou už očkovať lebo sa tam vyskytlo pár prípadov...ono všetko má dve strany a očkovanie má význam určite ale nie niečím čo nevieme poriadne čo nám to spôsobí nie je to vôbec testované ako vakcíny ktoré sa púšťajú do obehu 🙂 dáš sa očkovať a covid chytíš aj tak skôr či neskôr obchádzať ťa nebude len ti zmierni príznaky

evaachesa
23. apr 2021

@malia18 ale veď to nikto ani netvrdí že po očkovaní nemôžeš dostať covid. Aj po zaočkovaní proti chrípke ju môžeš dostať, no nebudeš mať ťažký priebeh...tak isto očkovanie proti rotavirusom, kiahňam, atď. Priebeh bude po očkovaní vždy miernejší.

zuvelyn
23. apr 2021

Ano dôverujem a keby som nebola tehotná hneď sa idem zaočkovať. Covid som prekonala v decembri s miernymi príznakmi a teda druhý krát nemam záujem.

hettinka
23. apr 2021

@malia18 vakcínu stoplo Dánsko, ale ostatnými ockuju veselo, hoci aj pri pfizeri a moderne sú úmrtia a komplikácie možné, dokonca na SK 2 ľudia zomreli práve po týchto vakcinach.

Percentuálne je výskyt zrazenin veľmi nízky, je možný, ale to aj pri iných mnohých liekoch, ktoré si voľne kúpime v lekárni, ako aj aktivitách, ktoré ľudia bežne robia a ani sa nad tým nezamýšľajú. Napríklad dlhšie cestovanie v aute, či bežný let lietadlom. Ak bežne človek nastupuje do lietadla, boji sa možno, že spadne, zrazeniny nerieši... ale keď ide o vakcínu, tak strach - panika.

Príloha - zdroj sukl.sk , dáta ku koncu marca.

hettinka
23. apr 2021

Najnovšia štatistika nežiaducich účinkov
https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-ve...

lienka.7
23. apr 2021

@malia18 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Uplny suhlas!!!
Mnoho z nich tu neda zaockovat deti vakcinami, co su tu XY rokov ale nejaku rocnu "lahodku" si bez problemov pichnut daju.
Btw, mam 2 zname, ktore aj po ockobani pfizerom covid dostali - jedna lahky, druha tazky priebeh. Cize asi tak. Ale pre falosny pocit bezpecnosti, ok, ockujte sa vsetkym moznym. Je to na rozhodnuti kazdeho z nas (podpisete to aj).
A k Astre asi tolko, vidime ze vsetci "papalasi" sa ockuju pfizerom... vid pripad 40 rocneho Nada.
No preco asi??? 🤔🤔🤔

ladyelsa87
23. apr 2021

@hettinka ale prosim ťa, nebuď smiešna s tým zdrojom. Švagor aj švagriná boli očkovaní a automaticky dostali tie lieky, rovnako ako aj všetci ich spolupracovníci. Čo ti mám dať číslo na nich? Ja nepíšem žiadne zavádzajúce informácie, slepým sa bude darmo pravda ukazovať.

luccija
23. apr 2021

@vamajka tiež som toho názoru, keď sa už očkovať tak niečím čo má vyššiu účinnosť.Cakam či príde a, keď nepustia nič iné beriem Astru.Chcem byť zaočkovana do letnej dovolenky😜ak by nič neprišlo nech stihnem tých 10 t na 2 dávku.Ale myslím, že už má prísť veľa vakcín a pustia aj pre mladšie ročníky iné druhy

mar_tina369
23. apr 2021

@ruzasipova nezabrániš ničomu,keď ho máš prekonať tak ho prekonáš....

ktochytavzite
23. apr 2021

a co je podla vas horsi priebeh?
myslite zapl okuc alebo 14 dnive teoloty?To sa mi nezda nejakonmoc strasne,ovela horsie minpride autoiminitne ochorenie kt moze ockovanie vyvolat.Cize ja sa nedam vibec na koronu,

girlspower
23. apr 2021

Ja som práve zaockovana druhý deň, prekvapili má reakcie ako pichanie v hrudi od druhej do štvrtej rana. Stiesnenosť, sťažené dYchanie, úzkosť. Moji známi to nemali. Tuto noc som si myslela, že možno neprezijem. Dúfam, že zajtra to bude už Ok.

hettinka
23. apr 2021

@ladyelsa87 ja mám tiež znamych a žiadne lieky nedostali. Možno záleží od lekára, možno podľa “Bundesland”. Nepotrebujem telefónne čísla, chcela som link na článok, že sa to v DE dáva, keď takto informáciu píšeš...

hettinka
23. apr 2021

@ktochytavzite ja sa neobávam teploty, skôr veci sko “long-covid”, neurologické poruchy, migrény, strata cuchu/chuti, psychické problémy po prekonani. V okoli poznám stavy, že človek mal 2 týždne teploty, 2-3 dni lepšie a zrazu išli s hukackami do nemocnice, čo nevedeli dýchať.
Dnes nikto nevie, aké následky bude mat prekonaný covid z dlhodobého hľadiska. Soplik a teplota nemusí byt zďaleka koniec.

hettinka
23. apr 2021

@girlspower nahlas to na SUKL

evkaor
Autor odpoveď zmazal
39zlatusik
autor
23. apr 2021

@evkaor ach skore uzdravenie prajem

danim
23. apr 2021

@39zlatusik si daj vysetrit protilátky. V mojim okoli.. kolegyňa pcr potvrd pozit, bezprizn, protilátky nula! Iný znamy mal stredný priebeh protilátky 3% že mu rovno povedali, že nulová ochrana, nech sa ide hneď ockovat. A mnohí si povedia prekonal som, som safe a realita úplne ina.

danim
23. apr 2021

@39zlatusik iný z okolia... 64 rocnik... chcel sa dat zaočkovať... no čakal ( že inu vakcínu ) , nakazil sa a za ani nie týždeň zomrel... bleskové zhoršenie.. kadernicka mi hovorila, že z jej okolia 62r za 4 dni mŕtvy. Je to veľmi nevyspytateľné. A to čakanie ešte bude mat dopad. Len potom je už neskoro.

danim
23. apr 2021

@39zlatusik ja čakám na termín v cakarni ( priradená mi je astra podľa veku, som s tým Ok ), rok sme čakali na vakcínu, keď ju tu mame, buďme radi.

fajnova
23. apr 2021

@39zlatusik no to sa musíš rozhodnúť sama, nikto nemá takú moc, aby ti povedal áno, určite sa daj alebo nie nedaj sa. Ja osobne sa nedám určite, ale nikoho neodradzam, keď to niekto chce, v pohode. Ale ja si neprosím. Už sa vie ako dlho vakcina účinkuje? Neviem, preto sa pýtam.

scorpionflower1
23. apr 2021

@malia18
1. Moja teta tiez robi v nemocnici, pred dvomi mesiacmi mala moznosti za zaockovat Astrou a tiez sa nedala. Pred mesiacom dostala covid, este nie je z neho vonku. 2 tyzdne mala 40 teploty, ktora sa nedala nicim zrazit dolu, je srdciarka, takze nasledky este uvidime. Ked som s nou volala povedala, ze by sa dala ockovat hned akoukolvek dostupnou vakcinou a ze to z jej strany bola pekna sprostost.
2. To, ze je niekto zdravotnik nezavazi. Mnozstvo zdravotnikov netusi ako funguje ockovanie. Zalezi na tom co vravia studie. Predsa nedam v tomto na nazor napr. sestricky na kožnom alebo doktora so specializaciou na ortopediu napr..
3. Ano, mozes dostat covid aj po vakcine, ale neumries nan. Je to malo? Asi sa malo bojis covidu. Moja mama robila desiatky rokov v nemocnici. Jej byvale kolegyne co tam este robia mali covid vsetky. Manzelia troch z nich uz neziju, lebo ich nakazili. Zomrela aj mamina najlepsia kamaratka.
4. Astra Zeneca sposobuje krvne zrazeniny menej ako antikoncepcia, ak toto vnimas ako vacsie riziko ako covid, podla mna, sa nerozhodujes racionalne. Btw. Keby mas tazku chorobu a lekar by ti ponukol novy nevyskusany liek vzala by si si ho, ze?
5. Mytus o rychlom vyvoji vakciny bol davno 100x vyvrateny. SARS-CoV-2 je koronavirus ako SARS 1 proti ktoremu vyvijali v Britanii (tam kde bola vyvinuta AZ) vakcinu uz davno. Teraz sa vdaka naliehavosti situacie do tohto vyvoja nalialo ovela viac penazi a vedecky svet sa sustredil najmä na vyvoj vakcin proti covidu.Takze ano, da sa to aj za rok. To neznamena, ze je vakcina nekvalitna.