Fibrilácia predsiene u seniora
Mate niekto skusenost? Mamke, 73, bola diagnostikovana vcera na urgente. Isla s vysokym tlakom. Normalny rytmus sa jej vratil spontanne. Co ocakavat? Je uplne zufala a nestastna a boji sa. Dakujem
Ak bude dlhodobá, je to vážny stav. Potrebuje dispenzarizáciu na kardiológii. Aj moja maminka ju mala. https://ssvpl.sk/rady-lekara/fibrilacia-predsie...
Nasadia lieky, moj tato ma tiez fibrilacie a dostal na to nieco a ass kyselinou, na riedenie krvi, tych liekov je snad 50 na toto, hlavne musi clovek ku kardiologovi. Tato ma cez 70 a uz asi 30 rokov berie lieky na kolisavy tlak. To mu zistil vtedy nahodne moj detsky lekar a namiesto mojho brusneho infektu sme ficali na Kardiologiu vtedy. Podla vsetkeho mu to vtedy zachranilo krk, odvtedy sa lieci ako kardio pacient
Nic, dostane lieky na riedenie krvi a upravu rytmu pravidelne kontroly u kardiologa
Ja len poznamenam, ze tato je aktivny, maka v zahrade, normal ako na jeho vek. Ako neni nejaky, ze vidis, ze by chradol. Nam robil doma nove linoleum, lebo je na to taky expert, to len aby sa mama neopustala
@kiki68 no mamina je tiez velmi akcna, bezne dava kazdy druhy den 10 km nordic walking, maka v zahradke. Nedokaze necinne obsediet. Dokonca este 2x tyzdenne robi aj na dohodu. Od vcera ale len place, vybera oblecenie na pohreb… dostla na urgente fraxiparin, lieky na tlak berie takze zam nic nepridavali a ma ist za kardiologom. Bojim sa ju ale teraz nechat aj samu…
Ja mám len niečo vyše 40 a riešim asi 2 mesiace to isté (občasnú fibriláciu predsiení). U mňa zistili ako pravdepodobný dôvod poškodenie chlopní spôsobené onkoliečbou pred vyše 20 rokmi 🙄
Treba si nájsť kardiológa a zájsť k všeobecnému lekárovi po výmenný lístok. Ja mám zatiaľ za sebou EKG Holter na 24hodín, odbery na cholesterol, sono srdca, idem na odbery ďalšie a kardiológ ma nastavuje na liečbu vysokého tlaku.
Teda teraz čítam, že mamina už liečená na tlak je, možno potrebuje nejakú úpravu. Nech ide čo najskôr ku kardiológovi, ale s chystaním oblečenia na pohreb nech sa neponáhľa. Môj otec žije s arytmiou (jemu sa ale rytmus sám neupravuje pokiaľ viem, vždy potrebuje zákrok na úpravu, takže horšie) hádam aj 10-15 rokov a ešte ďalších aspoň 10 snáď bude. A keď už to nepôjde inak, stále je možnosť kardiostimulátora…
Držte sa a hlavne pokoj 🍀
Tak nech sa neboji a zije dalej 😀
Ja mám len niečo vyše 40 a riešim asi 2 mesiace to isté (občasnú fibriláciu predsiení). U mňa zistili ako pravdepodobný dôvod poškodenie chlopní spôsobené onkoliečbou pred vyše 20 rokmi 🙄
Treba si nájsť kardiológa a zájsť k všeobecnému lekárovi po výmenný lístok. Ja mám zatiaľ za sebou EKG Holter na 24hodín, odbery na cholesterol, sono srdca, idem na odbery ďalšie a kardiológ ma nastavuje na liečbu vysokého tlaku.
Teda teraz čítam, že mamina už liečená na tlak je, možno potrebuje nejakú úpravu. Nech ide čo najskôr ku kardiológovi, ale s chystaním oblečenia na pohreb nech sa neponáhľa. Môj otec žije s arytmiou (jemu sa ale rytmus sám neupravuje pokiaľ viem, vždy potrebuje zákrok na úpravu, takže horšie) hádam aj 10-15 rokov a ešte ďalších aspoň 10 snáď bude. A keď už to nepôjde inak, stále je možnosť kardiostimulátora…
Držte sa a hlavne pokoj 🍀
@jazula ako sa prosím prejavovala fibrilácia? Mne dnes hodinky niekolkokrát ukázali, vtedy som cítila takú slabosť, ďakujem som dosť v strese z toho,

hlavne nestresovat.
urcite si s tym lekari vedia poradit, nasadia lieky, ak by tam boli vypadky da sa pouzit kardiostmulator ( ci podobny pristroj ), bude v sledovani. je to casta porucha vo vyssom veku. bude kontrolovana, ak by sa im nieco nevidelo,a lebo rovno mozu nasadit aj leiky proti zrazaniu krvi, aby sa neorobili krvne zrazeniny. to je v kompetencii lekarov.
horsia je fibrilacia komor.
v tomto veku su srdcove ochorenia caste. mojej mame bola tiez dg fibrilacia pred 1,5r pri zavaznejsej infekcii so znizenou saturkou O2. ma nasadenu liecbu, chdoi na pravidlene kontroly, drzi sa dobre, maka v zahrade.
urcite to nie je sranda mat srdcove ochorenie, ale su caste a stres tomu nijako nepomaha.
starams a o starych ludi, ktori maju taketo cohorenia a mnohi z nihc aj zavaznejsie a su u nas v zariadeni roky. drzia sa celkom dobre. skor je problem u ludi, ktori maju neodhlaeny problem, u tych vznikaju casto nahle prihody a casto to aj nepreziju.
drzim palce a neh sa da do pohody, nech sa porozprava s lekarmi konkretne o svpjom probleme, aby vedela viac.