Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
@hedka23 mna boli zaludok ked mam stres..ale skusam pit lubovnikovy caj..ten ukludnuje..citrusy uz vobec nejem..ani vyprazane.ano je to dieta na cely zivot..ale clovek si zvykne..mna nenapina.ale jedavam v mensom mnozstve aj 8krat denne..inak sa neda...varim si ovsene kase..a tak.a pijem odstaveny zemiak..ten skrob mi dobre robi na pazerak..neskusala si to?
@zlatica3510 ne to by som asi nerodychala chutovo ale pocula som ze to pomaha pri vredoch
@hedka23 mne jeden lekar povedal ze ten skrob zo zemiaka obali pazerak..odvtedy to pijem,a stym aj cervenu repu..nevadi mi to..hej pomaha to pri vredoch aj pri zapaloch..
@hedka23 este sa chcem spytat tu nolpazu nez si otehotnela si uzivala kazdy den?a lekarka ti nedala ine lieky?
@zlatica3510 rok kazdy den a potom uz len pri akutnych stavoch, ale hlavne na jar a v jeseni pocas zmien pocasia tie na moj zaludk posobia zle, posledy krat som ju brala asi pred trom rokmi, takze niesom si ista ci prvy rok tam nebol este aj nejaky iny liek a potom uz len nolpaza, kedze mi nato prisli uz pred 7 rokmi nejako sa mi to zlieva viem ze chvilu som brala aj nejaky helicit
@hedka23 ok,tak mne ich dal asi kratko.,,no uvidim co povie na kontrole..
Zelam Vam vsetkym krasne Vianoce,,,
Aj ja želám všetkým krásne Vianoce.
@zlatica3510
@cottoncandy
@hedka23 Kočky ahojte zdravím Vás a prajem všetko len to naj v tomto novom roku a hlavne zdravie to je najcennejšie a ostatné príde aj samo keď budeme o.k. všetko bude ľahšie.🙂 A inak ako sa máte ? ako ste sviatkovali a ako ste sa mali....čo na to vaše trávenie? no ja nič moc takže neviem či je problém GERD alebo žlčník a to dietujem..nič mastné ani zákusky...asi tak ťažoba po jedle aj ráno keď vstanem...no ja uvidím idem 10.1. na gastro a ak mi povedia že toto mi spôsobuje ten žlčník tak neviem dám ho teda von..už neviem .
@tanika ahoj tanika,,ja to mam ako kedy..tiez idem este na kontrolu a to 12.1,2017..tiez nejem nic sladke,alkohol vobec,ani kava..obcas citim pazerak..no uvidime..ako to bude dalej...Inak vsetkzm prajem hlavne vela zdravicka a pohodu,pokoj🙂
Ahojte dievčatá, aj vám všetko dobré v novom roku. Ja som cez sviatky vôbec nediétovala, jedla som piate cez deviate, úplne nedisciplinovane, až sa za seba hanbím, ale kupodivu je moje trávenie ok. Nemámi žiadny problém, tak klopem na drevo a už nabieham naspäť na zdravú stravu🙂
@zlatica3510 takže ty ideš 12.1. no ja idem k nemu 10.1. tak uvidíme...moje trávenie je katastrofa raz je dobre raz celé zle
@cottoncandy tak to máš supérrr🙂 juj aby bolo už aj nám dobre ale ja mám pocit že predsa to bude tým žlčníkom....preto u mňa také stavy...ak som písala ak mi aj tento lekár povie že to robí žlčník ja ho dám von...😢 čo už.
@tanika mne vtedy gastros povedal ze niekedy je po zlcniku este horsie/moj pripad/ja som tiez so zlcnikom mala horsie travenie..teraz je travenie lepsie ,,ale mam reflux.ale otazne je ci to je kvoli vybratemu zlcniku..🙂
ahojte, ja vam tiez prajem do noveho roku len to najlepsie a hlavne zdravicko
@cottoncandy detto ako ty, a uprimne, nedietovala som, proste som sa prestala pozorovat a co mi chutilo som si dala, okrem kyslej uhorky... a zivot ide dalej... mam pocit, cim viac som na seba citlivejsia, tym je to horsie....
@zlatica3510 no teda díky ☹ tak uvidím čo mi povie on ...strašne som zvedavá kde je u mňa problém...inak bojím sa úprimne prísť o žlčník lebo mám obavu aby nebolo horšie. moj problém je v poslednom čase trávenie, pocit ťažoby po jedle,ako kexy niekdy to cítim v vlavo, potom vpravo a naposledy som to mala okolo pupka ja to mám asi celé zblbnuuté . a ako kedy mávam aj hrču v krku, ako keby sa mi jedlo vracalo alebo ostalo v krku a priznám sa neviem vysadila som si tie lieky ten Ozion / asi 2 týždne som ich vôbec nejedla boolo dobre ale posledné dni horšie a horšie/ takže neviem možno som spravila aj chybu , dnes ráno som si nasadila naspäť ten ozion . no proste skúšam
@tanika ,,ja si mysli ze uz sme uplne zblbnute/sorry za vyraz/ja to sama na sebe vidim..furt sa len pozorujem..ako mi bude..ja som si zaviedla taky ritual..ako som aj pisala..rano rakytnikovy olej.potom psylium..a potom grahamovy rohlik so sunkou a maslom,jem skoro kazde tri hodiny...tanika a neskusala si na taku kratsiu dobu nasadit si kreon alebo pancreolan?ja som to chvilu mala predpisane ked som mala este zlcnik..a mala som vtedy pokoj..nebrala som to dlho..vsetko mu to povedz..pokial nemas kyselinu..tak asi mas cele to travenie zblbnute..ono jedno navazuje na druhe..malo kyseliny zle travenie.vela kyseliny palenie...
@gab gab a ty neberies uz ziadne lieky?
@zlatica3510 no toto som sa ťa išla pýtať na ten Kreon ...mám ho a dnes si ho aj dám a uvidíme ako bude , a presne ja kyselinu nemám to nie aspoň posldné dva týždne ak som vysadila lieky predstav si že nie...len to trávenie, ale presne šibe mi už s toho idem jesť a už sa bojím čo mi bude ako bude ale ja to neviem dostať z hlavy keby mi tak p jedlo nebolo neriešim to predsa? !!!! no neviem možno si to robím aj sama lebo je to divné niečo zjem a do pol hodky, nikedy aj skôr citím ťažobu je to normálne veď to isto nemám ešte ani v žlčníku ...už sa neviem dočkať toho 10.1. čo mi povie bojím sa aj tej hadice ale vydržím veď mi ju zač.oktobra pozeral ten môj ale od vtedy nikto☹ určite ti napíšem ako som dopadla.ale mám obavu čo s tým žlčníkom....alebo že by aj pankreas? no ja fakt neviem..a hlavne čo jesť 😢 veď to poznáš už si pripadám ako šišnutá to nie som ani ja.už nech je dobre bože🙏
@tanika tanika,potrava nejde do zlcnika..zlcnik je len zasobaren zlce..a ta zlc sa vypudi ked nieco zjes...ja neboj sa tej hadice..fakt je velmi prijemny...a hlavne ta vypocuje...podla mna pytaj sa aj na ultrazvuk nech ti skontroluje este raz to blato..ci tam je alebo nie je...ak by tam bolo tak to je jasne..ak nie..tak treba hladat pricinu...ja som sa dala dost teraz na caje...a moj zaludok sa upokojil..-pijem ich vzdy nejako 2hodky po jedle..tanika ja si myslim ze uz mas asi nejaku zaludocnu neurozu..nesmies tolko na to mysliet..mozno ked sa upokojis aj zaludok pomaly prestane boliet..neskusala si nejaky caj na to?
@zlatica3510 beriem rakytnikovy olej, pijem repikovy caj, hodne hodne tekutin a vecer tak 2 hod pred spanim caj z rebricka, lieky nie, z tych mi bolo velmi zle
@gab mam to uz tak popletene...a nemas kyselinu nic?ja tiez pijem vela caju ,aj ten rakytnikovy olej...
Caute baby - Prajem vam vsetko dobre do noveho roka hlave vela dravicka....
Noo ja musim povedat ze ked so msa upokojil a prestal mysliet nad tym ze ma bude nieco boliet ked nieco zlee zjem tak sa moje tazkosti zmiernili....cez vianoce som jedol vsetko ce vsetko a dokonca raz som sa prejedol tak ze som si musel dat este aj 2 pankreolany a poviem vam ... palenie zahy skoro ziadne ...mozno 2 dni som citil bolest na chrbte medzi lopatkami a to bolo vsetko .....ja som uz uplne asi divny ...nechapem raz e lepsie raz horsie ....ale na vianoce som vynechal rakytnikovu stavu/olej ...pil som len caj nechtikovy a z kostihoja a slez caj.....striedal som ich....(hlavne nech sa zahoji to co uz mozn bolo poskodene)
😉Ahojte..mam 29 rokov a 2 male deti. Po druhom porode mi nastali problémy v brusnej dutine. Bola som u jedneho gastroenterológa, ten mi moc nepomohol, postupne som začala mat problem a dychanim hlavne s nadýchnutim, zacalo ma strašne palit na hrudníku a mala som neustále zapálene hrdlo a pocit guce v nom. Moj doktor to riešil pneumológom a pneumologickym vysetrenim. Diagnostikovali mi astmu v rannom stadiu a musela som braz kortizonovy inhalator, koli čomu som nesmela ani kojit. Avsak po mesiaci problémy neutichali, ba este horšie to bolo. Moj doktor nic neriesil tak som sa naštvala a vymenila som ho. Zevraj si namýšľam a všetko vychadza z toho. Že som v strese a depresiách. Na vlastne konto som sla po súkromných vyšetreniach. Vela som citala o príznakoch ktoré som mala a vychadzalo mi to na stitnu zlazu a gastroezofagovy reflux. Krvne testy na stitnu boli v norme. Na ekografii mi však nasli drobne cysty ktoré su nezhubne ale treba ich pravidelne kontrolovať. Našla som aj výborného gastroenterológa. Profesionálneho a ludskeho. Absolvovala som laringoskopiu aj gastroskopiu. Potvrdený reflux, avsak mne nasli aj erniu ( su 3 typy v tejto oblasti ). Mne nasli medzi žalúdkom a ezofagom. Ta mi spôsobuje neuzatváranie zaludka a vystup kyseliny do ezofagovej trubice, ktorá je v spodnej casti zapálená vplyvom žalúdočnej kyseliny. To mi sposobuje pálenie na hrudi a problem nadýchnuť sa, zápal hrdla s pocitom "guce", aj srdcove problémy a kopec iných, nakolko zaludocna kyselina pali všetko. Beriem lieky Lucen co je esomeprazolo a gaviscon advance co su jednorazove busty s tekutinou ktorá vytvara určitú bublinu a uzatvára tak žalúdok. Je to dôležite nakoľko kyselina ktorá vystupuje nici ezofagovu trubicu a dlhodobo môže sposobit veľmi vážne problémy. Dôležitá je dieta a životný štýl. Ja som zmenila všetko. Vzdala som sa masa, mliecnych vyrobkov, veskereho peciva a 2 týždne som bola len na surovej zelenine a ovoci ( pozor na rajciny, pretlak, zemiakovu kasu, cibulu surovu, slepaci vyvar, citrusové ovocie, perlive vody, cokoladu,avsak tepla voda s citrónovou stavou mne robí dobre ). Ja mam stroj na smoothie a v nom robím stavy, respektíve rozmyxujem co chcem s cistou vodou a pijem..velmi pomáha sedano s mrkvou a jablkom s trochou skorice, taktiez brokolica je výborná na zaludok a kyselinu a ucinna v boji s helikobakterom. Všetko cim viac surove tym lepšie. Dusím len na pare, v parnom hrnci a kratko. Tato veganska očista mi veľmi pomohla. Teraz jem aj maso avsak len biele a suche, pečivo len cereálne, alebo tmave, kamut, ryzove ci kukuricne..jogurty len lahke grecke, mlieko sojove, ryzove, alebo kravske odtucnene. Jem mnoho typov semiačok a orechov, strukoviny mi tiež robia dobre. Čerstvý zazvor ci uz vo forme caju alebo len zjesť, med, agávový syrup, rasca, bobkovy list..je mnoho prírodných veci ktoré pomáhajú. Treba držať dietu a hlavne si nelahnut po jedle. Spat s vyvysenou hlavou. Ono je to možno ťažké a treba sa vzdat mnohých obľúbených veci..ale da sa to ! Treba sa vyhýbať tukom a kyselym jedlam a tiež korenenim a štipľavým. Mňa teraz čaká možno operácia, ale ta casto u tejto ernii nie je moc uspesna a problem sa zvykne vrátiť. Alebo pokračujem nadalej s liekmi..uff..takze dieta celoživotná. Držím vám všetkým palce a prajem vela sil. Dúfam že som vám aspoň trošku pomohla.
@zlatica3510 citim trochu kysle, ale je to ovela lepsie, ale nasla som info a spôsob, ako sa da ta hernia upravit, aby sa uzavrela, "poriesila" som tu herniu, takze jedlo mi konecne zostava v zaludku a nevracia sa mi spät... a to palenie zmizlo...
a snazim sa vylucovat mliecne veci, co sa tyka hlavne syrov a smotany, tu pouzivam len pochutkovu
@noemigianni2014 wau , teda klobúk dolu, za aký čas si začala takto jesť ..teda podľa mňa všetko jasné že okrem tukov,,, a ozaj čo je to tá ernia ? ako na to prišiel tou gastroskopiou ? a ozaj kávu asi nie ? že....teda ale prešla si si svoje....a lieky berieš ako ráno pred jedlom a večer? je super že si našla dobré gastroša lebo to je ozaj problém ja mením za iného tiež lebo tento už nemí záujem mi pomôcť...len počujem stres , stres, pripadám so ako blbec...
@noemigianni2014
fakt je pravda, ze reflux je nevyspytatelny, mne napr. dr povedal, ze celkom cerstvu stravu nie,lepsia je polodusena, lebo cerstva potom kysne v zaludku, ja cerealne veci nemôzem, velmi sa mi z nich grga, zrejme preto, ze zrniecka co do toho idu oprazuju a ten tuk co tam je, sice v malom mnozstve, ale predsa tam je, mi nerobi dobre,
stiplave môzem, to mi robi dobre... jaj... naozaj neexistuju prirucky ani rady na toto 😔 . to si fakt musi kazdy sam na sebe otestovat,co mu robi a nerobi dobre...
vlastne ked tak citam vsetky nase priznaky a problemy, najviac robia tazkosti tuky, tak to by znamenalo davat do poriadku dvanastornik a pankreas....
@gab ja som sa vratila dnes z Terchovej..ajedla som tam vsetko..nakoniec som si dala sladkz kolacik a uz citim palenie..no tak znova zacinam dietovat..aôe nevadi--gab ja mam tiez herniu..napises mi o tej info?dakujem...

@zlatica3510 nie mne sa nevracalo nic ani zaludok ma nebolel mna palial záha akoby a som vyslovene davila žaludočné šťavy a v kuse ma napínalo hlavne keď som teda zajedla niečo ťažšie ako napriklad vypražane alebo tak to bolo uplne najhoršie a mavala som to zväčša vo večerných hodinách prípadne keď som zjedla nejaké citrusy. Ale ano aj u mna je to ak že musim dbať doteraz nato aby som nemala dlhšiu medzeru medzi jedlami ako 3 hodiny inak sa mi šťavy zase predierajú na hor u mňa však je ten problem že tam neostanu idu až uplne von :(