Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
Mne dali hrudník ,brucho + mala panva
Furt mi je zle ked sa najem ... už neviem co mam jesť ...
Ja tiež ... predtým ked som nemal refluxnu ezofagitidu tak mi všetko chutilo ... teraz sa tiež nútim a ze by som pociťoval hlad ,vôbec ... myslite ze tým zápalom to môže byt ??? Ze človek chudne ... bojím sa toho najhoršieho ... :/ 😢
Ja idem na gastro 10.7.
Uvidím čo mi povedia.
No chudneme, lebo malo jeme :( tiež skoro vôbec necítim hlad .
A na ten zápal by si nemal brat nejaké atb??
Ahojte chcem sa vas opytat manzel ma reflux a z toho ho bolieva hrdlo. Chodi aj na krcne nic mu nezistilí len ze je to z toho refluxu ze to drazdi tak preto. Moja otazka ten krcny lekar mu predpisal lexaurin a bistol. Ten lexaurin je psychiatricky liek na depky a take. Je navykovy zda sa mi to dňst zvlastne na bolest krku. Vraj ci nema v praci stres manzel ze aj ano tak mu toto predpisal. Aj vam takyto liek predpisal?? Dakujem za odpoved
Pokial viem ten sa dáva ked má človek stresu dosť a pri vredoch zriedkavo...
@lulucinka12 ja mám tiež reflux problémy s hrdlo a zahlienením a hlasivky ale to mi moj ORL ani Gastroš neprepísal ..... ale na orl aj na gastre mi povedli že je to z refluxu to je pravda...a pravdepodobne zle alebo nedotoatočne liečeného
Dakujem za odpoved. Tak potom nevhiem asi teda aby sa niak nestresoval.
@lulucinka12 áno presne tak ale kto sa už v dnešnej dobe nestresuje, ale to nie je liečba refluxu hoci aj stres sa na tom podiela, to by sme mali uživať potom už skoro všetci😀
@lulucinka12 a mohla by som sa spýtať aké berie lieky na reflux ? a kľko sa asi lieči na reflux? a liečba zaberá ..? teda záleží koľko to berie. dík
ked tu citam tie odpovede normalne sa bojim ist aj k doktorom co mi tam najdu....:( jedine co ma drzi pri zmysloch je to ze ked som isiel prvy krat na hadicu bolesti boli uz brutalne ....teraz su len mierne a kazdym dnom lepsie a lepsie...dnes od rana vsetko v poriadku az na vecer jemne zacala bolest na hrudi (taka mierne bolestiva) ale to asi zacalo preto lebo som vypil vela vody a potom som si dal 3 kusky klobasky ...tak ci nahodou...idem sa vo stvrtok opytat na hadicu pre istotu..nech m ito tam pozru ...duufam ze mi pomoze taa akupunktura...lebo ma picne - lieky na to nechcem brat suuuu navykove ...a tie vedlajsie ucinky ani nejdem pisat...
a @zuzukaja dostal som sa z toho len uzivanim toho rakytnik oleja a repikoveho caju nic ine ....
@viper3000 no ja ke´d čítam že ty sa asi nejako neobmedzješ extra ako mi viaceré v tomto fore tak sa neboj ale je pravda že ja som radšej podstupila ti hadičku aby som si bola ozaj istá že ako to tam mám a teda aj naposldy mi bral vzorky z pažeráka a žalúdka na histologiu a budem vedieť čo a ako ...lebo aj to že cítiš bolesť na hrudi a jemné pálnie je problém reflux a tie kyseliny ti dráždia sliznicu pažeráka a ak to máš takto dlhodbo to nie je určite dobre.....ale netvrdím že lieky pomôžu 50 % lieky 50% strava a podla mňa viac strava hovorím z vlastnej skúsenosti ..... asi tak takže sa treba kontrolovať čo a kedy a ako s čím skonbinujme a zjeme je to des ....
Presne tak veľa robí strava lebo aj ked som dlhodobo bral Helicid ... ako si mi viper sám napísal rozozieral mi pažerák ... jedol som co som chcel čokoľvek ... a tadaaaa je to tu vďaka jedlu ...
no ja sa snazim drzat delenu stravu podla Antonie Macingovej...aj doma sme na to nabehli s dcerkou a manzelkou....potom som si nedavno uvedomil ze dolezite je naozaj nejest a nepit 3-4 hodiny pred spanim......
a teraz skusam ten hcl + probiotika + enzymy na travenie.... ako zatial mam pocit ze sa to zlepsuje...ked pouzivam tieto veci...len dufam ze to nieje len nejaky klamny pocit ....ako ked si pred kazdym jedlom dam probiotika + tie hovadiny vsetky tak mi fakt nieje zle ani nic...ani dve hodky po jedle mi nieje nic....🙂 uvidime pokial sa dostanem na hadicu tak to bude aspon tyzden a na orl to mam 12.7 ..na orl mam dobru doktorku dokaze riadne upokojit atd....takze sa aj tesim k nej...uvidime....
Chcel som ešte napísať ešte mi aj pomáha gastrotuss dávam si vždy jeden po obede a druhý pred spaním ... keby som si to mal dávať ako píšu ... po každom jedle tak by som sa nedoplatil ...
A aké Jete ovocie a zeleninu ?
A čo mliečne ? Tvaroh,jogurty .. mne radili žinčicu pri týchto problémoch ,no bojím sa toho .A napr zázvorový čaj?
@zuzukaja takže za mňa ovocie len banán , a sldké jablo no ale ozaj len kúsok nie celé jablko a čo sa týka zeleniny asi tak šaláty ale všetko z mierou a iná zelenina mi dobre robí dusené na vode , zemianky, batláty, brokolica , cukina, baklažán , mrkva, koreňová zelenina a aj hrášok v pohode.....a čo sa týka mlieko mi teda nerobí dobre ani jogurty možno tak acidko nizkotučné , proste som zistila v jedle kde je smotana rozhodne nie mám všetko rozhádzané a potom ma bolí aj tam kde je žlčník.....je to ťažké sa stravovať.... a čo sa týka gastrotusu no niekdy mám pocit že ma poňom v puise a v hrdle štípe ....takže už ani ten si moc nedávam ale zo začiatku mi celkom zaberal....teraz už nie...
@zuzukaja
Ja mam surovú zeleninu zakázanú ... tak ju nejem ale Napr varená brokolica alebo karfiol mi nic nerobil ... ovocie viem ze po banáne mi bolo veľmi zle ... jogurt len biely ... skúšal som obyčajný ovocný a mal som palavu pod pravým rebrom .. počul som aj rady jednej pani ze kravské mlieko je blbosť ... pre obsah nejakého kazeinu? Mal by som podľa nej len kozie
Ja som jedla mesiac po preliečení pantomylom skoro úplne všetko .
Jogurty menej,uhorku,papriku,rajčiny ,banány,jablka,melón,dokonca špekacku a opečenu slaninku. V pohode rezeň,chleba.
Až v jeden deň rizoto a potom špenatova polievka a už bolo 😔
Ale musím priznať že popri liečbe pantomylom som brala ráno rakytnikovy olej lyžičku a CET deň tekvicovy lyžičku .no so všetkým som prestala keď ňu bolo dobre 😏 To mam asi za to 😔

Takze 7.7.2017 idem na CT (niečo sa nezdá doktorom) mam 28 rokov takze dúfam ze nic zle :( . Všimol som si na sebe jednu vec ráno ked vstanem je mi celkom dobre ... akonáhle sa najem presne o 2-3 hodiny mi je zle ... a navečer okolo 18-19 mi ako keby nic nebolo ...