icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

zuzukaja
4. júl 2017

A keď máte chuť na sladké,čo si dáte ??

sonata888
4. júl 2017

Človek si začne vážiť zdravie až ked je chorý (ja som si to až teraz uvedomil ,bohužiaľ)

tanika
4. júl 2017

@zuzukaja áno presne a ja som nejaký čas bola o.k. popri liečbe s tabletkami som jedla aj to čo teraz nejem , ale kedže mi bolo dobre dopriala som si a doplaltila som na to a nie sa z toho dostať ....a lieky beriem mám zmenené z Ozionu 20 mg pantoprazolu na Noflux 20 mg ,nakoľko sa lekárovi zdá že si organizmus na ne zvykol a aj keď dietujem nemá to efekt takže začínam odznovu ide ma poraziť....

tanika
4. júl 2017

@zuzukaja no bebe kekse, marina, piškoty a to je asi všetko...a keď dotanem nervy a dám si sladké potom si to večer alebo na druhý deń vyčítam😒

viper3000
4. júl 2017

ujuuuu no tak to teda tomu daaavate🙂🙂 ja sa vyhybam sladkemu uplne skoro sem tam raz za cas .....radsej ovocie si dat...🙂

zuzukaja
4. júl 2017

Ja si teda davam aj nanuk,zmrzku,občas keks 😜Keď mi je dobre 😬
Inak mne keď je zle tak cítim taky pach akoby zo zaludka.asi mi to tam vtedy kvasi 😬😏

gab
4. júl 2017

@zuzukaja tak spenat so smotanovou omackou je riadny zabijak , fuu.. ako mne je z toho zle... aj z normalneho spenatu, aj ked nerobim so smotanou - a vraj je spenat zasadity 😲

u mna to isto spustilo nezdravy jedly spôsob zivota, nefajcila, nepila alkohol (jedno pivo raz za cas, prip. pohar vina raz za pol roka ), kava ziadna, nadvaha tiez nie a hop... lenze roky som pracovala a nemala cas na jedlo, obed som mala zjedeny za 5 min aj so zohriatim v mikrovlnke, ranajky uchytkom, vecera narychlo a bolo, najskôr boli prvoradi zakaznici a az potom ja, ... a teraz sa to vsetko pekne vracia spät... takze dnes viem, ze môze aj telefon drncat a ja sa v klude najem, a ti ostatni pockaju, po rokoch si na vas nikto ani nespomenie, lebo tak.. zivot ide dalej, to len my myslime, ze sme nenahraditelni... 😉

@viper3000 s ovocim musim velmi opatrne, skusila som jahody, to bolo ok, ale marhule, broskyne, melon, jablko, a pod.. - tak na to môzem zabudnut, zrejme mi to kvasi v zaludku.. fakt neviem,

myslim, ze najhorsie su smotanove veci, to co ma v sebe hodne tuku, syry, smotana, zmrzlina a pod..
minule sme boli na obed v cinskej (a pritom vsak vieme, slane, mastne) , tak si hovorim, ze teda risknem to, dala som si za tym male pivo a uplne v pohode
v sobotu sme boli na vylete, dala som si pikantny kebab za tym trochu coly, na pretrovenie a ok,.... ale to som bola uplne v pohode, vôbec som sa nesustredovala na môj zaludok, mam pocit, ze cim viac sa pozorujem, tym je to horsie
mnohi ludia ani nevedia, co je to za ochorenie a isto si dovolim tvrdit, ze mnohi maju tieto problemy co my, ale to neriesia, obcas si hodia nejake rennie, nieco od zahy, to prejde a v pohode funguju dalej,
a mnohi povedia, ved su aj horsie choroby,
isto ano, ale ked je chory zaludok je chory cely clovek, nemôzeme jest mnohe veci, ktore obsahuju vitaminy a tym padom telo neprijima mnohe veci, co je tiez nedobre, ovocie, zelenina - cibula, cesnak - to su vlastne "zdrave" potraviny, cesnak prirodne atb, proti parazitom, sosovica a ake su z toho problemy, a dalsia zdrava vec, surova zelenina, ved ani ta sa neodporuca na reflux a traviace problemy, lebo môze pri nedobrom traveni kvasit v zaludku a tvori sa, tak isto ako z ovocia (pri zjedeni vecer) alkohol, lebo to kvasi v zaludku... clovek s tymto ochorenim je naozaj velmi obmedzeny, co sa tyka stravovania, aj ked sa casom naucime, co s cim, kedy a ako, ale ...
ja som tiez velmi schudla, lebo mne bolo zle aj z vody, ale to som mala helikobakter, kym sa to dalo ako tak dokopy, tiez to trvalo
a brala som aj lieky a drzala taku striknu dietu, ze az... ked vidim foto spred dvoch rokov, skoro som sa seba zlakla, hrôza....
ako sa hovori pit do polopita a jist do polosyta... stara dobra pravda..v malych davkach a pravidelne, hlavne jedlo nezapijat vodou (jasne pitny rezim treba) ale ked si predstavim pohar, kde by bolo jedlo s olejom, cibulou a pod. a zalejem to studenou vodou, co to spravi, ved sa ta mast zdrcne a vôbec to nerobi dobrotu, podobne to musi byt aj v tom zaludku, jedlo sa zeleje vodou, ja sa snazim pit radsej vlazne caje a nieco na pretrovenie, pivko - zasadite, ale to tak jeden maly pohar a staci mi..a ked uz mam rozostup od jedla, aj voda...
inak tak ma napadlo, nemôze mat reflux nejaky suvis s potravinovou alergiou? ako laktoza - ok, da sa zistit, lepok a pod, aj to, ale napr. je aj intolerancia fruktozy ( co mam ja) ... proste telo je alergicke na nejaku potravinu a takto to dava najavo? 😲

viper3000
4. júl 2017

@ gab dakujem za info .....som rad ze si tu napisala po dlhom case 🙂 mas pravdu ovocie treba ...davat pozor ale ked si dam ovocie v malom mnozstve vsetko je v poriadku....
a co sa tyka toho sustredenia sa na zaludok maaas uplnuu ze pravdu ked nad tym clovek nepremysla a nepozoruje sa tolko ....prestane asi aj stres a zaludok sa upokojii....

to travenie ....odpovedala si uuuuplne spravne....das si sosovicu kysne to v zaludku vela ovocia kysne v zaludku surova zelenina kysne v zaludku......KED POROZMYSLAME NAD TYM - to znamena ze cloveku chyyyyba nieco cim by to ROZLOZIL ...to znamena traviace enzymy .....zajtra zacinam treti den kedy zacinam den s traviacim enzymom vzdi pocas jedla alebo ihned pred jedlom plus probiotikum.....a poviem vam MENEJ GRGANIA,SKORO ZIADNY REFLUX.....pit proste az minimaln 1.5 hodiny po jedle...lebo inac amen tma.........napr s pivom mas pravdu ....ked som nahodou vecer v podniku dam si pol pizze k tomu 3 piva a ...tu zaaahu nepocitujem...takze ja si skor myslim ze reflux je len a len o tom ze nase telo nedokaze nieco dobre straavit... preco vo vsetkych veciach od doktorov je napr pisane nejest rajciny (lebo supky hniju v zaludku, to iste aj jablko - preco bez supky, atd atd ....strasne vela veci ked sa zamyslim je o tom ze to travenie nefunguje a nie ze je tam vela kyseliny....ak by som mal vela kyseliny preco by so mpo objemnejso mjedle tolko grgal .....ziadny moj kolega po jedle negrga tolko co ja aj minule dal som si fakt CELU jaternicu (s enzymom+hcl + probiotikum) nic mi nebolo....

gab
5. júl 2017

@zuzukaja ale zincica je vyborna na tieto problemy, nas znamy si takto vyliecil zaludok, vazne, bol na tom velmi zle a toto ho postavilo na nohy, vraj ovcie mlieko je najblizsie k ludskemu...
ja sa tiez chystam v lete na nu, ale tu ju nemaju... musim k nasim

gab
5. júl 2017

@viper3000 bingo, trafil si hlavicku na klinci, ja si myslim to iste, musime mat tej kyseliny malo, kedze jedlo hnije a nerozklada sa, ved keby sme jej mali nabytok tak to by musela stravit to jedlo co prijme zaludok raz dva a my pocitujeme tazobu po niekolkych hodinach, co zrejme nie je ok,
na dobrom traveni sa ma podielat pankreas, nevylucuje dobre stavy do zaludka a potom mame problemy,
citujem
Pankreatické enzýmy pomáhajú nielen tráveniu potravy a jej absorpcii črevami, ale majú aj ďalšie úlohy v tele, ako napríklad potláčanie zápalov, rozkladanie odumretých tkanív, vyplavovanie toxínov či regulácia hojacich procesov.

moja kamoska si vyliecila napr. zlcnikove kamene, ze pila citron s cesnakom https://varecha.pravda.sk/recepty/citronovo-ces...

ja sa este chystam na ocistu tela
http://www.treatment.sk/kategoria/zelena-vyziva...

gab
5. júl 2017

@sonata888 brokolica je vyborna na zaludok, lebo je proti helikobakteru a ma upokojujuce ucinky, ja si ju tiez robim, polodusenu,

nedavno som si robila grilovanu cukinu posypanu bylinkami a dobrota to bola teda paradna a v pohode...

gab
5. júl 2017

@viper3000 a s tym grganim, to je fakt, tazoba velka, kym si neogrgnem a uz je to dobre... ☹

zuzukaja
5. júl 2017

@gab a podarilo sa ti potom pribrať ? Ja som tiež veľmi schudla.a stále sa teraz sledujem,priberiem kilo,ostane mi zle a schudnem zase dve.
Asi musím prestať na to aj myslieť a vážiť sa stále,,ale keď je to ťažké keď to každý hneď " Fuu,riadne si schudla" 😏
Ja si ale naozaj myslím že u mna to spôsobil ťahajúci sa stres od decembra ( dcérka v nemocnici v MT počas Vianoc a ja snou ), doma problémy s mužom,plus operácia zlcnika v marci a potom v apríli mi zomrel milovaný 16 ročný pes..bojovali sme,chodili po klinikách a ja som bola len neceleych 6 týždňov od operácie..všetkého bolo moc,stres,smútok a už to slo 😔
Snáď sa to dá dokopy keď prejde čas.

gab
5. júl 2017

@zuzukaja ano pribrala, som mala 60, schudla som na 49, potom sa mi podarilo na 51 teraz mam cca 53- 54 podla toho kedy sa vazim.. teraz sa citim dobre, aj ked mi trci brucho, ale to zostalo po pôrode 🤐

mne tiez nechutilo jest a predstava, ze mi to ma spôsobovat bolest bola hrozna 😔, bala som sa nieco do pusy dat, co to urobi... potom sa to postupne zlepsovalo ...

zuzukaja
5. júl 2017

@gab ja nemavam bolesti,skor tazoba .pocit na zvracanie.
Ale tiež len keď má to akútne chytí .
Ja som mala minuly rok 78 teraz mam 68..

gab
5. júl 2017

@zuzukaja u mna to bolo zrejme spôsobene tym helikobakterom, potom sa to ukludnilo a teraz bolesti nemavam, len taku tazobu, ako pises aj ty, proste akoby mi nieco "klacalo" v zaludku

zuzukaja
5. júl 2017

@gab presne.minuly rok som mala helico a tiež vtedy kŕče,bolesti.

viper3000
5. júl 2017

@gab
@zuzukaja
@sonata8888

Ja som prvy krat schudol 8-9 kg ked ...som mal HP + Reflux....a tiez som robil to iste -stresujuce veci - vazenie,stale citanie internetu (jasne ze na internete skoro kazda choroba konci RAKom...tolko strestu som si narobil ze az....snubenica mi povedala ze ked by nebola somnou tehotna tak sa rozide ....lebo som stale riesil len ten reflux ani o nicom inom som sa uz nedokazal bavit....proste hroza..... ) treba sa prestat kontrolovat a snazit sa to zlepsovat a ono to pride...(PS:urcite nechcem zlahsovat nejake vysledky a vysetrenia co uz mate to je jasne) ....len sa treba menej stresovat ....

sonata888
5. júl 2017

@viper3000
Ako keby som videl seba tiež mam to iste doma amanzelka je už na nervy ...
Neviem sa od toho odosobniť ... to CT cko mam piatok lebo sa im niečo nezdá ....

zuzukaja
5. júl 2017

Tiež s tým bojujem.stale mi nieke dobre,dnes opäť na vracanie a nechuť .. na gastro idem v pondelok.
Lieky beriem od minulého štvrtku,už snáď mohli zabrať 😔

tanika
5. júl 2017

@zuzukaja nie to je málo lekári vravia 4-8 týždňov....a je to tak že zaberú ale ak potom pochybíš v diete si opäť v tom isto mne lieky už nezaberajú sú voči tomu už imúnne zvykli si. ja tiež už neviem čo stým ale jedno viem musím sa stabilozovať a postupne sa dostať z tých liekov lebo mi nerobia dobre mám rozhádzané celé trávenie proste des, všetko mi ide hore krkom , hrča v krku podľa tohp čo zjem a čo s čím skombinujem katastrofa nechcem ťa strašiť ale realita pri refluxe je taká . lebo takto ozaj žiť nechcem stále sa obmezovať + lieky a nie je dobre tak o čom taká liečba.....

tanag
5. júl 2017

Ahojte ja mam tiez problemy s kyselinou a bolestami brucha , nakoniec mi na ct zistili ze mam zuzenu jednu cas dvanastnika a to mi sposobuje problemy ,uz som z toho na nervy ale ako vidim nie som sama 🙂

zuzukaja
5. júl 2017

@tanika snáď toto nebude už navždy..veď mne lekár povedal že sa to prelieci za cca 4 týždne a bude kľud .
To bolo v apríli.aj to tak bolo. Vysadila som lieky po mesiaci a teraz toto 😔

viper3000
5. júl 2017

@zuzukaja
zuzukaja cudujem sa ze ti to nedal na dlhodobo....ale ono podra grafov c osom vide lco m idala doktorka moja z orl ...tak je to tak ze ked zaberu lieky po 4 tyzd...tak potom uz len obcas rza za par dni ....ak nezaberu tak dalsie 4 tyzd....a potom udrziavajuca liecba raz za cas .....ak nezaberu tak potom dalsich 8 tyzdnov ---teda cca ak nebude zaberat liecba tak 16tyzdnov beries tieto hnusne lieky rano vecer...
@tanag a predpisali ti lieky alebo...ifdu skusit nieco ine alebo ak odalej s tebou

uz som sem pisal ze bez liekov len zo stravou a udrzovat vsetko ostatne spat "posediacky" atd a trvalo mi to 3/4 roka

@sonata888 - drzim palce ...neboj dufam ze bude dobre....moj bratranec schudol asi 12kg a tiez mu nasli len HP a REFLUX ale ....proste poddal sa tomu a hladal na nete iba hluposti o rakoviine....:( fakt skus na to nemysliet tolko....

zuzukaja
5. júl 2017

Mne teraz dala moja doktorka len omeprazole 20 mg ráno.
Predtým v tom apríli som mala od gastroša pantomyl 40 mg ráno,ten zabral ale mala somnodruny z Neho po nohách .
Ja si myslím že mi dala nízku dávku moja dr teraz ..

viper3000
5. júl 2017

@zuzukaja
skus si pred jedlom dat kavovu lyzicu jablcneho nefiltrovaneho octu a decik az 2 vody radsej menej vody....vypit pred jedlom ...a uvidis ci ti to zvysi kyselinu alebo nie....lebo jablcny ocot je na tvorbu kyseliny to znamena ze ti to pomoze rozlozit jedlo a nebude tolko kvasit v zaludku...

zuzukaja
5. júl 2017

@viper3000 kávovú lyžičku ?

viper3000
5. júl 2017

@zuzukaja
nasiel som dve formy polievkova lyzica a pohar vody cca2.5 deci ....
co je podla mna strasne vela a rozriedi ti to a jto mal okyseliny co uz aj mas a potom so mnasie leste jeden a to je kavova lyzica (ja mam doma take dost hlboke) a troska vody ......este niekde som aj nasiel ze trosak medu nech to ma lepsiu chut...

zuzukaja
5. júl 2017

@viper3000 skúsim . Ak by mi nebolo zle,znamená to že kyseliny mam skor malo,že?

tanag
5. júl 2017

@viper3000
Mne po malych davkach jest alebo operaciu