icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

sonata888
10. júl 2017

@zuzukaja
Vyskúšaj viperovu metódu s betainom

zuzukaja
10. júl 2017

Kázal mi držať žlčníkovu dietu ešte,že to je krátko po operácii,že niekomu byva zle pól roka aj rok ..

zuzukaja
10. júl 2017

@sonata888 už som začala len pred Gastrom som to musela vysadiť radšej. A ty ako sonata? Už lepšie ?

sonata888
10. júl 2017

@zuzukaja
Nie ... asi zrejme budem mat IDB alebo crohnovu chorobu ( alebo niaku itoleranciu ? ) pretože ked niečo zjem ostane mi zle a stolica je vždy dosť veľká ako keby si črevo s toho nic nezobralo čakám na gastro 24.7.2017 ... robili mi dokonca oknomarkery koli tomu ze som schudol od 9.6.2017 doteraz 10kg

zlatica3510
10. júl 2017

@zuzukaja ahoj.no myslim si ze otvorena kardia to nie je normalny stav..co ti na to povedal?

zuzukaja
10. júl 2017

@sonata888 čo je IDB? Crohnovu má aj moja dcéra,má 11 rokov a v decembri to prepuklo,boli sme počas Vianoc v nemocnici a odvtedy mam aj ja problém so žalúdkom.boli to neskutočne stresy,strach...ale ona kakala krv a bola anemicka veľmi.
Inak tie testy na potravinovú intoleranciu sa kde robia? Myslím na mliečne,celiakiu a tak ..

sonata888
10. júl 2017

@zlatica3510
Mne napísal ze plne priechodná ...

sonata888
10. júl 2017

@zuzukaja
Musí to spraviť gastroenterológ

sonata888
10. júl 2017

@zuzukaja
Pardon IBD

zuzukaja
10. júl 2017

@zlatica3510 že to by sa malo upraviť, ale môže to byt už aj stále.ale zároveň mi povedal, že si nemysli, že mi je tak zle z toho mierneho refluxu a z toho že kardia nedoviera, lebo neni otvorená stále .
Tak ja fakt neviem . Pripisujú to skor stavu po ope zlcnika ....

zuzukaja
10. júl 2017

Mne napísal kardia dobre priechodná ale nedoviera.
Nerozumiem prečo mne ešte nerobili tu potravinovú intoleranciu,keď už 5 x som bola na gastro 😏 To sa robí z krvi či zo vzorky zaludka ??

zlatica3510
10. júl 2017

ale kardia ma dovierat...ked robi vysetrenie ma byt zatvorena..

gab
10. júl 2017

@zuzukaja pokial mas vyoperovany zlcnik tak kludne môzu byt aj taketo problemy, znama ma vyoperovany zlcnik a citi sa horsie ako predtym, proste zlcnik ma svoju ulohu a funkciu v tele a zrejme to tam nefunguje ako ma,si zober, ze su aj zlcove cesty a tam sa tiez môze usadit piesok a pod... znama hovorila ze musi tak ci tak drzat dietu, ci ten zlcnik nema alebo ho mala... takze ho akuratik nema ale dietuje aj tak... 😔
u nas robi na intoleranciu alergolog... odporucanie od vseobecneho dr a potom sa robia testy, niektore z krvi, niektore z dychu, niektore vpichom do koze..
ja mam intoleranciu fruktozy...

sonata888
10. júl 2017

@zuzukaja
S krvy sa robí intolerancia a zápaly čriev ,helicobacter,okultne krvácanie -stolica

gab
10. júl 2017

@zlatica3510 @zuzukaja @sonata888 aj moja bola pri vysetreni otvorena, proste oslabena a to som drzala dietu a prisnu, lebo ma potom cakali testy aj na intoleranciu, a kedze mi bolo zo vsetkeho blbe, tak som poriadne nejedla a bolo mi zle aj z vody ... 😔

zlatica3510
10. júl 2017

uz som toho dost prestudovala..dokonca somm robila na rtg,kde sme robili tieto vysetrenia ale detom...ale jedno je pravda sama si neviem pomoct...ano zuzukaja mozes to mat po operacii zlcnika...moze ti byt zle aj z toho ze mas na stenach alebo v jazierku zlc..ta tam nema co robit..ale aj ja ju tam mam..zlc nam odteka do tenkeho creva tym ze nemame zlcnik.a nam odtial ide do zaldka..a tam nema byt...mame aj duoden.reflux.to znamena ze nam nedoviera tzv.uzaver medzi zaludkom a tenkym crevom tzv.pylorus..treba sa asi vsade pytat lebo mam pocit ze nikto nas nikam neposle..

sonata888
10. júl 2017

@zlatica3510
Áno toto je pravda pretože ked leží pacient tak má prísť k zatvoreniu kardie

zlatica3510
10. júl 2017

@gab ano ale kardiu riadia nervove vlakna,mozog.a x lekarov mi povedalo ze sa neuzavrie..

sonata888
10. júl 2017

@gab to je zaujímavé lebo ked sa napijem čistej vody je mi zle ... (iné nepijem)

sonata888
10. júl 2017

@zlatica3510
A dôvod toho "neuzatvorenia" nemôže byt práve v hlave ? Stres Atd ???

zuzukaja
10. júl 2017

@sonata888 vraj za veľa z tohoto môže stres!
Zlatica aj mi povedal že nám v zaludku trochu žlče.

viper3000
10. júl 2017

@zuzukaja
V amerike vznikla kniha - je to dieta pri Crohnovej Chorobe ....nieco na sposob...Carbohydratova dieta....a ze vraj to dcere tej spisovatelky pomohlo uplne.

ja dufam ze ta akupunktura pomoze...🙂 pan RNG pisal ze reflux je len hlavne o tom ze sa ti vracaju plyny a pena do pazeraka... ze ked je v zaludku dostato kkyseliny kardia sa stiahne a uzavrie...

zuzukaja
10. júl 2017

@viper3000 takze podľa teba nebrať lieky čo predpísal ale ten betain?

Či čo mam teraz urobiť ?🤔
Už fakt neviem 😖

gab
10. júl 2017

@zlatica3510 - riadia nervove vlakna,mozog.... to znamena co? ze si treba urobit poriadok v hlave a potom sa uzavrie? alebo vlastne nefunguje spojenie medzi mozgom a zaludkom, alebo to je naozaj tak, ako hovoria, ze psychika a vracia sa nam nieco z minulosti? pisem to tak zjednodusene, mozno kus chaoticky, alebo co vlastne na to môze byt?co by nam mohlo pomôct
@viper3000 tak preto sa nam ta kardia otvara a vlastne nezatvara, lebo nemame dostatok kyseliny, mam tomu chapat tak? cize ak je dostatok kyseliny oni sa tie svaly same uzavru?

gab
10. júl 2017

@sonata888 ja nemôzem studenu vodu, tak si musim vzdy trochu odpustit, skôr letnejsiu

sonata888
10. júl 2017

@gab
Skúsim to aj ja
Mne to povedal hlavne doktor Toth
Ze je to súhrn nervou a svalov a vlastne to tak funguje ze (mne to vysvetlil jednoducho) ako keby si mal plávak v žalúdku a akonáhle je dosť kyseliny tak sa kardia teda svaly uzavrú na základe plávaku ktorý vyslal signál do hlavy a ze ked je malo kyseliny nezavre sa teda nedostane plavak hladinu

zuzukaja
10. júl 2017

@sonata888 tak prečo dávajú lieky na blokovanie kyseliny potom ??

sonata888
10. júl 2017

@zuzukaja
Ked ti zistia ako mne zvýšená hladina jazierka nalačno po liekoch som mal normálnu hladinu ... ale evidentne som si sám posral život tým ze som 6 rokov bral Helicid ... ( každý deň 1)

tanika
10. júl 2017

@gab
@zuzukaja
@sonata888 zaujimavé😉 inak ja si totiž myslím že na to čo ja zjem a ako zdravo sa stravujem z čoho by som aj mohla mať veľa kyseliny a k tomu tie lieky ktoré mi to ešte znižujú takže mám ja vôbec nejakú kyselinu ?😨 preto sa neuzavrie je problém aj s trávením 😒 má to logiku len nachápem lekárov všetkým predpisujú IPP / typu helicid, ozion emanera, pantoptamyl atď.... jedine z čoho mám málo kyseliny žeby stres...je pravda toho mám ja dosť ale povedzeme si koľko ludí sa dnes stresuje a to všetci majú kard🙂ie otvorené !!!!! nechápem tak je tu vôbec nejaké riešenie čo s tou kardiu ? žeby ten Betadin HCL ........prečo nám to neprípušu lekári ....no jasné preto lebo by nám to museli dať vyšetriť PH metriu!!!!! a to u nás moc gastrošov neposiela do Martina na vyšetrenie...len na nás skúšajú lieky..................🤐

zuzukaja
10. júl 2017

@tanika asi tak .musime to odskúšať sami.
Ja skúsim teraz lieky čo mi dali dnes.
Ak nebude lepšie,prejdem na betain.
Bud-alebo.ale povedal mi že musím brat aspoň mesiac ...