Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
ja sa zacina mdostavat do depky :(:( mam pocit ze je to vec co sa neda vyriesit....aj ked dufam v to...dufam ze akupunktura zmierni alebo vyriesi moje problemy...
@viper3000 inak som rada že si to pochopil reflux je celoživotná diagnoza ....je to tak stále sa musíme mať na pozore s lieky ...máš chránený aspoň ten pažerák to ja viem ešte ja čakám na histolgiu z pažeráka výsledky a potom budem kludná....a bez liekov sa možno dá ale je tam riziko zápalu a erozii ja som toho neskutočne prečítala a rozprávala asi s 5-timi gastro lekármi a aj intrenistkou....a je to tak...
@viper3000
@tanika vidite a ja som stale presvedcena, ze sa to da nejakym spôsobom liecit, na kazdeho plati nieco ine,
uprimne, ak budeme drzat prisnu dietu, ale fakt s rukou na srdci, bez stipky "zhresenia", mozno by stacila - 2 mesiace uplne bez mliecnych veci, ziadne maslo, smotana, kava, syry, kuracie, bravcove, mäso -co prekyslicuje, sladke, ale skutocne ani gram, dietu ktora je predpisana aj malym detom a musia ju drzat skutocne prisne, myslim, ze to pomôze, sliznice si oddychnu a popri tom, lieky, vitaminove doplnky a ak je tej kyseliny malo tak nieco na jej podporu, + cviky, nemat stres, mozno viac sportovat, ale isto si myslim, ze nieco existuje.. a mozno, nech to vyznie akokolvek zvlastne, mozno aj "mimozmyslove" typu kineziologia, nejaky liecitel, odbklovanie minulosti, odpustenie minulosti, nieco co je mozno aj mimorozumove, ktohovie... 🙂
https://chriskresser.com/get-rid-of-heartburn-a...
chodi mna tuto stranku ...davam si ju prekladat nakolko je tma toho vela ...mozte s iskusit kuknut...
@gab áno aj nad týmto som rozmýšlala ale ja nemám asi takú silnú vôlu preoste možno keby som bola doma zavretá ale ja sa pohybujem medzi luďmi, obchodné stretnutia, obedy ...atď je to ozaj pre m%na tažké takto ako ty píšeš stravovať sa , ale máš pravdu toto ako píšeš je cesta jeden lekár mi to povedal že dá sa aj bez liekov ale veľmi strikná prísna dieta, a ešte jedno čo uvažuejm dať si spraviť test na potraviny aspoň na 300 potravín a samozrejme aby mi niekto na zákklade výsledku spravil jedálniček a dohľad... to by som si ešte zaplatila v nejakej súkr.klinike mne jedna kočku tu z MK odpísala dala si sraviť test na potraviny na 600 druhov a podla toho jej sravili jedálniček a po pol roku prestlal brať lieky a funguje a stravuje sa samozrejme zdravo a to čo telo môže a hlavne vyvážene dali jej doplniť aj minerály tých mala málo ale ona žije v cudzine. ale čo píšeš je pravda ...prepáčte za preklepy🙂
@gab dík fakt o tom uvažujem lebo tá kočka si to dala spraviť je bez leikov a stabilizovaná , mala zápal, myslím aj erozie a mala chytené aj hrdlo , hlasivky, sťažené prehltanie...preto ešte toto by som spravila i keď viem cene cca od 120 eur do 450 eur😨 ja viem hrúza....ale ja už ozaj neviem ako počkám na tú PH metriu jeden deň vydržím chodiť zo sondou v nose...😉
@tanika toto je to centrum
http://www.ippm.sk/cennik-ippm
akuratik pozeram, ze nejak pomenili cennik lebo ked som to hladala pred par mesiacmi, boli tam ukony, ktore zistia aj dedicne potravinove veci a tie stali okolo 1000
Viete nad cim rozmýšľam? Mne tam nepopisuje žiadny zápal pažeráka a erózie.
Tak či sa mam teda tlačiť liekmi z ktorých mam nežiadajte účinky ako aj v apríli ( modriny po nohách),alebo brat len ten betain keď mi bude zle.
Lebo v podstate tej reflux mam mierny a on povedal že niekto s tým žije cely život a ani o tom nevie.
Ja si myslím že mne skor robí problém to zle trávenie po operácii zlcnika..
Už fakt neviem čo je lepšie urobiť.tieto lieky mi aj tak isto zase vysadia,koli modrinam ..
https://encyklopedia.akv.sk/diagnozy/palenie-za...
Zaujimave citanie 🙂🙂
@viper3000 hlavne tento bod : dlhodobé a časté (viac ako 3-krát týždenne) užívanie liekov na potlačenie kyseliny v žalúdku (antacidá) maskuje skutočné príčiny refluxu a zvyšuje riziko vzniku potravinovej alergie (nedostatok kyseliny spôsobuje poruchu trávenia bielkovín = narušenie črevnej mikroflóry = poškodenie sliznice = zvýšená priepustnosť čreva = alergény v krvi = alergia) .. ten je za 100 bodov 😉
@tanika ahojky, necitala som celu diskusiu, ja som mala podobny problem, s travenim, ale mne po "hadici" zistili hiatová sklznu herniu, co znamena ze zaludok nebol na svojom mieste a branica tlaci na zaludok, a tym padom som mala reflux, a musela brat lieky ozion 40 a kinito pred tazkym jedlom, vsetko mi to sposobila moja nadvaha, ktoru som ziskala po pôrode, ked som dostala zapal stitnej zlazy a pribrala som vyse 20 kg . A prisli aj problemy so srdcom, to bolo posledne,...zle som sa citila, po jedle ma palila zaha, aj napriek liekmi, to ma nastartovalo a nasla som si vyzivovu poradkynu, dobru znamu, a ta mi presne na moje problemy nastavili jedalnicek, lebo lekar mi povedal, ze schudnut...ale ako uz vam nepovedia, ...tak som presla na komplet inu zdravu stravu, a schudla som uz 17 kg od januara a este 15 chcem dat dolu, ale musim povedat, ze sa ovela ovela ovela lepsie citim, aj moje travenie je lepsie, dokonca si mozem dat aj obcas pohar vina alebo piva a nerobi mi to problem... takze zmena stravy... u mna pomohla
@leontttynka môžem sa spýtať Ozion si ako dlho brala...........a ozaj raz denne 40 mg ? a teraz sa ako stravuješ ? čo ti nerobí problém ? a čo áno ? a ako si na tom teraz ten reflux ... strava či aj lieky .... ďakujem za odpoveď
ja som si dnes na ranajky dala bezcukrovu, bezfruktozovu natierku s ryzovym sirupom a carobom a zatial vyborne... lebo mi uz dochazdala fantazia, co jest,tak som si to kupila v bio obchode,
@tanika ano ozion beriem 40 mg asi rok, a aj s nim som mala obcas problemy,.. zaha palila aj tak, obcas som si dala aj kinito pred tazkym jedlom, teraz idem skusit znizovat postupne na 20 mg, kinito som uz dlho nemala nepotrebovala som ho 🙂 beriem ozion vyse roka, pecivo jem len kvaskove, ktore si peciem sama, ... ja som bola v stave ze mi lieky moc nezaberali, a teraz bez problemov, nejem takmer nic na oleji, nic mastne, len na vode, alebo teraz uz na kokosovom oleji ci maslo ghee, a vela ovocia a zeleniny, a jem 3x denne minimálne 5 hodin odstup, mne sa polepsilo, ja som kvoli refluxu zle spavala, vsetko sa vracalo spat, teraz uz mozem spat aj bez zvysenej polohy, a dokonca pit aj kavu, 🙂 ja som bola psychicky zle na tom, a nevedla som sa zmierit s tym ze by som mala stale brat lieky, a ked mi povedal schudnut, a tak bojujem s tym lebo ked niekedy chcem este bábo tak mi ine ani nezostava, aj ked bojujem sama zo sebou ci este niekedy pojdeme do toho, lebo po pôrode mi nastali vsetky zdravotne problemy a moje telo, sa nevedelo s tym vyrovnat, ale teraz sa citim super, ako som sa dlho necitila a este lepsie bude ked schudnem este tych 15 kg, ale mam pupocnu herniu tak idem bez cvicenia, a celkovo som dala na zdravy zivotny styl, a uz ani nezdrave potraviny nechutia, ako vyprazany syr a podobne... pred tym mi aj s liekmi robil problem aj pivo, ci vino, a teraz ked si dam nemam problem, samozrejme s mierou, a jeden pohar a raz do tyzdna ked som na grilovacke 🙂

Ja už ničomu nerozumiem ... skúsim sa mesiac preliecit a potom vysadím.
Lebo ja už neviem čo robiť ...