icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

zuzukaja
30. júl 2017

@tanika ďakujem Ano tú som myslela .

zuzukaja
30. júl 2017

@tanika no daj vedieť, či ten čaj pomáha .

viper3000
30. júl 2017

Ja skusam - grepovy dzud (s cerven- ruzov) grepov niekde na nete som nasiel - ze to pomohlo na priznaky musim povedat ze za dva dni som mal minimalne pocity palenia zahy(takzvane skoro ziadne) - ale stale musim povedat ze najlepsia je seba disciplina s jedenim mensich porcii a nekombinovat vsetko mozne

tanika
30. júl 2017

@viper3000 preboha grepovy džús mi zo by som mala kyselinu aj za ušami 😢

viper3000
31. júl 2017

@tanika
cital som o grepoch ...a ze vraj ta horkost co tam je podporuje travenie... 🙂 ale ja uz sam neviem....co mi robi lepsie a co horsie ....zacinam vzdavat tento boj :( na niektore jedla mi nepomohol ani betain...mal som pocit palenia niekde v creve...taky divny pocit....z aloe vera som mal neskutocne krce...(ked som ho prestal brat-upokojili sa tie krce)... dnes rano som si dal polku ruzoveho grepu a potom som sa najedol...uvidime co sa bude diat...
Inac na PH metriu ma objednali na 12.9.(18.7. som volal s doktorom-takze kvazi po 2 mesiacoch) a ze pred vysetrenim 3 TYZDNE NEBRAT omeprazol....kokso to je dost dlho ak ma niekto problemy a potrebuje toto vysetrenie a ma fungovat 3 tyzdne bez omeprazolu......za posledne dni som mal take akoby divne jemne palenie v nose....ale zaha ani miesto nad zaludkom ma vobec nebolelo ani nepalilo-nechapem....ze ci to bolo z nieco ineho alebo je to z refluxu nakolko nic ine ma nebolelo...

ladia
31. júl 2017

@viper3000 ahoj prosim t aides na ph metriu do Martina??kto tam tam poslal mna tam nechce moj gastros poslat ze to je iba pre deti porazi ma uz tiez z tej zahy a nekonecneho buldenho kruhu ja inak teraz dva mesiace nejem ziadne lieky lebo ci som ich jedla alebo nejdela stav bol rovnaky .

viper3000
31. júl 2017

@ladia ORL doktorka v Ziline...ma poslala ....povedal som jej ze mi lepsie robia lieky na travenie ako omeprazol....asi to bolo dolezitte....lebo niekdo ma naozaj menej traviacich enzymov a preto ma zaahu....ale moja ORL doktorka je paradna - ona mi v pohode dala na vyber ze mozem poskusat vsetko mozne a ze ak sa bude mdobre citit aj bez liekov nemusim ich brat...to bolo este v roku 2013 aj teraz mi dala ze este potiahneme bez liekov mesiac a uvidime c isa to bude zlepsovat ak budem dodrziavat vsetky ostatne veci...

ladia
31. júl 2017

@viper3000 tak to mas dobruu doktorku toto by mal riesit gastros ale oni neurobia nic nadramec dokola predpisju lieky ziadne vysetrenia. no ja chcem cetecko criev tak som velmi zvedava ci ma tam posle nemienim tie lieky brat. enzymi beriem lebo mi zle travia cukry zo strukovin a ovocia na to mi bral na zaciatku moj gastros vzorky zo sliznice teraz ma len posiela k neurologovi lebo mi tvrdi ze vsetko je psychosomaticke takze asi najdem ineho gastrosa zase . drzim palce na ph metrii a daj vediet ako to prebiehalo hadam sa tam aj ja dako dopracujem hlavne nech to pomoze zistit pricinu.

gab
31. júl 2017

@viper3000 ja som nasla Byliny první pomoci při letních trávicích obtížích: Pálení žáhy zmírní rakytníkový olej

http://www.byliny-nadeje.cz/byliny-prvni-pomoci...
tam je dôlezite to letne - neviem nahodou, ci to nie je aj pocasim, je teplo, zmeny pocasia, my sme boli u mojich rodicov, tam bolo pocasie od zimy, burky, tepla snad vsetko,momentalne môj zaludok protestuje, no priznam, jedla som aj pecene koleno 😒,
zacala som brat zeolit - a tam sa môze stat, ze na zaciatku uzivania sa rapidne zhorsi stav, tak môze byt, ze moje telo reaguje aj takto...
a mozno aj tym, ze mi stekaju hlieny z nosa, nakolko moje telo reaguje na klimu uplne rychlo, cize aj v aute par hodin a staci ze vojdem do obchodu kde je zima a mam studene nohy (okamzite) a vyjdem z obchodu a uz mam plny nos...
a ako dopadla akupunktura?
hej a to aloe vera - ja uz ked pocujem ako to na vsetko pomaha - vrrrr... tak mi naskoci husia koza...
ja mam skôr pocit, ze univerzalny liek, ci uz medicinsky alebo alternativny neexistuje, na kazdeho pôsobi nieco ine.. len to odsledovat ... 😉

gab
31. júl 2017

@ladia aj ja mam intoleranciu fruktozy ( to zle travenie cukrov z ovocia a niektorej zeleniny ), to je zalezitost criev, a potom to ide aj do pecene... lenze ked si to vezmes, tak sme skoro nestravovatelne, ved vlastne co je zdrave, ovocie, zelenia, nemôzeme udene, pecene, vyprazane, och joj... 😖

ladia
31. júl 2017

@gab no ved to ze ja nejem maso napriklad a co mi ostava zelenina ktorej ma tak naduva ze mam bolestive krce takze aj z toho musim obmedzovat . teraz mam mesiac cely bolesti criev doktor mi tvrdi ze je to syndrom drazdiveho creva . no j a neviem ked ma kole v boku na lavo ci je to len syndrom. na kolono som bola v roku 2015 a potom znovu 2016 nic tam nebolo vsetko bolo ok nie ze by som chcela ist znovu to nie ale krce mam casto to uz fakt neviem co robim zle.

viper3000
31. júl 2017

@ladia
ked ta naduva zo zeleniny skus nejake traviace enzymy - inac aj to ze mas zle travenie moze sposobovat vela vzduchu (plynov) v crevach zaludku a prave preto ti to sposobuje reflux - si myslim 🙂

@gab
dakujem gab za info - ten rakytnikovy som douzival a novy som si nekupil ale mal by som lebo aj prvy krat mi pomohol prave rakytnik olej...a ta caga - hmm zaujimave....

ladia
31. júl 2017

@viper3000 uzivam z ihrebu enzymy na stukoviny a cukry z ovocia ale dako slabo to ucinkuje ale mas pravdu vela vzduchu v crevach aj to je mozne .

tanika
31. júl 2017

@viper3000 ďakujem za info no ja som bola bez liekov asi tak 4 dni a katastrofa takže ja neviem ako vydržím 10-14 dni mne tak povedali môj mudr. čo mi to urobia v Trnave, ja teraz katastrofa porušila som na oslave , mám pocit plnosti som nafúknutá , ako keby som mala niečo v hrdle trocha cítim ....ba gastro idem teraz 4.8. ide ma z toho poraziť ja neviem už ako ďalje normálne fungovať a stravovať sa....

viper3000
31. júl 2017

Ako ked beries lieky na zastavenie tvorby kyseliny a napr prejes sa na nejekaj oslave tak nemozes cakat ze budes bez problemov(a ty si este k tomu bez zlcnika - ci to si mylilm)- ako je pravda ze ja som bol teraz na svatbe (nedal som si ziadny kolac) ale zato som ochutnal zo vsetkeho (rezen a salat,maso a ryza,polievka) ale vsetko take mensue porcie ale plus som si dal traviace enzymy ;) to preto som to asi zvladol ;) tiez uz ani sam neviem ;( raz je dobre raz zas horsie;( ale snazim sa naozaj mensie porcie jest a vecer pred spanim tie 3 hodky uz naozaj nic nejest;)

sonata888
31. júl 2017

@viper3000
Opäť potvrdzujem ze pomáha pred spaním nejesť vďaka viper aspoň na večer (pred spaním) je lepšie aspoň tie 3-4 hod ... mne napísal po gastro vyšetrení(zevraj pažerák zapojený) emanera 40mg obden a 3x1 ganaton ... ale žeby mi bolo lepšie ... kontrola 25.9

tanika
31. júl 2017

@viper3000 viem celé zle , ale už má to nebaví sa takto obmedzovať bože ☹ a ja žlčník mám 😔a a samozrejme so nejedla vysmazane ani kávu ani krémové koláče 😒a Len som trocha porušila.

tanika
31. júl 2017

@sonata888 a prosím tá cítiš sa aj lepšie ? Dodržuje diétu ? A mal si kontrolu aj hadicu ti robil ?

sonata888
31. júl 2017

@tanika
Nie u mna sa stalo to ze som mal obrovsku bolesť na hrudi a prešlo to do epigastria tak po známosti rýchlo vybaviť gastro kde mi zistil erózie do 5mm na pažeráku (pritom som 6 rokov bral Helicid ) nedržal som žiadnu diétu ... avšak teraz som držal. posledné gastro bolo 19.6.2017 vtedy boli odbery aj a 25.7.2017 bol výsledok miera gastritida bez hp a bilirubin 25,4 .
Ale k veci nie je mi lepšie co som mu povedal ,nad výsledkom z CT kývol rukov ... (hematolog) proste mávam pocit pálenia pod pravým rebrom ale neviem to popísať ako keby sa tam niečo prelievalo... dal mi 3x1 ganaton zevraj na podporu čriev ...zatiaľ nic žiadny výsledok ... jedine plus co som skúsil na lačny žalúdok vypiť pohár (0,3l) stavy s červenej repy + mrkvy (čerstvo odstavená ,avšak aspoň 3 hod odstata) ked toto ráno vypijem po zbytok dňa nemám kyselinu (4 deň bez emanery)

sonata888
31. júl 2017

@tanika
Ďalšia kontrola 25.9.2017 už znova s hadicou ...lenže bojim sa ze ked som tých 6 rokov bral Helicid ... ze si moj žalúdok asi zvykol ... inak prvý krát v 2012. Na začiatku som mal erymatoznu gastritidu bez hp vtedy mi dal Helicid ... vyliečil má a potommi povedal podľa potreby a ja debil som si vzdy dal večer jednu ... vtedy som mohol zožrať aj kameň všetko som mal chuť pazravosti ... a vidíš zrazu koniec ...

micusa
1. aug 2017

@tanika mne tiež grepový džús pomáha, neviem čím to je, ale nerobí mi žiadnu kyselinu, veď aj citróny sú vraj zásadotvorné a aj tie môžem, ale mám ich rada len v určitých obdobiach, citrón do minerálky alebo vody, nemám z toho kyselinu nikdy, ale pomaranče a mandarínky nie, z tých mám pocit pálenia.

gab
2. aug 2017

@tanika @micusa nuz cele toto nase ochorenie je zvlastne 😖, vazne, ja som zistila, ze mi dobre robi tonic - kinley , ako nechapem, ale môj zaludok ho toleruje a je mi po nom dobre... 😲 .. takze ja logiku v refluxe co môzem a nemôzem uz nehladam

zuzukaja
2. aug 2017

@gab ani ja . Včera som jedla kapustu,knedlu a mäso a nič.uplne že nič. A potom si dám nejakú spenatovu polievku so smotanou a zle niekoľko dni 🤔

tanika
2. aug 2017

@gab
@micusa
@zuzukaja kočky presne ani ja už tomu refluxu nerozumiem ale zajtra idem na kontrolu na gastro a poviem lekárovi že ja nevidím fakt dôvod brať leiky či ich beriem alebo nie ...je to rovnako...ja to proste celé o strave ale ja fakt už neviem ako zdravo a hlavne výživne jesť ako mi povedala moja obvodná a ja jej ale Mudr. ja mám reflux ....tak ako sa mám stravovať ? ona že no je to ťažké čo vám pasuje.

sonata888
3. aug 2017

Ahojte
Včera som zjedol praženicu s hlivy ... a rsp bolo toho dosť a nic mi neni teda zatiaľ (prečo furt chudnem mi nebolo vysvetlené)

viper3000
3. aug 2017

@sonata888
Asi kvoli stresu inac to nevidim ....ale je to mozno aj preto ze ak uzivas tabletky na potlacanie kyseliny tak nedokazes dostat z jedla vsetky potrebne veci (pretoze kyseliny pomaha rozkladat jedlo na potrebne diely ktore dalej putuju do creva atd) preto asi aj chudnes....

https://www.medcline.com/products-1/
....je to zaujimava volba ak musi clovek spavat vo vzpriamenejsej polohe... ...je to sice dost drahe ....ale lepsie ako si znicit chrbticu uplne ...podlahvnikmy a neviem este cim...🙂

zuzukaja
3. aug 2017

@tanika ako si dopadla?

tanika
5. aug 2017

@zuzukaja no navrhli mi PH metriu s imper. a mám skúsiť postupne vysadzovať lieky, ale neviem kedže sa mi zdá že môj organizmus si na ne zvykol, aby som bola bez liekov a spravila sa 24 hod- PH metria a že uvidíme aký mám reflux , lebo ja pálenie záhy nemám len ráno mávam diivno v puse a potm sa mi zle prehlta ako keby som tam mala niečo nalepené... tak mám asi možno nočný reflux no neviem....a neporušovať stravu akonáhle zjem koláč alebo zmrsku už sa mi potom zle prehlta alebo akoo keby som tam mala guču v hrdle...celé zle poviem ti už ma to štve ako budem vôbec funngovať....

zuzukaja
5. aug 2017

@tanika no mne total zle 3 deň.v stredu večer som zjedla 3 plnkove Koláce... ale nám tu sestru s deťmi a jej syn od stredy večera vracal,do dnes hnacky.
Tak neviem či mal vírus a mam to od Neho alebo z tých koláčov ...

tanika
5. aug 2017

@zuzukaja no ťažko povedať ale je to dosť možné že s tých koláčov aj mne tak býva keď zjem niečo čo by som nemala. ☹ je to ťažké všetci okolo môžu jesť čo chcú a ja nie ide ma poraziť☹
a čo ťa bolí žalúdok ? alebo ?