Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
@zuzukaja presne...... to je reflux ja mám ťažobu a hrča v krku , ako keby som tam niečo mala zjedla som koláč bez plnky a kapučíno bezkof. a odvtedy čo zjem ide mi ako keby hore krkom....😒 takže dieta ....zajtra asi tak a potom sa čudeujem že chudnem ...keď nemôžeme jesť normálne.... ja som si kúpila ten ukko čaj na reflux ale pijem ho tak asi štyri dni ale ako kedy zatial účiinok nevidím ale asi to ptreba pravidelne...
tak dnes som uplne ze uz bez mozgu- vcera som bol na svatbe ...zjedol som vsetko mozne aj nemozne ...vobec som nemyslel na reflux....a bolo mi paradne ani neviem ze by som nejaky reflux mal nechapacka.....a po 3 hodinach nasvatbe som si dal aj nejaky ten alkohol co sa nemoze a vedel som ze v noci bude mmat reflux ked budem spat...tak aj bolo rano so msa zobudil s jemnou bolestou hrdla....:( ale to som vedel lebo posledne jedlo som jedol o 5:00 rano ...a siel som spat o 6:00 ale do vtedy nic.....:( reflux je naozaj psychicka choroba,a az nasledne z jedla asik ...ja uz ani nedokazem premyslat co je dobre a co nie...pretoze raz je mi dobre z toho co by som nemal a z ineho je mi zas zle - inac po 3 dnovej skuske som prisiel na to ze grep.dzus neni dobry ani pre mna ako v prvu hodinu dve mi nic nerobi ale potom nasledne mam dalsie hodiny take jemne palenie na hrudi......
je to psychika vo velkom, vcera sme boli cely den mimo domu, cize riesit co môzem a nemôzem som nemala kedy a ani naladu a zaludok zvladol aj zmrzlinu, aj octovy nalev na salate, trochu sportu, trochu plavania, pomedzi, ked nebol cas na pitie, dala som orbit zuvacku a v pohode a vecer som sa pristihla pritom, ze som vlastne nemyslela co smiem a co nesmiem, ze ved by mi malo byt zle a do pol hodiny som citila sucho v puse... akoby som si to privolala..
normalne posledny tyzden trenujem, ze poviem svojim myslienkam, chodte prec, nezavazdajte, som zdrava a preco by mi malo byt zle? lebo to niekde pisu? hotovo, dovidenia, som ok, jedlo je zdrave a robi mi dobre...
inak, ak naozaj trochu citite palenie odporucam dat si zuvacku, mne tak paradne pretrovi, ze citim hlad, tym ze si tvorim sliny dostava aj zaludok tekutiny, ak sa to tak da nazvat a sucho v ustach mizne... 😉
Páli niekoho z vás pri zahe aj na lopatkách ?? Na chrbte? To je premna nové.
Od včera pálenie v hrdle a na hrudi a cítim to aj na lopatkách 😲😏
Bolest na lopatkach moze byt ;( aj ja som to maval
ako sa mate spolubojovnici ? ja na dovolenke 8 dni uplne bez problemov ...dva dni v robote a uz tu mam palenie zahy...certa rohato....- aj vam sa stava ze sa vam zacne kychat niekedy po napiti sa vody alebo zjedeni jedla??
Ja oblačno slnečno 😬 Raz dobre,potom 2-3 dni zle 😏
Serie má to fakt 😔🙄
@frimmka ahoj a kde si kupila ten olej? A ako si ho uzivala na tu kyselinu? Nemozes nieco viac o tom napisat? 🙂 dakujem
Inak nuekde som to uz citala na MK ze to zeny davaju na tampon ..ale ako dlho musis mat tam ten tampon?
@gab ahoj a mas niekde tie cviky na kardiu? Tebe to pomohlo? Dakujem
Ahojte pridavam sa do diskusie. Ja mám reflux od mala.Na gastro chodim pravidelne a celý zivot mam traviace problemy :/ A stale nejake lieky lebo sa mi robí vela kyseliny, som stresový typ..no a take obdobia ze raz horsie a raz lepsie..
Asi dva roky dozadu som mala vacsie problemy a zistili po vysetreni ze mam zapal aj erozie :/ Mam aj sklznu hiatovu herniu...ale zaujimalo by ma ci ta hernia je celozivotna...lebo aj ked som viackrat zmenila lekara, nikdy mi to nepisali do papierov a ni nehovorili az tie dva roky dozadu ..a teraz pri poslednom vysetreni mam pri pazeraku napisane ze bez hernie..
Mam otazku ..aky je rozdiel medzi GER a GERD?
A este ze predtým mi vždy pisali ze biliogastrický reflux a teraz ze Refluxna ezofagitida..to je akože zhorsený stupen refluxu? Je este mozna cesta spat? Alebo to bude len k horsiemu smerovat? :/ :( vdaka
@danielkadandy
Vitaj medzi nami ,refluxnu ezofagitidu 1 stupňa (erózie do 5mm) som mal aj ja ...ezofagitida zmizla ... reflux ostal a ostane na cely život ... je to porucha medzi mozgom a pazerakovym zvieracom ... otázka znie ako zistili ze máš veľa kyseliny ? Smerovať to môže tak ako Ty sama sa k tomu postavíš. Každému nám tu pomohli rôzne veci ale aj nic ...
@sonata888 ano ja som to vsetko citala 🙂 tak to sa tesim že tebe to zmizlo
No u mna je ten problem zeby som mala popracovat na prisnejsej diete ze? lebo bez nej sa mi to asi nezlepsi..lebo priznam sa ze odkedy mi povedal ze mam zapal, tak som sa spoliehala iba na lieky, lebo mám slabu volu a tolko veci mi chuti..ale niesom obezna..len ja som ten typ co miesa chute..bez sladkeho nevydrzim ani jeden den :(
Podla mna sa nestravujem velmi nezdravo(niekedy sa nestiham cudovat ako ludia sa dokazu stravovat a nic im nieje)..ale ani nejako specialne zdravo..a kavy s mlekom a cukrom sa tiez neviem vzdat...no u mna problem disciplina v stravovani...a ako vacsina ak dietovat tak netusim ako sa stravovat :/
Mala som jeden cas ked som tiez skumala ci mam vela al. malo kyseliny..bola som skor zato ze asi malo...ale potom viacero veci poukazovalo na to ze asi opak..teda vela...
Som od malicka uzkostliva, do skolky a prvy stupen skoly mi rano byvalo zle od strachu, bolel ma zaludok a skoro kazde rano som vracala kyselinu...to som este ziadne lieky na zaludok nebrala..ked som zacala v detstve chodit na gastro a davali mi hadicku tak som tam vraj mala velke mnozstvo traviacich stiav a aj ju odsavali.
no a stale ju akoby citim v ustach :(
@sonata888 a tebe sa teda ako podarilo ze sa ti to zlepsilo? A co vlastne v preklade znamena ta ezofagitida?
@danielkadandy
Ezofagitida je zápal pažeráku to znamená ze žalúdočná kyselina dráždi sliznice pažeráka časom s toho vznikne zápal . Doba zahojenia je u každého individuálna a niekto nemusí mat s tým problém a ani pociťovať ze je zapálený.
Každopádne vyhnúť sa surovej zelenine (Cibula ,cesnak,rajčina,paprika,kečup,horčica)
Mne dlho pomohla cviklova stava s mrkovou na lacno (odstata) 3dl vtedy som kyselinu nemal , 3-4 hodiny pred spaním nejesť, prezúvať pomaly a 30 krát jedno sústo ( šetríš žalúdok), a hlavná vec je stres ktorý mna dostal až k psych (momentálne v liečbe) to mi pomáha treba sa v prvom rade zamerať na seba možno to je egoistické ale je to tak. V prvom rade musíš byt Ty a rodina a potom všetko ostatne. Kyselina v žalúdku sa hlavne tvorí pri strese ,strachu,ale aj taká fajnova čokoláda Atd
@danielkadandy
Zlepšilo sa to tak ze mi gastros dal Emaneru 40mg ráno ,podľa neho som v poriadku (podľa mna nie) preto kontrola 21.9.2017. Pomohlo mi hlavne co viper poradil 3-4 hodiny pred spaním nejesť . A ta cvikla na lacno odvtedy si dávam Emaneru raz za tyzden
takze kamarati nasiel som nieco co nam moze pomoct nieje to daleko a je t o neinvazivna metoda liecenia refluxu metoda Stretta
robia ju v polsku tu je kontakt - vyzera to velmi slubne.
http://www.stretta-therapy.com/professionals/ho...
http://hmsendo.pl/?pg=leczenie-refluksu-przelyk...
a myslim si ze to nebude take drahe ako ta operacia v rakusku za 10 000e.
Inak 12.9. idem na tu PH metriu plus manometria (tlak zvieraca) ...tak skusim na tej manometrii vyskusat tu metodu co nasla gab (to dychanie-ktore by malo podporit ten nas pokazeny zvierac) ....ak by sa dalo takouto formo zistit ci naozaj sa stahuju tie svaly tak by mozno pomohlo toto cvicenie...
@vejula necitala som diskusiu, ale spravili ti dobre to gastroendo? Totiz, mala som masivny reflux a pri tomto vysetreni mi zistili zapal dvanastnika. Dostala som Nolpazu a Ganaton, a krasne sa to preliecilo, uz to nemam. Pravda je tiez ale, ze som musela prestat cvicit flyfit (joga kde su pozicie aj dole hlavou).
@viper3000ahoj. Daj prosim ta nejake info o ph metrii,ked budes mat po.Ja mam ist októbri,vraj tenká sonda cez nos😵,ci sa to da tých 24hod.vobec normalne vydrzat.
Kto to tu vsetko uziva ten caj ukko ako to funguje? Je citit rozdiel?

@tanika no mne ťažko od zaludka,hrča v krku a na vracanie cely deň.. ale nezvraciam.