icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

iwesska
28. máj 2018

@magduliacik Ty si bola u Bukovskeho na konzultacii? Ten melatonin je na spanok nie? Ale je vhodny,aj ked nemam ziaden problem so spankom?

iwesska
28. máj 2018

@danielkadandy Uplne moje slova...Na diete som uz 3r.Uz zo sna viem povedat,co si nemozem dat. Zdrava stava absolutne,klinovy vankus,ziadna kava,alkohol,cierny,zeleny caj..a v ustach stale ohen😭 Vsetko pomoze na chvilu. Lieky vnimam ako kratkodobe riesenie,recidiva je tam aj tak potvrdena v 80% a to je fakt hrozne cislo zit s vedomim,ze bez tabletiek dostanem rakovinu pazeraka a s nimi zas rakovinu zaludka😭

magduliacik
28. máj 2018

@iwesska nie, nebola som na konzultacii, ale studovala poslednu knihu "Zachrante svoje crevo" - je tam rozobratych viacero traviacich problemov, urcite tu nemozem vypisovat, co tam pise, ale myslim, ze mudro pise - mna presvedcil. Davka do 5 mg je vraj bezpecna aj pri dlhodobom uzivani. Tiez nemam problem so spankom, ale okrem toho spanku vraj v noci podporuje uzatvorenie pazeraka...ale aj kopec inych dobrych veci. Kuk 1.kapitola v tejto knihe 🙂

iwesska
29. máj 2018

@magduliacik Fiha,zaujimave zistenie. A je tam ten reflux opisany viac,ci je to viac na crevo zamerane?

viper3000
29. máj 2018

@danielkadandy
Noo to ze kardia doviera to znamena "kardiu" za zaludkom to je miesto kde to dalej pokracuje
do criev...aspon ja som to tak mal...ziadny reflux/pazerak doviera/kardia nedoviera/ jazierko primerane steny autoplasticke... z hlbsieho prieskumu bola zisteny chronický zápal zaludka / HelicPylory... najlepsie je mat tuH PH metriu tam mi bolo zistene ze mavam reflux mierny ale mavam ...asi 7x za den a ze v noci nemavam reflux... ak jem normalne neprejedam sa lebo prejedanie zvysuje tlak na pazerak a potom sa jedlo dostava von zo zaludka...zistil so mze najlepsie je jest jedno jedlo max do 300g ...(najlepsie okolo 250g) ....kombinacia hlavneho jedla a polievky my casto sposobuje reflux...takze polievky nejem (alebo si ich dam neskor)...a pit vodu najskor 1,5 h pred/po jedle. ...KAVA alebo nieco s KOFEINOM je pre nas REFLUXACOV zla vec ...ALE zistil som ze kvalitna káva nerobi nič (zaleži asi od daného cloveka a velkosti gerd problemu) a skusil som uz aj bezkofeinovu kávu a uplne v poriadku(mozno este lepsie ak okofeinova) (kavu kupujem na stránke POWERCOFEE) mozete vyskusat tú bezkofeinovú..
@magduliacik melatonín na vecer...to som cital aj na jednom USA fore ze by to mohlo fungovat...
a tie cviky skus pozriet niekolko stánok dozadu.... @gab tu dala aj odkaz na YOUTUBE su to videa kde doktor doporucuje take cviky...ale je to po nemecky tak nám to gab aj prelozila niekde v prispevku...

magduliacik
29. máj 2018

@iwesska vyslovene k refluxu je tam jedna kapitola - palenie zahy, ale je to tam rozobrate aj z pohladu toho, ak je kyseliny HCL malo, ale aj ostatne kapitoly su zaujimave, no nemam to este vsetko prestudovane

magduliacik
29. máj 2018

@viper3000 ano, dakujem, uz som sa dopatrala, vyskusam...ak budem mat chut na kavu, tak vyskusam aj bezkofeinovu, co to urobi...a ano, melatonin na noc, do hodiny treba ist spat

gab
29. máj 2018

@iwesska
@danielkadandy
@viper3000 no vsak dieta, ale uprimne, co je vlastne dobre? 😲🙄 .. ja mam väcsiu zahu z ryby ako z rezna 😅 a vsade sa pise, aka je ryba zdrava, lepsie mi niekedy robi na zaludok tonic ako pohar vody... tak ako to vlastne funguje?hmmmm ????😴
zivocisne tuky su horsie ako rastlinne, ale zase ked si vezmem rastlinnu smotanu, kolko je tam Ecok tak co je zdravsie? ako to ja len tak na okraj, ja pokial som v pohode, nestresujem, mensie porcie, na veceru uz skoro nic, tak je to ok, 👍

tomasko9
1. jún 2018

@cottoncandy presne takto to citim aj ja, aj ked nemam ešte potvredeny reflux, ale podla tohto ako pišeš, mam to aj ja, tu hnusnu guču v hrdle,mam pocit častejšie jest, a vtedy citim ulavu v hrdle

tomasko9
1. jún 2018

@zlatica3510 Ahoj, a v Martine priamo v nemocnici?? Ja chodim na gastro ku Katuščakovi

mandy29
3. jún 2018

Včera som si na návšteve dala šampanské, v noci som sa zobudila na kašeľ a cez deň ma začalo príšerne bolieť hrdlo na pravej strane(na pravej strane som v noci ležala), čo vám zaberá na bolesť hrdla po refluxe? Už má to unavuje.

zlatica3510
3. jún 2018

@tomasko9 bola som u prof.Hrdela na konzultacii

mandy29
4. jún 2018

pomooooc, mam pred menštruáciou a s tým refluxom je to strašne... Uz sa bojím hocičo jest...zo všetkého je mi zle... Co s tým?

peknycas
5. jún 2018

Ahojte všetci, som tu nová, trochu som si čítala diskusiu .... ach, koľko vie byť zdravotných problémov, ťažkostí. Mám na vás otázku, alebo žiadoť o radu .... Pred niekoľkými dňami som bola na gastrofibroskopii kôli problémov prehĺtania hlavne tuhej stravy, hlavne v časti krku - časti jedla sa mi akoby lepia o hrtan, alebo podobne, pocit cudzieho telesa v krku, a kôli páleniu záhy. ORL vyšetrenie bolo v poriadku. Nasledovalo gastro vyšetrenie ...... bola mi zistená hiatova hernia, zápal pažeráka s eroziami a maličké eroziev žalúdku. Mám užívať ráno a večer Control 40 mg a tri krát denne Ganaton. Liekom som sa vyhýbala ako sa len dalo, mám veľký strach z vedľajších účinkov. Lekár mi nevysvetlil, či ich mám užívať pred jedlom, či môžem užiť ganaton hned spolu s controlocom ? Poradí niekto? Myslíte, že by sa to dalo vyliečiť bez liekov, prírodnou cestou ? Ganaton obsahuje laktozu, ktorá mne nerobí dobre.

gab
5. jún 2018

@mandy29 skus rakytnikovy olej, hoji sliznice, urobi ti filter na slizniciach, ak to mas podrazdene.. aj u mna PMS riadne zhorsi stav... potom sa to ukludni

magduliacik
5. jún 2018

@peknycas ahoj, myslim si, ze bez liekov to nepojde. Aspon na zaciatok by som sa liekom nevyhybala, ked bude lepsie, skusit vysadit a spolahnut sa na prirodnu liecbu, resp.v ramci udrziavania stavu alebo prevencie navratu tazkosti. Prirodne veci mozno riesit aj popri liekoch. Mala som mozno o nieco lepsi nalez a pomohlo mi az to, ked som vyse mesiaca brala poctivo lieky plus uprava stravy a ostatne antirefluxne opatrenia. Tiez som chcela ist prirodnou cestou, ale nepomahalo to tak ucinne. Predtym som uzivala lieky asi takym stylom, ze tyzden, polepsilo sa, tak som vysadila, ale vratilo sa to, co ma poriadne deptalo. Bol to kolotoc. Tak som si povedala, ze sa to zrejme musi poriadne vyhojit, upokojit. Momentalne som bez liekov, resp.dam vyslovene uz len ked citim, ze sa cosi v krku deje, necakam, kym sa to vyhroti - to bolo tiez jedno z odporucani mojej gastroenterologicky. Zo skusenosti svojich aj, inych, co riesili zalidok, travenie, pazerak viem, ze je to dlhodoba zalezitost. Takze tolko moj nazor. A ak liek robi zle, treba vymenit, je ich viacero.

peknycas
5. jún 2018

@magduliacik ahoj, budem sa musieť popasovať s prehltnutím tých liekov, aj ked sú maličké. Myslíš, že napr. ráno môžem súbežne tie dva lieky ganaton a controloc ? Alebo si mám nechať nejaký čas medzi nimi ? Užívanie mám takto predpísané : controloc 40 mg 1 - 0 - 1 a Ganaton 1 - 1 - 1. ( ďakujem ti za radu, aj pred tým ). 🙂

wojtowitch
5. jún 2018

Ja uz som pisala do nejakej diskusie ohladom tohto. Mne pomaha jedno jablko nastruhane na jemnom struhadle. To zjest nalacno a potom dve hodiny nejest. Je to taka alternativa, odporuca to liecitel. Vraj sa to moze aj dlhodobo uzivat. Mne naposledy stacil nejaky tyzden mozno 10 dni a mam klud.

stanulienkat
5. jún 2018

@viera77 mne takto gerd vyvolal astmu. Tiez som laslala ako najata

danielkadandy
14. jún 2018

Prosim vas uziva niekto helicid 40mg? Nie je to velka davka?

tomasko9
14. jún 2018

@zlatica3510 , tak mne nebol zisteny reflux, ani helikobakter, tak som štastna, iba čo odporučil tak mam uživat nadalej na zapal pažeraka Ozzion, že dlhodobo, a magnerot, a objednat sa na dalšie vyšetrenie krčneho, že či nahodou nerobi šarapatu tie biele čapy na mandliach.

iwesska
14. jún 2018

@tomasko9 Z coho mas potom zapal pazeraka? Lebo ten moze byt jedine z toho,ze ho drazdi kyselina,kt.sa vracia.

tomasko9
14. jún 2018

@iwesska , a ako pridem na to,že už nemam zapal pažeraka?? lebo nedal mi žiadnu kontrolu po liečbe

zlatica3510
6. júl 2018

ahojte ma tu niekto duodenogastricky reflux?

danielkadandy
6. júl 2018

@zlatica3510 to je aky? Ked ide zlc do zaludka? Ze ten pylorus nedoviera?

iwesska
6. júl 2018

@tomasko9 No to prave ani ja neviem..vraj ked uz nie su tazkosti.

zlatica3510
6. júl 2018

@danielkadandy hej to je on

@iwesska tak to mas dobre..ja tazkosti mam.

iwesska
6. júl 2018

@zlatica3510 Ved a ja kde pisem,ze nemam? Mne lekarka povedala,ze ked nebude palit zaha,tak je to preliecene. Ale pali casto. Zial mam take obdobie,ze mam stres v kuse,takze zaludok sa nema kedy zahojit,chudak😢