icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

beruska9561
29. nov 2018

@tanika vieš čo, moja radosť bola dočasná musela som nakoniec k dr. Predpísal mi Emaneru, a zabrala. Už týždeň som úplne bez príznakov, ale zvykla som si dávať pozor na stravu, stále pijem čaje, mineralky s alkalizujucim účinkom a na vecer po 18hodine už nejedavam. Dokonca cítim hlad taky normálny, keď mi vytravi. Nolpazu som užívala a žiadna ulava...dr povedal že Emanera je liek novej generacie a určite zaberie. Beriem 1 tbl ráno nalacno. Z internetu z lekárne som si kúpila aj gastrotuss sacky, tiež hodnotím fajn.

maria123
3. dec 2018

Som si to cele forum prebehla.je to aj moj problem.uz par mediacov...beriem oprazole a costi.teda uz len ten prvy..mam reflux atd...po 2 mesiacoch liecby som to vysadila a problem sa vratil.hlavne tie kysle sliny v ustach a sucho v noci.tak mi lekar kazal opat brat lieky.ale mam vedl.ucinky..unava.slabost svalob.vypad.vlasov a mam dojem.ze to je stratou horcika..mali ste to tak niekdo,?taka akokeby vycerpanost.depresia...beriem ich treti mesiac.kazal do najblizsej sondy cize do polroka.. neviem ako to zvladnem

beruska9561
3. dec 2018

@maria123 ja som toto co ty popisujes mala pri Nolpaze slabosť svalov bolesti hlavy, brala som ju kratko, pri Emanere kt beriem teraz nemám také vedľa.ucinky, možno som viac nafúknutá mám pocit. Som zvedavá čo bude keď ju vysadim...

mlpj
4. dec 2018

@maria123 myslim ze tieto vedlajsie su pri costiach, beriem nolpazu uz dlhsie a v pohode, velmi mi pomaha, asi kazdy clovek inak reaguje,ja som uplne vylucila zo stravy na urcitu dobu sladke...a hlavne kysnute...to nemozem vobec...

beruska9561
4. dec 2018

@mlpj kysnute robí aj.mne veľmi zle, káva, napr.aj obyčajne jablko mi nerobí dobre.

magduliacik
4. dec 2018

@maria123 take vedlajsie ucinky som nemala, ale pravdepodobne to bude tym nizkym horcikom, pri takychto az depresivnych stavoch treba doplnit veeeeeela vela horcika, viac, ako pisu na krabickach od doplnkov vyzivy (v lekarni mozno poradia)...ja som tak podvedome zacala liecbu prisunom horcika a polepsilo sa mi vo vsetkom, ale lieky ako napr.Oprazole som brala v kuse asi 2 mesiace, mozno viac, lebo som skusala aj vysadit, ale problemy sa vracali, tak som pokracovala a velmi prisne som davala pozor na stravu a potom sa polepsilo. A s tym horcikom opatrne - 2 hodiny pred a po uziti by sa nemali konzumovat mlieko a mliecne vyrobky, znizuje sa vstrebavanie a to je potom zbytocne brat.
Co sa tyka stravy, u mna som vypozorovala, ze aj v case, ked sa citim dobre, kava nerobi dobre a niekedy aj silny zeleny caj - teraz pijem uz len rano spolu s ranajkami, nie na lacno taku 40% s cakankou, je zrejme slabsia. A sladke som vylucila vtedy tiez, nekompromisne ani omrvinku. Teraz si obcas dam, ale len obcas...navyse som bezlepkova, tak mam mozno aj stastie, ze tych bezlepkovych sladkosti nie je az tolko na vyber a radsej to ani nekupujem 🙂.
Drzim palce.

magduliacik
4. dec 2018

@maria123 a este by som doplnila aj vitamin D...moja skusenost

maria123
4. dec 2018

@magduliacik dik.ja mlieko nemozem.teda ani nepijem.strava skor jednotvarns.var.zemiaky.ryza.koren.zelenina.z ovocia bsnany denne.med.bez sladkosti.tie mi nevadia.ale na vahe to vidno.lebo chudnem
A ro nemam ani nadvahu.to je zle.ze horcik mi nerobi dobre na tu kyselinu.pijem ten ucinny praskovy.aj kvaskovy chlieb nemozem.ja uz.neviem co jest....

magduliacik
4. dec 2018

@maria123 a este mi napadli dalsie opatrenia, ktore som urobila a pomohlo - okrem liekov a stravy treba spat na vyvysenom, najlepsie polohovatelny matrac, ak nie matrac, tak vysoka podhlavka (treba si zvyknut, robi to svoje), tiez spat na lavom boku, nie na pravom - hlavne nie po jedle. Obcas si uvedomit, ako dychame - dychanie do brucha je super uvolnujuce, sustredit sa na to, aby sa pri dychani hybalo brucho - asi sa to neda stale, ale raz za cas sa skusit zastavit a takto si predychat problemy 🙂. A v neposlednom rade u mna si myslim, ze za vela mohlo aj nespravne drzanie tela v stojia aj v sede pri jedle - treba vystriet chrbticu, otvorit hrudnik...takze posledna rada, aspon obcas si zacvicit aj obycajne kmity rukami ako Bambulka, aby sme trochu ponatahovali ramena a pozatahovali lopatky. Pomoze aj chvilu polezat na tvrdej zemi a plecia tlacit na zem...TREBA SKUSIT, VSETKO SU TO MOZNO ZNAME VECI, LEN TO TREBA PRAKTIZOVAT 🙂

maria123
4. dec 2018

@magduliacik toto viem.umna je to trosku horsie.lebo vekom pribudaju dalsir tazkosti
Navyse berem lieky na tlak.si myslim .ze ani to tomu zaludky nerobi dobre

magduliacik
4. dec 2018

@maria123 ten pocit poznam...ze uz neviem, co jest...nepodliehaj panike, to prejde, treba to brat, ze teraz mas taku stravu a si ina 🙂...ja som vtedy zacala jest aj viac zeleniny - kazdy den, ku vsetkemu nejake salatove listy, uhorku, co ti je prijemne a cestoviny s brokolicou, orestovanym cesnakom a parmezanom (recept od Macingovej) - brokolica robi dobre sliznici zaludka urobena na pare a len kvety bez stoniek, tie vraj viac nafukuju, omeletu s tuniakom a zeleninkou a tak...a jest mensie porcie a az vtedy, ked citim hlad (tak radi Bukovsky)
...viem, ze sa horcik neda dlho, liezlo mi to aj na nervy a aj mi tazko z neho obcas byvalo, tak aspon tolko dat, kolko zvladnes, hlavne teraz, ked sa necitis dobre resp. dat si len taku "kuru" tyzden dva davat viac a potom vysadit alebo davat menej
...neviem teda, ako si na tom s vahou, mne vtedy prospelo, ze som chudla, mala som nejake kilka po porodoch navyse, aj som sa chvilu bala, ze to islo nejako rychlo, ale upokojovala som sa, ze je to zmenou stravovania a nakoniec citila som sa aj lepsie...prestala som jest pecivo uplne, nejedla som vela masa, zmenila som ranajky (ryzove, pohankove kase, biely jogurt s hrozienkami, kokosom, slnecnicou), jablka denne, tie mne robia dobre a na rano Acidko...to ty asi nemozes...probiotika som doplnala, ale tabletky mi nerobili dobre, tak Acidko a bryndzu som si davala casto
...uplne sa mi polepsilo vlastne az na jar...zacalo to v oktobri minuleho roku a skoncilo asi v marci-aprili, cez leto bez problemov a tento oktober zacalo opat, ale spomenula som si na slova mojej dr. - necakat, kym sa problemy vyhrotia, pri prvych naznakoch treba nasadit lieky. Aj som tak urobila a po 2 tyzdnoch preslo...a samozrejme som opat upravila stravu, lebo som v case, ked mi bolo fajn opat sklzla do starych kolaji s tym, ze davam pozor na tu kavu a zeleny caj a paradajky
...a ja som to pisala v nejakom starsom prispevku, u mna velmi pomohol aj liek Itoprid - daval sa pred jedlom, ten mi pomohol podla mna zo vsetkeho asi najviac, co sa tyka liekov...ak som pochopila jeho funkciu, tak podporuje presun potravy smerom dolu, uzatvara klapku 🙂
...a este predsa jednu vec som zacala robit - pred spanim som uzivala Melatonin (radi Dr.Bukovsky pri refluxe - podporuje okrem inych dobrych veci uzatvaranie zvieraca, max.5 mg denne)
SNAD SOM PORADILA ALEBO ASPON POVZBUDILA

maria123
4. dec 2018

@magduliacik ano.dik

magduliacik
4. dec 2018

@maria123 verim, preto sa musis mat rada a starat sa o seba, co najviac 🙂...zo stravy vyberat, co ti robi dobre, pit bylinkove, detske ukludnujuce cajiky a kazdy den aspon prechadzka 🙂, urcite sa nieco da urobit, drzim palce...a ak lieky nerobia dobre, mozno pomoze aj zmena, dr. urcite poradi...

tomasko9
4. dec 2018

dobrý večer, prosím Vás, niekto pisal aj uživanie rakytnikoveho oleja, mate s nim dobre skusenosti, ?? ja ho uživam 2tyžden, 2x denne po 20kvapiek, nevravim, že nepomaha, ale nie je to na 100percent, na krabici je napisane 1až 3x denne od 5do 15kvapiek denne, tak ako to treba uživat? dakujem

tomasko9
5. dec 2018

@lenko ,stres je najhorši, teraz to upkne citim na sebe, prišla som o pracu, takže smer urad prace , čo je najlepšie ,že idu Vianoce, a neviem to proste dat, že ved klud, december si doma poupratujem, napečiem. a robotu si najdem, snad!!!!!!!, a dnes som skusila surovy zemiak aj zjest, ale že by som citila nejaku ulavu? to sa neda povedat

lenulkalp
5. dec 2018

@tomasko9 ja mám to isté. Som pn 3 mesiacr v práci,chcú so mnou ukončiť pracovný pomer, mám prácu rada,ale bohužiaľ...nevyšlo...stres odlož, lebo ťa chytí žlčník sko mňa a to fakt bolí...stres neprospieva a život nád posúva...nieksm inam...a ver,že vždy,kde si praješ ..

tomasko9
5. dec 2018

@lenulkalp ,ja už mam žlčnik von, tiež to nebola žiadna vyhra,,

lenko
6. dec 2018

@tomasko9 no to poznáme. Mne stačí že noc prebdiem pri deťoch, hneď buď zvraciam a migréna alebo opačne. A to už viem, že ani lieky neudržím v sebe, buď čípok alebo ihneď mám ísť na pohotovosť dať si pichnúť injekciu. Takže dávam si veľký pozor.

beruska9561
8. dec 2018

Po dvoch týždňoch užívania Emanery sa mi problémy v plnej miere vrátili, zbytočne som sa tešila so kelu. Neskusali ste niekto užívať Vitamín U alebo melatonin ? Kúpila som si najnovšiu knihu od Bukovskeho postupne ju čítam a lustim, zbieram informácie. Základ je dietne stravovanie a odporúča jesť tri krát denne , každé jedlo si dať až keď máte hodinu poriadny pocit hladu.

zlatica3510
9. dec 2018

@tomasko9 nebolieva ta zaludok?ked mas zlcnik vonku?myslim kvoli tomu ze sa zlc dostava do zaludka,tiez to je urcity druh refluxu.

zlatica3510
9. dec 2018

@beruska9561 melatonin mam aj ja...neskusala si ho?ja zatial nie,,dokonca aj vitamn u mam..je to zvlastne,,ja som s prestavkami uzivala emaneru skoro rok aj nieco..a mala som aj zapal pazeraka,,a teraz uz palenie nemam ..neuzivam uz emaneru...ale eliminovala som stres..a akosi to preslo,,mam skor problem so zaludkom..velmi mi pomaha odvar /uz som to tu davnejsie pisala/z lanoveho semienka...

beruska9561
9. dec 2018

@zlatica3510 idem skúsiť ten melatonin ,som zvedavá. Ja si tiež robím odvar z lanoveho semienka, a po jedle mi relatívne fajn pomáha aj ten gastrotuss gel v sacku. Stres nepociťujem, nemám dôvod mať stres. Zajtra idem opäť k obchodnému, vravel že ms podľa na gastro. Som zvedavá,ja kyselinu vôbec nepociťujem, vlastne aj pred 5r na gastre som mala nález ako duodenogastricky reflux teda zlc v zaludku. Dr vravel ze tam mam skor zasadite prostredie ako kyslé, tak neviem ci tie lieky mi robia dobre.

ladia
9. dec 2018

zienky ten melatonin kupim normlane v lekarni ?

beruska9561
9. dec 2018

@ladia ano okolo 10 eur stoji

ladia
9. dec 2018

@beruska9561 SUPER citam o tom ze je to na podporu spanku a uzivate ho niektora citite zmeny?

zlatica3510
9. dec 2018

@beruska9561 ano ja mam tiez ten duodenogastricky reflux...obcas uzivam ursosan..meni ylc na to aby nebola agresivna.lebo mna bolieva zaludok...mne emanera robila skor zle ako dobre...aj ganaton.costi,itoprid..to je na posuvanie potravz smerom dolu..zo vsetkeho ma bolelo brucho..tak potom napis ako si dopadla na gastre..

beruska9561
9. dec 2018

@zlatica3510 a máš aj také bolesti smerom hore od žalúdka cez pozerám, ani to neviem opísať silné tlakové bolesti, akoby si mala niečo v pazeraku zaseknute ? Ten ursosan ti kto predpísal ?

zlatica3510
9. dec 2018

@beruska9561 nemam take bolesti..mna bolieva zaludok,ak nieco zjem nevhodne...ursosan mi predpisal moj lekar...mam skor bolest pod lavym rebrom..absolvovala som uz asi vsetko mozne co sa da...od ct,kolonoskopia,testy na pankreas..setko negat.a mas tie pocity tlaku na pazerak stale ,alebo len teraz ked betŕies lieky?

tomasko9
9. dec 2018

@zlatica3510 mna žaludok praveže moc nebolieva? iba som citila v tej jamke medzi prsiami bolest, ale to mi prešlo hned ako mi doktor dal ozzion tablety, ale čo ma najvia trapi, tak pocit niečoho v hrdle

beruska9561
9. dec 2018

@zlatica3510 mne tiež bolest smeruje spod pravého rebra, ale vystreluje do pazeraka. Najskor tipovali, ze zlcnikove kamene,ale nie. S tymto problemom som sa naucila zit,robi mi to roky, bolesť pride aj odide..ale teraz mám neustály pocit že mám nejaký kúsok jedla v hrdle a niekedy to je nepríjemné lebo mám dojem,že mám celý hrtan akoby doskriabany ...tento problem mam asi 2 mesiace,nikdy predtým som to nepoznala,hoci sa so žalúdkom a zlým trávením sa trápim roky.