Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
@danielkadandy bojim sa aj ja, pri kazdej cudnej boliestke, ale to by mal byt prave starter, nevzdavat sa...je to reflux (mala som rovnake priznaky), aby nebolo horsie, je treba robit vsetko potrebne, vsetko, co sa da a zvladnes. Robis na smeny, co je urcite zataz, aj to jedenie a potom organizacia casu, ak mas aj rodinu, urcite je to tazke, ALE, prave preto treba byt na seba prisni, co sa tyka stravy a rezimovych antirefluxnych opatreni. Liekov beries tiez dost...netreba sa spoliehat len na ne, pri refluxe aj tak len trochu pomahaju, mam skusenost, ze len liekmi sa nepolepsi, musia byt aj dietne opatrenia...a tiez ten melatonin pred spanim, repikovy caj, skusit odvar z lanovych semienok...precitaj, co sme tu popisali, krok za krokom zaradit do svojho zivota zdraviu prospesne zmeny, neprejedat sa pod ziadnou zamienkou a vyhovorkou, ak jes neskoro vecer, tak aspon menej a zdrave, jednoducho musis, inak zle...drzim palce, urcite sa vyplati, nebudes v strese a budes pozitivne mysliet...ked sa budes citit lepsie, ale samo to nepride.
@danielkadandy ahoj,osobne si myslim ze si v strese,skus sa ukludnit,ja viem ze sa to lahko pise..ale ja sama som odpozorovala na sebe.ze kazde rano si dam psylium.ale uvarim lanove semienko..psylium je super_osobne mi ti odporucil brusny chirurg na onkol./postahuje to kyselinu co je v zaludku po noci...erozie som mala aj ja..aj v zaludkuaj v pazeraku..neboj si pod kontroluo a barretov pazerak nie je zo dna na den...su to roky neliecenia..ale co ti chcem napisat..ja som mala aj take stavy ze si pojdem dat nejake lieky napisat kvoli stresu. vela som si o tom citala a nechcela som lieky dalsie...teraz si kazde rano tak za polhodinku po vypiti psylia uvarim lubovnikovy caj.mozno to je len take placebo,..ale vidim to na sebe a aj po rozhovore s lekarkou mi bolo potvrdene ze lubovnik ukludnuje...robim to tak2 mesiace kazde rano.a ucinkuje..aj mi lepsie travi a ten stres nejako odisiel...zvladam lespie stresove situacie...a ako sa vsade pise stres zhorsuje reflux..ten caj si varim 2 saciky lubovnika a jeden sacik harmancek..ale chce to pravidelnost...skus mozno aj tato rada odo mna bude prospesna🙂
@danielkadandy pisali sme si uz o tom aj v sukr.poste..
@zlatica3510 ja uzivam uz 15 rokov antidepresiva..lebo mam uzkosti....a to travenie je dosledok toho....zistila som ze v strese podvedome stahujem brucho...a neviem s tym prestat ..
@danielkadandy a skús teda ten melatonin, tiež celkovo pôsobí na psychiku a pokojne prežívanie, neviem povedať 100% že mi pomohol,keď robím viaceré opatrenia k tomu,aby som sa vyhla refluxu, ale je fakt,že je mi fajn od doby, odkedy ho beriem. A odkedy som vysadila lieky na potlacenie tvorby kyseliny
@beruska9561 to vazne si vysadila?
@danielkadandy áno , ja totižto necítim kyselinu, pálenie záhy, mala som len reflux stále pocit hrce v krku
@danielkadandy aha tak to lubovnik vtedy nesmies...a ako som citala antidepresiva uvolnuju kardiu ....a neskusala si brat lieky kazdy druhy den?ja tiez teraz neberiem lieky..a kyselinu nemam..a kardiu mam vraj pootvorenu...
@beruska9561 chcem sa spytat kupila som si ten melatonin..alechcela som to vyskusat pocas sviatkov ked nejdem do prace...zabudla som..bojim sa nejako ze zaspim z toho rano...nemas nic z toho?
@zlatica3510 v lekárni som kúpila melatonín. Spím dobre mám pocit, ale nemala som nikdy problém so spánkom, ráno v pohode vstanem, necítim na sebe žiadne zmeny v tomto smere .
@beruska9561 aj ja spim dobre...ved uvidim skusim to cez vikend..
@beruska9561
@zlatica3510
@danielkadandy
Co sa tyka spanku, tak sa dava maximalne hodinu pred spanim, inak sa rozlozi a minie sa ucinku. V lekarni predavaju nizke davky myslim, mal by byt tak max.5 mg. Ja dam melatonin a idem spat. Rano ziadna ospalost alebo ze by sa nedalo vstat. Uplne v pohode vstanem. Prave mam skusenost, ze aj ked idem neskoro spat, tak nie som rano a cez den az tak "rozbita". Ale snazim sa na to nespoliehat. Dokonca som parkrat nemohla zaspat aj napriek melatoninu, takze zase az taky silny co sa tyka toho zaspavania asi nie je, ale robi ine veci - prehlbuje ten spanok uz ked zaspime, napomaha regeneracii organizmu a uzatvara zvierace a teda aj pazerak a kopec inych veci..
A take nieco skusal niekto od serafinu?? Co na to hovorite?
Caute.. Dlho som tu nebol.... Baby drzim. Vam palce.... Kazdej jednej.. Ako. Ja da. Mam raz lepsie raz horsie... Zalezi fakt od tpho co zjem a ci sa snazim dodrziavat aspon zcasti antirefluxne veci....inak som. Sa rozhodol po 5 rokoch s refluxom ze obetujem prachy do specialneho podhlavnika.... Od medcline z usa... Mozem vam potom povedat nejaku recenziu.... V prepocte na eura aj s postou ma to stalo 320e...co je fakt vela.... Ale setril som si na to.... Tak dufam ze to pomoze.... ;) a naozaj pomaha ten refluxny caj ukko... Pijem ho. A citim sa fakt fajn..
je tu niekto komu reflux spôsoboval dráždivý kašeľ a zahlienenie? brala som kinito a bola som ok ....ale po 2 týždňoch sa mi to začalo vracať a znova mi kašeľ nedá spávať, o hlienoch ani nehovorím.....
@janusa9 ani ja som nemala záhu ani s trávením nejaké problémy ale ten kašeľ to je des....po liečbe s Kinito bolo všetko ok ale po dobratí znova to isté.....Vám to prešlo alebo ste skúšali niečo iné? mňa ide zadusiť po každom jedle....predtým to bolo skôr také tie základné že citrusy, káva, biele pečivo...ale teraz po každom jedle.....v robote nemôžem na jedlo ani pomyslieť....stravu som už obmedzila na sucháre celozrnné, brokolicová/mrkvová kaša, ovsená kaša a jablká.....
@331kikus 2 tyzdne je na liecenie refluxu maaaalo, nezmizne, je to boj na dlhe trate...
zdravim, ak mozem pridam prispevok , ja som mala tiez velke problemy s helikobakterom ,po nom aj reflux a kasel asi pol roka...helika sme vyliecili ,kasel po nom ostal, nakoniec sa zistilo ze kasel je z liekov na krvny tlak , zmenili sa lieky a kasel presiel, ten reflux obcas mam hlavne ked to prezeniem so sladkym, brala som ozion ale ten mi nepomahal, teraz kazde rano beriem nolpazu a nastastie uz nemam ani kyslost...jedlo som si tiez velmi dlho upravovala, niekedy som mohla zjest hocico a niekedy z maleho kuska katasrtofa...teraz vcelku v pohode skuste tu nolpazu rano na lacno, je na predpis..prajem vela vela sil, je to dlhy proces a vela v tom zohrava aj psychika....
po dvoch týždňoch od dobratia sa to zhoršilo....a odvtedy už druhý mesiac sa snažím stravovaním to upraviť...ale zatiaľ len uberám uberám....ale kašeľ sa ani o percento nezlepšil...keby osm videla aspoň náznak k lepšiemu....nemôžem si dať ani tabletku od bolesti hlavy....lebo tie obsahujú väčšinou kofein a ten mňa vydráždi neuveriteľne....
po dobratí liekov som mala kontrolne fibro a vsetko bolo ok ani kasel som nemala ale postupne sa to znova zhorsovalo......vcera som si bola vypytat znova Kinito, jasne ze ma najskor chceli odpinkat ze mam ist na alergo a plucne a neviem kam....tak som im vysvetlovala znova ze ja som rok skakala z krcneho na alergo a potom na plucne a nikde nic nezistili ani mi nic nezabralo, jedine co mi za cely cas pomohlo bolo to kinito....tak na velke prosenie mi ho dali a div sa svete ....prvu noc co som zasa prespala....
@331kikus skúste ten melatonín, ja odkedy ho beriem nemám problémy.
Ja len nechapem ako je mozne ze niekomu reflux nesposobuje problemy a niekto ma take ze aj sa obmedzujemi kadeco uziva a aj tak sa trapi...vraj vela ludi ma reflux a ani o tom nevedia ..zisti sa to len nahodne pri vysetreni...napr. jedny moji znamy..on ma vraj ale jedava hocico a nic...no a kamaratka pred nejakymi rokmi davno bol na vysetreni, lebo zacala chudnut aj ked jej chutilo jest..mala vraj vred na pazeraku, dokonca ze mala v papieroch napisane ze reflux, chronicky zapal pazeraka a estety aj barretov pazerak..co ma velmi prekvapilo ze v mladom veku...no lenze ona vraj nechcela lieky uzivat ze len bylinkove caje pila. Spominala puskvorec. Vraj si uz ani nepamata ci bola na kontrolnom vysetreni. A funguje normalne...chuti jej jest, neciti ani zahu ani nezvykne mat traviace problemy...akurat jej lekar sleduje zlcnikovy kamen ..a to uz je tomu vyse desat rokov...ako je to mozne?
@danielkadandy a ako je na to mteraz...stale je le nna cajikoch atd..alebo uz uziva lieky...??? troska so mto nepochopil..
@viper3000 praveze nic neuziva ani lieky.....iba vtedy pila caje lebo nechcela lieky a asi ked sa jej polepsilo prestala.....
@danielkadandy no to ja zvlastne ze ani barettov pazerak nelieci
Zdrastvujte🙂
Ak dovolíte, pridám sa😉
Riešim niečo podobné, a to chronický kašeľ, ktorý pretrvával cca pol roka. Z rôznych lekárskych vyšetrení som usúdil, že to môže mať niečo spoločné s refluxom.
Chcem sa dopracovať ku koreňom a nie len "liečením" potláčať nejaké prejavy. Takže neliečim kašeľ, lebo je to prirodzená obrana organizmu. Čomu sa organizmus bráni? Obsah žalúdka sa dostáva do pažeráku a dráždi ho, lebo tam nemá čo robiť. Prečo sa obsah žalúdka dostáva do pažeráku? Lebo zvierač žalúdka (kardia) nedoviera. Prečo nedoviera? Čo tomu bráni? Prebytok alebo naopak nedostatok tráviacich kyselín v žalúdku? Prečo tráviaci systém nefunguje správne?
Vynikajúca kniha "Program Daniel" okrem iného píše o takzvanom superlepku, ktorý organizmu veľmi škodí. Zaujalo ma to, tak som pre začiatok vylúčil všetky potraviny z múky.
A budem si piecť doma sám chlieb, ale nie z bežne predávanej múky z modifikovanej pšenice, ale z klasickej tzv. špaldovej pšenice, prípadne v kombinácii s inými múkami z ovsa, jačmeňa, rôzne semienka - ľanové, slnečnicové,... z pohánky, prosa,...
Tiež som pre začiatok vylúčil mlieko a mliečne výrobky a vrhol som sa na zeleninu, ovocie, biele mäso, strukoviny, orechy,... a všetko jesť v menších dávkach a častejšie. Som presvedčený, že výsledky sa určite veľmi rýchlo dostavia. Taktiež dostatok pohybu patrí k správnej životospráve, viac o týchto veciach v uvedenej veľmi populárnej knihe. Proste reflux patrí k civilizačným ochoreniam, ale dá sa odstrániť napriek tomu, že vám lekári môžu tvrdiť niečo iné.
Všetko je možné veriacemu 🙂

@beruska9561 hej davam raz denne pred obedom no tiez nie kazdy den..ked nezabudnem...