Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
@zlatica3510 jasne zhodila som uz 6 kg stravujem sa zdravsie snazim sa vyhybat muke cerstvej zelebine aj ovoci iba jablko zjem kedysi aj banan ale aj po banane ma zacala stipat papulka hehe no tak aj ten som vylucila, nejem vysmazane, zaidne sladke vody s bublinkami, mam vyvysene miesto na posteli, sladkosti su moje slabe miesto ale aj to sa snazim obmedzit ked tak ziberiem si fit tycinku bez cukru, normalnu muku nahradzam pomletymi vlockami alebo spaldovou mukou, jem prevazne kuracinu ak vobec dake maso, snazim sa viac pit vody cistej, no snazim sa aby sa mi ulavilo ale. Musim uznat ze ked ideme na navstevu povolim. A dam si daco aj "zakazane" ale iba trosku ze pre chut a nech neurazim. No na nervy som uz...
@lenka1209 dobry den, este skuste kavu vynechat...a zaradit aspon raz-dvakrat denne repikovy caj a pripadne ostropestrec mariansky (tiez caj alebo sa da aj zut pomlety). Tiez som mala pachut v ustach, do zaludka isla zlc a refluxom sa to dostavalo az do "nosa"...a mozno tiez ten melatonin a relaxacia, dychanie do brucha, eliminovat stres...a ide jar, urcite sa polepsi, ked bude teplejsie, drzim palce!!!
@magduliacik ahoj..aj beries nejake lieky na tu zlc v zaludku?lebo ja uz kyselinu nemam ale ta zlc mi robi zle..
@magduliacik dakujem za rady skusim no ja kávu nepijem vôbec tak kavou to nebude ono ja som sa dost toho stipania v ustach a nose zlakla aby to nebol rak alebo čo ale doktorka mi vravela ked aom mala gastro pred rokom a vraveli ze ten reflux je len jemny ze na to stacia bezne anacida alebo pantoprazol tak sa bat nemusim ale ja som taky neveriaci tomáš a ked stale citim to stipanie v hrdle a ustach som dost v nepohode...
@lenka1209 vies z vlastnej skusenosti mozem povedat ze ako jedna z pricin mojho refluxu bol stres..ja som tiez vsetko dodrziavala..mala som aj pred 2 rokmi erozie v pazeraku..stipal ma cely krk,mala som kasel..bolo to hrozne..nejako som sa upokojila ,pijem kazde ranu caj z lubovnika plus harmancek..varim si odvar z lanoveho semienka..niekedy si odstavim stavu zo suroveho zemiaka..a mne proste kyselina zmizla..dam si aj sladke,aj som troch pribrala,,schudla som predtym 16 kg pocas 2 rokov...skus na to nemysliet...lebo ako citam bojis sa raka,,neboj..rakovina pazeraka sa nevyvinie zo dna na den..a beries lieky urcite ju nedostanes...moj stryko mal z alkoholu rakovinu pazeraka,tak to viem..ja viem ze sa to lahko pise,,ale ja si vzdy poviem ze keby vsetcia mali taketo diagnozy ako my tuna..skus sa ukludnit a postupne vsetko prejde..chce to len cas..vsetko bude dobre ..ako tu niekto pisal ide jar,slniecko...mysli na pekne veci..pretoze je to len vsetko v tvojich rukach..aspon mne to pomohlo...
@zlatica3510 juj stresu som si veru vela uzila pred 2rokmi mi nasli nador 4 cm v krku 2 mesiace som cakala ci to je rak alwbo nie potom geneticke testy mri a tak dalej bol to glomus carotikum tumor chvalabohu nezhubny ale 9 mesiacov som cakala na operaciu ktora mala vela rizik ale chvalabohu dopadla dobre akurat ako ma operovali umierala mi svojra na rakovinu pankreasu potom som sa dako otriasla a v septembri teraz som potratila v 10tt tak noo chcem babo znivu ale mam trosku respekt a okus tieto problemy um... Neviem teraz mam problem aj s cyklom mam pomaly 20 dňový cyklus a pomimo neho mam krvave spinenia, namali ste to tiez pro zaludocnych problemoch ci to nema daco docinenia z prekrvenou sliznicou... No tak na teraz som si dala termín znova u obvodaka skusim to s nim aj znova skonzultovat hrozne mam zapalene hrdlo nech popozera a skusi poradit pripadne nech ma hodi znova na gasto.. Mam respekt co bude ak otehotnem ved zhorim 🙄... Poslem foto mojho sexi hrdla a jazyk ako na vianoce...
@lenka1209 a beries nejake lieky na tu kyselinu?
ja ked som mala to palenie mne dal lekar aj venter..ten mi chranil sliznicu pazeraka,,musela som si ho rozdrobit do vody a vzpit,,uzivala som aj ganaton..ten vsetko z pazeraka stahoval dolu...aj to mi pomohlo..nemas nic take?:sorry je mi luto co si prezila...ale urcite bude lepsie...🙂
@zlatica3510 praveze jedine co mam je nolpazu len mam iba 40mg tak ju beriem rano musim si dokupit aj 20tky nech mozem rano jednu a vecer jednu, a jedine co si davam je zelezo lebo to mam menej v kr. Obraze a Decko vsetko ostatne mam v norme, ale na toto popalene nic nemam, od vcera som si nasadila pribiotika ze hadam trosku pomozu a 13steho mi bratranko pride ja žijem vo svajci a ma mi doniest tie cmulacie probiotika a tym ze ja mam z refluxu chronicku faringitidu dala som si kuoit aj vincentku tablety cmulacie ale na vyhojenie nic nemam možno keby som skusila tu pozriet daky panthenol v tabletach na cmulanie... Ono obcas si vravim ze možno by mi pomohla aj psychiatricka ked mam taky strach z toho raka ale to tu nerozumiem tak dobre tej reci a aj keby tu je to velmi drahe mozno cez skype by som daco skusila, ale musim priznat ze praveze uz som. Mala take fajn obdobie super naladena auto sme kupili a tak proste vsetko bolo tip top a zase ma zacalo hrdli palit a nalada v kybly..
@lenka1209 psychiatricka by ti asi dala tabletky..nejaky lexaurin alebo co...vies mne raz lekarka povedala ze ti co trpia refluxom maju uz tie sliznice pazeraka velmi citlive..ze sliznica ma schopnost obnovovat sa..len to chce cas..dobry je aj rakytnikovy olej..neskusala si nieco ako,,neviem si teraz spomenut ako sa to vola..je to taky gel.dava sa to aj detickam co maju reflux aha uz viem gastrtus,alebo essox..je to celkom ok..dava sa vecer a zabranujeme spatnemu toku do pazeraka...
@zlatica3510 waw parada neodpisovala som lebo som citala vase prispevky starie ako ono to hrozne akoby povzbudilo že nie som v tom sama len malo kto popisujete palenie v ustach ako mydlova chut ale ono je to viac menej ako palenie v ustach citim ze to ide z krku... No citala som o tych produktoch, musim skusit ci ich nemaju v nemecku by som. Si isla kupit, vyskusam dakujem boze hadam zaberie... Aspom trosku zjemni tie priznaky... Budem brat dalej nolpazu.. Skusim aspom. 3 mesiace s tym ze to trosku hadam preliecim... Chcem skusit v septembri otehotnet um... Bude to divocina co ti poviem s refluxom... Skoda ze som mala ten nador keby toho nebolo uz by som isto riesila druhe skor ale co uz asi to takto ma byt 😉
@zlatica3510 a praveze som nic neskusala lebo som uz bola zufala mna uz zo vsetkeho stipu tie usta uz som sa az bala daco skúšať. Ale skusim daco kupit su volno predajne tie lieky?
@zlatica3510 este taka otázočka co si si dala sladke ked na teba prišli kramy a hroozna chut na sladke? Na jednej strane som rada ze trosku apsom schudnem na druhej strane by som asi bola radsej ako gulicka ale zdrava gulicka... Aj ked väčšinou guliciek mavaju casom zdravotné problemy um... Uz som odbehla od temy ze nahrada sladkeho co si si dala aby nebolo zle?
@lenka1209 ahoj dnes som bola na hadicke..vysledky budu az 9.aprila..ale povedal mi ze nic v zaludku nevidi..tak sam nevie..no uvidim..a co sa tyka toho sladkeho,,musim povedat obcas si dam ale nie som ten typ..okrem horalky jem velmi malo sladke..takze nejako neriesim sladke..uz mas tie probiotika?chcela som sa spytat ako dlho beries tie tabletky...neviem ako to je vo svajc..ale ja som musela ist po 3 mesiacoch brania na kontrolu na hadicku...
vyskusaj ako som ti pisala ten gastrotus ,,nejde to do krvi..len ti to ochrani sliznice pazeraka a nebudes citit to palenie..alebo ten rakytnikovy olej
Rakytnikovy olej je top...dalej na noc okolo 19:00 kamilkovy caj na upokojenie....POZOR REPIKOVY CAJ jedine prevareny5 minut...pretoze vam moze spravit este horsie.... Dobry je napr antirefluxny caj z madarska.....a napr GASTROTUSS alebo ESOXX ONE (pracujuce na rovnakom principe)... dobre na travenie je napr.. LEPICOL + Enzymes.... alebo Iberogast... 🙂 JAAA UZ SOM TOHO POSKUSAL 🙂
@zlatica3510 no mne povedali ze ked sa budem zle citit mam si dat pantoprazol a ked to ustupi mam to vysadit ale tak som to spravila po vianociach ze som ho brala 2 tyzdne a hned vysadila a zacala mi ta divna chut v ustach tak som myslela ze vitaminy chybaju a urobili kr. Obraz a všetko oki trosku menej Dcka a zeleza co mi dali brat a hotovo ale po 2 tyzdnoch po vysadeni ta chut nie a nie prestat a pridalo sa palebie v krku obcas som musela mat itvorene usta bo som myslela ze zhorim som sa citila ako drak 😂 teraz beriem tu nolpazu uz tyzden a mam pocit ze usta trosku ustupili, skusim aspom mesuac a pol to brat nech sa to trosku prelieci a postupne skusim vynechavat a uvidime ak sa to zase silne vrati pojdem za ibvidnym nech ma hodi tiez na gastro predca len hadicku som mala pred rokom a daco tak no uvidime.. Verili by ste?? A ze Švajčiarsko... Tak ziaden z tych liekov co som si tu vypisala nemaju ani nic podobne iba renie a anacida ani ten olej rakytnikovy nemaju inak ten ako uzivate ze ijete alebi vyplachujete? Jedine co sa mi podarilo zohnať je kamilkovy caj a caj sypaby ten puskatec. Tak od vcera aspom cajickujem, bratranec mi zajtra donesie tie probiotika na cmulanie a v lekarni mi poradila ze daco ako ten esoxx maju v nemecku len sa to vola ziverel.. Tak planujem cez vikend vybehnut.... Ale mam pocit ze mi je trosku lepšie ale bojim sa to az povedat aby som to nezakrikla 🤦♀️a ty mas stale problem. S tou zlzou? Tebe to co robí?
@viper3000 ďakujem za rady no pojdem cez víkend do De a skusim sa na tie lieky popytat su volne dostupne alebo na predpis? Dufam ze najdem aj ten rakytnikovy olej tu, ten ako uzivate? Inak asi som trosku mimo ale kamilky a repik nie je to iste ci repik su listy a kamilky kvety? No ja mam iba kamilkovy caj ten mozem aj castejsie ci?
@lenka1209 ahoj,,tak tu sa tuna inak lieci,,v prvej faze ochorenia mi lekarzakazal hned vysadit lieky,brala som emaneru to je ako tie tvoje..a po kontrole som musela vysadit postupne..najprv kazdy druhy den..a znizovala som davky..tak super ze ti je lepsie..skus ten ziverel co tam mate,,mna boliev azaludok..beriem take lieky na neutralizaciu zlce..ale ja mozem jest vsetko.ale tiez si davam pozor..napis ci ti tie probiotika troch pomohli..inak aby som nezabudla,,ja som si vtedy na ten jazyk nieco kupila v lekarni.a zubnou kefkou som si ten povlak zotrela,,ale neviem ako sa ta vodicka vola..a to mi tiez pomohlo...a to ze mas zelezo nizsie je uplne normalne ked sa beru tie lieky..ja na to pijem odstavenu cervenu repu s jablkom odstavenym a pomaha to...drz sa.
@zlatica3510 kamilkovy caj mozes pit stale..a nalacno ak zozenies pi glg rakytnikoveho oleja..
@zlatica3510 a vidis tu keby mi pobedali aby som to brala trosku dlhsie a postupne vysadzovala by bolo asi lepsie lebo takto som podla mna to nemala este poriadne doliecene ked ta kyselina bo zlc sla zase hore tak narobilo to asi vacsie zlo... Este ze vas tu mam a som trosku mudrejsia dakujem za rady 😉 a prajem nech sa zlepsia tie stavy...
dakujem...a co teraz spravis znova si to nasadis...ja si myslim ze 40 tka je dost silna..ja som cely cas uzivala 20 g rano
pol hodinu pred jedlom
@zlatica3510 noo skusim dávať tyzden 20 rano 20 vecer a potom uz iba rano 20 a uvidime tu chut v ustach citim stale ale trosku jemnejsie.... Uvidime... Sama neviem co robit... Asi len pockat aspom mesiac ak usta budu stale stipat aj po skuske tych olejov a probiotik a nic nezaberie tak musim znova k dr. Uvidime noo 😕
skus nieco z toho..neboj pomoze to,,chce to len cas a vsetko postupne vynechavat..myslim lieky
@zlatica3510 inak ja uz som taka nejaka pomylena mna stipaju usta aj po banane alebo dnes som si soravila tmave cestoviny s odtucnenym syrom a light sunkou a hned po prvom suste ma usta stipali akoby som ananas zjedla rozmyslem ci ja nemam aj tu candidu to je plesen ci nahodou take daco... Neviem poskusam co ste pisali a aj skusim (neviem ci na reflux mozem oreganivy olej a choleru to ze pomaha na tu candidu) a ak by to bola candida ze kysla kapusta pomaha a acidko alebo cottie chesse alebo mozzarella ale ti by sa nemalo pro refluxe ci?

skusala si aj nejake ine opatrenia aby sa reflux trocha znizil?