icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

falbala132
14. jún 2023

@ivanuska8879 a este co sa stravy tyka, dodrziavam ciastocne "acid watchers diet", t.j. snazim sa nepustat dole pazerakom drazdive jedla, hlavne cokolvek kysle, palive, horuce... cesnak, cibula, cistrusy, cokolada, sladene napoje... kym zahojim pazerak. inak mi tieto veci nerobia problem, ale mometalne mam po tom kovide uplne vypalenu sliznicu az do krku.

dlucy
14. jún 2023

@ivanuska8879 skus lieky vysadit. Ja som to skusala dva tyzdne som nebrala ale musela som zacat opat

ivanuska8879
14. jún 2023

ďakujem vám, skusim vysadit pantomyl, no mne práveže doktor dal diagnózu po druhom vyšetrení, GERD + sibo no aj tak mi predpísal pantomyl, tak prečo keď to vyvoláva sibo?

dlucy
14. jún 2023

@ivanuska8879 netusim vyskusaj daj vediet ako sa mas 🙂

domca90
15. jún 2023

Ahojte.Asi pred dvomi rokmi ma zacalo akoby palit za hrudnou kosťou,plus aj tam ako je jamka medzi klucnymi kostami a citila som aj vzadu chrbat,nie bolesť,ale proste taký divný pocit.drazdilo ma na kasel.vygooglila som si,že to može byť reflux.tak som trochu upravila stravu,brala som také cmulacie cukriky na reflux,nazov už neviem.taketo pocity som mala hlavne ked bolo sychravo,zima.Na hadicku som sa bala isť.možno dva,tri mesiace mi to takto trvalo,potom to prestalo.Doteraz sa mi to vratilo možno dvakrat,ale tak minimalne.vyše roka bol klud.teraz 28.5. sme doma ochoreli,vsetci ATB,mala som chytene priedusky.Na tri dni som stratila hlas,potom sa mi začal vracať,ale kedže som kaslala tak drazdivo,tak nie a nie dostať uplne hlas do poriadku.Nasadila som si Tussin,Calcium,Panthenol tablety,salviový caj.No a asi tri dni pred dobratím ATB som zacala pocitovať zase palenie za hrudnou kostou,to hrdlo a navyse stale nemam hlas ok.sem tam este zakaslem a hlavne ked dlho rozpravam,tak pocujem aj sama,že ten hlas nie je este moj.Tak som zase zacala rozmýslat o tom refluxe,že sa mi vratil.Ale tera sa už bojím rakoviny pažeraku,to som vtedy davno o tom citala,že može vzniknuť,ale to že za ako dlho,som radsej negooglila.Teraz v utorok idem na vysetrenie znamienok,tak chcem ist aj k obvodnej a povedať jej toto,že hlas nemam ok,mam ho taký zachripnuty alebo aký.Hadicky sa velmi bojím.Este rozmyslam kupiť si Esso One,ci nieco pomože.Lebo pochybujem že by toto boli nedolieecené priedusky.Isto je to reflux....

silvia2013
15. jún 2023

@domca90 mne sa hlas doteraz nevratil, stale som akoby zachripnuta. Rakovina sa vyvija roky, nevznikne hned, treba ist na gastroskopiu, nic to nie je, bola som pred 2mesiacmi a pred 11 rokmi a neda sa porovnat, je to v pohode. Ja sice nemam palenie žahy, ale nekonecny drazdiv ykasel som mala 3 roky, v januari uz hrca v krku a hlieny a nevedela som to odkaslat, vykaslat, trapenie 2 mesiace, teraz je to uz lepsie, zmena stravy je nevyhnutna .

domca90
15. jún 2023

@silvia2013 bojim sa,že mi to nedokaže urobiť,že ma bude stale napínať a potom samozrejme toho výsledku sa bojím.beries aj nejake lieky alebo iba stravu si zmenila?bolí ta hadicka?

silvia2013
15. jún 2023

@domca90 hadicka neboli, davaju anestezu aby si neprehltala, je to len neprijemne , trvalo to 2min vsetko dokopy lieky neberiem, mam predpisane, ale nechcem zatazovat pečen, zo zaciatku som si kupovala gastrotuss a ten mi pomohol, ale stoji 8€ na tyžden.

domca90
15. jún 2023

@silvia2013 myslíš ten sirup?co tam je 20x20ml?alebo nieco iné si mala?

silvia2013
15. jún 2023

@domca90 zuvacie tablety

domca90
15. jún 2023

@silvia2013 aha,lebo rozmýslam,že dnes skusim kupit ale sirup.neviem co moze byť lepsie,ci sirup alebo tie tablety,zatial...

falbala132
15. jún 2023

@domca90 mne najprv vyhovoval Essox one, ale potom som na zahraničnom webe nasla Gaviscon a odvtedy uz nepoužívam nic ine. Uplne najlepší a aj cenovo sa najviac oplatí. Gastrotuss mi robil este horšie, podla mna tym, aky je sladký.

silvia2013
15. jún 2023

@domca90 mne zuvacie tablety odporucil doktor na ORL, ke dmi potvrdil reflux

domca90
15. jún 2023

@silvia2013 na ORL? a tam to ako zistil?Som myslela,že iba na gastre sa to dá...

domca90
15. jún 2023

@falbala132 no Gaviscon aj Essox one som si dnes objednala cez net.Nevies či sa može užívať oboje?

falbala132
15. jún 2023

@domca90 moze, ale naco by si to robila? 🙂
a na ORL ti zistia tichy reflux (ten pri ktorom vacsinou nepali zaha), na gastre sa ide hlbsie.

domca90
15. jún 2023

@falbala132 neviem....chcela som oboje,nech sa toho rýchlo zbavím alebo ja neviem 😀 bojim sa velmi,že co mi je....že mala som pokoj a teraz po chorobe sa mi to vratilo....teraz zase stresy z lekarov a vysetrení....

silvia2013
15. jún 2023

@domca90 vseobecnny prvy spomenul GERD a potom ma poslal na ORL? tam mi potvrdil a na gastre zistovali v akom stave to je , ci nemam zapal pazeraka, ako velmi mam "pokazeny" ten zvierac nad zaludkomm či nemam vredy a helikobaktera

falbala132
15. jún 2023

@domca90 neboj sa, ved to su 2 tyzdne co si pisala. ja sa po kovide zacinam davat dokopy az teraz po 3 mesiacoch. tichy reflux mam striedavo minimalne 7 rokov co evidujem a na pazeraku mi minuly rok nasli iba malinku eroziu.
musis sa hlavne ukludnit, to stres strasne vplyva aj na reflux, ked mam "na salame" tak okamzite mi prejde aj kyslo v ustach.

domca90
15. jún 2023

@falbala132 kupila som si na skúšku ten sirup Gastrotuss, ze co to spraví.prosim ta,tam píšu jedno vrecko po jedle a pred spaním.to znamená jedno vrecko za deň po jedle pred spaním.alebo po každom jedle😄😄 lebo som nejako mimo z toho.

falbala132
15. jún 2023

@domca90 ak mas problemy po každom jedle, tak po každom, ale na tvojom mieste si to dávam len na noc alebo po tazsom

domca90
15. jún 2023

@falbala132 inak momentálne pociťujem tieto moje problémy nonstop.niekedy počas dňa menej,inokedy viac.preto som si zatiaľ toto kupila, či mi niečo pomôže.

domca90
16. jún 2023

@falbala132 objednali ma na gastre na 24.7. bože ja sa bojim,pomaly už ani nie tak hadicky ako výsledku ☹ neviem sa nejako odputat od toho,že furt na to myslim,furt sa sledujem,kedy mam palenie,kedy nemam....co ak to mam velmi zlé a kadeco mi vrta hlavou.

falbala132
16. jún 2023

@domca90 preciataj si este raz, co sme ti tu napisali, mali sme to kazda ROKY a ziadne hrozne vysledky. rakovinu dostanes akurat tak z toho neopodstatneneho stresu.
a zvazila by som na tvojom mieste si kupit nieco na ukludnenie, nejaky thiamin, medovku alebo CBD.

viky173
16. jún 2023

@falbala132 citala som riadnu studiu k tomuto a rakovinu zasa nedostanes len tak zo dna na den. rakovine predchadza tzv. barettov pazerak, co je trvale zjazvenie a skratenie pazeraka a z toho sa moze / nemusi rozvinut rakovina, cele toto prebieha aj desiatky rokov, cize nestresovat sa, zmenit stravu a urobit maximum pre to, aby sa palenie obmedzilo 🙂

domca90
16. jún 2023

@viky173
@falbala132 no dobre a môže pri refluxe aj hlava bolieť?zaklonim hlavu dozadu a boli ma hlava a aj miesto medzi lopatkami.

falbala132
16. jún 2023

@domca90 nemoze. Nepripisuj tomu vsetko. Hlava ta boli zo stresu.

dlucy
16. jún 2023

@domca90 to mozes mat vklude zo stresu z krcnej chrbtice

ivanuska8879
18. jún 2023

Píšem po 5 dňoch vysadenia IPP, mne už ako keby nič nie je, samozrejme davam ďalej pozor na stravu a beriem, essox one, ganaton a ten normix. Nečakala som, že mi to až tak pomôže, ale už sa mi vôbec nevracia jedlo ani pitie do úst, oveľa menej grgám a nemám ani hnačky 🙂

viky173
18. jún 2023

@ivanuska8879 tak to je super sprava 🙂 vdaka za info a prajem, nech si uz uplne fit 🙂