icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

pasikavamacka
2. dec 2023

asi som sa zle vyjadrila, tie bedle som jedla este v septembri a odvtedy som mala tazkosti kazdy den, schudla som 5kg. Zlepsovanie prislo az posledne 2t po nasadeni horevymenovanych veci

jelavranova
9. dec 2023

@pasikavamacka super že sa ti polepšilo. Ja mám duo reflux žlče. Takže sa mi vracia žlč z tenkého čreva do žalúdka a odtial ešte aj do pažeráka. Super nebezpečné. Inhibítory protonovej pumpy je zbytočné na reflux, to je taká záplata na každý reflux a dokonca zvyšuje možnosť rakoviny žalúdka (je kopec štúdií na nete). Najlepšie je slepačí výpar (glycín), slippery elm/marshmallow root, zemiaky, banány, Zinc carnosine, Cascara Sagrada (posúva potravu rýchlejšie cez tráviaci trakt). Ja beriem aj magnezium, vit D,A, Po pár mesiacoch už jem skoro bežnú stravu (teda u mňa je to bezlepková bezlaktozova) samozrejme bez kávy... Držím všetkým palce. Pozor na Nolpazu a Helicid..

aurinia
10. dec 2023

@jelavranova presne duodenogastricky reflux som mala aj ja. IPP nepomáhali, vlastne nič nepomáhalo...prešlo mi to po 3/4 roku diéty ...vyliečila som sa polievkami, smoothie, dusená zelenina. Brala som popritom a ešte dlhodobo vitamíny a minerály, lebo tými diétami som o všetko prišla. Doživotne sa nedotknem alkoholu, kávy a fastfoodu.

pasikavamacka
14. dec 2023

@aurinia neschudla si velmi na tej diete? ja som stale chudsia a chudsia a nie som z toho nadsena. uvitala by som nejake typy co jest, lebo uz nemam napad co varit. okrem vyvarov a masa z vyvaru, vies nieco poradit este? zo zeleniny tiez vela nemozem, len korenovu+ brokolicu, tekvicu.
este by ma zaujimali priznaky duodenogastrickeho refluxu. Na gastro idem az koncom januara
mam neprijemne bolesti v strede brucha (neviem ci zaludok pankreas, tekne crevo), bolest vyzaruje aj do chrbta. Boli to najcastejsie ked som hladna, ale casto aj po jedle. deje sa to nezavisle od toho, co som jedla, aj po dietnom jedle.

aurinia
14. dec 2023

@pasikavamacka ja som schudla, ale ako som zacala normálne jesť sa mi váha upravila

fando
11. jan 2024

@aurinia prosím vás je tu niekto aj z Trnavy, akého gastroenterológa mi môžte odporučiť.

aurinia
12. jan 2024

@fando v Trnave neviem, v BA je dobrá súkromná klinika.... Ja som si gastro problémy prežila a viem že každý liek pomohol len na chvíľu ak vôbec pomohol. Musela som začať robiť zmeny v stravovaní a vytrvať. Stres je veľký faktor. Preto si myslím že gastroenterológ je asi jedno aký. Musí endoskopiou pozrieť škody napáchané kyselinou. A podľa toho sa ide ďalej....99%je ale o strave

fando
12. jan 2024

@aurinia pred dvoma rokmi som bola u MUDr. Vladimír Klinovsky viem že taraz si otvoril novú ambulanciu v Ružinove. Cez sviatky sa mi pohoršilo a to som si vôbec nie vedomá že by som zjedla niečo také. Dnes som bola na odberoch , mám prítomnú krv v stolici, ale všetky krvné odbery boly ok. Obvodný mi zvýšil dávku pantomylu 1x ráno a 1 x večer

fando
12. jan 2024

@aurinia prosím na akú kliniku chodíte?

aurinia
12. jan 2024

@fando thalion

fando
12. jan 2024

@aurinia ďakujem

mandy29
17. jan 2024

Ahojte, prosím o radu. Posledné mesiace som pod veľkým stresom a sledujem ze odvtedy mám problémy s nadmerným suchým kašľom, ktorý sa prejavuje tým ze mi vysycha v hrdle, začne mi v hrdle skriabat a to ma dráždi na kašeľ. Aj v noci sa to stáva často, trochu pomôže sa napiť. Všímam ze sa mi to zhoršuje aj v čase ovulácie a pred MS. Mate prosím aj vy takýto kašeľ? Ako s tým bojujete? Beriem Emaneru a Ganaton.

viky173
18. jan 2024

@mandy29 Ahoj, stres je velky spustat refluxu, zial. Okrem liekov treba urcite vyrazne upravit stravu. Drzim palce, nech Ti to pomoze.

jan123m
18. jan 2024

@viper3000 aké lieky ?

michalszabo
18. jan 2024

@jan123m ganaton napr

fando
18. jan 2024

@ericka2503 a ako sa máte po pár rokoch?

arabela55
7. máj 2024

@viper3000 zdravim viem, že je to už dlhá doba , je vám lepšie trocha?

arabela55
17. máj 2024

@anina1211 ahoj, pomohlo niečo na reflux?

anina1211
19. máj 2024

@arabela55 Nie. Učím sa s ním žiť,už deväť rokov. Raz je to lepšie,inokedy horšie. Záleži od toho,ako dodržujem diétne opatrenia.

arabela55
20. máj 2024

@anina1211 vďaka. no asi aj u mňa tak☹

ricky1993
6. aug 2024

@norbertv dobrý deň ja prežívam to isté už neviem čo mám robiť mám ísť na gastro tiež mám panickú poruchu a úzkostnu poruchu len ráno vstanem a prevláda neskutočný strach ktorý pretrváva celý deň do toho mám suchý kašeľ miestami horko v ústach návaly horúčavy a potenie a tiež taký tupý tlak pod hrudnou kosťou ako ste natom teraz prosím ?

dlucy
6. aug 2024

@ricky1993 momentalne mam horsi reflux ako vzdy po dovolenke. Boj na cely zivot..

zuzanaa239
16. aug 2024

Prosím, aké tbl. beriete od bolesti, aby ste si nedraždili pažerák, jedna sa o bolesť hlavy, ďakujem.

jan123m
18. aug 2024

@ricky1993 Aj ja mam ten stres . Čo s tým?

ricky1993
18. aug 2024

@jan123m ja som bol na gastro a zistili mi že mám na pažeráku nejakú kyselinu tak mi dal lieky no ja to mám spôsobené zo psychiky keďže sa liečim na úzkosti a Panické poruchy už 6 rokov

pasikavamacka
26. aug 2024

so stresom a jeho prežívaním pomáha krániosakrálna terapia

ivanaa346
25. nov 2024

@cottoncandy Prosím vás upravil sa vám za tie roky ten reflux ,či ho máte stále ? Ak upravil čo vám k tomu dopomohlo ? ďakujem

anina1211
27. nov 2024

@ivanaa346 Mne nie a to ho mám 9 rokov. Pomáhajú len lieky. Momentálne uživam lieky ozion.

viky173
30. nov 2024

Rovnako aj u mna, mam to uz roky, trochu sa to zlepsilo upravou stravy, ale nie je to 100%. Najlepsie je len, ked beriem lieky - inhybitory protonovej pumpy

saska00
30. nov 2024

@viky173 keď nie tak aké ťažkosti máte?