Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
@falbala132 zatial som nebola, objednali ma na krv a vysetrenie , caka sa strasne dlho, ale od detstva mam strumu.
Zdravim vospolok, tu bude asi vhodne sa spytat ohladne refluxu, ma niekto z Vas ktorych trapi tato pliaga okrem toho ze knedla v krku, skrabanie atd... aj take ze zvacsene lymfaticke uzliny pod uchom ? ktore obcas bolia obcas nie ? volako som sa nedocital ze ma niekto takyto problem tiez v tejto konverzacii.
@robert0 ano, ja… to s krkom. A nakoniec to asi nemam z refluxu. Aj ked som si to celého pól roka myslela a čudovala sa, preco mi nic antireflexné na to nezaberá.
@robert0 A štítnu žľazu máte v poriadku? Mne na reflux a štítnu žľazu pomohla mletá strava, ktorá potom zbytočne nestojí v žalúdku a netlačí na pažerák. Celé kusy mäsa vám na pažerák budú tlačiť a veľmi dlho tráviť. Mletá strava sa natrávi oveľa rýchlejľie. Ja si všetko mäso meliem.
Ja mám GERd, gastritidu. Počas zlého trávenia ms bolí prava lopatka a zle sa mi dýcha+ bolesť zápästia ...prisudzujem to zlému vstrebávanie magnezia....tým dochádza k akoby tetanickym atakom...ma to niekto?
Ahojte, chcem sa opýtať máte tu niekto taký symptóm, že keď niečo zjete, tak máte silný pocit na vracanie? A až keď sa jedlo zo žalúdka dostane do čreva, tak to prestane?
@silvia2013 Prosím ťa aké symptómy máš, že si mysleli, že je to reflux a potom štítna žľaza?
@qwerty2 nakoniec to nebola stitna zlaza, ale stale ten reflux, mala som tlaky na krku , hlavne vecer ked som lezala, akoy mi niekto tlacil na krk, kym som si nasla polohu na spanie, tak presla aj pol hodina...
@silvia2013 Och, to ma mrzí. Máš na to aj nejaké lieky?
@qwerty2 mam nolpazu a asketon, ale uz je lepsie, neberem lieky
@qwerty2 ved ti to tam napisala aké
@falbala132 Ano, dakujem. Zle som oznacila uzivatelku.
Ahojte. Tak dlho som tu nebol. Tak januári sa začalo to celé. Medzi tym som bol ma hadici a povedali že mám gerd. Dali mi noplazu a esox. Pravda je taká že je mi lepšie ale môj žalúdok raz bolo raz nie. A nezaleži to od jedla co zjem. Kyselnu nemám ale zvláštna bolesť na žaludku a vela krát som nafúknutý aj od 3 dl vody. Schudnut som neachudol. Ale stale ten blby pocot v hrdle a žalúdku nvm nvm. Môže takto dlho trvať gerd ?? Lebo je blbe ist zase drkou lebo si mam menšie bolesti a nie stále ale viem že somnou niečo nie je ok . Je tu medzi vás niekto kto bojuje takto s divnimi bolestami už dhlšiu dobu
@sefannn11 GERD je vacsinou celoživotná diagnoza, symptómy mas podla toho ako si disciplinovaný v tom aky vedieš životný styl.
@qwerty2 ja mam presne tento priznak, strasne napinanie na vracanie, mam to aj po vode. Niekedy nemozem jest doobeda, az poobede. Je to velmi neprijemne. Trva to 2 tyzdne, zacalo ked som jedla bedle a ostalo mi nevolno. Na gastre som zatial nebola. naposledy som bola 2022 a povedali, ze mi zle zaviera pazerak. Kyselinu mam zriedkavo, mam napinanie, kvoli tomu sa bojim jest, a grganie. ty mas to napinanie?
@falbala132 Môžem sa opýtať aká bola tvoja príčina?
@qwerty2 syndróm aktivácie žírnych buniek
@falbala132 kde ti diagnostikovali MCAS? ake vysetrenia robili? mam pocit, ze na SK take nieco ani nepoznaju 😖 myslim si, ze to mam tiez. avsak to tiez nevznika same od seba, hlavnou pricinou u mna bude chronicka infekcia EBV a lyme, ktore irituju imunitne bunky
@pasikavamacka mne to vzniklo po kovide, resp. po kovide to začalo byt neznesiteľné. A tiez som prekonala v puberte EBV. Diagnostika bola asi taka, ze sa to uzavrelo ako “pravdepodobne MCAS”, na základe symptomov a tym, ze reagujem na liečbu ktoru sme viac menej vyskúšali.
Mojimi “triggers” su oxalaty a stres, tak sa im snažím vyhýbať.
@falbala132 jasne, aj covid mohol spustit. oxalaty ako cvikla a pod? aka je liecba na MCAS?
@pasikavamacka ano, cvikla, mandle, pohánka… na zaciatku som brala Famosan a 2x denne Zyrtec, teraz mi je uz lepšie a beriem uz iba 1x denne Zyrtec a Quercetin a dávam si pozor na to to vložim do ust. Snažím sa jesť aj nízko histamínovo, aj ked nemam HIT. Ale ked mam vela stimulov, reagujem aj na jedlá, ktorá sa pri HIT nemôžu, inak nie.
ahojte, citala som vela tuto diskusiu posledný mesiac, lebo po zjedení bedlí mi ostalo velmi zle- zrejme podrazdeny pankreas, nasledne gastritida, zacala som mat hrozny reflux- palenie kyseliny v hrdle, pazeraku, silne napinanie na vracanie, nechutenstvo, chudnutie a bolesti v strede brucha (bud zaludok, alebo pankreas). Nasadila som si vela doplnkov z iherbu (usa) a chcem sa podelit, co vsetko mi pomohlo, lebo sa citim ovela lepsie a pomaly sa vraciam do zdravia. Nalacno pred jedlom: chioska masticha, slippery elm (brest cerveny), L-glutamin. Po jedle Gastro Comfort s PepZinom (Now Foods), niekedy som vymenila slippery elm za marshmallow root (ibis lekarsky), ktory tiez pomaha sliznici hojit sa. Pisem anglicke nazvy, lebo vsetko su vyzivove doplnky (kapsule) z iherbu. Este je super aj DGL (vytazok zo sladkeho drievka) . Prvy mesiac som brala aj traviace enzymy s kazdym jedlom a sem-tam betain Hcl, ale ked uz travenie zacalo fungovat, tieto som vysadila, lebo telo mi dalo najavo, ze stacilo. Myslim si, ze som mala malo kyseliny, ale nie vzdy mi urobil dobre Betain Hcl, myslim si skor, ze celkovo sa mi rozhodila tvorba stiav. BPP som nemala odvahu dat do ust ani jeden kus, lebo viem, ze to nie je cesta. Ani som nevybrala recept, povedala som si, ze to skusim prirodne. Stravu mam este lahku, jedla som dlho varene vyvary (hovadzia, morcacie), chude maso z vyvaru, vyvary boli zazrak. Teraz uz postupne pridavam potraviny, este dostanem kyselinu z veci ako paprika, paradajka. Drzim palce vsetkym 🍀
@pasikavamacka mala si to raz, to vobec nemusi byt reflux
@silvia2013 zial nie raz, s travenim mam problem 8r. Striedaju sa u mna obdobia, kedy je to super a kedy velmi zle. Teraz som mala rok a pol pokoj a vratilo sa to. Na gastroskopii mi naposledy potvrdili gerd, kardia sa nezatvara, boli aj zapalove lezie a gastritida.aj vtedy som brala prirodne doplnky a upravilo sa to.

@silvia2013 a co si mala so stitnou? ja som bola, mam ju OK, iba mierna vaskulizacia.