icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

tanika
2. dec 2016

@zlatica3510 a ta ph metria sa robí len v martine?....ja som sa na to toho môjho blba gastrosa pýtala ale odpoveď zahovoril☹ aj ja by dom na to išla a rada.....lebo nech by mi nadstavili spravne lieky. No ja urcite v pondelok zavolám do tých mslsviek

tanika
3. dec 2016

@ericka2503
@gab
@zlatica3510 kocky moje mate pravdu....akonáhle je lepsie a porušim je to späť hrca v krku a musim znovu naspäť držať dietku a davat pozor co dam do úst..uz sa bojím zbavíme sa mi tohto? A kočky nemala ste niektorá predpisany ten noflux? Neviete ci to nie je silny liek no mam obavy proste začínala som s helicidom,potom mi dal ozion, a teraz nove noflux? To nie je normalne takto mi menit lieky od jula 2016? Musim najst noveho gastrosa...zlatí ja skúsim tie malacky v pondelok zavolat a objednať sa. Boj im sa toho zápalu,erozii,a aby sa mi nezuzil ten pazerak.keďže sa mi zda ze ked porusim ale skúsim na dva či tri dni vysadiť lieky , mam urci v krku a tazko sa mi prehlta!....A viem aj to ze tie lieky mi nerobia dobre ....tie vlasy...padajú..obe dajú nas o všetky mozne živiny a telu to chyba nakoľko ta nasa strava nie je plnohodnotna....toto môžem toto nie....A telu to chyba....toto nie je normálna liečba vyrábame si dalsie diagnózy podla...ozaj to nejde bez tých liekov?☹ napr. Ja som pred tým nemala alergiu na kráv.mlieko...mam ju sice ze len hraničnu...som rozhodnutá ze este vyskúšam biorezonanciu v trnave...mudr.such....uz neviem ale lieky sice pomáhajú trocha podla mna...ale viac nam berú....lebo neprimame stravu normalne ako pred tym....chybajunam enzýmy....cele zle...👎

zlatica3510
3. dec 2016

@tanika ahoj,,ja som pocula len o Martine,jedna taka znama tam bola,ten lekar sa vola myslim Hydler,,,mozno aj niekde sa robi v Ba..ale ona je z Ba.tak asi by nesla do Martina...viem len to ze dali jej ine lieky,,ale odvtedz sa neviem s nou spojit...Tanika neboj sa toho zapalu,,nie je to nic take strasne..to mi povedal aj moj gastros,,,nevysadzuj samovolne tie lieky//mne gastros povedal 2 mesiace rano a vecer,potom mesiac si dat tabletku len rano.a treti mesiac kazdy druhy den..a potom skusat vydrzat dlhsiu dobu,aby si telo zvyklo..samozrejme mi povedal ze da sa stym zit ale dodrziavat zivotospravu,,,povedal mi o kave alkohole ..a sladke..to by sa nemalo..ja viem ze je to tazke.ale snad sa da bez toho zit..neviem ci som vam pisala o tom mojom obvodakovi.je to taky starsi lekar ,tiez ma reflux..povedal mi ze pije kavu 4xdenne..ale dava si tak 2x do tyzdna helicid..ja viem ze vam tu stale niekoho spominam,ze kazdy reaguje individualne..ale chcem vas potesit aspon ze tuto dg ma neuveritelne mnozstvo ludi,,a ze casom sa zrejme dostali do normalu...a verim tomu ze i my sa dostaneme na taku uroven..

zlatica3510
3. dec 2016

@gab
@ericka2503 to som pisala aj Vam...nech Vas troska potesim😉

zlatica3510
3. dec 2016

@gab ahoj,gab chcela som sa len spytat podla toho co pises ze uz neberies lieky ,,a ake si brala?teraz ked si davas pozor na stravu si ok?

tanika
3. dec 2016

@zlatica3510 Zlati dík ...bojím sa tých erozíí, napr. dnes neveim či som veľa jedla..no neviem slepačí vývar/ inak bol horúci neviem či to mi to spôsobilo/ a trocha uvar.zemiakov a trocha ryby/ pstruh/ ale ozaj zopár kúskov a do pol hodiny ako som sa najedla už ma mi to tlačí hore...krkom ako keby mi to tam stálo nechápem ako často sa stravujete a aké porcie ?no ma ešte zaujíma či nerobím aj tu chybu...? Kočky za Vaše skúsenosti a rady...@ericka2503 ,,@gab

gab
3. dec 2016

@zlatica3510 ja som brala pantoprazol a potom durotiv zhruba 8 mesiacov, a obcas som si dala antacidá (ale to bola hrozna bolest a aj tak nezabrali) a to som k tomu drzala striknu dietu, fakt prisnu a zlepsenie som nevidela, mala som bolesti hlavne vecer ked som isla spat,
teraz, ked si davam pozor na stravu, je to dobre a ked si dam ten caj na zahu, tak mam 2-3 dni uplny pokoj, a co je najdôlezitejsie pitny rezim, pokial nemam cas na tekutiny, ze som v meste alebo nieco vybavujem, je to hrozne, akonahle doplnim pitny rezim, tak bolesti prestanu....😔

tanika
3. dec 2016

@gab ďakujem aj ja som rada že ten žlčník je o.k. a veru máš pravdu je to beh na dlhé trate už som to pochopila, gabi prosím aké si mala ty od lekára lieky keď si ich uživala...a ako dlho a teraz už vôbec neberie lieky? už si dávaš len pozor na stravu ? po akom čase si ich postupne vyradila ? alebo ako to vlastne bolo?

tanika
3. dec 2016

@gab Gabi pantrazol 20 mg ráno a večer ?

gab
3. dec 2016

@tanika ja teple vôbec nemôzem, aj caj pijem poloteply, kavu (ale ja pijem spaldlovu s cakankou) si dolejem studenou vodou, ja ranajkujem malicko, obed polievka druhe, mensie porcie, za nejake 2 hod nieco drobne a vecera max. do 18 nejaka cestovina a pod... lahsie stravitelne,
ryba niekedy môze spôsobit palenie zahy, ja napr. nemôzem rybacie pomazanky ale tie z tuniaka, zo sardiniek môzem,
este chcem vyskusat na ranajky varit si kase, pohankovu,psenovu , z ovsenych vlociek a pod., lebo sa mi zda, ze na prazdny zaludok je skôr lepsia kvazi kasovita jednoducha strava.... k tomu javorovy sirup alebo ryzovy... lebo ked si dam nejaky chlebik, a ak ho nahodou poriadne nepozujem tak mam pocit kamena v zaludku... akonahle zacne zaludok pracovat uz mi nie je k obedu tak zle.

gab
3. dec 2016

@tanika ano, aj rano aj vecer, ten mi nepomohol, tak mi dal dr. durotiv a kazal znizit potom len vecer , ale aj tak som mala bolesti

gab
3. dec 2016

@tanika ja som to uz myslim tu pisala, cca od januara do augusta, aj som mala znizene davky, ale mala som vela vedlajsich ucinkov, tak som ich prestala brat....

tanika
3. dec 2016

@gab ja si myslím že dnes som urobila chybu polievka asi príliš teplá to mi to spôsobilo...bože stále sa učím..čo a ako, máš pravdu aj v tej rybe...lahšie stráviteľné na večuru tu je môj dnešný problém večera asi okolo 19.00 a tiež máš pravdu o tom chlebíku a hlavne čerstvé pečivo ješ biele alebo špaldové aké ? deň staré ? lebo mne t pičo robí asi problém ráno . musím skúsiť tie kaše čo si písalal už som nad tým uvažovala aj ja. čaj som si objednala nebol dostupny na biocare ale už je tak som si ho objednala... a tá kava super špaldová s čakankou daj link....káva mi chýba tak by som vyskúšala. stále sa učím...ale nechápem prečo sa mi to tlačí hore krkom proste hrča v krku....ale asi teda tá polievka horúca a tá ryba...to jedine vidím...za moj dnešný problém☹ dík za cenné rady . ja beriem lieky poctivo od začiatku oktobra...tak neviem ale mám aj ja pocit že nič moc mo nich.😔

tanika
3. dec 2016

@gab o.ki

zlatica3510
3. dec 2016

@tanika neboj sa ,mne to kontroloval po 2 mesiacoch brania liekov a nebolo tam nic..a ako som pisala ten prvy lekar v sukr,zdravotnictve mi povedal ze ani kontrola netreba..az tento v Ma mi to skontroloval,Tani/asi sa tak volas/je to este kratko..vies myslim si ze si aj velmi v strese..a tto nie je dobre..to mi aj lekar povedal..vtedy sa ti viac tvori kyselina..bolest zaludka ,stiahnute hrdlo..ukludni sa..ja viem aj ja to prezivam..ale poviem si vzdy ze robim maximum pre seba..a nesmie to dopadnut zle...zmenis lekara a budes pod kontrolou..len treba klud..ja si napr.varim aj caj na stres a pomaha..musis byt kludna a vsetko dobre dopadne..mne velmi pomohli mikrovlakniny.aj to som uz pisaal..do nich sa v zaludku vsaje kyselina..musis skusat inak to nejde,,,mna napr.dnes velmi bolel zaludok..varila som si repikovy caj a zda sa ze pomohol..uvidime zajtra.ale snazim si nedavat nic ine...inak ja jedavam skoro kazde 3 hodiny.ale velmi malo...ak to prezeniem boli ma brucho...tak Tani klud vsetko dobre dopadne...nie si v tom sama.,ved pozri kolko nas tu je😉

zlatica3510
3. dec 2016

@gab dakujem za odpoved..tak mne dal lieky len na tri mesiace...ako som pisala uz..mam si ich dat len obcas,,ale ja uz ani neviem ci mi je lepsie..bez nich..stale citim trocha palenie v krku..tak pijem ten caj na kyselinu a caj z brestu..ten vraj obali slizim co sa vytvori pazerak a sliznicu zaludka..tak skusam aj ja...hlavne s tymi vlakninami..a ako pises aj ty snazim sa skor jest kasovite,mam rada polievky,pyre..a varim si pohankovu kasu..atd..vtedy ma aspon neboli zaludok.snazim sa nepit tekutiny hned po najedeni..vraj sa to nema...takze pomaly si zvykam na takyto zivot,ale vzdy si poviem treba si len zvyknut a vediet s tym zit..a nepripustat si horsie varianty tejto choroby..

tanika
3. dec 2016

@zlatica3510 áno máš pravdu je to už stresujúce čo kedy jesť nejesť a u mňa to bolo či je problém pankreas, reflux a ešte ten žlčník proste je to náročné a určite mi z toho už šibe...ale jedno je fakt super blato v žlčníku už nemám ani ma nebolieva vpravo ako predtým to je fakt pozitívne a ozaj verím že aj tohto sa postupne zbavím len je fakt problém asi u mňa v tej strave ale vieš ja nechcem chudnuť už preto sa znažím jesť a skúšať čo sa dá ...len kávu nepijem vôbec ale to sladké to je asi môj najväčší problém ....🙄
repíkový je super ten stále pijem ten mi pomáha aby ma nebolel žlčník a aj žalúdok.áno a je to aj o tej pravidelnosti v stave vyskúšam častejšie jesť a málo.. Zlati si poklad ❤

zlatica3510
3. dec 2016

@tanika bohuzial ja som bola zavislacka na kave...a prestala som..ty musis sladke..kava a sladke je najhorsie na reflux...ja som schudla uz nejakych 10 kg..nejako mi to nevadi.ja sa venujem cyklistike tak o to lepsie..aspon budem vladat do kopcov🙂,,ale viem ta pochopit s tym stresom .ja som ho zazila v lete a hned mi zistili ten reflux..a to som chodila na gastro dost casto..ale kvoli genetike ma tam poslali.,,ale nastastie genetika po 2 rokoch dalla vysledky tak by som tam nemusela uz chodit a teraz ked sa objavil reflux tak som tam zase..Tani takze klud..erozie nic nie su...su to len male jazvicky ktore sa vytvorili vplyvom kyseliny..ale vsetko toto je vyliecitelne .len treba klud...neboj aj chudnutie prejde..ale musis zacat mysliet pozitivne😉/keby to tak slo/

tanika
3. dec 2016

@zlatica3510 este ma napadlo a ovocie aké mozeme lebo neviem pomaranče,mandarinky isto nie a co jablko nastruhane? Banan je super..ale niekedy ani po nom mi nie je dobre.nej ako ovocie by som si aj rada dala nech mám vitamíny....zelenina asi len dusena? Ze inú si zatial nedávam.dobre mi robi brokolica,mrkva,dusena....este toto zlati porad ako by sme si spestrili a vyvazili jedálniček🙂

zlatica3510
4. dec 2016

@tanika ahoj.tak dnes mi moc nie je dobre..bol ma zaludok.asi nieco zle robim..tak si varim caj..snad pomoze..no co sa tyka ovocia tak ja si niekedy,no skoro kazdy den dam jablko..bez supky.milujem jablka.i ked viem ze obsahuju pepsin ..latka ktora napomaha k rozkladu potravin..takze mozno to jablko aj zvysuje kyselinu..zeleninu si davam dusenu..a odstavujem si kazdy den zemiak plus kusok surovej cervenej repy...pomaha mi to..robim si casto pyre,kuracie maso len tak na zeleninke.ale dala som si aj hovadzie...zo vsetkeho velmi malo...alebo si zapekam zeleninu.potom polievky z maslovej tekvice...a vobec polievky hocijake.....co sa tyka banana je to taka moja zachrana ked som uz velmi hladna..ale aj z toho mam niekedy kyselinu..tak neviem..ja si myslim ze telo sa nejako ustali..ako povedal jeden lekar//vsetko trva rok a potom bude dobre😉

tanika
4. dec 2016

@zlatica3510 určite pi ten repíkový čaj sypaný ja ho pijem pravidelne aj 3 x a žalúdok nechcem to zakriknúť mám o.k. tieto stavy som mala aj ja dosť často...a čaje skúšam rôzne teda aj harmančekový ten ešte.🙂verím že ti čajíky:pomôžu:

zlatica3510
4. dec 2016

@tanika hej viem ze repikovy pomaha...ja si myslim ze je to i preto ze lieky mam brat len podla potreby a tento tyzden som si dala len jednu tabletku..tak uvidime co mi povie lekar--ci to je normalne ci si telo zvyka...ak sa rozhodnes tam zajtra volat tak mi urcite napis ako si dopadla..

tanika
4. dec 2016

@zlatica3510 áno zavolám ...napíšem ti

viper3000
7. dec 2016

@zlatica3510 ahojky ak osa mi dari....poviem to takto paradne 🙂 ---- ten Rakytnikovy olej pomohol dost 🙂 a plus enzym (ale tie uz tiez neberiem) ...ale ako som vravel ...podla mna sa mi rozmnozil Helicobacter (alebo nejaky iny zapal)- a podarilo sa mi ho tou Slivovicou s horcom preliecit...(kolega tiez preliecil helicobactera alkoholom+Koren Horca...

Ale ja musim povedat ze najdolezitejsie je jest menej a castejsie a spavat vo zvysenej polohe...a nejest 2 hoodiny pred spanim....zas so mto zacal dodrziavat vsetko a je mi paradne...

viper3000
7. dec 2016

Baby ale pozor ....vela caju sposobuje tiez velku tvorbu zlce- preto som presiel na nechtikovy caj..

gab
7. dec 2016

@viper3000 a drzis aj nejaku speci dietu, ci jedavas vsetko ale v malych davkach a castejsie?
aj ja som ho zacala pit a je perfektny...

gab
7. dec 2016

@zlatica3510 ja este snad stale testujem co s cim jest a co nejest... niekedy mam v tom mismas...pisu, ze cucoriedky ano, mne je po nich velmi zle, takze aj diety co su odporucane, môzem len tapat a skumat...
jablka tiez nemôzem, vlastne ja skoro ziadne ovocie nemôzem...a to som volakedy zjedla na posedenie kilo hrozna .. och to boli casy.... 😀
@tanika ja uz dlho peciem len zo spaldlovej muky, nedavno som zjedla aj kvaskove pecivo a môzem povedat, ze parada, vôbec ma nebolel zaludok a dobre mi to stravilo... niekedy mi je lepsie z bieleho peciva ako z celozrnneho, lebo
celozrnne veci nemôzem, oni su sice super na creva, ale zase su tazsie na travenie a môj zaludok ich neee, velmi sa mi z nich sorry za vyraz , grga,
tu kavu spaldlovu som kupila v dm drogerii, ja som vôbec nepijavala kavu, ani mi to nikdy nechybalo, ja to pijem na precistenie pecene a chuti dobre, je to teply napoj, hlavne teraz v zime, pijem vodu, caje a tuto kavu
inak ja som este prisla na to, ze musim dodrziavat pitny rezim, akonahle mam absenciu tekutin, koniec, niekedy je to tazsie , ked idem na nakupy alebo s malym von, jednak je teraz zima, tak mi nechuti von na zime tolko vody pit a potom , pitny rezim rovna sa hladat wc a pravdu povediac, toto je dost problem najst vhodny a vôbec nejaky zachod kdesi v meste a pod..
ja som zacala brat ten rakytnikovy olej, zatial je to ok, mam pocit kludu v zaludku...
ja viem, ze su ludia, co maju ovela horsie diagnozy, u mna je hlavne ubijajuce to, ze neviem, ako bude môj zaludok reagovat na jedlo, raz mi je z toho zle, raz nie, cize mam pocit akoby to bola loteria... proste ako to v ten ktory den "sadne"...

@tanika este k tomu harmancekovemu caju, je dobry, ale k tomu aj probiotika lebo tento caj je prirodne atb, to hovorila aj p. Mouckova v tom videu

ale tak ja verim, ze to "dame"... 🙂

zlatica3510
7. dec 2016

@viper3000 ahoj..tak fajn fajn ze ti je lepsie..ja helicobactera nemam..len ten reflux..neviem ci to mas aj ty..a tamto strava atd..to vsetko dodrziavam...je pravda ze jedavam aj 8 x denne v malom mnozstve a nevadi mi to..tak snad sa dostanem aj ja uplne do normalu🙂

zlatica3510
7. dec 2016

@gab ahoj ,,ja som teraz mala bolesti zaludka..ale ked jem pravidelne a malo..tak zistujem ze je to ok..obcas citim rano hrdlo..kazde rano si dam lyzicku oleja plus teplu vodu...zistujem ze ani banan mi nerobi dobre...citim palenie z toho v pazeraku..ano mas pravdu s tym pitnym rezimom..je to dost tazke..snazit sa aspon hodinu nepit pred jedlom a aj po jedle.aby sa nepremiesali stavy v zaludku,lebo potom horsie travi..a ako ti je teraz,necitis kyselinu rano?ja presne robim to co pisal viper,
mam zdvihnuty matrac pod hlavou,aby kyselina stekala v noci dolu a nie do pazeraka..a obcas pred spanim skusam gastrotuss,,,verim tomu za kazda z nas pride na to co jej robi dobre a co zle...🙂

lenko
7. dec 2016

pridávam sa k Vám. Už vyše roka mám tieto problémy, po užívaní protizápalových liekov na chrbticu sa to prejavilo. Takže liekom sa vyhýbam, a na určité jedlá sa môžem iba dívať. Problémy dvanástorník-žalúdok pravidelne, pažerák pomenej. Najviac účinný algifen pre mňa. Nospa slabšia náhrada, Helicid som mala 3x. Ale dlhodobo neberiem lieky, iba v prípade problémov. Pokiaľ dám pozor na stravu je to ok, ak nie, a neodhadnem, preženiem tak idem až do závratov. Takže skúšam čo môžem aspoň po troške, čo môžem koľko chcem, a nemôžem vôbec. 😨